grubych oczkach 2 duże jajka 225 g ugotowanej kaszy jaglanej pęczek natki pietruszki pęczek świeżej bazylii 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka słodkiej papryki 8 łyżek bułki tartej lub mielonych migdałów dla wersji bezglutenowej sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C. Cebulę, czosnek i papryczkę chilli podduś 2-3 minuty na oliwie na średnim ogniu, po czym(...)przestudzoną kaszę jaglaną, podduszone cebulę, czosnek i chilli, posiekaną natkę pietruszki i bazylię, kumin oraz słodką paprykę. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Wbij dwa jajka i wymieszaj. Dodaj bułkę tartą lub mielone migdały, ale najlepiej stopniowo, aby zweryfikować konsystencję masy. Powinna uzyskać plastyczną, lepiącą konsystencję, ale nie być za sucha. Odstaw masę do lodówki na 15-20 min. Maczając
Chilli Czosnek i OliwaZobacz ten przepis i rób krok po kroku! Zajrzyj też do: – chleb pszenny z garnka – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy BAGIETKI CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h 20 minut SKŁADNIKI: – 4 szklanki mąki pszennej typ 450 – 650 + dodatkowa około
nietylkopasta.plosób. Składniki: - 400g mielonego mięsa (u mnie z szynki wieprzowej, ale może być dowolne, cielęce i drobiowe również) - 1 jajko - 1-1,5 łyżki bułki tartej (u mnie orkiszowa, ale można użyć też bezglutenową) - świeżo mielony pieprz - ok.1/3 łyżeczki soli (u mnie himalajska, zwykłej mniej) - tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy+masło klarowane) + kilka łyżek bułki tartej
Smaczne Zdroweliście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 goździki 1 ziarno jałowca 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatołwej ok. 1 płaskiej łyżeczki pieprzu sól Dodatkowo: bułka tarta lub mielone orzechy w wersji bezglutenowej do podsypania Przygotowanie: 1) Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na drobnych oczkach. W sumie powinno wyjść około 1 szklanki startych warzyw. 2) Cebulę pokroić i podsmażyć(...)wszystko zblendować na gładką masę. 5) Dodać warzywa i jeszcze raz wymieszać dokładnie blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. 6) Formę lekko nasmarować olejem i grubo obsypać bułką tartą lub mielonymi orzechami. Do przygotowanej formy przełożyć masę i wyrównać. 7) Piec około 50 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 8) Gotowy pasztet dobrze wystudzić
Fitsweet.mejajek - przepis na 8 sztuk Do przygotowania kotlecików będziesz potrzebować: 8 jajek, pół szklanki suchej kaszy jaglanej, 2 łyżki sezamu, łyżkę miękkiego masła, 2 łyżki oleju, bułkę tartą do panierowania (w przypadku diety bezglutenowej można zastąpić np. panierką z ciecierzycy), natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. 1. Na suchej patelni upraż sezam. 2. Kaszę przesyp na sito, przelej najpierw(...)widelcem, po czym dodaj surowe jajko, miękkie masło, przestudzoną kaszę, ziarna sezamu i przyprawy. 7. Tak przygotowaną masę dokładnie wymieszaj i mokrymi dłońmi uformuj kotleciki. 8. Obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Kotleciki w połączeniu z ziemniakami i surówką z sałaty rzymskiej, ogórka i pomidora stworzyły pyszny obiad - polecam
Z notatnika dietetykaZajrzyj też do: – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB ZYTNIO-PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn (lub gotowy dokarmiony zakwas
nietylkopasta.plpomidorów? Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu lub smarowidło do pieczywa. Ostatnio nawet upiekłem sobie chlebek z tym pesto… To była prawdziwa petarda! Domowe bułki pszenne , podpłomyki z patelni , czy krakersy bezglutenowe … Wszystko z czerwonym pesto smakuje świetnie. Co dają płatki drożdżowe? Nadają one pesto lekko serowego aromatu. Nie jest to dodatek obowiązkowy, ale jeśli tylko masz
Blendmanteraz czas, aby pojawiła się zupa z czerwonej soczewicy ! Czym się różni od poprzedniczki? Przede wszystkim… Smakiem! 😅 Z czym ją podawać? U mnie towarzyszyła jej bułka, ale możesz również ukręcić podpłomyki lub bezglutenowy chleb gryczany . Wszystko zależy od tego, na co masz ochotę. Pałaszowałem ją również bez pieczywa i była równie dobra, bo… dobra zupa i bez dodatków
BlendmanZajrzyj też do: – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około
nietylkopasta.plzakwasie – chleb z garnka na drożdżach – bagietki na drożdżach – kajzerki na drożdżach – chlebek z pesto na drożdżach – przepis na bajgle na drożdżach – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów na drożdżach – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy na drożdżach CHLEB PSZENNO-ŻYTNI NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 5-8 h wyrastanie
nietylkopasta.plmożna piec chlebek. Zajrzyj też do: – chleb z garnka – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut pieczenie
nietylkopasta.plzrozum nas źle, nie sugeruj się zielonym odcieniem dania i nie sięgaj po pleśń! :) miałyśmy na myśli raczej czerstwe pieczywko). Nie ważne co, - czy to bułka, bagietka, chleb, nie ważne jakie - zwykłe, bezglutenowe, owsiane,kukurydziane... wrzucasz na rozgrzane masło i masz chrupiący element do zupki. I mamy dla Ciebie, smakoszu propozycję nie do odrzucenia! Ty chcesz jeść, a my chcemy
Wypisz Wymalujkruchość. Za to mała jej ilość nadaje wilgotności. Mąka kukurydziana (bezglutenowa). Korzystając z jej żółtawej barwy, świetnie nada się do słonych przekąsek domowych jak tortilla czy naleśniki. Świetnie sprawdzi się też w deserach jako dodatek do innej mąki, gdyż potrafi wyciągnąć słodki smak. Mąka jaglana (bezglutenowa). Tak jak mąka kukurydziana, charakteryzuje się żółtym kolorem. Ze względu na swój(...)zalecana jest do mniejszych deserów. Świetnie nada się do zagęszczania zup i sosów czy jako panierka zamiast bułki tartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba
zdrowo i aktywniekruchość. Za to mała jej ilość nadaje wilgotności. Mąka kukurydziana (bezglutenowa). Korzystając z jej żółtawej barwy, świetnie nada się do słonych przekąsek domowych jak tortilla czy naleśniki. Świetnie sprawdzi się też w deserach jako dodatek do innej mąki, gdyż potrafi wyciągnąć słodki smak. Mąka jaglana (bezglutenowa). Tak jak mąka kukurydziana, charakteryzuje się żółtym kolorem. Ze względu na swój(...)zalecana jest do mniejszych deserów. Świetnie nada się do zagęszczania zup i sosów czy jako panierka zamiast bułki tartej. Chcąc użyć jej samej do wypieku, musimy mieć na uwadze zwiększenie czegoś klejącego np. jajek lub banana. Mąka z amarantusa (bezglutenowa). Świetnie sprawdza się przy mniejszych deserach jak ciastka czy placki dzięki orzechowemu aromatowi. Jest również cennym dodatkiem do wypieku chleba
Zdrowie i pysznie na talerzu