Był burger z bobu , była pasta , był bób najlepszy-prosto-z-wody , więc dzisiaj dla odmiany falafel z bobu. Bób połączony z kaszą jaglaną, rukolą i szczypiorkiem. Jest zielono, smacznie i prosto. Czyli idealnie na nadchodzące lato :) Falafel z bobu Przepis na ok. 25-30 sztuk Potrzebujemy: ok. 400 g surowego bobu 1/3 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej garść rukoli
Bananowe Poledodajemy do cebuli i dusimy na wolnym ogniu ok 10 min. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Łączymy z ugotowaną kaszą jaglaną, dodajemy bułkę tartą i formujemy w rękach burgery. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni z olejem. Przepis bierze udział w konkursie u Alicji na blogu Wielki Apetyt
W kuchennej krainiekaszą jaglaną. I dużą ilością świeżego koperku. Można je jeść do obiadu z ziemniakami lub ryżem, a można zrobić pyszne burgery rybne - z bułką i masą świeżych warzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku 0,5 cebuli sól pieprz czarny żółtko 1 ząbek czosnku
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieznów nie ulepię pierogów z jagodami:) Kotlety z kalafiora to moje tegoroczne odkrycie. Pysznie smakują z dipem jogurtowo-czosnkowym, z młodymi ziemniaczkami, w burgerach. Spróbujcie;) Składniki: 1 nieduży kalafior 2 cebule 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 2 małe jajka 100g żółtego sera (dałam ser Morski MSM Mońki ) natka pietruszki 2 ząbki czosnku sól pieprz łyżeczka suszonych
Obiad gotowysosem śmietanowo- koperkowym tworzą danie idealne na obiad! Są również świetnym pomysłem jako wkładka do bułki – można z nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko – 1 szt * koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona
Ostra na Słodkoktórym skrywa się brud dnia powszedniego. I ta cisza... Jakby całe miasto zapadło w letarg. BURGERY BURACZANE. /inspiracja: FoodPornVeganStyle;/ na 13-15 większych burgerów 2 szklanki startych surowych buraków (grube oczka) 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 100g sezamu 1 posiekana czerwona cebula 1/2 szklanka bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej posiekany pęczek koperku 2 ząbki(...)/olej/bułkę tartą. Doprawiam. Z masy formuję kotleciki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane z sałatką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiO ile dawniej nie przepadałam za oliwkami, o tyle obecnie mogłabym jeść je nieustannie. W swoim niezaspokojonym apetycie na oliwki postanowiłam uczynić z nich wnętrze wegańskich
Even Better FoodKażdy kto go skosztował, nie mógł uwierzyć, że można zrobić tak dobrego burgera bez kawałka mięsa ;) Składniki (na 7 dużych burgerów): Burgery buraczane: -3 średnie buraki -2 czerwone cebule -2 ząbki czosnku -1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (pół szklanki suchej) - 1/3 szklanki słonecznika -3 łyżki sezamu plus sezam do posypania -2/3 szklanki oleju -1/4 mąki pełnoziarnistej -3 łyżki(...)sól -pieprz Zaczynamy od ugotowania kaszy jaglanej (przez ok. 15 minut). Obieramy buraki a następnie ścieramy na grubych oczkach, siekamy drobno cebulę, pietruszkę a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki dodajemy do miski i dobrze mieszamy (lepiej ubrać rękawiczki, bo bardzo brudzą ręce ;) Otrzymaną masę dzielimy na 7 części i kształtujemy burgery, na koniec posypując sezamem. Pieczemy
Receptura smakuInspirowałam się wieloma przepisami, trochę dodałam, trochę odjęłam. W rezultacie powstał pyszny wegetariański burger. Mam nadzieję, że Tobie również posmakuje. Składniki na kotlety 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 marchewki 1 pietruszka 2 łyżki sosu sojowego 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki uprażonego sezamu 1.4 szklanki uprażonych pestek z słonecznika 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki
Kukuleczkinamoczonego w 3 łyżkach gorącej wody lub jedno jajko jeśli burger nie musi być wegański. Jak przygotować kakaowe bułki do burgerów w kolejny poście :) Składniki: 3 małe buraki (ugotowane lub upieczone) 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 100 g mieszanych ziaren (sezam, słonecznik, pestki dyni) 3 marchewki 1 biała cebula 10 g Kakao Ekstra Ciemne(...)odać kaszę jaglaną, mieszankę ziaren, sok i skórkę z limonki, kakao, sezamki, czosnek, mąkę, bułkę tartą i posiekane zioła, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy mokrymi rękoma zlepiać okrągłe kotlety i smażyć na rumiano po 3-4 minuty z każdej strony. Podać od razu po usmażeniu z bułkami do burgerów lub razowym pieczywem
SzczyptaSmaQbatony pełne ziaren trufle z białej kaszy * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie WYTRAWNIE * polentę w w dwóch odsłonach sałatka z kaszy z pomarańczami w szalotkowym vinaigrette gryczane orecchiette jaglane fish-burgery jesienne ravioli w dwóch wersjach * w zależności od dostępności składników menu może ulec zmianie Miejsce : Pracownia Manualna ul. Górna 18, Józefów (koło Falenicy), pod Warszawą
KUCHARNIADieta roślinna wcale nie jest ani uboższa ani różnorodna, a właściwa jest jak najbardziej pomysłowa. Wszystko zależy od naszych upodobań i niecodziennych połączeń, w efekcie których
Bananowe Poleabsolwent Otwartego Studium Fotografii Politechniki Krakowskiej, laureat w Ogólnopolskim Konkursie dla Profesjonalnych Fotografów Kulinarnych, autor wszystkich zdjęć w książkach „Retrowarzywa” i „Kipi kasza”. Przykładowe przepisy z książki: – Makaron buraczany z jeżynami oraz smażonymi kurkami – Burger wołowy z czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami
WojnaNaSmaki.plJak zobaczyłam te burgery to zapragnęłam je mieć i proszę wjechały na stół. Burgery tak przygotowane to rozkosz dla zmysłów, polecam gorąco a do tego są
Moje Małe CzarowanieBurgery najlepsze z wszystkich jakie do tej pory zrobiłam. Rozpływały się w ustach, z jednej strony delikatnie słodkawe (prawdopodobnie dzięki pietruszce), z drugiej wytrawne. Niebo
healthy dreams