chleb bez - 1500 przepisów (strona:61/100)

Salatka z kasza jeczmienna, brokulem i indykiem na ostro i Broszka 159

Nadchodzi, a może już nadeszła, wiosna. Wreszcie słoneczko świeci i grzeje kości. Wyjęłam wiosenne kurtki i buty i nabrałam ogromnej wprost ochoty na sałatki!!! Szukając smakowitych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieguski wg "Kuchni bez pszenicy" 178

przejawiam zainteresowanie różnymi dietami oraz zaleceniami jakie produkty warto wprowadzić do swojej diety a z którymi najlepiej pożegnać się raz na zawsze. W ramach takiej zajawki zakupiłam książkę "Kuchnia bez pszenicy" autorstwa Davisa Williama. W książce oprócz przepisów kulinarnych znajduje się również dość obszerny wstęp, w którym Autor przedstawia zalety całkowitego wykluczenia pszenicy z diety. Autor dedykuje tę książkę(...)produktów, w których znajduje się pszenica (czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że jedząc dany produkt jemy również pszenicę np. ser pleśniowy roquefort hodowany jest na okruszkach chleba). Książka zawiera 150 przepisów tematycznie podzielonych na poszczególne posiłki (śniadania, obiady, kolacje, desery) co znacznie ułatwia zaplanowanie posiłków na cały dzień (dodatkowo oznaczone są posiłki szczególnie lubiane przez dzieci). Dowiemy

coolinarnastrefa.blogspot.com
Chlebki do żurku i nie tylko 118

wniosku, że należy im się osobna pozycja. W końcu nie można przypisywać tym chlebkom tylko roli misek do żurku. Są na to zbyt dobre! Świetnie smakują po prostu jako chleb upieczony w 2 keksówkach, a jako miseczki można je wykorzystać także do zapiekania szpinaku z jajkiem, lub podawać gulasz, albo leczo. Jeżeli macie ochotę, chlebki można dodatkowo posmarować jajem(...)się bardzo dobrze. Żeby chlebki miały identyczny kształt, można upiec je w naczyniach żaroodpornych. Innym sposobem jest odważenie takich samych porcji ciasta. Ja upiekłam 2 w naczyniach i dwa bez. Jeżeli nie jesteście pewni, czy chcecie je zrobić, to zapewniam, że mogą być nie lada atrakcją. Najbardziej pamiętna dla mnie historia, to ślub koleżanki. Jej wybrankiem był Włoch

Pełny talerz
Serowo – cynamonowe zawijańce 145

ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło i pozostałe składniki . Wyrabiamy na gładką masę . Przekładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut . Teraz możemy przygotować nadzienie . Twaróg(...)kawałki ( ostrożnie bo farsz lubi się rozjeżdżać ) . Gotowe zawijaski , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i przyprószonej mąką . Wsuwamy ją do rozgrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu przez około 40 minut . Wyciągamy , studzimy na kratce i szybko zjadamy , zanim inni zajarzą co się upiekło   Post Serowo – cynamonowe zawijańce pojawił się poraz pierwszy

Ogrodnik w podróży
Drożdżówka jak u babci 179

miejscu .. Następnie wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski ( oprócz tych które zużyliśmy na rozczyn ) , wlewamy rozczyn i wyrabiamy wszystko na puszystą gładka masę (ja wyrabiam w automacie do chleba) Ciasto powinno być lekko lejące , nie zbite . Tak wyrobione ciasto , przekładamy na blaszkę do pieczenia , wcześniej wytłuszczoną masłem . Składniki na kruszonkę , rozkruszamy palcami i łączymy ze sobą rozcierając w dłoniach(...)miejsce .Wstawiamy do piekarnika-uwaga piekarnik warto podgrzać przed wstawieniem ciasta do 100 C , a następnie po wstawieniu ciasta zwiększamy temperaturę do 180 C i pieczemy 30 -35 minut bez termoobiegu . Gotowe Post Drożdżówka jak u babci pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Chlebki Naan 158

Chlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej

dom-agi.pl
Szynka domowa 144

minut przed końcem pieczenia, woreczek rozcinam, aby wierzch szynki się zrumienił. Po wyjęciu, przed krojeniem, należy odczekać 15-20 minut, aby soki się wchłonęły.Lubię  mięso, ale bez przesady. Dlatego jeżeli mam coś zjeść, to wybieram dobre, albo wcale. I właśnie to zawsze mnie skłania i motywuje do przerzucania moich kulinarnych przemyśleń na blat kuchenny. Pewnie powiecie, że prościej(...)swoich podniebień, jeśli można. Szynka wyszła krucha, soczysta i ostra, a jałowiec nadał jej dodatkowego aromatu. Takiej szynki nie kupicie w sklepie, na pewno. Idealna do świeżej bułki, czy chleba. Na śniadanie, czy kolację… i nie tylko.  Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Szynka domowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 184

kruchy. Chciałabym zobaczyć przez chwilę jak ludzie tam żyją, czy wszystko jest takie emanujące przepychem, czy to tylko pozory. Oczywiście żadna podróż dla mnie nie mogłaby się odbyć bez kulinarnych odkryć, najchętniej trafiłabym w ręce prawdziwej gospodyni i jadła tradycyjne regionalne smaki. Kuchnia rosyjska kojarzy mi się przede wszystkim z kapustą kiszoną, ale i z potrawami kolorowymi i pełnymi(...)dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem

dom-agi.pl
Ktoś nam podłożył świnię! …. 175

przygotowania dań. Głównodowodzącym był mój Piotr z Damsko-męskiego spojrzenia na kuchnię  wraz z bardzo czynnym udziałem Piotra/San Jacinto z Najsmaczniejszy Blog, który również przygotował wędliny domowe, tuszonkę i chleb razowy na zakwasie. Pierwsze kilka godzin w piątek Panom zajęło rozbieranie półtusz i wstępna obróbka niektórych elementów, m.in zapeklowanie szynki, ja w tym czasie przygotowałam pierwszy etap gotowania szynki metodą(...)zaplanowane przepisy, jak i improwizowaliśmy z mięsem, które nam zostało. Mięso było bardzo dobrej jakości, a dostarczył je jeden z dostawców hotelu Nest . Świnia była typowo mięsna, w zasadzie bez grama słoniny, co niestety uniemożliwiło nam zrobienie smalcu i metki. Niemniej jednak wszyscy mieli pełne ręce roboty.  Po pracy integrowaliśmy się przy przywiezionych przez nas trunkach, zagryzając wykonanymi przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik 102

jego hiszpańską wersję. Pomidorów i papryki na działce i placach opór, więc tym bardziej polecam. Składniki: 1 kg mięsistych pomidorów 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 4 kromki weki bez skórki 1 średni ogórek  2 łyżki octu jabłkowego 5 łyżek oliwy z oliwek  200 ml bulionu z warzyw Dodatkowo : 4 kromki weki 1 łyżka masło 2 zabki(...)ogniu ( ja skorzystałam z palnika), owinąć folią i również obrać ze skórki. Ogórka obrać, pozbawić pestek i pokroić w kawałki. Czosnek przecisnąć przez praskę. W blenderze umieścić odsączony chleb, pomidory, ogórka i paprykę. Dodać ocet, oliwę, czosnek i zmiksować.Następnio  małym strumieniem dolewać bulion. Doprawić solą i pieprzem. Gotową zupę umieścić na godzinę w lodówce. W międzyc zasie kromki

Gosia gotuje
Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi 133

umyłam, oberwałam zniszczone listki, obcięłam końcówki głąbów i nacięłam je na krzyż. Wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę. Gotowałam 10 minut, pod przykryciem. Orzechy grubo posiekałam i zrumieniłam na patelni, bez tłuszczu. Na rozgrzanym oleju kokosowym usmażyłam, na rumiano pokrojone plastry szynki, a następnie osączyłam je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Brukselkę dokładnie odcedziłam  i wrzuciłam na pozostały po szynce(...)Dodatek orzechów włoskich i serrano wysunął się na plan pierwszy, jednocześnie łagodząc specyficzny smak brukselki. Mogę tylko powtórzyć za Panią Basią  Ritz – „prosto z patelni, z pajdą wiejskiego chleba z masłem!” – tak jedzona, jest najlepsza. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Brukselka z szynką serrano i orzechami włoskimi appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Fasolka nie po bretońsku ;) 145

dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :)Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :)))W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski i jestem pewna, że będą zajadać ze smakiem :)* fasola(...)chili- pół łyżeczki, majeranek- pół łyżeczki, cząber- pół łyżeczki, listek laurowy- 3 szt., ziele angielskie- 6 szt., sól, pieprzFasolę namoczyć 12 godzin wcześniej, a następnie gotować (na średnim ogniu bez przykrycia ok 10 min., a potem na małym ogniu pod przykrywką) do miękkości.Posolić dopiero pod koniec gotowania.Odlać 1/3 szklanki wody, a resztę wody wylać.Cebulę pokroić

Kraina Miodem Płynąca
Bezglutenowe muffiny bananowe 227

                 Zapragnęłam czegoś słodkiego  ... raz dwa zakręciłam muffiny ! :-) Do wypieku użyłam mąki kukurydzianej, którą uzyskuje się z

Życie na widelcu
TU I TAM nr 25. Porzeczki. Perfect summer pudding i Nigel Slater. 188

jadacie deserów! Kto to widział?! To jak wyjazd nad morze bez figli bosych stóp ze spienionymi falami. Jak spacer po deszczu bez chlapnięcia w kałużę. Obiad bez deseru?! To nie przystoi! Choćby jabłko zerwane wprost z drzewa, miseczka malin, kilka łyżek konfitury, kogel-mogel... Kropka nad "i". Deser ma tyle obliczy. Ulegam im z rozkoszą. Codziennie(...)składa się oryginalnie z kromek czerstwego białego chleba, którym wykłada się głębokie naczynie, a następnie wypełnia lekko podgotowanymi porzeczkami i malinami oraz powstałym podczas ich gotowana sokiem. Owocowe nadzienie nakrywa się warstwą białego pieczywa, obciąża z góry i odstawia na noc do chłodnego miejsca, aby owoce puściły jeszcze więcej soku, którym nasiąka chleb. To punkt wyjścia do mojego deseru. Przygotowując

KUCHARNIA
Jak zrobić zakwas z buraków ? 214

temat naturalnych metod na kaca Buraki w połączeniu z jabłkiem ( sok z buraków i jabłek .) oczyszczają teżwątrobę. Zakwas z buraków przygotowuję w 5-cio litrowym słoju. Więc wyszorowane, (bez ogonków, ale ze skórką), pokrojone w plastry buraki sięgają do połowy słoja. Sami więc musicie sobie obliczyć ich ilość, w zależności od wielkości Waszego naczynia. W międzyczasie zagotujemy(...)buraków. Do naczynia wrzucamy też przyprawy: z 2 listki laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego, ale nie jest to konieczne. Dodajemy też do słoja 1 kromkę czerstwego razowego chleba na zakwasie, co przyspiesza proces fermentacji. Naczynie przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu, np. w pobliżu kaloryfera. Zimą można słój z zakwasem wsadzić do piekarnika na trochę, z temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię