chleb bez mieszania - 500 przepisów (strona:23/34)

Śląski chlebek pszenno – żytni 124

Domowy chlebek jest fajną alternatywą do tych kupowanych w sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc(...)szklanka mleka 6 dag drożdży 1 łyżeczka cukru 1 litr wody 3 łyżki soli Obie mąki i sól mieszamy razem, w głębokiej misce lub garnku. Mleko lekko podgrzewamy (tak, by było letnie), a następnie dodajemy do niego cukier i drożdże, razem mieszamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. W mące robiły dołek, do którego wlewamy drożdże i wodę. Całość dobrze wyrabiamy widelcem

Smakowy Raj
Daktylowy krantz czyli specjały kuchni żydowskiej 149

Jakiś czas temu nasza koleżanka przeszła na weganizm więc podczas wspólnych spotkań staramy się coś przygotować co będzie również i ona mogła zjeść. Raz jest to

Kuchenne Wariacje
Japoński sposób na pieczywo – paluchy serowe metodą tangzhong +FILM 246

ręcznie, umieśćcie po kolei: 75g tangzhong, całe jajko, wodę, sól, cukier, pozostałe suche składniki – mąki i mleko w proszku – a na końcu drożdże. Na niskiej prędkości połączcie wszystkie składniki. Mieszajcie tak długo, aż ciasto przestanie się lepić do ścianek miski. Wyrabiajcie ciasto jeszcze 5-6 minut. Do ciasta należy teraz wgnieść masło. Robimy to w 3 turach, na szybszych obrotach(...)puszyste i lekkie. Do tego stopnia, że pochłonęliśmy połowę bez jakichkolwiek dodatków. Najwyższą aprobatą było to, że kot domagał się i swojej porcji na spróbowanie, a potem dopraszał się o kolejne. Dostałam parę pytań o mleko w proszku, które było używane tutaj, jak i w tym przepisie na CHLEB KANAPKOWO-TOSTOWY   Dodatek mleka w proszku stanowi naturalny ulepszacz

Karo in the Kitchen
Pomarańczowe tosty francuskie z sokiem TYMBARK 219

Tymbark 2 łyżeczki cukru skórka otarta z 1/2 pomarańczy Przygotowanie: W szerokiej miseczce mieszamy za pomocą trzepaczki sok pomarańczowy, jajka, można dodać trochę świeżo otartego cynamonu i skórkę z pomarańczy. Kromki chleba tostowego zanurzamy w płynie pomarańczowo-jajecznym z każdej strony. W czasie kiedy chleb tostowy się moczy, w rondelku umieszczamy sok pomarańczowy, cukier, oraz skórkę otartą z połowy pomarańczy(...)całość doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy na małym ogniu, do zredukowania syropu, syrop musi zgęstnieć. Na patelni rozgrzewamy masło z olejem, smażymy  chleb tostowy po 2 minuty z każdej strony, aż tosty będą złociste. Pomarańczowe francuskie tosty tuż przed konsumpcją polewamy  syropem pomarańczowym. Są pyszne, są idealne w smaku. Polecam! Kilka słów z materiałów prasowych marki TYMBARK „… Jak wynika

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta jajeczna + chlebki lniane Habżyki 167

jest już lepiej, miałam siłę bez większego bólu podnieść głowę dlatego też zabrałam się za post, bo już nieźle zaniedbałam blog. Zacznę od recenzji chlebków które ostatnio zdobyłam. Wpadłam na nie przypadkiem i otrzymałam do przetestowania ;) Już sama nazwa Habżyki przyciąga i zastanawia ;) jednym słowem SAMO ZDROWIE, ale za chwilę coś więcej. Chleb lniany, niepieczony żywy   100% naturalne(...)szczypiorku Sposób przygotowania: Z serka wiejskiego odsączamy śmietankę, a następnie miksujemy go blenderem wraz z jednym jajkiem, musztardą na jednolitą masę/majonez drugie jajko rozduszamy widelcem, dodajemy ser, mieszamy dodajemy przygotowany "majonez", koperek/szczypiorek, przyprawiamy wg. smaku tak przygotowaną pastę rozsmarowujemy na pysznej kromce chleba Habżyki pomidor i bazylia ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Chleb paleo (bezglutenowy, z mąki migdałowej) 687

posmak orzechowy dzięki mące migdałowej, ale poza tym smakuje jak prawdziwy chleb. To chleb bezglutenowy, bez zbóż, paleo. Kanapka prezentuje się bardzo apetycznie, ale osobie na początku żywienia paleo, bardzo stęsknionej za smakiem chleba, chyba bardziej będzie smakowała zwykła kromka z masłem. Ten chleb paleo także świetnie nadaje się na grzanki czy tosty , można go też go zapiec(...)oczywiście jadasz sery. Jak więc zrobić taki smakowity i bezglutenowy chleb? Nie ma z tym dużo roboty, a składników nie ma także zbyt wiele. Potrzeba mąki migdałowej i z siemienia lnianego, ale nie przejmuj się, bo w dalszej części dowiesz się, jak je zrobić. Chleb paleo , przepis: mąka migdałowa – 2 szklanki ( przepis ) mąka z siemienia lnianego – pół szklanki

PaleoSMAK
FOCACCIA Z DYNIĄ I KURCZAKIEM NA OSTRO 135

W tym roku dynie wyhodowałam sobie we własnym ogródku. Przyznaję bez bicia, że zasiałyśmy je razem z mamą absolutnie nie dowierzając w powodzenie jej plonów

Ostra na Słodko
Faszerowane pomidory – jak je zrobić. Kilka prostych przepisów. 153

jako zimna przekąska, stylowa dekoracja stołu na imprezę. Oto kilka prostych i zarazem smacznych pomysłów. Pomidory faszerowane chlebem. Przygotowanie 5 minut. Pieczenie 20 minut. Potrzebne nam będą: 4 kromki chleba razowego, 1 jajko, 1/2 szklanki mleka sojowego, czosnek, natka pietruszki, szczypiorek i sól. Przygotowanie: Wymieszać miąższ chlebowy z mlekiem sojowym, jajkiem, doprawić do smaku. Całość delikatnie razem ugniatać. Wypełnić(...)żółtego sera typu Emental, 2 cl oliwy z oliwek, 2 cl octu balsamicznego, sól, pieprz, gałązka świeżego rozmarynu. Do przygotowania tapenady z czarnych oliwek 150 g czarnych oliwek bez pestek, 10 cl oliwy z oliwek. Do przygotowania sosu winegret 4 cl oliwy z oliwek, 4 cl octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie tapenady. Miksujemy wypestkowane czarne oliwki, dodajemy oliwę

MODA NA BIO
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 126

też jest ok) Na zdjęciu brakuje żółtego sera, bo pomysł wpadł w trakcie, widać także nieszczęsny ser topiony z Biedronki, którego nie kupujemy, chyba że mamy ochotę na zupę bez wyrazu. Olej nie był jednak potrzebny.Na początku robimy bulion, jeśli jest z kostki to łatwo, jeśli normalnie to trudniej, ważne, żeby na koniec był czysty i schludny. Jak się(...)wrzucamy ją do naszego bulionu, dajemy sporo pieprzu i zostawiamy na jakieś 20-25 minut na małym ogniu, żeby się gotowało i przechodziło ładnie smakiem cebuli. W tym czasie chleb kroimy na zgrabne kwadraciki i na patelni po cebuli na mniejszej nieco ilości margaryny smażymy grzanki. Są ok, kiedy wchłoną smak margaryny (jak ktoś jest rozrzutny, to niech smaży

Kulinarne zapędy Kokosa
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 155

chleb podczas pieczenia naturalnie się rozszedł, nie musiałam go nacinać - spodobało mi się , będę tak robić częściej. I ostatnia uwaga. Chleby wyrastają bardzo szybko, warto jeden bochenek trzymać w chłodniejszym miejscu aby ten pieczony jako drugi, nie wyrastał zbyt długo. Chleby z pyszną, chrupiącą skórka, zajadaliśmy jeszcze ciepłe - polecam! Chleb do grudniowej piekarni wybrała Agnieszka z bloga  Bochen chleba(...)Jest to chleb pszenno -orkiszowy z płatkami z bloga  Chili und Ciabatta . oryginalny przepis –  klik! Przepis podaję za Amber Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi Zaczyn żytni 230 g mąki żytniej typ 1150 (dałam 720) 190 g wody 24 g żytniego zakwasu Zaparka 65 g płatków żytnich 65 g płatków owsianych 260 g wrzącej wody Ciasto

Stare Gary
Baba drożdżowa na białkach 176

etapy wypieku idealnej Baby Wielkanocnej:1.) Na samym początku przesiewano dokładnie mąkę, która musiała być najlepsza, oraz najbielsza.2.) Starannie oddzielano żółtka od białek, które musiały być bez zarodków (które obciążają ciasto)3.) Setki żółtek dokładnie rozbitych przecedzano przez sito, a potem ubijano je w bijce do masła. (Gwarantowało to że ciasto będzie lekkie i pulchne).4.)Następnie robiono zaczyn(...)tylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono.A takie baby pieczono:parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite).Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również wyszła

Moje pyszne gotowanie
Rustykalny chleb świąteczny z suszoną śliwką 166

mąki żytniej razowej - u mnie typ 2000, razowa drobna Starter Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę, sól i dokładnie wymieszać przez kilka minut do uzyskania gęstej, jednolitej papki - ja mieszałam w g ar nuszku łyżką . Przykryć folią spożywczą i umieścić w lodówce na noc. Ciasto właściwe W dużej misce wymieszać wodę, piwo, roztopione masło i miód. Dodać starter . Dodać mąki(...)takowego nie posiadam, wykorzystałam tu standardową, dużą blachę z wyposażenia piekarnika. Piekarnik rozgrzać do 250C. Na dnie umieścić dodatkową blaszkę z gorącą wodą. Chleb wstawić do piekarnika - w 1/3 wysokości od do łu , bez termoobiegu, grzałka góra-dół . Piec przez 5 minut w temp. 250C. Następnie zmniejszyć temp. do 200C i dopiekać ok. 55-60 minut - do uzyskania głuchego

Grunt to przepis!
Chleb Wiejski na zaczynie Poolish 203

zaczyn stał około 14 godzin , wcześniej nie mogłam się nim zająć ) Zaczyn powinien być pokryty pęcherzykami powietrza i delikatnie się marszczyć Do zaczynu dodaję wodę i mąkę i dokładnie mieszam aż się ładnie połączą Miskę z ciastem nakrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut po 30 minutach Do ciasta dodaję drożdże i sól i wyrabiam ciasto w misce około(...)formuję na kształt blaszki w której będę piekła chleb ciasto wkładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia na około 20 minut Jeżeli mamy koszyczek do „ garowania „ ciasta to wkładamy je do niego i odstawiamy do wyrośnięcia po wyrośnięciu wybijamy na blachę , nacinamy i pieczemy Pieczenie chleba ciasto w foremce nacinam w kilku miejscach dość głęboko

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chleb piwny 177

piekarnik do 235 stopni- gdy ciasto nasze w foremkach jest już ładnie wyrośnięte spryskujemy wodą posypujemy mąką (posypałam razową ) i nacinamy ciasto wedle naszego uznania (zapobiegnie to popękaniu chleba )- przed włożeniem chleba do piekarnika wrzucam dwie kostki lodu, aby piekarnik był dobrze naparowany (ważne jest to w początkowej fazie pieczenia)- pieczemy przez pierwsze 15 minut  na 235 stopniach następnie(...)Chleb ma cudowny aromat karmelu, delikatny posmak, chrupiącą skórkę i to coś w smaku. Może i nie jest to chleb do wypieku codziennego przez długi proces tworzenia , ale naprawdę warto go choć raz zrobić.Warto przestrzegać czasu fermentacji , wszytko ma wpływ na nasz końcowy efekt naszego wypieku.Ja swoje chleby przechowuje w lnianych workach gdy dobrze odparują i wystygną, chleb

Basia w kuchni
Książki kucharskie 2 129

Książką dla wielbicieli kuchni dawnej, prostej, a jednocześnie przepysznej. Marietta Marecka „ABC gotowania 1 i 2” – język polski Książka, co do której mam mieszane uczucia. Bo z jednej strony przepisy jakieś takie, hmmm, bez polotu, a z drugiej strony sporo wiedzy teoretycznej jak postępować z produktami i jakie sprzęty są potrzebne w kuchni. Co prawda mam dziwne skojarzenia(...)tysiące!) przepisów na dania kuchni włoskiej. Od makaronów, przez sałatki, mięsa i ryby aż po genialne desery. Kupcie, gotujcie i rozkoszujcie się smakami Italii. Jeffrey Hamelman – „Chleb” – język polski Jeśli kiedykolwiek chcieliście zacząć piec chleb, a przerażało was absolutnie wszystko, co z tym związane, to książka „Chleb” rozwieje wasze wątpliwości. Guru pieczenia chleba przeprowadzi was za rękę przez

ladykitchen