Przepis na smaczne a zarazem tanie w wykonaniu kluski na obiad, przepis pochodzi z okolic Podhala. Składniki: Bułka tarta 30 dag Śmietana ½ szklanki Pieczarki świeże 10 dag Ser żółty starty 10 dag Masło 2 łyżki Cebula biała 1 szt. Szynka 10 dag Mąka 2 łyżki Jajka 2 szt. Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki pokroić w kostkę razem(...)cebulą, przysmażyć na maśle i dodać pokrojoną szynkę. Bułkę tartą zalać śmietaną, połączyć z serem, pieczarkami, szynką i cebulą. Następnie dodać żółtka jajek, przyprawić do smaku i wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek, mąkę i delikatnie wymieszać. Kłaść łyżką na osolony wrzątek niewielkie kluseczki i gotować kilka minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerze, polać stopionym masłem
Tradycyjna Kuchniaszklanka wody mineralnej niegazowanej 2 szklanki mąki pszennej olej do smażenia farsz: 1 cebula biała 1,2 kg pieczarek sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju panierka: 1 jajko ¾ szkl mleka sól i kolorowy pieprz do smaku 1 ½ szklanki bułki tartej PRZYGOTOWANIE: Przygotowujemy ciasto na naleśniki: Do miski wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i miksujemy przez 2 minut(...)całość do miękkości pieczarek. Przygotowujemy panierkę: Na talerz wbijamy jajko, dodajemy mleko, sól i pieprz – mieszamy całość do połączenia składników. Na drugi talerz wysypujemy bułkę tartą. Na naleśniku układamy porcję pieczarek. Zwijamy naleśnika w kopertę. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor na niewielkim ogniu z dwóch stron. Podajemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkioleju 2 łyżki bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku Wykonanie: Pieczarki opłukać, pokroić i razem z cebulą usmażyć na oleju. Oliwki odcedzić i razem z pieczarkami rozdrobnić blenderem. Dodać żółtko, bułkę tartą, przyprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wykrawać kieliszkiem krążki. Na każdym kłaść porcję nadzienia, nakryć drugim krążkiem
Tradycyjna Kuchniaczyli to nie zajmuje dużo czasu :D Składniki: * 20 dkg kaszy gryczanej * 10-20 dkg białego sera półtłustego * 1 jajko * 1 cebula * 1 łyżka smalcu * 5-6 pieczarek * sól, pieprz * bułka tarta * olej do smażenia Kaszę gryczaną ugotowałam zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedyś przyznałam się, że gotuję w woreczkach bo zwyczajnie nie ma u mnie(...)wody i odłożyłam do ostygnięcia. Następnie starłam pieczarki na tarce o grubych oczkach i zesmażyłam na patelni z odrobiną smalcu i cebulą pokrojoną w kostkę. Dodałam je do kaszy. Wkruszyłam biały ser, wbiłam jajko i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. Na koniec formowałam kotleciki, obtaczałam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju na złoto
Pieprzyć z Fantazjąpapryce. Jako dodatek ziemniaczki z marchewką i groszkiem. Składniki (na 10 mielonych) 500 dag mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 czerstwa bułka mleko do namoczenia bułki 1/3 czerwonej papryki 8 pieczarek 1 duży pęczek pietruszki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/4 szklanki czerwonego wina (opcjonalnie) sól, pieprz olej bułka tarta Namoczoną w mleku bułkę odciskamy, dodajemy do mięsa(...)dokładnie mieszamy. Jak pieczarki z cebulą lekko przestygną dodajemy je do mięsa (i tu się zgodzę z opiniami że im dłużej wyrabiamy mięso mielone i jest ono bardziej napowietrzone tym jest lepsze, oczywiście możemy zrobić to za jednym zamachem jak nie mamy czasu i też będzie ok). Jeżeli mięso będzie bardzo klejące możemy dodać do niego bułki tartej. Na patelni
Piekielna Kuchnia Patiłyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanka mleka roślinnego 3 szklanki gazowanej wody mineralnej olej do smarowania patelni 4 łyżki siemienia lnianego 3/4 szklanki wody bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki – podobnie jak w farszu do pasztecików francuskich Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej(...)kolejnym kroku w jednym naczyniu przygotowujemy bułkę tartą, a w drugim mieszankę siemienia lnianego i wody. Naleśnika rozkładamy na talerzu, nakładamy usmażonych pieczarek i zwijamy w zgrabnego krokieta. Moczymy w siemieniu, a następnie w bułce tartej. Z czasem siemię bardzo gęstnieje, więc dolewam troszkę wody. Uformowane krokiety smażymy na oleju aż będą brązowe z obu stron. Podajemy na ciepło
Lamarida.plpodanej proporcji wychodzi ok. 8 szt. 1 szklanka gotowanego mięsa z rosołu 2 szklanki ugotowanych ziemniaków cebula 2 jajka sól, pieprz, domowa vegeta 250 g pieczarek pęczek szczypiorku tarta bułka olej Na oleju podsmażamy pokrojoną cebulkę, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki, które również podsmażamy. Mięso, ziemniaki, cebulkę i pieczarki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy pokrojony drobno szczypiorek
Krokusowy Dompieczarki 500 g mięso mielone 2 jajka 1 cebula łyżka masła pieprz sól przyprawa do mięsa mielonego bułka tarta olej do smażenia Bardzo często pomysły na obiad wpadają mi do głowy, kiedy wypatrzę jakiś fajny składnik w sklepie. Tym razem były to duże, ładne pieczarki - które od razu narobiły mi apetytu na pieczarki nadziewane mięsem mielonym(...)Wszystko dobrze wymieszać - najlepiej ręką. Na koniec doprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Ponownie wymieszać. Tak przygotowaną masą mięsną wypełnić każdy kapelusz pieczarek. Następnie każdą pieczarkę obtoczyć w jajku i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni. Najlepiej obsmażyć najpierw od strony pieczarki, aż się zrobi rumiana a później delikatnie przewrócić. Smacznego :) linkwithin_text='Zobacz również
Świat Domowej Kuchniurozmaicić dorbnymi dodatkami - wetkniętymi gotowanymi jajkami lub warzywami. U mnie ostatnio gościła w wersji pachnącej pieczarkami. Składniki (8 porcji) -800 g mieszanego mięsa mielonego -200 g pieczarek -2 jajka -1 czerstwa bułka pszenna -1 cebula -sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć. Pieczarki i cebulę obrac, drobno posiekać. Mięso mielone umieścić w misce, dodać bulkę, pieczarki
Zielona Kuchniagrzybów. Ciekawego smaku nadaje również lubczyk i koperek. Do pieczeni idealnie pasuje sałatka Królewska Firmy Orzech. 300 g mięsa mielonego 3 cebule 5-6 dużych pieczarek 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki posiekanego koperku Olej Sałatka wielowarzywna Królewska ORZECH Cebule kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy ją do mięsa, wyrabiamy. Do mięsa(...)wbijamy również jajko i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Folię aluminiową smarujemy olejem. Rozkładamy na niej wyrobione mięso (na szerokości 22 cm i długości 26 cm). Na wierzchu rozkładamy pieczarki. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, koperkiem i lubczykiem. Używając foli mięso zawijamy do środka. Boki szczelnie zamykamy
VioletoweKucharzenieSkładniki: Kotlety: czerwona soczewica (1 szklanka) woda czosnek (4 ząbki) mąka kukurydziana (1/2 szklanki) bułka tarta (1/4 szklanki) sól pieprz ziołowy olej Sos: pieczarki (20 dag) cebula dymka (1 szt.) sos słonecznikowy (4 łyżki) mleko owsiane (1/3 szklanki) sól pieprz ziołowy papryka oliwa z oliwek Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Kotlety: Soczewicę wsypujemy do garnka, zalewamy(...)Jeśli nie będzie miękka dodajemy jeszcze trochę wody. Do ugotowanej soczewicy dodajemy wyciśnięty czosnek i mąkę kukurydzianą. Przyprawiamy i mieszamy. Z powstałej masy formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy. Sos: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy na oliwie aż pieczarki się zarumienią. Przyprawiamy. Dodajemy sos słonecznikowy i smażymy mieszając. Stopniowo wlewamy mleko. Mieszamy, aby uzyskać konsystencję przypominającą
Weganka gotujeprzygotowany nie jest suchy. Składniki: kawałek schabu (około 1,5 kg) 500 g pieczarek sól pieprz olej 2 duże garście siekanej natki pietruszki 1 czubata łyżka bułki tartej 1 jajko Wykonanie: Pieczarki myjemy, osuszamy, ścieramy na tarce o grubych oczkach i wkładamy do garnka. Do pieczarek dodajemy 1 łyżkę oleju i dusimy bez przykrycia do odparowania z nich wody(...)międzyczasie pieczarki dość mocno solimy i pieprzymy. Farsz nie może być mdły. Farsz studzimy. Na koniec do farszu dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie mieszamy. Mięso przecinamy w środku przez całą długość, tworząc "rękaw". Najlepiej zrobić to długim nożem. Tak przecięty schab faszerujemy przygotowanymi pieczarkami. Nafaszerowany schab posypujemy z wierzchu dość obficie solą i pieprzem
Smak mojego domusmakują wręcz obłędnie. Sprawdzą się idealnie również jako ciepła przekąska na imprezie. [embed]https://youtu.be/KFD33VUx-00[/embed] Składniki: 500 g mięsa mielonego (dałam z łopatki) jajko 3 łyżki bułki tartej 5-6 pieczarek cebula 100 g sera żółtego sól, pieprz, papryka wędzona, pieprz ziołowy, bazylia, czosnek suszony Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju lub maśle. Kiedy się ładnie(...)dużych oczkach i dusimy, aż odparuje cała woda. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Do mięsa mielonego wbijamy jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy gładką masę. Mięso mielone formujemy w kulki wielkości mandarynki, rozpłaszczamy, na środek nakładamy po łyżce pieczarek i startego żółtego sera. Mięso zlepiamy i formujemy w walec. Smażymy na oleju ze wszystkich stron na złoto. [caption id="attachment
e-PrzepisyKulinarneprzepis i potrzebne składniki do wykonania tego prostego dania. Składniki: 400 g pieczarek 3 jajka 3 łyżki maki pszennej 50 g żółtego sera Sól 6 łyżek bułki tartej Oregano Olej do smażenia Pieczarki – przepis: Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dopraw sola pieprzem i oregano, dodaj mąkę i jajka i zmiksuj na gładką masę, Pieczark i dobrze umyj(...)obierz i usuń nóżki, każdą zanurz w cieście a następnie w bułce tartej, Rozgrzej patelnię i nalej olej tak by każda pieczarka była zanurzona w oleju. Po usmażeniu wyciągnij na ręcznik papierowy i usuń nadmiar tłuszczu. Smacznego! Artykuł Pomysł na pieczarki – a może w cieście serowym? pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: Kotlety: cieciorka (1 puszka 400 g) mąka kukurydziana (3 łyżki) sezam (4 łyżki) łuskane pestki dyni (2 łyżki) czosnek (1 ząbek) bułka tarta (1/2 szklanki) olej lub oliwa (do smażenia) Sos: pieczarki (15 dag) pestki dyni (1/3 szklanki) mleko kokosowe (1 szklanka) sól oliwa lub olej (do smażenia) Czas przygotowania: 30 min Liczb porcji: 3 Przygotowanie: Kotlety: Cieciorkę odcedzamy(...)Cieciorkę mieszamy z sezamem i pestkami dyni. Dodajemy mąkę. Jeśli ktoś ma ochotę może dodać ulubione przyprawy. Ja tego nie zrobiłam. Formujemy kotlety. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy. Sos: Pieczarki myjemy i kroimy. Smażymy. W trakcie smażenia solimy. Pestki dyni i 1/2 szklanki mleka kokosowego umieszczamy w naczyniu blendera. Mielimy aż powstanie jednolita masa. Masę dodajemy do pieczarek
Weganka gotuje