bułki - 33426 przepisów (strona:1627/2229)

Sernik po kapitańsku 168

Następnie kolejno dodajemy  twaróg, orzechy i kilka kropel olejku. Białka ubijamy na sztywna pianę. Delikatnie mieszamy ją z masą (silikonową szpatułką). Masę przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki o wymiarach 24x29 cm. Sernik pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180*C, następnie w 160*C przez 45 minut. Ciasto studzimy i dekorujemy masą kajmakową, pokrojonymi orzechami

VioletoweKucharzenie
Mięsne kulki z serem, w sosie pomidorowym, z wolnowaru 247

podkreślam, smaki są zdecydowanie bardziej intensywne. Polecam. składniki  na pulpety 11 - 12 sztuk 300 g mielonego mięsa wieprzowego  1  jajko, lekko roztrzepane 1/3 szklanki tartej bułki 1/2 - 1 łyżeczka czosnku suszonego  lub świeżego 1 łyżka posiekanej natki  pietruszki szczypta soli do smaku świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oleju  lub oliwa z oliwek

Stare Gary
Co na śniadanie? Tosty francuskie z sosem gruszkowo-karmelowym 219

kromki pieczywa namoczone w mieszance jajek i mleka a potem usmażone na maśle. Smakują jak placuszki a nie trzeba szykować żadnego ciasta. Do takich tostów najlepiej nadaje się bułka typu weka czy paryska lub chałka , ale od biedy nada się też jasny chleb bez dodatków albo tostowy. Ważne żeby pieczywo nie było pierwszej świeżości - powinno być przynajmniej wczorajsze a najlepiej

Smaczna Pyza
ciasto ucierane ze śliwkami 93

Składniki: 125 g masła 4 jajka 3/4 szklanki cukru torebka cukru waniliowego 1 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżka gęstej śmietany kwaśnej 300 g śliwek 1 łyżka bułki tartej na kruszonkę: 50 g masła 90 g mąki 1 żółtko  30 g cukru Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Ucierając dodawać partiami

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
maślane bułeczki z kruszonką 158

minut. Po tym czasie odpowietrzyć, zagnieść i podzielić na 10 części. Formować podłużne bułeczki, układać na blaszce w dużych odstępach i odstawić na 15 minut. Składniki kruszonki zagnieść palcami. Bułki posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać kruszonką. Piec około 20 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
roladki schabowe ze szpinakiem 140

było dziur. Szpinak usmażyć na maśle, dodać starty czosnek i przyprawić. Wystudzić. Mięso natrzeć solą i pieprzem, nakładać szpinak i zwijać schab w roladki. Panierować w mące, jajku i bułce tartej i smażyć na złoto

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
chrupiące bułeczki z cukinią 127

bułeczki są w środku wilgotne i mają trochę dodatkowych witamin. Podczas pieczenia pięknie wyrosły i ładnie popękały, już nie mówiąc o tym jak pachniały.  Wyszło mi 8 dużych bułek.  Składniki: 630 g mąki 300 ml letniej wody 30 g drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju po 1/2 łyżeczki oregano, bazylii, tymianku 2 łyżeczki suszonych

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki pszenne z siemieniem 108

pszennego pieczywa warto dodać jakiś zdrowy składnik- ja do tych bułek dodałam dość dużą ilość siemienia lnianego. Bułeczki są długo świeże i mięciutkie.  Składniki: 3,5 szklanki mąki 400 ml wody 25 g drożdży świeżych 4 łyżki oleju 4 łyżki siemienia lnianego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i łyżki mąki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułki z oliwkami 122

świeżutkie, na następny dzień nie da się ich jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień.  Składniki na 9 bułek: 500 g mąki pszennej + do podsypania 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży  30 g stopionego masła 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta ze szpinakiem i serem korycińskim 167

malinowy i żółty 100-150 g  Sera Korycińskiego "Swojskiego" Czesławy Zarzeckiej z pieprzem i czosnkiem łyżka czarnych oliwek  Foremkę na tartę wysmarować masłem i oprószyć mąką lub bułką tartą. Składniki ciasta zagnieść i wylepić nim dno blaszki. Nakłuć widelcem i podpiec w 200*C przez około 15 minut.   Szpinak odparować w rondelku, kiedy nie będzie już

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki na piwie 131

niezwykle miękkie, puszyste i mają cudownie chrupiącą skórkę. To zdecydowanie jedne z najlepszych bułeczek jakie piekłam, możecie mi wierzyć a piekłam ich sporo.  Składniki na 6 dużych bułek: 370 g mąki pszennej 20 g drożdży 25 g masła łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli  125 ml ciepłej wody 125 ml piwa (nie z lodówki) dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka sezamu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
tarta z nektarynką 165

łyżki cukru pudru 2 łyżi masła 3 nektarynki galaretka brzoskwiniowa Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Rozwałkować i wlepić ciastem dno i boki foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec około 20 minut aż ciasto będzie miało złoty kolor. Wystudzić.  Proszek budyniowy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 170

sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były z wierzchu chrupiące

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Dwukolorowe ciasto bananowe 155

wymieszać łyżką. Odlać około 1/3 ciasta, dołożyć do niego kakao i rozmieszać do połączenia składników łyżką. Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną – kasza manna jest tu lepsza od bulki tartej, bo nie ma tendencji do przypalania się . Do formy przełożyć jasną część ciasta. Na wierzch wyłożyć ciemne ciasto. Całość parę razy ponacinać głęboko nożem – kolory się wtedy poprzeplatają . Wstawić

Grunt to przepis!
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem 231

dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy.   Wbijamy jajka, doprawiamy do smaku solą, pieprze, paprykami oraz majerankiem – dokładnie całość mieszamy. Foremki do pasztetu smarujemy masłem i oprószamy mąką lub bułka tartą – wypełniamy masą pasztetową i ugniatamy. Wierzch oprószamy papryką słodką, posypujemy żurawiną.  Pasztet pieczemy przez godzinę w 180 stopniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania