Sałatka pożywna i smakowita dziś na stole. Buraki mają w sobie dużo tego wszystkiego, czego organizm potrzebuje w grudniu a dodatek burgerów do sałatki zapewni jej
Moje Małe Czarowanierazem zastąpiłam ketchupem:) Potraktujmy więc ten wpis jako początek domowej przygody z burgerami :) Inspiracją był dla mnie przepis ze strony Smaczna Pyza Składniki na 12 burgerów : BUŁKI (do hamburgerów albo hot dogów) : ZACZYN : 10g świeżych drożdży 340 g mąki pszennej typ 650 340 ml lekko letniego mleka CIASTO WŁAŚCIWE : 215 g mąki pszennej(...)łyżeczka soli 3 łyżki cukru 2 żółtka 5 łyżek oleju roślinnego 1 jajko *sezam KOTLETY : 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego b/k (u mnie z braku czasu było gotowe:( - mieszane wołowo-wieprzowe) 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego 2 czubate łyżki musztardy 1 duża cebula 1 łyżka oleju - u mnie z pesetek
cucinareBurgery wszyscy znamy, najczęściej jadamy je w bułkach w fast-food. Dzisiaj jako danie obiadowe do frytek lub gotowanych ziemniaczków. Oczywiście nie może zabraknąć surówek. Może tak z surówką z kapusty kiszonej ( publikowana na blogu ). Danie szybkie, smaczne i proste. Polecam. Składniki: 500 g wołowego mięsa mielonego 1 - 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 cebula ( średnia ) Sól Pieprz Bułka tarta
Smaki EwyTrochę inna wersja hamburgera. Podobny jadłam na lotnisku w Dusseldorf. Tak mi posmakował, że postanowiłam zrobić domową wersję Najlepiej serwować z chipsami z ziemniaków. SKŁADNIKI : bułki
kuchniabellissima.wordpress.comczyli mięso z łaty wołowej. I ten smakował mi najbardziej ! Z obserwacji wynikało, że nie tylko mi, a chyba większości zebranych.Mięso było miękkie, lekko słodkawe i bardzo aromatyczne. A polane sosem miodowo-musztardowym wynosiło me kubki smakowe na wyżyny ! Wszystkie steki są grillowane, doprawiane jedynie solą i pieprzem.w KUŹNI poza stekami zjecie jeszcze burgery, dania obiadowe, śniadania
kolorowotorcikowozdarza. Do burgera można sobie przegryzać także frytki, które są w zestawie. Stek wybrany przez Męża prezentował się smakowicie, od razu zauważyłam także stopień wysmażenia mięsa. Stek był dobrze doprawiony i świeży. Sos salsa był jednak trochę za mało ostry. Danie jest dość drogie, ale trzeba pamiętać o tym, że to mięso dobrej jakości. bułka, mięso wołowe, bekon, ser żółty
Pasja Smakumielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata czerwona cebula pomidor czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie:Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie i wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne
Malinowe Pocałunkihamburgerów były więc teraz czas na burgery. Najbardziej lubię Big Maca, czyli jedną z najpopularniejszych kanapek w McDonals's. Moja wersja choć wyglądem go nie przypomina ( wolę jednopoziomowe burgery :D ), to w smaku jak najbardziej. Oczywiście na plus jest również to, że w domowym Bic Macu wiemy co jemy. Składniki: bułki: z tego przepisu: bułki do hamburgerów(...)ogórek kiszony 1 korniszon 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1/2 łyżeczki octu winnego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki suszonego czosnku dodatki: 800 g mielonego mięsa wołowego 1 opakowanie (8 sztuk) serków topionych typu cheddar 1/2 sałaty lodowej 1 cebula 2 ogórki konserwowe sól, pieprz Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos - cebulę, ogórka
Symfonia smakowaPulled beef czyli szarpana wołowina to długo duszone mięso z dodatkami, które następnie pod wpływam rozrywania dzieli się na włókna. Jest to świetny dodatek do kanapek, burgerów a ostatnio jadłam nawet cudownie przyrządzą pulled beef z plackami kukurydzianymi. Cała tajemnica udanego dania tkwi w długim duszeniu mięsa i odpowiednich przyprawach. W następnych wpisach przygotuję dwa Was dwie propozycje podania tego(...)już teraz biegnijcie do sklepu po kawałek przepysznej wołowiny i nastawiajcie piekarnik. Składniki: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem
Mango Papajaochotę na trochę odmiany ? Dzisiaj proponuję właśnie takie danie. Może być daniem głównym, przystawką czy też daniem na grilla. Składniki dostępne w każdym sieciowym sklepie. Polecam. Składniki: Mięso mielone wołowe – 500 gram Kilka suszonych pomidorów w oleju 1 cebula Sól Pieprz Czosnek kilka ząbków Bakłażan Czosnek kostka knorr Natka pietruszki Majonez Jogurt naturalny Odrobina cukru Wykonanie: Bakłażana myjemy i kroimy(...)sicie na około 20 minut. Cebulę, 2 ząbki czosnku i kilka suszonym pomidorów rozdrabniamy ( możemy użyć mikserka ). Dodajemy do mięsa mielonego. Przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i formujemy burgery. Teraz czas aby przygotować sos. Natkę pietruszki ( pęczek ) wstępnie kroimy. Wkładamy do mikserka. Dodajemy majonez, jogurt ( po sporej łyżce ), 2 ząbki czosnku, sól i cukier i pieprz do smaku. Całość miksujemy
Smaki EwyNajbardziej popularny fast food czyli hamburgery z mięsa wołowego przygotowane domowym sposobem i usmażone na grillu.Składniki na 4 sztuki:4 bułki hamburgerowe500 g mięsa wołowego mielonego2 łyżeczki musztardyłyżka majerankusól morska, pieprzsałatapomidorcebula czerwonaketchupDo mięsa dodać musztardę, łyżkę wody i przyprawy. Pougniatać dokładnie i ewentualnie doprawić. Uformować 4 płaskie, okrągłe placki. Powinny być trochę większe, ponieważ w trakcie grillowania skurczą się(...)Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i podpiec również na grillu. Na każdej bułce położyć po liściu sałaty, następnie usmażonego burgera, ketchup, pomidora i cebulę. Przykryć drugą połową bułki i podawać
wyzwania kuchenneMielone – chyba każdy lubi takie kotleciki. Najczęściej robię je do bułek hamburgerowych. Czasami podaję z buraczkami. Sprawdzą się zawsze:) Pewnie każdy z Was ma na
kuchcikowniaTomato Original Relish to bogaty w pomidory wyśmienity, naturalny sos. Stworzony według oryginalnej irlandzkiej receptury, doskonale pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, serów, jak również jest idealnym dodatkiem do kanapek, burgerów i wielu innych. Oprócz niesamowitych walorów smakowych jego niewątpliwą zaletą jest to, że nie zawiera glutenu. Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish to przepyszny paprykowo – pomidorowy sos, który nada Twoim potrawom wyrazistości(...)receptury. Idealnie pasuje do mięs, serów, snacków i wielu innych. Przyprawa do steków Broil King Perfect Steak . To starannie dobrana kompozycja grubo mielonych przypraw Broil King, dzięki której Twój wołowy stek będzie zawsze idealnie doprawiony. Perfect BBQ to klasyczna mieszanka przypraw Broil King , dzięki której przygotujesz aromatyczne i ostre w smaku potrawy z grilla. Odwiedź nasz sklep DYNAMIC Centrum Grilla
naRuszciesmakując tych wyrobów i oceniając zgodnie z naszą indywidualną skalą, ale ponieważ nie odnaleźliśmy jeszcze burgera idealnego, zdecydowaliśmy wraz z moim Wybrankiem stawić czoło temu zagadnieniu i własnoręcznie przyrządzić burgera doskonałego :) Do tematu podeszłam ambitnie, wysoko stawiając sobie poprzeczkę. Skoro mamy konkurować z najlepszymi, sami musimy tacy być ;) Dlatego nasze zmagania rozpoczynam od przepisu na domowe bułeczki, przez sosy(...)uznania, ja dodałam garść rukoli i odrobinę mniej natki) oraz wyciśnięty sok z cytryny i dalej miksujemy do uzyskania jednolitej, zielonej konsystencji. 3. KotletySkładniki: 0,5 kg mięsa wołowego bez kości 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku kawałeczek cebuli 1 jajko kilka liści bazylii sól, pieprz, ew. tabasco, zioła, np. mieszanka ziół prowansalskich Wykonanie:Mięso kroimy na mniejsze kawałki
Taste Of My Dayponieważ to prostota jest najlepszym przepisem. Do hamburgera możemy dodać dowolne dodatki co sprawia, że nadaje się na spotkania, ponieważ każdy może dodać to co lubi :) Składniki: * 500g mięsa wołowego mielonego (bądź w kawałku (rostbef) do zmielenia w domu - jeszcze lepiej!) * sól i pieprz * jedna średnia cebula * bułki do hamburgerów * pomidory *ogórki kiszone * ketchup * majonez * 5 plasterków sera(...)się zeszkli. Zeszkloną i lekko przestudzoną cebulę dodajemy do mięsa i całość mieszamy. Formujemy 5 kulek. Każdą kulkę spłaszczamy tak aby była wielkości naszej dłoni, upewniając się, że burger nie jest za cienki. Tak przygotowane hamburgery smażymy na 3 łyżkach oleju (bądź na kawałku papieru do pieczenia na suchej patelni - wersja FIT). Kotlety smażymy około 4-5 minuty z każdej
Klasyka Gotowania