bułki - 33926 przepisów (strona:1638/2262)

Kluski z jabłkami 163

minuty od zagotowania, uważać aby nie przegotować. Nie wkładać naraz za dużo klusek, powinny swobodnie pływać. Kluski można podawać polane masłem, z masłem i cukrem, zasmażką z masła i bułki tartej, jako dodatek do dań mięsnych...  Jest to stary przepis, znany w Polsce międzywojennej.  zastawa

królestwo garów
Kurczak kukurydziany faszerowany 180

pozostawało przy skórze a nóż cały czas ocierał się o powierzchnię kości. Kurczaka oprószyć lekko solą i odstawić. Rodzynki zalać porto, gdy nasiąkną odcedzić a pozostałym porto zalać suchą bułkę. Dokładnie namoczyć. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Zmiksować żółtka, wątróbkę i placek. Dodać rodzynki i migdały, wyłożyć na wierzch pianę i delikatnie wymieszać. Wypełnić kurczaka farszem, wypełnić

królestwo garów
Leniwe nie na słodko 308

się to dziwolągowate , ale ja nie jadam leniwych na słodko. Za to uwielbiam je okraszone skwarkami z jakąś surówką. I tak większość rodziny polewa kluski masłem ze zrumienioną tartą bułką i posypuje cukrem- a część skwarkami. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Ciasto " Miętowa czekolada " 1123

całość. Mąkę , proszek i kakao przesiewamy do jajecznej masy i delikatnie mieszamy łyżką, aż składniki sie połączą. Wlewamy do formy z wysmarowanym samym dnem (smarujemy masłem i delikatnie obsypujemy bułką tartą ) Pieczemy ok 20 min w 180'C.   Krem miętowy:  Wodę wlewamy do małego garnka , wrzucamy landrynki i całość podgrzewamy tak długo aż cukierki się całkowicie rozpuszczą

Malinowa Kawiarenka
Babeczki z Myszką Miki 185

mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Nakładamy na zmianę białą i ciemną masę. Pieczemy około 25-30 minut aż babeczki będą rumiane. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone

Ciastkozercy
Chałka drożdżowa z kardamonem 271

Uwielbiam zapach kardamonu. W zeszłym roku zrobiłam dżem gruszkowy z kardamonem i wszyscy się nim zachwycali. W tym roku muszę go zrobić zdecydowanie więcej, bo już

UgotujmyTo.pl
Ciasto pomarańczowe-łatwy przepis 224

aromat zapachowy, jogurt, mąkę, proszek do pieczenia, sok z 1 wyciśniętej pomarańczy, olej, szczyptę soli i dokładnie wymieszać.  Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Piec około 35 minut ( sprawdzić środek patyczkiem ) w nagrzanym do 170 ° C piekarniku. Drugą pomarańczę pokroić na duże plastry i przesmażyć z 2 łyżkami miodu aż do uzyskania pomarańczowego

zielonacukinka
Portobello faszerowane quinoa 235

paprykę pokrojoną w drobną kostkę, przesmazyć razem kilka minut quinoa wymieszać z zawartością patelni. Dodać pokruszony ser feta. Doprawić pieprzem, ewentualnie skorygować ilość soli nadzieniem napełnić kapelusze grzybów. Posypać bułką tartą, ułożyć na każdym kapeluszu wiórki masła i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200`C. Piec 20 minut. Podawać gorące posypane natką zielonej pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Faszerowane kajzerki 160

żółtego sera odrobina masła 50 ml śmietany 36% Przygotowane: 1. Od kajzerek odciąć fragment na długość kilku centymetrów tak by powstał w nich otwór. 2. Wydrążyć miąższ z bułki by zrobić kieszeń na farsz Farsz: 1. Usmażyć pieczarki i cukinie na odrobinie masła, pod koniec dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. 2. Następnie dodać pokrojoną w paseczki szynkę oraz przyprawy

KreatywnePiny
Kotlety mielone w płatkach jaglanych 192

Miały być zwykłe mielone na obiad... ale pech chciał, że zabrakło mi bułki tartej, tak więc wpadły w rękę płatki jaglane, w których obtoczyłam kotlety... posypałam na koniec jeszcze prażonymi płatkami migdałowymi... takie połączenie bardzo nam zasmakowało :) tak bardzo, że na drugi dzień robiłam je znowu :) Składniki: 500 g mielonej łopatki wieprzowej, 1 garść płatków jaglanych, 2-3 łyżki kaszy

Aga w kuchni
Botwinka jak u babci 179

gotowane ziemniaki ze skwareczkami i koperkiem i botwinka do popicia. A o to mój wymarzony wiosenno - letni obiad z botwinką: młode ziemniaki gotowane w mundurkach, fasolka szparagowa z tartą bułką w maśle i "schabowy - drobiowy" :-) Botwinka - świeżynka, w ten piątek na targu zakupiona   Smacznego

Kuchnia po mojemu
Kleik ryżowy, czyly "pościk" dietetyczny ;) 228

cukru by zachęcić Kuracjusza do spożycia. Widząc, że marnie mu idzie chciałam odrobinę jabłka wetrzeć. Niestety nawet to nie pomogło. Mąż przełknął jedynie parę łyżek, po czym złapał suchą bułkę. Kleik nad którym stałam w sumie z godzinę dalej kwitnie w lodówce, a ja zastanawiam się czy coś jeszcze jestem w stanie z nim zrobić. Optymistyczny akcent całej tej alergicznej

Kuchnia po mojemu
Ryżowo - owsiane ciasteczka z odzysku, czyli drugie życie kleiku ryżowego 174

wspominałam wcześniej kleik ryżowy nie uzyskał aprobaty mojego Męża. Ten z natury mięsożerny Gatunek wolał suchą bułkę wcinać, a kleik zaległ w lodówce. Już myślałam, że z lodówki powędruje prosto do kosza, gdy podczas spaceru z Synem olśniło mnie. Z resztą dzięki małej Emilce, która ostatnio ma apetyt na wafle ryżowe, szczególnie na spacerach, a tak się składa, że często

Kuchnia po mojemu
Błyskawiczne ciasto z owocami na weekendowy deser - ze śliwkami, a bez masła ;) 146

kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy całość na jednolitą masę. Ciasto wylewamy na posmarowaną tłuszczem blachę (ja dodatkowo posypałam bułką tartą), układamy owoce (ilość dowolna).  Ja użyłam za mało śliwek. Jako, że pierwszy raz robiłam to ciasto bałam się, że zrobi się zbyt wodniste od nadmiaru owoców. Niepotrzebnie. Ciasto

Kuchnia po mojemu
Wieloowocowe ciasto muffinkowe - niekłopotliwe i ekspresowe 168

cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Składniki mokre wlewam do suchych (choć lepiej zrobić odwrotnie) i mieszam delikatnie łyżką na jednolite ciasto. Przekładam do blaszki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 190- 195 stopni. Zapewniam, że warto przygotować podwójną porcje ciasta - tak szybko znika. A jeśli na weekend zapowiadają się goście - to albo zjadamy

Kuchnia po mojemu