chleb bez mieszania - 500 przepisów (strona:16/34)

Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 267

nasze, nasze rosną) i kwiatki z naszego ogródka – goździki, niezapominajki i inne jadalne. Na gwiazdę wieczoru wybraliśmy polędwicę wołową – mięso tak pyszne, że stanowiłoby wyśmienite danie bez żadnych dodatków, jedynie z odrobiną soli. My jednak lubimy mocne akcenty, które w tym przypadku wcale nie zaszkodziły, a wręcz podniosły walory smakowe tego cudownego mięsa. Jako dodatek do polędwicy(...)ogródkowym rozmarynem. Jakby tego było mało, zaserwowaliśmy jeszcze grillowany boczek własnej roboty. Identyczny jaki razem z Dobrą Kiełbasą przygotowaliśmy na Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy

OstryKęs
Zakwas - jak zrobić? 131

mineralną, ewentualnie zwykła przegotowana). Mieszamy jakąś łyżką, aż powstanie jednolita masa. Zakręcamy luźno i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach bierzemy łychę i mieszamy. Znów luźno zakręcamy. Mija 12 godzin i: Dzień 2: Otóż tego dnia robimy dokładnie to samo co dzień wcześniej :) Czyli dosypujemy 100 g mąki żytniej i dolewamy 100 ml wody. Mieszamy, zakręcamy, odstawiamy w ciepłe(...)godzinach mieszamy. A po kolejnych 12 zaczyna się kolejny dzień :) Dzień 3 : Więc... Ku zaskoczeniu wszystkich robimy znowu to samo :) 100 g mąki żytniej, 100 ml wody, łycha w dłoń, mieszamy, zakręcamy, odstawiamy. Zakwas powinien już mocno bąblować, a charakterystyczny smrodek powinien dawać nam znać, że to już niedługo :) A po 12 godzinach mieszamy. Znów mija godzin 12 i nastaje

Marder&Marder Manufacture
Syrop z mniszka lekarskiego (mlecza) wg receptury św. Hildegardy z Bingen- wersja z cytryną lub pomarańczą :) 526

Syrop z mniszka lekarskiego jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Jedni używają go jako lekarstwo na przeziębienia, inni stosują zamiast miodu do wypieków, herbaty, czy chleba, a ja używam go zamiast syropu klonowego do amerykańskich naleśników, czyli pancakes’ów . Przepis na syrop pochodzi z książki św. Hildegardy z Bingen, a dostałam go od mojej przyszłej teściowej, która pasjonuje się ziołolecznictwem(...)przez sito, a kwiatki wygniatamy. Następnie zagotowujemy (najlepiej w dużym garnku, by nam nie uciekło), dodajemy cukier i mieszamy łyżką do chwili całkowitego rozpuszczenia się. Na koniec dodajemy wyciśnięty sok z cytryny (lub pomarańczy) i gotujemy na wolnym ogniu bez przykrycia około 1,5 godziny, co pewien czas mieszając. Syrop można uznać za gotowy, gdy zacznie strasznie się pienić

Smakowy Raj
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 139

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może

Ostra na Słodko
Boczek po tajsku 163

Przepis ten znaleźliśmy kiedyś na stronie Interii...czekał długo w kolejce ,ale się doczekał. Świetny jako dodatek do ryżu ,jak i do kanapek. Składniki 1 kg

R'n'G Kitchen
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 167

Przepisy jakie chciałabym Wam pokazać mnożą się okrutnie. I tak jak gotować muszę więc robię kilka nowych potraw w tygodniu, tak na publikacje na blogu czasu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Złoty rosół – król wszystkich zup. Jak ugotować idealny rosół z kurczaka 48149

włoskiej – zmienia ona zarówno kolor jak i smak wywaru . Rosół z kapustą jest bardziej słodki, ma specyficzny, charakterystyczny dla tego warzywa posmak i zapach. Zaleca się gotowanie warzyw kapustnych bez przykrycia – żeby pozbyć się z nich nieprzyjemnych dla nosa olejków eterycznych. A rosół gotujemy pod przykryciem, więc cały zapach z kapusty zostaje. Staram się, żeby wszystkich warzyw w rosole(...)aktualnie jest to garnek o pojemności 7 litrów. Mimo, że nie gotuję aż tak dużej porcji rosołu, duży garnek ułatwia naturalne przemieszczanie się składników w wodzie (nie trzeba niczego mieszać) i ściąganie szumowin , które zawsze utworzą się podczas gotowania. Osuszoną część mięsa rozkładamy na nieprzywierającej blaszce do pieczenia i przez sitko posypujemy mięso mlekiem w proszku. Już kilka łyżek mocno

Karo in the Kitchen
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 127

Przepis wybrany przez Córcię, jako pierwszy, z książki "What Katie Ate. Weekend Katie". My go sobie trochę uprościłyśmy kupując gotowe ciasto francuskie. Ciastka robi się dzięki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ale pasztet! 261

Witajcie.  Dzisiaj zabieram Was do sielskiej, rodzinnej krainy pachnącej świeżym chlebem i ... pieczonym pasztetem, z konfiturą śliwkową.  Pasztet z drobiu, delikatny jak chmurka, gdy go zrobicie i skosztujecie, żaden gotowy nie będzie już Wam smakować, gwarantuję!  Idealny na wszelkie święta i imprezy domowe, jako zakąska lub po prostu na kanapkę, co kto lubi.  Konfiturę śliwkową można(...)wystygnięcia.  Na końcu przygotowujemy kołderkę, czyli konfiturę. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.  Dodajemy do konfitury i blendujemy całość na gładką masę.  Nakładamy na jeszcze ciepły pasztet (wtedy ładnie połączy się z mięsem). Bon appetit!  P/s. Idealnie smakuje z domowym chlebem

Garniec Magalie
BALLS & RINGS – GTA IV – kulki z kurczaka i krążki cebulowe 267

Dzięki ciastu piwnemu oraz odpowiedniej temperaturze ani kulki ani krążki nie będą „opite” tłuszczem. Jeśli uwielbiacie takie fast foodowe rarytasy, to ta domowa wersja jest świetnym pomysłem na ucztę bez wyrzutów sumienia. Jak mawiają pracownicy Cluckin’ Bell: „Enjoy-a-doodle-doo!”. Zobacz, jak przekąska wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! lepiej(...)kuchennym), aby uzyskać konsystencję mielonki. Mięso wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek, suszoną natkę pietruszki (lub bardzo drobno posiekaną świeżą) oraz starty ser żółty. Wszystko dokładnie mieszamy. 2. PANIEROWANIE KULEK (7 min) Płatki kukurydziane rozgniatamy w drobne kawałki (np. rozkładając je na blacie i wałkując je przez ścierkę), tak aby powstała z nich drobna panierka. Następnie

Nerds Kitchen
Proste i szybkie naleśniki na słodko 132

dobrze rozgrzanej patelni, bez dodatku tłuszczu. Kiedyś bardzo nie lubiłam ani smażyć ani jeść naleśników. Odkryłam jednak przepis, który mnie zachwycił i od tamtej pory naleśniki zostały wprowadzone do jadłospisu. Ciasto na naleśniki wychodzi mi zawsze z mąką typu 650 nie wiem, czemu, bo to przecież bardziej mąka przeznaczona do wypieków drożdżowych lub chlebów. Najlepsza jest dla mnie(...)już gładkie ciasto odstawiamy je na 30 minut. Po tym czasie ciasto gęstnieje, dlatego nie ma, co się martwić, że po zmiksowaniu jest za rzadkie. Po 30 minutach odpoczynku, mieszamy ciasto łyżką, by sprawdzić czy jest wystarczająco gęste - jeśli nie dodajemy mąki tyle, aby ciasto miało konsystencję śmietany kremówki. Przed smażeniem rozgrzewam patelnię. Mieszam ciasto chochlą i nabieram ciasto. Wlewam

apetytnapieczenie
Pasta Kanapkowa z Jajkami i Papryką 153

Większość z nas podczas śniadania czy kolacji zastanawia się czym posmarować chleb?! I to jeszcze czymś co zawiera niewiele tłuszczu i kalorii... Mi się udało znaleźć

IzaGotuje
Likier z cukierków raczków 255

Jakiś czas temu wspominałem o cukierkowych likierach, które co jakiś czas robię dla Madzi. Ostatnio był likier na cukierkach Werther's Original i zapowiadałem wtedy kolejne

Marder&Marder Manufacture
Bardzo łatwy chleb z ziemniakami 147

klasycznych potraw nowe smaki. Zapowiadany jest także wielki powrót do glutenu, który był ostatnio oskarżany o całe zło tego świata, a wykluczenie go z diety sugerowano również osobom bez oznak alergii. Jednak, jak się okazuje, nie taki gluten straszny jak go malują, ku radości wielbicieli chrupiącego pieczywa. Pojawi się też trend pieczenia domowego pieczenia (ku mojej uciesze:) oraz siania(...)bardzo się podoba! Zaczynam więc Nowy Rok przepisem na bardzo łatwy w przygotowaniu chleb. Tym razem  na drożdżach, bo mój zakwas niestety nie przetrwał mojej długiej nieobecności w domu:( , ale nowy już się robi  (przepis)  i za kilka dni wracam do wypieku chleba na zakwasie, do czego i Was gorąco zachęcam. To naprawdę nic trudnego. Wyrabianie ciasta

Smakowity Blog Kulinarny
Ser Buttermilk Blue 139

Kolejny ser z przerostem niebieskiej pleśni, tym razem z mleka krowiego z dodatkiem maślanki i śmietany. Ser pochodzący z USA, o kremowej konsystencji i zdecydowanym, pikantnym

Przepisy na domowy ser i chleb