bułki - 33926 przepisów (strona:1626/2262)

Schabowy w orzechowo - owsianej panierce i surówką z kiszonej kapusty 189

własnych potrzeb :) Schabowe: przyrządzamy je jak zwykle, tj. rozbijamy, solimy i pieprzymy z obu stron a następnie panierujemy kolejno w mące i rozbełtanym jajku. Na końcu obtaczamy w bułce tartej wymieszanej w płatkami owsianymi i siekanymi orzechami (3/4 panierki mają stanowić orzechy i płatki). Smażymy jak zwykle. Surówka w kapusty kiszonej: kiszona kapusta marchewka czerwona cebula por jabłko sól, pieprz

My simple kitchen
Domowe zapiekanki z serem, pieczarkami i sosem czosnkowym 206

posmarowanej połówce wykładamy pieczarki. Na nie ścieramy na drobnych oczkach żółty ser. Gotowe kajzerki zapiekamy przez około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni (aż ser się roztopi a bułka stanie się chrupiąca). Gdy zapiekanki będą w piekarniku przygotowujemy sos czosnkowy. Majonez i jogurt mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe

My simple kitchen
Ciasto jogurtowe z truskawkami i kruszonką 200

cukier waniliowy. Dalej ubijając dodawać żółtka, jogurt i olej. Na samym końcu wsypać mąkę z proszkiem i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy. Poukładać truskawki. Na wierch ciasta rozłożyć kruszonkę. Piec około 40 minut w temperaturze 180 o C (do suchego patyczka). Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Ciasto dodaję do akcji

My simple kitchen
Ciastka - Łapy Misia 163

zewnątrz chrupiące a w środku miękkie i pełne aromatycznych orzechów. Doskonale smakują z mlekiem jak i z kawą. I szybko znikają;)  Składniki: 25 dag mąki 10 dag bułki tartej 15 dag orzechów laskowych (dałam włoskie) 20 dag cukru 10 dag masła 1/2 łyżeczki amoniaku 3/4 szklanki mleka 5 dag kakao 1/2 łyżeczki cynamonu 1 białko czekolada* Orzechy laskowe lekko

My simple kitchen
Zupa gulaszowa 168

zagotowujemy. Zupa powinna lekko zgęstnieć. Ogórki kroimy w kostkę i również dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze z 5 minut i przyprawiamy zupę solą, pieprzem i vegetą. Podajemy z bułką

My simple kitchen
Babka marchewkowo-jabłkowa z miodem 174

pieczenia oraz migdały. Dokładnie zmiksować. Na samym końcu dodać startą marchewkę z jabłkiem i dokładnie wymieszać (najlepiej za pomocą łyżki). Gotowe ciasto przelać do posmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy. Ciasto piec przez około godzinę czasu w temperaturze 160-170 stopni (najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto już gotowe). Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia a  przed podaniem posypać babkę

My simple kitchen
Fasolka szparagowa w sosie beszamelowym 210

Dzisiaj chciałam Was zaprezentować sposób na fasolkę szparagową. Prawie wszyscy lubimy ją w towarzystwie masełka z bułką tartą, jednak w moim domu rodzinnym przygotowywało się ją właśnie w ten sposób. Nadaje się jako dodatek do dań obiadowych jak i do jedzenia "solo" ;) Składniki: fasolka szparagowa 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól, pieprz, przyprawa typu vegeta świeży koperek i pietruszka

My simple kitchen
Pierogi z mięsem 180

gorącej wody 1 łyżka oleju 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 350 g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 1 małe jajko 1,5 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka majeranku Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju. Mięso przełożyć do miski, dodać podsmażoną cebulkę oraz

My simple kitchen
Chleb miodowy na drożdżach 167

Upiekłam. Swój pierwszy w życiu chleb. Oj, jak pachniało, gdy wyjęłam go z pieca... Przepis z książki Chleby i bułki wydawnictwa Olesiejuk. Aż trudno uwierzyć, że sieciówkach można dostać tak wspaniałe książki. Moją dorwałam w Biedronce. Od razu wzbudziła moje zainteresowanie piękną szatą graficzną i solidną oprawą; a gdy zajrzałam do środka to już wiedziałam, że będzie moja. Pierwszą recepturą

My simple kitchen
Ucierane ciasto z rabarbarem i kruszonką 154

cukier i utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku a na końcu mąkę wymieszaną z budyniem oraz proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Rozsmarować na nią gotowe ciasto. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w niewielkie kawałki. Poukładać na cieście lekko wpychając do do środka. Wierzch ciasta posypać wcześniej przygotowaną kruszonką oraz dowolną

My simple kitchen
Drożdżówki z borówką amerykańską 342

Przywołać ten smak. Gdybym miała jagody byłyby jagodzianki. Niestety w Irlandii jagód jest „jak na lekarstwo”. Korzystając z okazji, że ponownie robiłam ciasto na bułki drożdżowe na serwatce, upiekłam drożdżówki z borówką amerykańską. Ponieważ miałam owoce zamrożone postanowiłam je wykorzystać właśnie w takiej formie – bez rozmrażania. Nie powiem, miałam wątpliwości co do tego, jak się zachowa ciasto drożdżowe nadziane zamrożonym

mojewypiekiinietylko
Klopsiki a'la gołąbki 230

przygotowanie znacznie szybsze i łatwiejsze ;) Składniki: 6-8 dużych liści młodej kapusty (poza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około

Pyry na Gaz
Pikantna sałatka kukurydziana z bekonem. 257

Cukrowa kukurydza i bekon są gwarancją , że sałatka będzie smaczna , zdrowa i sycąca. Jako dodatek proponuję bułki grahamki posmarowane topionym serem. Składniki ( 4 porcje ): bekon - 15dkg cebula - 2sztuki pieczarki - 25dkg olej - 2łyżki ostra musztarda - 1łyżka ocet winny - 1łyżka kukurydza konserwowa - 280g sałata lodowa - 130g pomidor - 2szt sól , pieprz cayenne Sposób przygotowania: Bekon i obraną cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki

Bazylia kontra Rozmaryn
Brokułowy pasztet z ciecierzycy 164

maszynkę z sitkiem o większych oczkach i dodać resztę składników - wymieszać, spróbować czy odpowiednio przyprawione. Przełożyć do wysmarowanej oliwkę i wysypanej tarta bułką foremki. - piec w 180 stopniach przez 30-35 minut (w silikonowych foremkach max. 30 min)  SMACZNEGO! Zobacz tez przepis na pasztet pieczarkowy <klik> Zobacz tez przepis

Pora na pora i pomidora
Tort na roczek ze śmietaną kokosową. 198

dodajemy po 1 żółtku powoli i delikatnie mieszając. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem i go również delikatnie rozprowadzamy w pianie.  Przelewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.  Pieczemy w temperaturze 175°C przez 20 minut.  Po upieczeniu zrzucamy biszkopt z wysokości około 0.5 m i odstawiamy do osiągnięcia, bez wyjmowania z formy. MASA (ŚRODEK

MamaOskarka