ręce. I takim sposobem najpierw powstał bezglutenowy, szybki, jogurtowy chleb wielkanocny (wytrawny), który mogliście podziwiać na moim instagramie . A, że ja nabiału (prawie) nie jadam to bardzo szybko jogurtowy chleb przerodził się w bezlaktozowy, słodki chlebek pomarańczowy z migdałami. Prawda, że to wszystko brzmi logicznie? : ) Z oryginalnego ciasta jogurtowego została chyba tylko ilość mąki i jajek, tych ostatnich nie udało(...)zalewamy wrzątkiem. W misce mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy mokre składniki (na końcu ekstrakt z wanilii) i mieszamy łyżką. Najlepiej za pomocą nożyka do obierania skórki, obieramy pomarańczę (bez wewnętrznej białej części). Dodajemy do całej masy. Mieszamy łyżką. Masę przelewamy do keksówki (sylikonowej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Posypujemy płatkami migdałowymi i smarujemy agawą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy
Fill The Bowlchodziłam z dzieckiem na próby…Wiecie jak to jest. Ale już po wszystkim i jestem z powrotem z przepisem na pyszne oliwkowe zawijańce i dip z feta. Wypiekanie chleba należy do moich ulubionych zajęć. Nie mniej lubię przyrządzać wszelkiego rodzaju sosy i dipy jak ten z feta i pistacji. Idealne dodatki do grilla i nie tylko, bo oliwkowy chlebek(...)łyżek w zależności od rodzaju mąki 25 g świeżych drożdży 300 ml letniej wody 5 łyżek oliwy 50 g suszonych pomidorów, u mnie w zalewie 150 g czarnych oliwek bez pestek 1 ½ łyżeczki soli Rozpuść drożdże w letniej wodzie. Dodaj oliwę, mąkę i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól, pokrojone oliwki, pomidory i drobno pokrojony rozmaryn , zagniataj do połączenia wszystkich
codojedzeniasię stykać z dnem garnka- olej rozgrzewać powoli, jeżeli posiadamy termometr spożywczy, temperatura powinna wynieść 175 stopni, jeśli nie mamy tego gadżetu - należy wrzucić do oleju kawałek skórki z chleba, jeśli utrzyma się na powierzchni, a wokół pojawią się bąbelki, olej jest gotowy do smażenia- pączki delikatnie przekładać do oleju sklejoną częścią do góry (tą, która leżała na blacie), wcześniej(...)jeszcze rosną)- po włożeniu pączków garnek przykryć pokrywką, smażyć 1,5-2,5 minuty z jednej strony, po zdjęciu pokrywki pączki delikatnie przewrócić widelcem na druga stronę i smażyć bez przykrycia kolejne 1,5-2,5 minuty obserwując stopień usmażenia- gotowe pączki wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w który będzie wsiąkać olej z pączków, kolejną turę smażyć
Smakołyki BerenikiBędąc w Tatrach nie sposób przejść obojętnie obok tradycyjnych potraw regionalnych. Jednym z dań, obok oscypków, czy placków zbójnickich, bez którego nie wyobrażam sobie wakacji w górach jest kwaśnica- zupa z pozoru i z nazwy nie zachęcająca do spróbowania, w rzeczywistości smakuje o wiele lepiej niż się nazywa. Serwowana praktycznie w każdej karczmie Zakopanego - o ile oczywiście wybieramy(...)tradycyjna kuchnia góralska w istocie jest dość uboga, składa się przede wszystkim z kapusty, ziemniaków, mleka i baraniny. W dawnych czasach w tych rejonach nie piekło się nawet własnego chleba, ziemie są tu mało żyzne, pieczywo zastępowano więc wspomnianymi wcześniej moskolami. Właśnie z miłości do Zakopanego, do jego klimatu, do regionalnych dań prezentuję dziś
Kuchenne aromatyJak już wspominałam wielokrotnie, rzadko kiedy kupujemy wędliny. po pierwsze ich oferowana jakość nie ma nic wspólnego z proponowaną ceną. Po drugie zaś my po prostu
Gosia gotujeGalaretka z "nóżek chodziła" za mną :) :)Musiałam ją zrobić, pomimo, że nie miałam golonki , ale tylko nóżki :(I była udana.Po wystudzeniu galaretce nic nie brakowało
Proste Potrawyznaleźć drogę. Swoją drogę. Taką, której trasa nie prowadzi w ślepy zaułek. Usianą drobiazgami. Drobinkami, które nadają tej wędrówce sens. Jak ciepła piętka domowego chleba. Jak słowo, które wszystko zmienia. Jak zapach, którego wstążka wplata się we włosy i na zawsze pozostaje w pamięci. Jak bukiet fiołków zerwanych na łące. Jak chrupiąca kruszonka(...)szczęśliwa. Moje TAK i NIE. Moja cisza i moje słowa. Własne ścieżki i moje wybory. Małe gesty o wielkim znaczeniu. Coraz mniej kompromisów, coraz więcej mnie. Bez egoizmu. Z szacunkiem. Po swojemu. Nie trzeba płynąć głównym nurtem, by dotrzeć do celu. Nie trzeba klaskać, gdy wszyscy wokół biją brawa, ani krzyczeć, gdy tłum rozdziera gardło
KUCHARNIAWeekend pachnie świętami. Wiem, że to jeszcze prawie miesiąc ale zachciało mi się kapusty z grzybami i piernika, no i aromat mandarynek, który towarzyszy całymi dniami
Dzieje kuchennej Wiewióryszklanka wrzątku ( gorącej gotującej się wody ) 1 jajko 1 łyżeczka oleju sól do smaku ( około 1/2 płaskiej łyżeczki ) szczypta cukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy mielonej -skromnie, bez rozmachu bo będą jak słoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna duża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka(...)misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące . Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy w kulę i odstawiamy w misce lekko
Ogrodnik w podróżybardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Przy jej użyciu można przygotować każdą potrawę, od zupy po kopytka, kończąc na makaronie i ciastach- nie wiedziałam 4. Można przygotować chleb, chociaż za bardzo nie urośnie, głównie z braku glutenu- nie wiedziałam 5. Doskonała do zagęszczania sosów, w tym beszamelowych i kremów-domyślałam się 6. Doskonale nadaje(...)miałam pojęcia) 7. Nie pozostaje nam nic innego jak zastąpic mąkę pszenną zdrowszą mąką ryżową) A z drugiej strony musi być w tym trochę prawdy. Nie bez przyczyny mąka ryżowa jest istotnym składnikiem kuchni japońskieji innych krajów azjatyckich. Przy okazji ryżowych eksperymentów zapraszam na ryżowe babeczki o smaku limonki i kokosa. Lekkie i puszyste. Najlepsze
Mia Cucina SofietaWitajcie. Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową. Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję! Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi. Konfiturę śliwkową można(...)warzywny, czyli rosół. Składniki (na kwadratową formę o rozmiarach 35x12 cm) 1,5 kg mięsa drobiowego (kurczak, kurczak i indyk) 0,5 kg wątróbki drobiowej włoszczyzna jak do rosołu (bez kapusty) 2-3 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 100 gramów masła 2 łyżki mąki oliwa 2 jajka 1,5 łyżki majeranku 1-1,5 łyżki gałki muszkatołowej
Garniec Magaliewiele zastosowań. Do ciast, deserów, czy nawet do podjadania tak po prostu jak budyń. Idealnie nadaje się także do naleśników. A nawet można robić z nim kanapki: kromka chleba, twaróg i lemon curd. Niebo w gębie! Zresztą ilość wariacji jest nieograniczona. Więc jeśli macie ochotę na krem cytrynowy, to tylko lemon curd. Ta rzecz anglikom się naprawdę udała. A najlepsze(...)lodów :) Więc teraz lemon curd, a przepis na lody za jakieś dwa dni. A warto się z tymi lodami zapoznać, bo są ekstremalnie proste! Prościej naprawdę się nie da. Bez specjalnej maszyny do lodów. Po prostu mikser i zamrażarka. 2 jajka + 2 żółtka 150 g cukru 80 g masła sok z dwóch cytryn skórka otarta z 2 cytryn
Marder&Marder Manufacturetylko ... Weekendowe comfort food #23: Owsianko-manna autorka: Fate.B | blog: Poplątanie z pomieszaniem Owsianka jagodowa autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka makowa :) autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Chleb owsiankowy na drożdżach autor: Mikołaj Plich | blog: Przepisy Mikołaja Owsianka autorka: monka | blog: smaczne-opowiesci Owsianka orzechowa autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com/ Owsianka kakaowa z awokado autor: juchumm | blog: http://achtamanta.blogspot.com(...)marchewkowa owsianka autorka: Dżast food | blog: Dżast food 105 Kremowa owsianka z jabłkiem, mandarynką i płatkami migdałowymi autorka: Ala Zajdel | blog: Healthy food and other things 100 Owsianka bez mleka, z jabłkiem i bananem autorka: Ala Zajdel | blog: Healthy food and other things Bananowo-karobowa owsianka na dobry początek! (+ sylwestrowa przekąska) autorka: eating grass | blog: Eating grass Czekoladowa owsianka
Chocolate Stop Temptingnieskończenie wiele wariacji na temat quiche Ps. Można iśc jeszcze bardziej na łatwiznę, i zamiast zagniatać ciasta wykorzystać chleb, odciąć skórki, potraktować kromki wałkiem do ciasta, szybko taż żeby chleb się nie odkształcił wylepić nim formę do pieczenia, zalać masą jogurtową, upiec volia! Podane składniki są wystarczające na formę średniki 23 cm, ja wykorzystałam do upieczenia 5 mini form(...)soli łyżeczka przypraw tj. tymianek, rozmaryn, bazylia (ulubionych) Masa: 400 ml jogurtu wegańskiego naturalnego 3 łyżki kleiku ryżowego * dałam dla pewności, że masa nie będzie pływać, następnym razem zrobię bez kleiku 50 g wegańskiego sera *opcjonalnie 100 g tofu naturalnego * jeżeli jogurt nie był zbyt gęsty pomidory suszone (dla mnie im więcej tym lepiej ale minimum jeden słoiczek
greenscarfPrzykryłam i odeszłam spokojnie do swoich zajęć- bez obaw Toscanę możecie zostawić bez opieki, nie przypali Wam potrawy! Po 10 minutach na nakrętkę nalałam oliwy z oliwek, bez otwierania pokrywy, na której wytworzyły się już sympatyczne kropleki pary. Oliwa z oliwek kropla po kropelce, podgrzewana kapała mi delikatnie do środka, aromatyzując całość delikatnie. Gdy całość się(...)dynię na koniec sosem sojowym, nie jest to konieczne, ale jest to zdrowsza alternatywa dla magi np. Jak sprawdzic czy nasza dynia jest PERFETTO? Spróbować ją na..kawałku razowego chleba. Powinna idelanie smakować, nie ciapać się, być jędrna i mimo, że ugotowana, to jednak chrupiąca. Ugotowane farfalle lekko wymieszac z oliwą z oliwek, wyłożyć na talerze. Dodać naszej piemonckiej
Z Kuchni Do Kuchni