bułki - 33426 przepisów (strona:1618/2229)

Bułki tygryski 90

Przychodzi mi na myśl jedno słowo - REWELACJA!!! Składniki na bułki mleko, 1 i 1/2 szkl masło, 1 i 1/2 łyżki mąka pszenna, 450g sól, 1 i 1/2 łyżeczki cukier, 1 łyżeczka drożdże, 20g Składniki na skórkę drożdże, odrobina wielkości ziarenka grochu sól, szczypta cukier, 1 łyżka woda, 1/2 szkl mąka ryżowa, 3/4 szkl olej, 1 łyżka Przygotowanie Mleko podgrzewamy, powinno

Gotowanie moimi oczami
Kantyczka 104

mieszamy do połączenia składników. Dzielimy masę na 3 części. Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao i mieszamy. Trzecią część pozostawiamy bez dodatków. Dno formy smarujemy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy kolejno warstwy. Ciasto białe bez dodatków, biszkopty, dżem, masa makowa, biszkopty, dżem i masa kakaowa. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180st i pieczemy 1 godzinę

Gotowanie moimi oczami
Wodne bułeczki cebulowe 95

wody, zrumienioną cebulkę razem z tłuszczem, na której się smażyła oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto ręcznie, przez około 10 minut, aż będzie lśniące i elastyczne. Krótsze wyrabianie spowoduje, że bułki będą po upieczeniu gliniaste. Ciasto przykrywamy i odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość. Gdy urośnie dzielimy ciasto na 8 części, z każdej formujemy kulkę, układamy na blaszce wyłożonej papierem

Gotowanie moimi oczami
Krokiety z mięsem i pieczarkami 171

Dodajemy ser i roztrzepane jajka, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy farsz na naleśniki, zwijamy w krokiety. Jajka roztrzepujemy, mieszamy z mlekiem, doprawiamy. Krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Z przepisu wychodzi około 18 dużych krokietów

Gotowanie moimi oczami
Migdałowa kostka 145

migdałowe, 100g Przygotowanie Jajka ubijamy z cukrem na biały puch. Zmniejszamy obroty miksera, dolewamy śmietanę, na końcu wsypujemy mąkę, miksujemy tylko do połączenia składników. Przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy w temperaturze 190st przez około 15-20 minut, aż ciasto lekko się zarumieni. W międzyczasie w garnuszku rozpuszczamy margarynę, dodajemy cukier i mleko. Gotujemy 3-5 minut

Gotowanie moimi oczami
Drożdżowe bułeczki 155

Dziś chciałabym zaproponować pyszne drożdżowe bułeczki. Ciasto do nich przygotowałam rano, bułki piekłam na kolację. Można też ciasto przygotować wieczorem a bułeczki upiec na śniadanie :) podaję składniki na około 10 sztuk Składniki: 50 g drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mleka 1/4 l wody 1/2 kg mąki 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Sposób wykonania:   1. Drożdże rozmieszaj

Darcia w kuchni
klopsiki z mięsa kapusty i ryżu 118

dużych oczkach takich jak na steka )dodać ryż , jajka, kaszę mannę sól pieprz i wegetę i dokładnie wymieszać. Odstawić na dwie godziny. Z farszu formować nieduże klopsiki, obtoczyć w bułce i obsmażyć z dwóch stron. Z wody kethupu, przecieru pomidorowego, kostek rosołowych ugotować sos. Usmażone klopsiki ułożyć w garnku i zalać gorącym sosem.  Gotować 50 minut od zagotowania

Darcia w kuchni
PIEROGI Z KURKAMI 130

Farsz - cebulę pokrój w drobną kostką, grzyby posiekaj. N a gorący olej wrzuć cebulę a gdy się lekko podsmaży dodaj grzyby, duś ok 10-15 minut wystudź dopraw , dodaj bułkę tartą i jajko , dokładnie wymieszaj. Z podanych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj, szklanką wycinaj kółka, nałóż farsz i dobrze zaklej. Układaj na blasze. Pierogi posmaruj rozkłóconym żółtkiem z wodą. piecz

Darcia w kuchni
kurczak faszerowany 157

Składniki: 1 szt kurczak świeży  1 szt papryka czerwona 200 g pieczarek 500 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 jajko bułka tarta ( odrobina do miesa mielonego ) sól pieprz olej przyprawa do kurczaka pikantna Prymat Sposób wykonania: Kurczaka umyć, osuszyć , a następnie wytrybować. Natrzeć przyprawą do kurczaka z wierzchu i w środku. Pozostawić na całą noc w lodówce. Farsz

Darcia w kuchni
CHLEBEK BANANOWY SOPHIE DAHL 69

mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka sody sposób wykonania: P iekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Podłu ż ną formę o długości 23 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Banany rozgnieść widelcem, połączyć z cukrem, jajkiem ,masłem i wanilią. Mąk ę wymieszać z sodą i solą, dodać do bananów. Wszystko dokładnie wymieszać. Wlać do formy, wstawić do piekarnika

Darcia w kuchni
babka z białek 121

mleko, masło i mąkę. Na koniec cukier waniliowy i aromat pomarańczowy. Ucieramy do momentu aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przelewamy do formy babkowej wcześniej wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Równamy wierzch. Pieczemy w temp.170°C przez 45 minut do tzw. suchego patyczka

Darcia w kuchni
LENIWE CIASTO DROŻDŻOWE 128

drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, tłuszcz i mąka lub bułka Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 10 dag drożdży, szklanka cukru, 4 jajka, szklanka oleju, cukier wanilinowy, 3/4 szklanki mleka, 5 szklanek mąki, 1/2 kg jabłek, t Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/przepisy/news-ciasto-drozdzowe-dla-leniwych,nId,444513?utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox 10 dag drożdży, szklanka

Darcia w kuchni
SZARLOTKA Z KASZĄ MANNĄ 116

kostki margaryny 1 kg jabłek cynamon Sposób wykonania: Mąkę kaszę i cukier wymieszałam w misce. Jabłka obrałam, pokroiłam w plasterki. Tortownicę o średnicy 24 cm posmarowałam margaryną, posypałam bułka tartą. Na dno tortownicy dałam 1/3 sypkiej masy,  poukładałam jabłka, posypałam cynamonem,  czynność powtórzyłam. Wierz ciasta posypałam ostatnią częścią sypkiej masy, porozkładałam cząstki margaryny.  Piekłam w temperaturze

Darcia w kuchni
Bułeczki z pestkami dyni 92

ściereczka na jedną godzinę. Gdy ciasto wyrosło rozwałkowałam je na stolnicy podsypując delikatnie mąką, nadając mu kształt prostokąta. Rozwałkowane ciasto przekroiłam wzdłuż i trzy razy w poprzek uzyskując 6 bułek. Ciasto ułożyłam na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia , każdą bułeczkę posmarowałam mlekiem , posypałam pestkami dyni. Pozostawiłam do wyrośnięcia na następne 30 minut.  Piekłam w temperaturze 180 stopni przez

Darcia w kuchni
Ciasto z gruszkami 200

woli) Przygotowanie : Jasny biszkopt : Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia. Łączymy składniki mikserem. Blaszkę natłuszczamy, obsypujemy mąką lub bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w 170st.C przez 10 - 15 min, musimy obserwować biszkopt, bo długość pieczenia zależy od naszego piekarnika. Ciemny biszkopt : Analogicznie jak w przypadku jasnego biszkoptu

charlotte gotuje

Proponowane wyszukiwania