ciepłe miejsce na ok.1-1,5h. Mój wyrastał 45 minut. Zauważyłam już przy bułkach, że gdy nie dodaję do nich cukru ani innych słodkich produktów typu miód itp. to ciasto szybciej wyrasta. Drożdże do wzrostu nie potrzebują cukru, tylko skrobi, tak więc pieczemy chleb bez dodatku cukrów. Pieczemy w temp.200*C ok. 40-50 minut. Termoobieg. Piekłam swój 35 minut
Smaczne Zdrowecałość mieszamy do połączenia składników. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie i odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania (pod przykryciem), na ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku (bez termoobiegu tylko góra-dół) ok.45-50 minut. Gdy lekko przestygnie (po ok.10-15 minutach) wyjąć z formy
Smaczne Zdrowecałości ... ... i po rozkrojeniu ;) Składniki: kurczak, bez podrobów, 1,5-2kg wątróbka drobiowa pęczek natki pietruszki pół szklanki bułki tartej mleko 3 łyżki masła jajko sól, pieprz, przyprawa do kurczaka Wykonanie: Kurczaka myjemy i nacieramy w środku solą. Do bułki tartej dolewamy mleko, aż będzie miała konsystencje gęstej śmietany.Dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki, wątróbkę, jajko, 1 łyżkę(...)sól i pieprz. Mieszamy. Następnie nadziewamy kurczaka i zaszywamy. Roztapiamy pozostałe masło, dodajemy do niego przyprawę do kurczaka i smarujemy całego kurczaka z zewnątrz. Pieczemy przez półtorej godziny pod przykryciem i pół godziny bez przykrycia w temperaturze 180 stopni. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaoraz rodzynki i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub mielonymi migdałami formy. Łyżką maczaną w letniej wodzie wygładzić dokładnie wierzch ciasta i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem aż wyrośnie, ok.30-60 minut. Piec w nagrzanym do 175*C piekarniku, bez termoobiego, tylko program góra-dół, ok,45-50 minut. Gdy ostygnie wyjąć
Smaczne Zdroweciepłe ale i tak bardzo świeże. Ja znalazłam je tutaj , choć autorem jest jeszcze ktoś inny . Przepis Praktycznie bez modyfikacji, jedyna różnica jest taka, że ja nie dodaję do bułek cukru, stąd jego brak w składnikach, dzięki temu bułki wyrastają jeszcze szybciej, bo wbrew temu co się zawsze mówiło drożdże do wyrastania nie potrzebują cukru tylko skrobi czyli mąki(...)bułeczki wyrosną posmarować je rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami. U mnie połowa posypana jest makiem a druga połowa sezamem (czarnym i białym). Można użyć dowolnych ziaren. Piec w temp.220*C ok.25-30 minut (bez termoobiegu, tylko góra-dół) Smacznego
Smaczne Zdroweposmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie to normalna sprawa, ale dla laika może to stwarzać problem podczas wyciąganiu babki z formy. Podobny przepis znajduje się w książce „Kuchnia domowa” Wydawnictwa IBIS jest tam tylko więcej tłuszczu i inny opis przygotowania (białka ubija się z cukrem, dodaje mąkę, proszek do pieczenia i mak, rozpuszczoną margarynę(...)szklanka mąki tortowej 1 szklanka cukru 125 g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 szklanki maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1 płaska łyżka bułki tartej do obsypania formy hibiskusowy cukier puder do dekoracji. Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się. Przelać ciasto do formy, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 170C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy patyczek, można wyjmować! Ciasta
Grunt to przepis!drobno posiekałam, dorzuciłam do mięsa. Wbiłam jajko, dodałam przyprawy, bułkę tartą i dokładnie wyrobiłam jak masę na mielone. Napełniłam dołki kalarepek. Połowę przykryłam serem, połowę zostawiłam bez niczego. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni. Kalarepki umieściłam w naczyniu żaroodpornym, wlałam na dno trochę wody.* Wstawiłam do pieca i piekłam około godziny. Jeśli zacznie coś za bardzo się przypiekać, mięso(...)kalarepki, przykryć aluminiową folią. Podałam ciepłe, ale idealnie sprawdzą się jako przekąska na zimno. * Woda, podczas pieczenia, będzie wytwarzać parę. Kalarepki będą bardziej miękkie, delikatniejsze, a jednocześnie nie wysuszą się zbytnio - zostaną soczyste. Smacznego życzy Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiosoby, która nie lubiłaby tekiej wersji jabłecznika. Składniki: ciasto - 2 i 1/2 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 kostka margaryny - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia beza - 5 białek - 1 szklanka cukru - 1 kisiel truskawkowy oraz 3 kg jabłek Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. 1/4 część ciasta wkładamy do zamrażarki a pozostałym wylepiamy(...)blachę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach a następnia odcedzamy sok. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier cały czas mieszając a następnie kisiel. Blachę wyklejoną ciastem posypujemy bułką tartą, przekładamy na nie przygotowane jabłka, które posypujemy cynamonem. Na jabłka przekładamy ubitą pianę a na wierzch ścieramy na grubych oczkach ciasto, które leżakowało w zamrażarce. Pieczemy
Zainspirowana w kuchniśredniej wielkości keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy śliwki, skórką do dołu. Ciasto nie rośnie zbyt wiele podczas pieczenia, dlatego kiedy wylejecie je do formy, będzie wyższe może maksymalnie o 2 centymetry. Pieczemy około 80 minut w temperaturze 160 do tzw. suchego patyczka, bez termo-obiegu. Wierzch ciasta możemy udekorować ulubiona polewą
Mania Gotowaniabardzo, bardzo długo! A żeby torcik różany był naprawdę różany upiekłam go z dodatkiem jadalnej wody różanej, która nadała pięknego aromatu. Dodatkowo nasączyłam ciasto nalewką z kwiatu czarnego bzu, co sprawiło, że mój mały torcik stał się prawdziwą kwiatową ucztą! Koniecznie podajcie go najbliższym i zasmakujcie się w mojej słodkiej biało-różowej kompozycji :) Biszkopt różany: - 5 jaj - 5 łyżek cukru(...)stopniowo przesianą mąkę, ale już powoli łyżką najlepiej drewnianą, żeby ciasto nie opadło i było dalej ładnie napowietrzone. Tak przygotowaną masę wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu studzimy chwilę w piekarniku, żeby biszkopt nie opadł. Biszkopta kroimy na dwa placki. Z każdego wycinamy foremką mniejsze koła tak. Gotowe
Sajkofanka smakupieczenia - 6 łyżek mleka - 3/4 szklanki cukru Beza - 4 białka - szczypta soli - 2 łyzki soku z cytryny - 1,5 szklanki cukru kryształu - 75 dag porzeczek Przygotowanie: Żółtka ucieramy z cukrami na gładką masę. Dodajemy obie mąki, proszek do pieczenia, mleko i stopione (wystudzone) masło. Przekładamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy 15 minut
Zainspirowana w kuchnijest trudne a jemy pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki. Taki domowy fast food to świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a bułki piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie
Smaczna Pyzajest metalowa podstawa, dzięki której możemy pizzę podawać bezpośrednio na kamieniu. Ja jak na razie piekłam pizzę i chleb...[ przepisy wkrótce na blogu]...ale na tym nie koniec...muszę wypróbować także pieczenie bułeczek itd..ale wszystko w swoim czasie.. Chleb piekłam bez żadnej formy [ blaszki] po raz pierwszy i troszkę obawiałam się efektu końcowego..Ale "nie taki(...)się [ a tego obawiałam się , bo nigdy nie piekłam bez foremki].Chlebek miał pyszną chrupiącą skórkę..i cóż więcej pisać..kamień do pizzy jest także super do pieczenia chleba... Piekłam również i pizzę..po prostu rewelacja...jest inna niż pieczona na zwykłej blaszce ..jest chrupiąca ..i szybko się piecze..Ja pizzę rozwałkowałam na zimnym kamieniu ..poukładałam dodatki
Moje domowe kucharzeniebułką tartą - bułka wchłania nadmiar wilgoci z jabłek. No to wyłożyć przygotowany farsz jabłkowy. Położyć resztę piany i przykryć pozostałym ciastem - kroić w bardzo cienkie plastry aby wystarczyło do pokrycia całej blachy. Piec ok. 50 min. w temp 180C na opcji góra-dół piekarnika (u mnie bez termoobiegu). Po 30 min. pieczenia zmienić zakres
Grunt to przepis!