Serek wiosenny" robimy już dość długo, czasem nawet w zimie, gdy warzywa są w miarę okej, ale niestety najczęściej są przyklapnięte i bez smaku. Gdy tylko pojawiły się w sklepach świeże, od razu popędziłam do marketu i kupiłam rzodkiewkę i ogórka. Szczypiorek mam w domku. Rośnie spokojnie w kuchni na parapecie. Za oknem coraz zieleniej, żyć się chce, pachnie(...)przyprawiamy.Serka jest dużo więc spokojnie wystarczy i na tosty, i na kanapkę i na cokolwiek innego :)Tosty francuskie: 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistegoJajko4 łyżki mlekaSól i pieprz1 łyżeczka masłaSłoik/WałekPrzygotowanie:Jajko z mlekiem i przyprawami mieszamy w talerzu do zupy. Odcinamy skórkę od chleba tostowego i wałkujemy (ja robiłam to słoikiem; skórki odkładamy gdzieś na bok, też się
CzarnawisienkaPasztecik jest wspaniały - przepis na niego dostałam od koleżanki z pracy i bardzo jej za niego dziękuję. Ania bardzo często podrzuca mi jakieś pyszności do pracy
sierotka maRysia w kuchniłyżkę masła. Kandyzowane owoce i dokładnie odcedzone z płynu miękkie rodzynki mieszamy z roztopionym masłem, następnie oprószamy łyżeczką mąki. Dokładnie je w niej obtaczamy i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy. CIASTO PANETTONE dzień 1, wyrastanie przez noc Ciasto zostawiamy w dużej misce, przykryte folią lub wilgotną ściereczką w zamkniętym, nienagrzanym piekarniku do czasu, aż trzykrotnie zwiększy ono swoją objętość(...)będzie bezpieczne. PO WYRASTANIU CIASTA dzień 2, 10.00 Po wyrośnięciu ciasto wyjmujemy na stolnicę lub blat bardzo lekko podsypany mąką. Formujemy ciasto dokładnie tak samo, jak na okrągły bochenek chleba – lekko je spłaszczamy, następnie zwijamy brzegi do środka poruszając się zgodnie z ruchem wskazówek zegara i jednocześnie obracając ciasto. Odwracamy powstałą kulę łączeniem do dołu, ciągniemy ją do siebie
Karo in the Kitchenjeszcze przed ostatecznym podaniem przepisu wspomnę, że niestety konieczne było dodanie nieznacznej ilości drożdży - bałem się, że sam zakwas nie podoła i chleb nie urośnie. W końcu zakwasowce (bez drożdży) rosną po kilka/kilkanaście godzin. W maszynie tyle czasu nie mają. Dlatego też musiałem jakoś ten proces przyspieszyć. 250 g mąki orkiszowej ECCO typ 2000 250 mąki pszennej chlebowej(...)reklamy na bocznym pasku z prawej strony, tak? :) Mi, niestety, pod koniec pieczenia chleb się troszkę zapadł. Nie bardzo wiem dlaczego :( Ale nie jakoś bardzo, tragedii nie ma. Trochę tylko. I kilka praktycznych porad na koniec: - jak już w maszynie skończy się etap mieszania ciasta i zacznie etap wyrastania to zagłębiamy łapkę w ciasto i wyjmujemy z maszyny śmigiełko
Marder&Marder ManufactureBez ulepszaczy, spulchniaczy itp. Przygoda z pieczeniem chleba w moim domu co jakiś czas powraca. Ostatni rok, piekłam niewiele, prawie w ogóle. A to z powodu sklepu obok, w którym mogłam dostać bagietki na prawdziwym zakwasie. Przepyszne. I tak się rozleniwiłam, że pieczenie chleba odkładałam zawsze na później. Na wszystko przychodzi czas i pora. Tym razem postanowiłam zrobić chleb(...)tylko i wyłącznie na zakwasie. I tu miałam problem, bo zrobienie zakwasu wcale nie jest takie łatwe. Wszystko zależy od mąki. Przeczytałam chyba wszytko o chlebach pieczonych w domu i robieniu zakwasu. Szczerze? Na guzik się przydało. Kupowałam dużo różnych mąk i nici. Zakwas mi nie wychodził. Wreszcie pojechałam na wieś do rodziców, i tam na ryneczku kupiłam u starszej
SMYKWKUCHNIO rety, uwielbiam ten chlebek!! Zwłaszcza na śniadanie ze śliwkowym kremem czekoladowym :) Zobacz, jaki prosty przepis, a przy tym w zdrowszej wersji - na mące pełnoziarnistej i
Domowa Cookierenka AgiMożna się zdziwić, jaką można stworzyć przepyszną i zdrową żywność o tak prostym składzie i bez dodatków chemicznych! SUSZONE OWOCE daktyle * morele * rodzynki manuka Daktyle są mięciutkie, bardzo słodkie, karmelowe. Smak całkowicie inny od daktyli suszonych w wysokich temperaturach i bez certyfikatów. Rodzynki manuka to produkt, z którym spotykam się po raz pierwszy. Charakteryzują się(...)porównaniu nawet do moreli niesiarkowanych, czy także tych ciemnych. CHLEBKI I KRAKERSY chlebek pita warzywny bez dodatku soli * chlebek o smaku pomidorowo-selerowym * krakersy meksykańskie Chlebki jak i również krakersy to świetna propozycja na przekąskę lub substytut chleba. Można je zajadać prosto z torebki lub jako kanapkę. Są bardzo smaczne. Chrupkie i kruche. Składy
Zdrowie na języku :Pkroimy w kwadraty. Z sosu sojowego, oleju, sosu Worchestershire, papryki i przypraw robimy marynatę do mięsa. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki, wkładamy do marynaty pokrojonego indyka i wołowinę, mieszamy żeby mięso równomiernie pokryło się przyprawami i zostawiamy na 20-30 minut. Tyle czasu w zupełności wystarczy. Składniki naprzemiennie nadziewamy na szpadki do szaszłyków. Gotowe szpadki umieszczamy na rantach metalowej(...)górnej grzałki dołączyć termoobieg. Z czym zjeść? Z tym, z czym najbardziej lubicie. Do szaszłyków pasują zarówno gotowane czy odsmażane ziemniaki, frytki jak i ryż. Zjedzenie ich z chlebem to najszybsza opcja – nie trzeba już niczego więcej przygotowywać. Przydadzą się jedynie ketchup, musztarda, domowy sos BBQ i tzatziki . SKŁADNIKI 2 czerwone papryki 2 duże czerwone cebule 300g wołowiny (antrykot, łata
Karo in the Kitchenzłotych) dostajemy kubeczek czegoś, co według producentów powinno nam zapewnić pożywny, pełnowartościowy posiłek. W praktyce okazuję się jednak że pasta ta ledwo wystarcza na jedną czy też dwie kromki chleba co myślę większości z nas zdecydowanie nie wystarcza do sytości. Żeby się najeść należałoby więc wydać 6-8 zł co już nie jest takie tanie ani wygodne. Postanowiłem więc przedstawić(...)szczypiorek i mieszamy. Otrzymaliśmy w ten sposób naturalny sycący produkt pełen protein, który z pewnością przebija jakością i smakiem ten kupny. Mi osobiście podana ilość składników wystarczyła na dwie porcje kanapek. Pasta jajeczna w lodówce utrzyma świeżość przez co najmniej 3 dni. Podsumowując, jest to tanie, łatwe i praktyczne studenckie danie. Koszt całości (bez chlebka): 4zł
Tanie przepisy studenckieJakieś dwa tygodnie temu wrzucaliśmy przepis na ser jogurtowy . Wspominaliśmy wówczas, że część tego sera przerobiliśmy na arabską przekąskę labneh bil zayit, czyli serowe kulki marynowane
Marder&Marder ManufactureRozgrzej brytfannę Toscana z łyżką oliwy z oliwek, gdy ta się rozgrzeje wrzuć na dno cebule,paprykę i bazylię. Nie sól, nie pieprz, nie doprawiaj. Podsmaż delikatnie obracając. Bez obaw- ta brytfanna nie przypali Wam NICZEGO. Ja to gwarantuję, bo miałam przypadek zostawienia jej na dłużej zmięsem i warzywami. Następnie dodaj bakłażana pokrojonego tak, aby każda cząstka zawierała(...)czerwonego wina 6%... ...wymieszaj, przykryj pokrywą i duś jeszcze pod przykryciem około 15 minut, nie mieszaj aby nic się nie rozleciało. I baza gotowa. Możesz z nią robić co zechcesz. Już niebawem pomysły z bazą. U mnie trochę bazy zostalo zjedzone...z chlebem na zimno i na ciepło. Mając taką bazę w słoikach i dowolnie ją modyfikując z mięsem, kiełbasą
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowanie ciasta Do miski z rozczynem dodaję pozostałe składniki namoczoną mąkę gryczaną z sezamem i siemieniem , pozostałe mleko , sól , mąkę pszenną razową , pozostałą mąkę pszenną I wszystko razem dokładnie mieszam za pomocą łyżki Ciasta nie wykładam na blat bo jest bardzo luźne i można je dokładnie ''wyrobić'' ( wymieszać) w misce Tak wyrobione ciasto nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce(...)Jeżeli nie jesteśmy pewni czy chleb gryczany jest upieczony to możemy wbić patyczek ( od szaszłyka lub wykałaczkę ) i po wyjęciu jeżeli jest suchy to znaczy że chlebek jest upieczony lub gdy wyjmiemy z foremki i postukamy od spodu to powinien mieć głuchy pusty odgłos to wtedy chleb na pewno jest upieczony W sumie piekłam chleb około 65 minut – 10 minut
Uwaga Babcia Piecze Chlebciepłe dni, kiedy pilnowanie garnków w nagrzanej kuchni jest ostatnia rzeczą o jakiej marzę. Jeżeli na dodatek, oprócz mięsa, wkładamy do wolnowaru ziemniaki - to obiad jest praktyczne bez wysiłku przygotowany. Bardzo polecam to danie - wygodne, a przede wszystkim bardzo smaczne! Inspiracja tutaj składniki sos: 2 łyżki czerwonego octu winnego 1 łyżka mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)łyżeczka przyprawy Garam masala + więcej do posypania 1 łyżeczka curry w proszku 100- 125 g szpinaku 1/2 szklanki posiekanej świeżej kolendry, oraz dodatkowo do dekoracji ryż jaśminowy, chleb naan ostry sos lub jogurt grecki, do podania przygotowanie Rozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją Wymieszać składniki sosu: mąkę, ocet, koncentrat pomidorowy, 1 łyżeczkę garam masala, 1 łyżeczkę curry
Stare Garymieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Żółtka oraz jajko ubijamy na masę, następnie dodajemy powoli pozostałe mleko. Wszystko razem mieszamy powoli ok 10 min. Rozczyn wlewamy do masy jajecznej, mieszamy dodajemy mąkę, wyrabiamy aż składniki się połączą, następnie dodajemy roztopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo aż pojawią się pęcherzyki i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto(...)gotować za długo, bo porzeczka wyjdzie za gęsta. Wkładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut od zagotowania. Smakuje, wyśmienicie jako dodatek do chleba, ciast, deserów, herbaty. Pasteryzacja: Słoiki powinny być bez wyszczerbień. Nakrętki nie powinny być zardzewiałe. Myjemy je i wyparzamy. Na dno garnka wkładamy ściereczkę, na niej ustawiamy słoiki z przetworami, zalewamy gorącą wodą, by sięgała
kgwjanczewoFrittata to rodzaj omletu z dodatkiem warzyw. To lekka i sycąca potrawa, a przepisy na nią są łatwe. Szczególnie popularna jest we Włoszech i w Hiszpanii
My Chcemy Jeść