bułki - 33426 przepisów (strona:1631/2229)

sypana szarlotka z orzechowym, chrupiącym wierzchem... 146

wymieszać, orzechy włoskie zmielić w młynku lub użyć gotowe mielone użyłam 2 formy okrągła 22 cm i 15x15 cm, można użyć jednej okrągłej 28 cm - wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką, na dno wysypać 1/3 część suchego, nie ubijać, nałożyć część jabłek, nie ubijać, wsypać część suchego i resztę jabłek pozostałe suche wymieszać z orzechami mielonymi Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę

W Mojej Kuchni Lubię
Mój pierwszy chleb 122

składniki: makę, sól i drożdże. Następnie dodać płynne składniki: miód, oliwę i wodę. Wyrabiać około 10 minut. Podczas wyrabiania dodać nasiona słonecznika. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, ułożyć w niej ciasto, dokładnie upychając. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około godziny). Po tym czasie ciasto powinno wypełnic foremkę. Posmarować mlekiem, posypać sezamem

Codzienne Gotowanie
Klopsiki w kremowym sosie musztardowym 127

przyprawy (powyzej podalam orientacyjne ilosci przypraw, nalezy ich dodawac zgodnie z wlasnym smakiem - mniej lub wiecej), dobrze doprawic sola i pieprzem, jezeli mieso jest zbyt zadkie dodac nieco bulki tartej, jezeli zbyt suche mozna dolac lyzke oliwy. Mieso dobrze wymieszac i uformowac niewielkie pulpeciki. (Jezeli zmoczycie dloni, mieso nie bedzie sie kleilo i beda formowaly sie ladne kotleciki). Rozgrzac patelnie

Codzienne Gotowanie
Chałka 145

przynosiła wysokich zarobków), a jednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez  autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka

Codzienne Gotowanie
Sola na parze na pure z dyni i kilka słów o mojej diecie 177

także pikantnych i gruboziarnistych.  Posiłki powinny być spożywane świeżo przyrządzone w niewielkich porcjach, w równych odstępach czasu, najlepiej 5 razy dziennie.  Produkty dozwolone: Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk

Codzienne Gotowanie
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 142

delikatne pulpeciki w gęstym, intensywnie pomidorowym sosie. Jestem pewna, że będą smakowały nie tylko osobom na diecie. Polecam! Składniki : Na pulpeciki : 500g mielonego mięsa indyczego 1 jajko 2 garście bułki tartej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na sos : 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy  1 puszka krojonych pomidorów (400g) 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka

Codzienne Gotowanie
Podgrzybki duszone w śmietanie 166

lekko zredukować. Co jakiś czas mieszamy. Doprawiamy po raz kolejny do smaku solą i pieprzem (grzyby potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały pęczek pietruszki 2 małe ząbki czosnku

Karo in the Kitchen
Aromatyczny pasztet z kaszy pęczak 309

warzyw i przyprawić. Wycisnąć na prasce dwa ząbki czosnku, dodać pokrojoną natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem, posypać bułką tartą. Wyłożyć do niej masę, posypać na wierzchu słonecznikiem. 5. Piec w 180 °C przez 60 minut (aż wierzch przyrumieni się a boki odejdą od ścianek). Pasztet z kaszy pęczak

VegUlka
Muffiny mięsne z ziemniaczaną czapeczką 166

praskę czosnek. Doprawić solą i przyprawami. Blachę do muffinek (u mnie na 12 sztuk) wyłożyć silikonowymi foremkami (jeśli nie mamy foremek wystarczy każde wgłębienie wysmarować olejem i posypać bułką tartą). Wyłożyć masę mięsną (prawie równo z brzegiem foremek). 2. Wymieszać keczup z majonezem. Na każdą muffinkę wyłożyć ok 1 łyżeczki i lekko rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Kto ugości moich gości?
Klasyczne knedle ze śliwkami. 166

cieniutkie, mięciutkie ciasto skrywające słodką, soczystą śliwkę? Dla mnie koniecznie skąpane w kwaśnej śmietanie, posypane cukrem i cynamonem, lecz równie smaczne będą podane z roztopionym masłem, czy z przyrumienioną bułką tartą, sosem śliwkowym lub posypane słodkim kakao. Możliwości jest wiele, choć najważniejsze jest ciasto. Przepis, który mam dla Was jest ze mną odkąd pamiętam i muszę przyznać, że jeszcze nigdy

Rozpustne gotowanie
Jagielnik z konfiturą truskawkową 175

momentu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie płyn.  Tortownicę wysmarować delikatnie olejem i oprószyć tartą bułką. Ciasteczkową masą wyłożyć dno formy, docisnąć. Podpiekać ok 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Przestudzoną kaszę jaglaną zmiksować przy użyciu ręcznego blendera. Stopniowo dodawać pozostałe składniki

Kuchnia Ellie
Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą 116

temperatury 190 stopni przez około pół godziny. Pomidory powinny zapiec się, aż skórka zacznie z nich odchodzić. Takie pomidory sprawdzają się jako danie obiadowe. Można podawać je z chrupiąca bułką, z dodatkiem pikantnego sosu jogurtowego. Można też podać je na zimno, jako przystawkę.  Zapiekacie faszerowane pomidory

Codzienna kuchnia niecodzienna
Marchewkowy pasztet z soczewicą, tartą dynią i cukinią 137

ugotowane marchewki 1 szklanka czerwonej + 2 szklanki wody 1/2 średniej cukinii 200 gram obranej dyni 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej (lub siemienia lnianego lub otrębów pszennych) 100 gram prażonych, solonych migdałów Soczewicę gotujemy w podanej ilości wody do miękkości. Następnie miksujemy ugotowaną marchew i soczewicę na pastę. Dynię i cukinię

Mango Papaja
Bułki NIE na parze- z nadzieniem malinowym 151

pomęczyć i sporządzić inny słodki sos np. waniliowy:)           Przepis (bez nadzienia) pochodzi ze starej książki kucharskiej mojej mamy "Kuchnia Polska". Składniki na 10 bułek: 50 dkg mąki 2 dkg świeżych drożdży 3 łyżki cukru szklanka mleka 2 jajka szczypta soli 5 dkg masła szczypta soli Do nadzienia: dwie garści malin (lub więcej) 5 łyżeczek

Maślane ciasteczko
Tarta bardzo jabłkowa 165

zostawiamy na 30 minut w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty ( oczywiście formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą, albo spód wykładamy papierem pergaminowym) pieczemy w piekarniku rozgrzanym na 190 C przez 15 minut. Jabłka przecinamy na pół, wycinamy nasienia i tniemy na cienkie paski, którymi wykładamy tartę

Niezły Młynek

Proponowane wyszukiwania