chleb bez - 1500 przepisów (strona:58/100)

Domowy paprykarz 313

Zapowiadałam wczoraj ostre testowanie - na pierwszy ogień poszła Przyprawa Harissa   firmy Rafex  której piękna, ciemnoczerwona barwa i wyrazisty, przyjemnie palący skład ( kolendra, papryka, kmin

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pasta peperonata czyli Makaron z sosem paprykowo pomidorowym 174

Nie raz wspominałam tu, na blogu, o tym, że gotuję osobne obiady dla siebie i dzieci, i dla Małżona. Zazwyczaj staram się robić obiad dla wszystkich

Dzieje kuchennej Wiewióry
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 190

uzależniająca mieszanka. Mieszanka kusząca również aromatem, a więc nie tylko oczy i podniebienie popadają w zachwyt. Mieszanka zdrowa i bezpieczna, bo w 100% bezglutenowa i w 100% do powtarzania bez końca. Ps. w szklaneczce ze zdjęcia też piekłyśmy ten chlebek (obecność męskiego pierwiastka - a najbardziej tego wzbogaconego o wąsy -  w stadzie powoduje zmniejszanie się zasobów niezbędnych m.in(...)znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego - Karobu, znajdziecie TUTAJ.Oczywiście

Wypisz Wymaluj
Pesto bazyliowo migdałowe 134

bazylia (pesto alla genovese), a ojczyzną są Włochy. Tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach z oliwy, bazylii, parmezanu lub innego drobno startego twardego sera, orzeszków piniowych i soli. Serwowany do chleba, makaronu, sałaty, sera i innych dań. Pesto nie należy podgrzewać, ponieważ w wysokiej temperaturze bazylia nabiera gorzkiego smaku. W moim przepisie odbiegłam trochę od standardów.   Składniki: - 2 duże garście(...)wody. Do blendera wrzucamy liście bazylii, migdały, lekko solimy, wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach, na gładką masę (można dodać czosnek, u mnie – tym razem – bez). Dodałam również resztkę płatków migdałowych. Na końcu, w razie potrzeby, doprawiamy solą. Sos musi być gęsty.Do klusek śląskich, makaronów, kanapek… i nie tylko. Przygotowanie pesto bazyliowo migdałowego trwa zaledwie

mojewypiekiinietylko
FINKTON’s BAKED BEANS z gry BIOSHOCK – fasola w sosie pomidorowym 261

WORCESTER + POMIDORY + KONCENTRAT (15 min) Wlewamy 2 łyżki sosu Worcester (możecie pominąć, jeśli nie macie, ale sos nadaje ciekawego, wyrazistego smaku całej potrawie), mieszamy a następnie dodajemy posiekane pomidory bez skórki i koncentrat. Dodajemy nieco soli, mieszamy i dusimy ok. 10-15 min, do momentu aż pomidory się rozpadną, a sos nieco zgęstnieje. 4. FASOLA + MAJERANEK Do sosu dodajemy(...)sosu. Na końcu dodajemy majeranek (jeśli nie lubicie, zastąpcie oregano) oraz pieprz. Sprawdźcie, czy nie potrzeba jeszcze dodać nieco soli./span> 5. PODANIE Szamać gorące z pajdą świeżego chleba. Odnowia sporo życia i świetnie smakuje w każdej paralelnej rzeczywistości! Booker i Elizabeth polecają na obiad. OM NOM NOM! * zdjęcie puszki z gry pochodzi ze strony bioshock.wikia.com Świeżutki post FINKTON

Nerds Kitchen
MAKOWIEC - najlepszy z najlepszych (tradycyjny i owsiany - bezglutenowy) 201

jest chyba, by połączyć się z idealną, dopieszczoną makową masą. Powiemy Wam, że wykonanie gonie było wcale takie trudne. Zwijałyśmy go z uśmiechami na twarzach i tak - przyznajemy się bez bicia, były one spowodowane zarówno próbowaniem maku (po przecież po 15 łyżeczce może smakować inaczej, prawda?) jak i rozkoszowaniem się... surowym ciastem owsianym. Tak kusiło./Z podanych proporcji zrobiłyśmy(...)łyżki smalcuSKŁADNIKI NA CIASTO OWSIANE /na 1 makowiec/:- 120 g mąki (owsiana, bezglutenowa do wypieku ciast, dostępna w sklepach internetowych),- 5 g mąki Schar bezglutenowej (do ciast lub do chleba),/Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można dodać troszkę więcej mąki Schara. Z samej owsianej raczej się nie zagniecie/- 8 g drożdży- 1/4 szklanki szklanki mleka- 25 g cukru

Wypisz Wymaluj
Wegański żurek 167

kwaskowatym posmaku to nieodłączny element świątecznego repertuaru. Pisząc o niej, mam na myśli aromatyczną i delikatną zupę przygotowaną od podstaw (łącznie z zakwasem) na pysznych i pożywnych roślinnych produktach. Bez wędzonek, boczku, kiełbas, jajek. W ich miejsce pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska.  Lubię nagotować wielki(...)ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ½ kromki razowego chleba na zakwasie lub 1 łyżeczka drożdży Przygotuj dwa duże słoje, do każdego z nich wsyp po szklance mąki. Następnie wlej taką ilość wody, aby po wymieszaniu powstało ciasto o konsystencji

Roślinna - blog wegański
Zakwas z buraków 138

Zakwas z buraków to najcudowniejsza rzecz pod słońcem. Nie wyobrażam sobie bez niego zwykłego, czerwonego barszczu, ani barszczu ukraińskiego. Przyrządza się go bardzo prosto - poza burakami i czosnkiem potrzebny jest w zasadzie tylko czas. Jeśli robicie barszcz gotując po prostu buraki,choć raz spróbujcie zrobić go na własnoręcznie przygotowanym zakwasie. Gwarantuję, że już zawsze będziecie przyrządzać(...)sposób! Składniki (na ok. 2 litry zakwasu):   5 sporych buraków 5 ząbków czosnku 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka cukru piętka od razowego chleba na zakwasie Sposób przygotowania: Buraki obrać, pokroić w cienkie plastry i włożyć do ok. 4-5 litrowego słoja lub kamionkowego garnka (takiego do kiszenia ogórków). Dodać obrane, całe ząbki czosnku, liść laurowy

W SMAK
Pieczeń Wołowa 157

Pieczeń wołowa to kolejne danie które praktycznie robi się samo i świetnie smakuje. Nadaje się ono zarówno jako danie na gorąco na obiad jak i na zimno do chleba. Łatwe i pyszne zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka(...)mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić solą i mielonym pieprzem, zwinąć i związać lub włożyć do siatki do pieczenia. Marchewkę i seler pokroić w plastry. Czosnek przekroić na pół bez obierania. Tak przygotowaną wołowinę obsmażyć na oliwie ze wszystkich stron. Dodać marchewkę, seler, czosnek i przyprawy. Całość zalać ciepłą wodą ok. 3 cm. Od dna naczynia i doprowadzić

Mama Gotuje
Sałatka z pestkami dyni i czarnuszką 401

moja propozycja. Zmielone pestki dyni z lekkim majonezem połączą kapustę pekińską, kukurydzę, orzechy włoskie, czerwoną cebulkę oraz wędzony ser. Pikanterii wszystkiemu doda czarnuszka która wreszcie z roli posypki na chleb odnajdzie swoje miejsce w sałatce. Czarnuszka to bardzo ciekawy produkt zarówno kulinarny jak i zdrowotny. Tą ciekawą rośliną leczą trądzik, alergię, stres oksydacyjny, przeziębienia czy też bolesne miesiączki. Polecam sałatkę(...)częstego zaglądania :) Dla 2 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 2 łyżeczki zmielonych pestek dyni 3 łyżki lekkiego majonezu Garstka pokruszonych orzechów włoskich 3 łyżki kukurydzy konserwowej EKO bądź bez GMO 1/3 małej cebuli czerwonej 50g. sera żółtego wędzonego 2 garście pokrojonej w paski kapusty pekińskiej Sól himalajska Przygotowanie: 1/ Majonez łączymy ze zmielonymi pestkami dyni, do miski przekładamy

Kuchnia PROzdrowotna
KIEŁBASA Z CZERWONĄ FASOLĄ 148

Składniki:7-8 cienkich paróweczek1 cebula czerwona1 puszka fasoli czerwonej1 puszka pomidorów krojonych bez skóry  koncentrat pomidorowy1 ząbek czosnkupapryka ostra, pieprz, sól, papryka

Walijskie Pichcenie
MENU WIELKANOCNE 185

mące orkiszowej, bez cukru babka migdałowa na oleju i mące orkiszowej babka na oleju, na mące orkiszowej babka żółtkowa na mące orkiszowej babka maślana na mące orkiszowej, bez cukru wielkanocna baba drożdżowa na mące orkiszowej, z ksylitolem wielkanocna baba puchowa-drożdżowa wielkanocna baba drożdżowa z rodzynkami Pasztety wegańskie i tradycyjne: pasztet z selera i kaszy jaglanej pasztet(...)doskonała, domowa, biała kiełbasa żurek na pełnoziarnistym żytnim zakwasie królik w winie z warzywami jajka pod pierzynką jajka faszerowane pieczarkami sałatka jarzynowa domowa szynka parzona szynka wielkanocna, pieczona w chlebie domowy sos aioli idealny domowy majonez   sos tatarski idealny do pasztetów łosoś w galarecie Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pieczeń z szynką szwarcwaldzką 169

piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej nie robię, jednak czasami dodaję suszone śliwki czy morele, a najczęściej robię ją bez żadnych dodatków i taka wersja najbardziej mi smakuje :)W zależności od użytego mięsa, przypraw czy dodatków, za każdym razem można wyczarować inną pieczeń.Moja jest na piersi z indyka(...)soczysta i wilgotna.Można ją wykorzystać na kilka sposobów: zaraz po upieczeniu, czyli w wersji ciepłej idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, na zimno zaś będzie smakowitym dodatkiem na chlebie czy jako imprezowa przystawka z dodatkiem sosu i np. oliwkami.* pierś z indyka- 500 g* szynka szwarcwaldzka- 50 g* płatki jęczmienne- 1 szklanka* cebula- 1 szt.* bulion- 1/2 szklanki* przyprawy

Kraina Miodem Płynąca
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 157

obiadów na słodko ;) Przepis wzięłam z książki kucharskiej z 1989 roku "Ślaska kucharka doskonała" ...od uczty szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce tej są potrawy staropolskie. Od zakwasu na chleb po gotowane raki :) Znacie jeszcze jakieś inne nazwy tych klusek?Składniki:50 dag Mąki pszennej1 szklanka mleka2 jaja3 łyżki roztopionego masła3 dag drożdży pół(...)wyszło więcej klusek.Sporządzić rozczyn z ciepłego mleka, drożdży i niewielkiej ilości mąki i odrobiny cukru. wymieszane składniki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce, bez przeciągów. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie mąkę przesiać, dodać jaja oraz rozczyn z drożdży. Wymieszać. Potem

Bon Appetit Małgorzaty
Śniadanie zdrowe,pożywne,aromatyczne! 238

równowagę kwasowo – zasadową. Poprawia stan naczyń krwionośnych, reguluje procesy trawienne, obniża poziom cholesterolu we krwi. A ekologiczny koncentrat pomidorowy, bogaty w  niezbędny i polecany likopen, czyni Ketchup bez cukru BIO prawdziwie zdrowym, mocno pomidorowym i niezbędnym produktem w każdej kuchni. Całości dopełniła Musztarda łagodna BIO, która poza walorami smakowymi, dzięki zawartym w gorczycy związkom chemicznym, pobudza wydzielanie(...)surowców, według klasycznych, starych receptur. Musztarda łagodna BIO jest idealna zarówno w postaci dodatku do wędlin, jak i bazy wielu zimnych i gorących sosów, majonezów i marynat. Całości dopełnił chleb graham i sałata lodowa. Oliwki to podstawa!Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni

Proponowane wyszukiwania