pieprzu, uwielbiał wszystko co jest ostre. I: Beksiński jadał ponoć tylko i wyłącznie McDonald’s i pił Coca Colę.. Natomiast co Wy oferujecie? Mam nadzieję, że nie tylko burgera i frytki. D&M: McDoland’em Beksiński zachwycił się, dopiero jak zmarła Zosia. Robił zapasy na kilka dni, żeby nie musieć wychodzić z domu i z kimkolwiek rozmawiać. Beksiński(...)coś pił naprawdę na "ekstra okazję". *Przysmak Beksińskiego - u mnie z kaszą. Ostry, sycący, domowy.* I: Dania ze specjalnej karty to bardziej wymysł kucharza czy wygrzebane z zakamarków receptury żony Beksińskiego – Zofii ? D&M: Wiedza na temat ulubionych dań Beksińskiego to wiedza zdobyta od znajomych mistrza. *Spory burger z masą dodatków, smacznym mięchem i pysznymi frytkami.* I: Oglądałyście film
CzarnawisienkaSKŁADNIKI: 200 g kaszy jaglanej 1 duży burak 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 natka pietruszki sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować wedle zaleceń producenta. Ja użyłam kaszy w woreczkach każdy po 100 gram. Ostudzić. Buraka umyć i obrać ze skórki. Tak ja używam w swoim przepisie surowego buraka. Utrzeć na tace o dużych oczkach. Cebulę posiekać bardzo(...)stopni. Wegańskie burgery piekłam przez 30 minut. 15 minut z jednej i 15 minut z drugiej strony. Inspiracją do przygotowania tego dania był program kulinarny na kanale KUCHNIA+ "Ugotuj mi mamo" prowadzony przez blogerkę Iwonę Zasuwę znaną jako autorkę bloga www.smakoterapia.blogspot.com Przepis pani Iwony jest znacznie bardziej bogatszy :) Składniki: 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 upieczone buraki
ClauditteMissCookingkawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami, czy z kaszą, ale jak nie ma innego pomysłu można je podać z makaronem np. muszelki. Bitki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułki z makiem Na blogu znajdziecie przepisy na wegańskie burgery , pasty kanapkowe , kilka pasztetów . Do tego wszystkiego dochodzi kolejne 76 przepisów w książce „ Hummusy i pasty „ . Nasuwa się pytanie, z czym to wszystko jeść…?! Oczywiście chleb gryczany (z mąki) jak i z kaszy gryczanej , bardzo fajnie pasuje do większości z nich, ale nie każdemu musi smakować
Blendmangotuj 5-7minut. 5. Odcedź. Odciśnij. 6. Ugotowaną lekko ostudzoną kaszę wymieszaj z botwinką i resztą składników. Dopraw. 7. Wymieszaj rękoma masę. Formuj w miarę równe kotleciki. 8. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Piecz 20 minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką
U Fiolkigotuj 5-7minut. 5. Odcedź. Odciśnij. 6. Ugotowaną lekko ostudzoną kaszę wymieszaj z botwinką i resztą składników. Dopraw. 7. Wymieszaj rękoma masę. Formuj w miarę równe kotleciki. 8. Układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 9. Piecz 20 minut. Obróć je. Piecz kolejne 5-10 minut. Burgery podałam z bułkami posmarowanymi pesto z rzodkiewki, awokado,sałatą,pomidorami malinowymi, rzodkiewką
Fiolka w kuchniuwalniający się z suszonych pomidorów wprost do wnętrza burgera sprawia, że nabierają one charakteru i w niczym nie przypominają zdrowych i nudnych pulpetów drobiowych ;p Zresztą, spróbujcie sami i oceńcie, czy mięso z indyka w połączeniu z cukinią i suszonymi pomidorami może je przypominać? Jako dodatek możecie ugotować trochę ryżu lub kaszy gryczanej i przygotować sałatkę z pomidorków koktajlowych
Eat me! Fit me!serwującej między innymi vege lody... z kaszy jaglanej! Wersja cynamonowa i orzech-chałwa, ja miałam okazję spróbować tego drugiego smaku oraz tradycyjnej krówki ;) W planach było również muzeum rogala, gdzie po raz pierwszy spróbowałam rogala Świętomarcińskiego.. zgadnijcie co potem zrobiłam.. poleciałam i kupiłam kolejne :D Spróbowałam również niepozornego burgera.. który smakowałam genialnie, kotlet z buraka
More food, love and dreamswegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche prażyć na patelni, aż zaczną pękać i strzelać (wydobędziemy dzięki temu więcej smaku) . Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy(...)czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie
Moja Delicjawegetariańskich burgerów: Przygotować kotlety wegetariańskie: Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Jeśli mamy czas, możemy ziarna pozostawić do osuszenia i suche prażyć na patelni, aż zaczną pękać i strzelać (wydobędziemy dzięki temu więcej smaku) . Następnie ziarna przełożyć do rondelka zalać wodą (na 1 część kaszy(...)czarnej fasoli (400 g) 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka mielonej kolendry Połowę fasoli z przyprawami przełożyć do blendera, dodać połowę ugotowanej kaszy quinoa, daktyle pokrojone na mniejsze kawałki, musztardę i dżem. Zmiksować wszystko. Spróbować i ewentualnie doprawić solą (ja dodałam jeszcze szczyptę płatków chilli). Z powstałej masy uformować 6 kulek, a następnie
Moja Delicjachutneyem . Później przygotujemy faszerowane kaszą gryczaną i kurkami pomidory . Ich podanie na grillowanej chałce z pewnością zaskoczy każdego. Kulminacyjnym punktem będzie pełne smaku umami danie, na które przepis podałem już dzisiaj – czarny ryż z eskalopkami z pora, kurkami i boczniakami . Idealne na jesienne wieczory. Dla spragnionych zdrowych fast-foodów przyrządzimy burgery z fasoli w bliskowschodnim stylu . Zwieńczeniem
Food SquareMięso wołowe, ser, bekon, pomidor, bułeczka z sezamem i sos BBQ kojarzy się z prawdziwym hamburgerem . Jednak ja wolę nieco zmodyfikowane wersje tej kanapki. Dzisiaj przedstawiam
Jaglusiapęczka pietruszki 0,5 pęczka koperku sól, pieprz Przygotowanie: Fasolę mung gotujemy w osolonej wodzie aż będzie miękka (ok. 50 min). Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie blendujemy z ugotowaną kaszą jaglaną. Przekładamy do miski i dodajemy pokrojoną w bardzo malutką kostkę szalotkę, wyciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę zieloną, koperek, pieprz, sól, olej ryżowy, mąkę, prażony słonecznik, sezam i dokładnie mieszamy(...)blaszce i zapiekamy przez 20 min. w 200 st., następnie przewracamy na drugą stronę i zapiekamy kolejne 15 min. Kotlety można zjeść z sałatką lub burgerze
Łycha smakówburgery z dorsza i batatów to nasza ulubiona wersja kotletów. Są pyszne, proste i same się pieką :). Do podania w bułce, z ziemniakami, frytkami, jak to lubi. Znakomicie smakują z domowym pesto pietruszkowym . Czas przygotowania: 60 minut Porcje: 10 Składniki: 1 batat (ok. 400 g), 500 g płatów z dorsza, 80 g wędzonego boczku, 1 jajko, 1 szklanka ugotowanej kaszy
SzczyptaSmaQ