Tomek Morawiecki, bloger, pasjonat kuchni, muzyk. Chleb razowy żytni W trakcie trwających cztery godziny warsztatów upiekliśmy: chleb żytni razowy na zakwasie z figami i orzechami drożdżowe bułki orkiszowe z ziarnami chleb bezglutenowy na zakwasie socca, chlebek z mąki z cieciorki Do tego przygotowaliśmy pasty z białej fasoli i masełko kokosowe z prażonym sezamem. Mieliśmy też możliwość przygotować od podstaw
Kulinarne przygody Gatitypracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym i samymi uczestnikami, niektórych znałam tylko wirtualnie. Wypiekanie chleba i bułek nie jest nam obce, ale do tej pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami swoim zakwasem na chleb. Podczas warsztatów pracowaliśmy na różnorodnym sprzęcie Bosch(...)szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępracowało, można było swobodnie porozmawiać z prowadzącym i samymi uczestnikami, niektórych znałam tylko wirtualnie. Wypiekanie chleba i bułek nie jest nam obce, ale do tej pory pracowaliśmy w domu tylko na drożdżach, a tutaj Tomek opowiadał o produkcji zakwasów: żytniego i ryżowego bezglutenowego, podzielił się też z nami swoim zakwasem na chleb. Podczas warsztatów pracowaliśmy na różnorodnym sprzęcie Bosch(...)szufladą podgrzewającą bardzo pomocną np. podczas wyrastania ciasta na pieczywo, taki by mi się przydał w domu. Podczas warsztatów przygotowaliśmy 4 rodzaje pieczywa: – orkiszowe bułki drożdżowe z mixem ziaren – ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ryżowym – socca z mąki z ciecierzycy (forma pieczywa bez zakwasu i drożdży, która przypomina naleśnik) – chleb żytni figami i orzechami na zakwasie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięIdealne danie dla wegan i osób na diecie bezglutenowej i dla wszystkich, którzy dbają o linię 🙂 Zapraszam , częstujcie się i rozkoszujcie ich smakiem! Print Pulpeciki z soczewicy z sosem koperkowym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pulpeciku przygotowane z czerwonej soczewicy z dodatkiem szpinaku i aromatycznych przypraw. Bezglutenowe, wegańskie danie przygotowane w piekarniku. Course Obiad Cuisine(...)doprawić jeszcze solą i przyprawami dodać natkę pietruszki i skórkę z cytryny, jeśli okazałoby się, że masa jest zbyt rzadka można dodać płatki jaglane lub tartą bułkę (jeśli nie jesteście na diecie bezglutenowej). Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C. Przy pomocy łyżki do lodów nakładać porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na wierzch pulpecików posypać odrobinę nasionek
SprawdzonaKuchnia.plzdrowe obiady. Dzisiaj mam dla Was kotlety z dodatkiem kaszy gryczanej. Są one lekkie – idealne na lato. Jest to wersja wegańska, a jeśli użyjesz bułki tartej bez glutenu będą również bezglutenowe. Kotlety możesz usmażyć lub upiec, zjeść same lub podać z dodatkami – w każdej wersji są pyszne! Zapraszam Cię do zapoznania się z przepisem poniżej, a jeśli chcesz(...)gorącej wody 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 garście sezamu 1/3 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie) przyprawy i zioła – sól, pieprz, curry, bazylia, majeranek, czosnek granulowany, natka pietruszki bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia/pieczenia Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną i startą na grubych oczkach marchewkę daj do garnka. Zalej gorącą wodą, dodaj też sól, curry i majeranek. Gotuj do czasu
Via GustoDziś mam właśnie taką propozycją dla wegetarian i osób na diecie bezglutenowej, ale i mięsożercy chwalą sobie kotleciki z kalafiora. Kalafior, brązowy ryż, zioła, płatki jaglane i ser feta to główne składniki potrzebne do przygotowania tego dania. Do wersji bezglutenowej dodajemy płatki jaglane, a do klasycznej można dodać bułkę tartą. Po usmażeniu kotleciki są bardzo delikatne i lekkie, smakują wyśmienicie(...)przygotować również w formie maleńkich pulpecików lub dużych burgerów i zjeść z bułką oraz dodatkami. Jest to bardzo łatwy i szybki do przygotowania przepis co spodoba się wszystkim zabieganym i zapracowanym. Print Kotleciki z kalafiora .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wegetariańskie i bezglutenowe danie. Course Obiad Cuisine Polska Keyword kalafior Prep Time 30 minutes Cook
SprawdzonaKuchnia.pldrożdżowe. "Jajko" W klasycznej wersji kotleta schabowego do opanierowania używa się mąki, jajka i bułki tartej. Oczywiście w przypadku roślinnej wersji jajko nie wchodzi w grę. Tutaj pojawia się pytanie czym je zastąpić. Najprostszą opcją jest użycie mąki (można użyć też bezglutenowej np. z ciecierzycy) zmieszanej z wodą w proporcjach 2:5. Do przygotowanej zawiesiny można dodać sól(...)wegański kotlet schabowy smakuję jak oryginał jest panierka. Tutaj możemy skorzystać z tych samych opcji jak w tradycyjnym schabowym. Najpopularniejsza jest chyba panierka z bułki tartej, ale dobrze sprawdzają się też płatki kukurydziane (opcja bezglutenowa). Aby trochę urozmaicić smak standardowej panierki, można dodać sezamu, mielonych migdałów czy nawet wiórek kokosowych. Przygotowanie Przygotowanie wege schabowego przebiega podobnie
wegujemydwie pietruszki, jedna cebula, dwa ząbki czosnku 5-6 suszonych grzybów, wymoczonych 1 łyżka soli ziołowej 1/2 łyżki pieprzu ziołowego 1/2 łyżki majeranku 5 łyżek bułki tartej (lub np. mąki jaglanej w wersji bezglutenowej) 3 jajka 6-7 plastrów szynki parmeńskiej Gotowane warzywa, grzyby i mięso mielimy. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie z jajkami oraz bułką tartą. Dno keksówki
Mango Papajamięso kupić. Jeśli udaje mi się je już gdziekolwiek znaleźć kupuję jego większą ilość i je mrożę. Tym razem przygotowałam pasztet z królika w wersji bezglutenowej . Normalnie do pasztetu dodałabym namoczoną bułkę kajzerkę, postanowiłam jednak zastąpić ją płatkami kukurydzianymi, które nie zawierają glutenu. Do mięsa z królika dodałam także boczek, gdyż mięso królika nie ma zbyt wiele tłuszczu. Robiąc pasztet
MeCooksszybki do przygotowania obiad - fasolka szparagowa podana z jajkiem w koszulce. Jeżeli uwielbiacie zasmażaną na maśle bułkę tartą to możecie polać nią ugotowaną fasolkę. Ja pominęłam bułkę tartą, ponieważ chciałam uzyskać danie bezglutenowe i beztłuszczowe 😃 Składniki na 2 porcję: 2-3 spore garście żółtej fasolki szparagowej 2-4 jajka 1 l wody 1 łyżka octu, np. jabłkowego sól, pieprz
UgotowaćNa samo słowo jagodzianka w moim domu pojawiają się przemiłe wspomnienia. Kojarzą nam się one z latem i wakacjami, ponieważ zabieramy je na wszelkie wyjazdy, wycieczki
Ola la LCHFDzisiaj mamy dla Was przepis z książki „Moja kuchnia wege” na falafele z czerwonej fasoli i libańską sałatkę tabbouleh„. Składniki na falafele
Kuchenne Wariacjeduszona młoda kapusta lub gotowana i pyszny obiad gotowy. Z podanych ilości uformowałam 22 średniej wielkości klopsy. Tradycyjnie już od kilku lat moje mielone są bezglutenowe, nie dodaję do nich ani bułki tartej ani moczonej w wodzie. Takie są najlepsze. Przygotowuję od razu większą ilość, część zjadamy na obiad, część pozostaje jako dodatek do chleba. Składniki: - 1,2kg mielonego
Smaczne Zdrowebyła mała zmiana, ze względu na pewne ograniczenia pokarmowe, musiałam trochę zmienić wielkanocne menu. A ponieważ w tamtym pasztecie jest zarówno laktoza (masło) jak i gluten (bułki) musiałam pokombinować i stworzyć pasztet bezglutenowy i bezmleczny. Nawet się nie spodziewałam, że będzie to tak łatwe i przyjemne zadanie, no i efekt końcowy wyszedł super, a to najważniejsze. I pomimo iż wolimy
Smaczne ZdroweTo jak do tej pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja
Mienta blog