bułki - 33926 przepisów (strona:1640/2262)

Letnia wariacja czyli Kakaowe Love z malinami i nutką mięty 164

cukrem na puszystą masę, przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaje resztę składników. Miksuje na gładka masę. 2. Formę na babkę z kominem smaruję olejem i wysypuję bułką tartą. Przekładam do formy 3/4 masy i wkładam kilka garści malin, przykrywam resztą ciasta. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia 50-60 minut, pod koniec pieczenia zrobić test suchego patyczka

Apetyczna babeczka
Wytrawne gofry ziemniaczane ze szczypiorkiem i serem 224

dopisuje dlatego na pocieszenie przedstawiam Wam wytrawne gofry ziemniaczane z serem i szczypiorkiem. To propozycja na idealne i smaczne rozpoczęcie dnia. Takiego gofra chwytacie zamiast chleba czy bułki i komponujecie sobie swoją kanapkę. Świetnie smakują same dlatego jak nie lubicie dodatków to zdecydowanie Was zaspokoją.  Porcja 5 dużych gofrów Składniki: 1 duży ziemniak 1 jajko

Niezły Młynek
Zupa cebulowa (SYS) z grzankami 184

Zupa cebulowa (SYS) z grzankami Składniki: zupa: - zupa cebulowa SYS - 1/3 małego kubeczka śmietanki 30% dodatki: - grzanki (mięso wieprzowe, jajko, bułka namoczona w mleku, posiekana cebula, sól, pieprz) - mini kotlety mielone - świeża natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki zupy wsypuję do garnka z zimną wodą. Gotuję około 22 minuty, dodaję łyżkę oleju rzepakowego.  Pod koniec gotowania wlewam śmietankę. Następnie całą

Kuchnia co dnia
Ciasto kefirowe z brzoskwiniami 165

łyżeczki proszku do pieczenia - 1 jajko - 1/4 szklanki oleju rzepakowego - 1 mały kefir owoce:  - brzoskwinie w syropie (z puszki) kruszonka: - kruszonka (mąka, cukier, masło) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: torownica o średnicy 22 cm Przygotowanie: Ciasto przygotowuję według przepisu  Ciasto kefirowe z czereśniami . Owoce kroję na mniejsze kawałki. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura

Kuchnia co dnia
Najszybsza szarlotka 150

Składniki: ciasto: - 1/2 szklanki mąki pszennej - 150g margaryny - 1 jajko - 1/5 szklanki cukru - cukier waniliowy - 1 łyżka śmietany 12% nadzienie: - 700g jabłek prażonych (u mnie Reypol) dodatki: - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica o średnicy 22cm Przygotowanie:   Do miski wrzucam wszystkie składniki na ciasto i zagniatam. Gotowe zawijam w folię i przekładam na godzinę do lodówki

Kuchnia co dnia
Szarlotka pachnąca orientem 167

przyprawy i cukier. Jeśli są zbyt soczyste odlać sok. 3. Rozwałkować ciasto na cienkie placki. Mój był ok o,5 milimetra. Rozłożyć na formie wysypanej bułką tartą. Blat ciasta wysmarować białkiem, rozłożyć jabłka, przykryć drugim blatem ciasta. Posmarować białkiem. Ponakłuwaj widelcem, aby para miała jak się wydostawszy

AZgotuj!
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 150

ciasto będzie jednolite wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach

AZgotuj!
Świąteczny czekoladowy jabłecznik 134

mleko. Miksuj, Dodawaj ubitą pianę z białek. Na koniec dodaj jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łopatką. Całość wylej na tortownicę, wyłożoną pergaminem i wysmarowana masłem i bułką tartą. Piecz 50 minut  w 180 stopniach.  Na wystudzone ciasto wylej kuwerturę czekoladową, posyp płatkami migdałowymi

AZgotuj!
Śmietanowy tort dla Scrabblisty z okazji Dnia Dziecka 171

żółtek wsyp cukier i ubij na puszysto. Zacznij dodawać przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Teraz zacznij dodawać pianę z białek. Krótko mieszaj i wlej ciasto do wysypanej bułką tartą formy. Piecz w 180 stopniach 50 minut.  Krem:  Śmietankę wlej do wysokiego naczynia, dodaj trzcinowy cukier puder i zacznij ubijać, kiedy będzie już widać, że jest ubita

AZgotuj!
Kotleciki z pomidorów 166

Najsmaczniejsze. Lubię dotykać szypułek. Uwalnia się wtedy nieprzeciętnie piękny zapach.  3 duże twarde pomidory  ( w mnie gatunek Czarny Krym) mozzarella kilka filecików anchois Panierka: 6 łyżek czubatych bułki tartej  2 łyżki tartego parmezanu sól  bazylia Składniki panierki wymieszaj razem. mąka 2 jajka rozkłócone sporo oleju do smażenia Umyj pomidory i pokrój na pół centymetrowe plastry. Mozzarellę

AZgotuj!
Ratatouille na ciepło wg Apetycznej panny Dahl 177

zaznaczałam, czytałam.   Wybrałam ratatouille bo powodów było kilka. Na straganach jest mnóstwo bakłażanów, pomidorów, cukinii, papryki. Drugi powód: że można na zimno, na ciepło, w kanapkę z grzanką, bułką, chlebem, z ryżem. Więc danie jest uniwersalne.  po 2 pokrojone w kostkę bakłażany, cukinie, cebule,  czerwone papryki 4 duże pomidory pokrojone  na ćwiartki  puszka pomidorów

AZgotuj!
Cieplutkie bułeczki z wędzonym łososiem i makiem 153

Pierwszy raz piekłam bułeczki w których jest już ser parmezan, wędzony łosoś, koperek i mak. Taka bułka to skarb. Bierzesz ją wszędzie ze sobą. Do pracy, dziecku do szkoły w moim przypadku, w przypadku mojego dziecka na uczelnię. Można ją jeść na ciepło i zimno.  2,5 szklanki mąki paczuszka suszonych drożdży  odrobina skórki z cytryny 2 łyżki

AZgotuj!
Ozdobny wieniec z bułeczek na stół 165

Kiedy wyrosną, smarujemy każdą bułeczkę wodą i posypujemy ziołami, tak aby każda bułeczka miała inny smak ziół.  Pieczemy w piekarniku w 180 stopni przez 45 minut. Ostrożnie wystudzone bułki przekładamy na talerz aby bułeczki się nie przerwały. Wieniec stawiamy na stole świątecznym

AZgotuj!
Żytnia razowa szarlotka 206

lodowatej wody - u mnie tak nie było. Ciasto się skleiło. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Przecinamy kulę na pół. Ścieramy na tarce ciasto do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Podpiekamy spód ok 15 minut. Na podpieczony spód układamy jabłka z cynamonem, a na wierzch ścieramy resztę ciasta, delikatnie ugniatając pieczemy 40 minut w 180 stopniach

AZgotuj!
Bezglutenowy chleb z samych ziaren 179

zawierające gluten. Dobra. Obiecuje, że po 14 dniach mam poczuć się lepiej. Trzymam za słowo. A póki co nakupowałam mnóstwo dziwnych produktów. Żeby mieć co zjeść. Obsesyjnie myślę o bułce. Upiekłam sobie chleb bezglutenowy, których przepisów pełno w sieci.  Trzymałam się dość mocno proporcji, bo składniki nie tanie. Nie chciałam, żeby wylądował w koszu.  Do chleba zrobiłam masło

AZgotuj!