chleb bez mieszania - 500 przepisów (strona:26/34)

Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian. Co podać w tych 5 rodzajach ,np. kotlet schabowy Rajców, kotlet de volaille, filet z kurczaka z pesto pod mozzarellą, filet z łososia na młodym szpinaku, staropolski zraz zawijany(...)surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły podaje się

Kulinarny karnet Christophera
Ser Hispanico (Manchego) 183

Ser Hispanico pochodzi z regionu La Mancha w Hiszpanii. Jest to jeden z najbardziej popularnych serów w Hiszpanii. Jest łagodny, ale jednocześnie aromatyczny.  Hispanico jest

Przepisy na domowy ser i chleb
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 145

pięciu części sklejonych ze sobą). Jeszcze jako nastolatka wpadałam w weekend po świeże pieczywo, niestety stary piekarz przeszedł na emeryturę i już nikomu nie opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam(...)wielkości jajka) 30-40 g roztopionego, letniego masła żółtko do posmarowania      Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie mieszamy i wlewamy do wgłębienia w mące. Zaczyn przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na około 10 minut, żeby drożdże wyrosły podwajając swoją objętość.     Do wyrośniętego zaczynu dodajemy jajko, cukier, sól

Rozpustne gotowanie
Bajgle w wersji slow 162

bloga Gotuje bo lubi. Amber podała nam przepis w dwóch wersjach, slow i fast. Ja wybrałam wersję slow, bo uważam, że najlepsze pieczywo to takie tworzone bez pośpiechu, powoli, pieczone na zaczynie i przefermentowane. Ponieważ robiłam bajgle pierwszy raz w życiu, zrobiłam jeden błąd: przy ich formowaniu delikatnie spłaszczyłam ciasto i w związku(...)właściwe: 600 g maki pszennej typ 750 350 g wody 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 6,5 g suszonych drożdżyDodatkowo:1 jajko1 łyżka miodumaksezam Wykonanie:Składniki zaczynu mieszamy w misce i odstawiamy na 8 godzin w ciepłe miejsce do przefermentowania.Następnie do zaczynu dodajemy składniki ciasta właściwego, wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ser pleśniowy typu Gorgonzola (z niebieską pleśnią) 191

Sery pleśniowe nie każdemu smakują, ale ja jestem ich wielkim miłośnikiem. Postanowiłem  więc zrobić tego typu ser samodzielnie. Korzystałem z przepisu zamieszczonego na blogu

Przepisy na domowy ser i chleb
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I RUKOLĄ – 4,50 zł 1154

stroni od zieleniny, niech tym razem zaryzykuje! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu   PRZYGOTOWANIE 1. SOS (2 min): wszystkie składniki sosu oprócz oliwy mieszamy ze sobą razem (czosnek powinien być drobno posiekany lub przepuszczony przez praskę). Na końcu dodajemy stopniowo oliwę, lejąc ją cienką strużką i cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Możliwe(...)wylewamy gorącą wodę i zalewamy zimną. Skórka od strony nacięcia powinna zacząć stopniowo odchodzić, więc pociągamy za nią i ściągamy ją z całości pomidora. 6. CHLEB (1 min): tostujemy lub obsmażamy na patelni bez tłuszczu i kroimy w kostkę. Ew. możecie polać grzanki odrobiną oliwy z oliwek. 7. NAKŁADANIE SAŁATKI (3 min): spód talerza smarujemy 1/3 sosu (wtedy sałatka

Nerds Kitchen
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 91

studenci, uczniowie, politycy itp. Ideą zbiórki jest bezinteresowne przekazanie choćby paczki makaronu czy puszki konserwy dla ludzi potrzebujących. Piknik miał na celu promocję zbiórki oraz prezentację nieco dziennika ,,Kromka chleba" który redaguje cały ,,mózg" zbiórkowej operacji Pani Marzena Pieńkosz-Sapieha. Główna ,,atrakcją" spotkania był pokaz kulinarny Pana Jaśka Kuronia i jego żony Pani Anety Kuroń - są to ludzie przesympatyczni " class(...)height: 1em; max-height: 1em;" /> Strona internetowa: Kuchnia Jaśka Kuronia Zupa dyniowa Jaśka Kuronia ( w moim wykonaniu) Składniki: 1.5 kg obranej i pokrojonej w kostkę dyni cebula puszka pomidorów bez skórki garść pestek dyni (od siebie dodałam łyżkę siemienia lnianego) 2 łyżki suszonego tymianku spory pęczek pietruszki sól, pieprz olej 3 szklanki bulionu warzywnego Do dzieła!!! W rondelku szklimy

sierotka maRysia w kuchni
ZAKWAS ŻYTNI, PEŁNOZIARNISTY, KROK PO KROKU 182

   Z zamiarem opublikowania przepisu na zakwas "nosiłam" się już od dłuższego czasu, ale jakoś tak zawsze odkładałam to na później. Aż nadszedł chyba ten

Smaczne Zdrowe
Przepis na Domowe Cebularze 233

Witam serdecznie Pokażę jak w prosty sposób przygotować pyszne domowe cebularze . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie 10 cebularzy na ciasto: 500 g mąki pszennej 300

Uwaga Babcia Piecze Chleb
CHLEB PEŁNOZIARNISTY GRYCZANO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE - MÓJ ULUBIONY 214

   Chleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i

Smaczne Zdrowe
Bruschetta 202

można na bagietce. Bruschettę robi się na włoskim chlebie. Najlepiej nawet niezbyt świeżym. Na każdym innym pieczywie jest to po prostu grillowana kanapka z pomidorami, a nie bruschetta. Żeby każdy mógł nieco lepiej zrozumieć wagę problemu posłużę się prostym przykładem. Idziecie na zapiekankę i dostajecie ją na kromce zwykłego chleba, zamiast na długiej bułce typu bagietka. No niby zapiekanka, niby(...)chleba oczywiście. I tutaj od razu dodam, że z pełną świadomością złamałem podstawową zasadę. Bruschetta oczywiście musi być z oliwą z oliwek. Inaczej się nie da. Ale my musieliśmy przecież przetestować ten olej z awokado :) Zresztą test wyszedł doskonale. A wy, jeśli chcecie mieć prawdziwe bruschetty to użyjcie właśnie oliwy z oliwek. Pora więc na przepis: Na 12 kawałków: chleb

Marder&Marder Manufacture
Automat do wypieku chleba marki Unold 170

również jeśli zaśpimy i nie wstaniem o tej godzinie, o której planowaliśmy. Ciepły chleb i tak będzie na nas czekał. A to za sprawą wspomnianego właśnie podtrzymywania ciepła. Ciekawostką jest również to, że jeden z automatów Unold (nie nasz, inny model) ma możliwość pieczenia dwóch chlebów na raz. W dodatku dwóch zupełnie różnych. Po prostu ma dużą formę na jeden(...)chleb z maszyny jest gorszy (w smaku) od chleba z piekarnika. Wbrew pozorom odpowiedź nie jest oczywista. Zależy od tego jak się piecze w piekarniku. Jeżeli pieczecie w formach (jakichkolwiek, czy to blaszanych czy silikonowych) to chleb z maszyny smakuje identycznie. Natomiast, moim zdaniem, jest spora różnica w smaku, gdy sami formujecie bochenek i pieczenie w piekarniku bez formy

Marder&Marder Manufacture
Francuskie Bułeczki Śniadaniowe 196

Witam serdecznie Propozycja na pyszne i bardzo puszyste francuskie bułeczki śniadaniowe. Polecam wypróbować przepis bo bułeczki są naprawdę smaczne i proste w przygotowaniu. Będziemy potrzebować : z

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Domowy Chleb Pszenny Razowy na Zaczynie Pate 163

zaczynem nakrywam folią spożywczą ( można nakryć woreczkiem ) i ściereczką i odstawiam Przygotowanie ciasta ( po 12 -16 godzinach ) Teraz w drugiej misce ( w moim przypadku w misce od robota ) mieszam składniki na ciasto : oba rodzaje mąki , sól , drożdże , miód , wodę . Na najwolniejszych obrotach aż składniki się połączą Następnie dodaję porcjami zaczyn pate ( na dwa razy po połowie ) i wyrabiam(...)chlebek był wyrośnięty już po 70 minutach Pieczenie chleba foremkę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 230 stopni na drugą półkę od dołu i piekę w tej temperaturze 10 minut po 10 minutach zmniejszam temperaturę do 200 stopni i piekę jeszcze około 20 minut – piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez termoobiegu jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb jest

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb bezgluenowy na drożdżach z dużą ilością siemienia lnianego. 176

przód w zdobywaniu wiedzy i umiejętności w przygotowywaniu smacznych bezglutenowych, a przede wszystkim, zdrowych dań. Do upieczenia chleba zainspirowała mnie Olga . Nigdy nie kupiłam i nie zamierzam kupować gotowców bezglutenowych. Jest dla mnie wielką radością samodzielne przygotowywanie  i pieczenie bezglutenowych chlebów. Ich smak, jak dla mnie jest doskonały. Takie eksperymenty są jak najbardziej dla mnie i służą(...)wydaję pieniędzy na gotowe mąki, nie mam pewności, co w nich siedzi :). O właściwościach kasz, będących składnikami tego chleba pisałam przy okazji postu nt rozgrzewającej miseczki KASZ Zapraszam na wspólny wypiek chleba bezglutenowego, bogatego w kilka doskonałych zdrowotnie składników.   CHLEB BEZGLUTENOWY Z SIEMIENIEM LNIANYM Składniki: 1 szklanka mąki z kaszy gryczanej niepalonej 1 szklanka mąki ryżowej 0,5 szklanki

Naturalna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania