kupuję sklepowego pieczywa, dla urozmaicenia domowego menu, co jakiś czas kombinuję i piekę nowe bułki. Dzisiejsze są wyjątkowo bez dodatku ziaren (które uwielbiamy), bardzo podobne do sklepowych ale tylko z wyglądu. W smaku ich na szczęście nie przypominają. Rodzinka orzekła iż są to najlepsze bułki jakie dotychczas upiekłam, a trochę już ich było... Pyszne, puszyste, a zarazem bardzo konkretne(...)bułeczek (ugniatając je dłonią pod spód, by nie było widać łączenia). Uformowane bułki odstawiamy w ciepłe miejsce na ok.15-20 minut w celu napuszenia. Przed pieczeniem ja swoje nacięłam pośrodku tępą stroną nożyka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut, na programie góra-dół (bez termoobiegu). Po upieczeniu przełożyć na kratkę i pozostawić do wystygnięcia. Smacznego
Smaczne Zdroweogródka tym razem prosto z ogródka babci... Rabarbar jako dziecko uwielbiałam maczać w cukrze i jeść...teraz już bez cukru ale smakuje równie dobrze... A co wiemy na temat rabarbaru?!... Działa przeczyszczająco i przeciwzapalnie. Naukowcy odkryli, że pieczony rabarbar jest źródłem rapontygeniny. To polifenol, który ma zdolność zmniejszania tempa podziału komórek nowotworowych. Badacze twierdzą, że oprócz tych właściwości, rapontygenina(...)papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze kawałki zalewamy wodą z cukrem i gotujemy do miękkości. Jeszcze gorący kompot miksujemy dosypujemy galaretki oraz żelatynę
NaKońcuJęzykapomyślałam, pieczemy bułki! Na początek coś prostego, bez konieczności robienia zakwasu, a ponieważ mimo dość intensywnego myślenia o wykonaniu domowych bułek, nie udało mi się jeszcze nabyć innej mąki niż pszenna, postanowiłam upiec bułeczki pszenne, czyli z mąką, którą każdy z nas ma w szafce w kuchni. Jako dodatek wykorzystałam płatki owsiane, żeby urozmaicić moje pierwsze bułki :) Bułki pszenne(...)cukru 60g (5-6 łyżek) płatków owsianych 350g mąki pszennej 1 łyżeczka soli Wykonanie: - drożdże rozkruszyć w miseczce, dodać cukier, wodę i większość płatków owsianych (pozostawić trochę do posypania bułek), wymieszać i pozostawić na 20-30 minut - mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i przygotowaną wcześniej mieszankę z drożdżami, wymieszać składniki ręką, wyrobić, aż ciasto będzie gładkie, choć dość
Smakołyki Berenikiwyrównując powierzchnię. Z wierzchu można posypać go bułką tartą. Moja forma jest dość krótka, więc musiałam użyć dwóch. Dlatego jeden zrobiłam z bułką tartą, a drugi bez. Klops wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 min. Od tej chwili klops robi się już sam, a my możemy ugotować makaron i przygotować sos, który jest równie prosty. Cebulkę kroimy(...)pieprzem. Sos powinien być dość gęsty, ponieważ na koniec dolejemy do niego sos, który wytworzył się w trakcie pieczenia klopsa (w przypadku silikonowej formy może się to okazać nie lada wyzwaniem ;)). Klops z bułką tartą na wierzchu... ...i bez. Oba bardzo smaczne. Gdy klops już się upiecze, odstawiamy go na chwilę, a następnie sosik, który pływa w formie
Ratunku obiadnastępnie w jajku i w bułce tartej zmieszanej z otrębami pszennymi (w jajku i w bułce możemy obtoczyć podwójnie) 2. Rybę pieczemy w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia) w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 min (termoobieg, środkowy poziom piekarnika) 3. Pod koniec pieczenia na patelni podpiekamy przekrojone połówki bułki (żeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania
Malowane smakiemCzasem zdarza się, że piekę ciasto ,chleb lub bułki późnym wieczorem a nawet w nocy ...wtedy wyszukuję przepisów bez użycia miksera, aby nie zagłuszać ciszy nocnej domownikom .Na blogu jest już sporo takich ciast...a przepis na tego murzynka znalazłam tutaj ..u mnie z braku kakao do polewy jest biała polewa..posypana pokruszonymi ciastkami..Ciasto bardzo smaczne..polecam(...)350g mąki 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej szczypta soli 200g cukru 2 jaja roztrzepane widelcem 1 szklanka mleka 250g dżemu o dowolnym smaku (np. wiśniowy, truskawkowy) 90g oleju Biała polewa: 125 g cukru pudru 2 łyżki gorącego mleka 12 g margaryny Wszystkie składniki wyjąć wcześniej z lodówki, tak aby miały temperaturę pokojową
Moje domowe kucharzeniePierś z kurczaka dobrze zbić, żeby kawałki były cienkie i pokroić aby nie były za wielkie. 2. Kawałki piersi obtaczamy z bułce (mocno, aż się nie przykleja) i wkładamy do naczynia żaroodpornego. 3. Pieczemy bez przykrycia 10 min w temp. 180 stopni (termoobieg) 4. Wyjmujemy, podlewamy wodą, mocząc przy tym bułkę na górze, tylko tak, żeby była cienka warstewka
Malowane smakiemuwielbiam piec bułki, te dodatkowo mają tę zaletę, że nie potrzeba do nich żadnych umiejętności, nawet dzieci bez problemu sobie z nimi poradzą. Mają nie tylko cudny wygląd ale i smak. Bardzo zauroczyły nas te duże dziury. Czyż nie są urocze...? Przepis z książki: "NASZE JEDZENIE- naturalnie! " Przy okazji dowiedziałam się, że im mniej drożdży użyjemy do pieczenia(...)posypujemy ulubionymi ziarnami. Odstawiamy w ciepłe miejsce, bez przykrycia na ok.30-40 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 225*C (termoobieg) ok.15 minut aż lekko się zarumienią. Ja piekę każdą blaszkę osobno, druga partia piecze się u mnie zawsze troszke szybciej, jakieś 12-13 minut im wystarcza. Po upieczeniu zdejmujemy bułki z blaszki i studzimy na kratce. Zarabiam zawsze wieczorem
Smaczne Zdrowesię przekonać w przepisach na ciastka - ze słonecznikiem lub korzenne (które cieszą się cały czas Waszym dużym zainteresowaniem), jak i przy przygotowywaniu domowych bułek. Dzisiaj chcę Wam przedstawić wersję smakołyku z płatkami owsianymi bez pieczenia. Mam już na blogu przepis na kuleczki z płatków owsianych , jednakże dzisiejszy przepis nieco różni się od tamtego. Podstawowa różnica polega
Smakołyki Berenikicytryny * 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie : Rybę przyprawić, polać delikatnie sokiem z cytryny oraz oliwą. Każdy kawałek ryby panierować w mieszance mąki, bułki tartej oraz otrębów. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec bez przykrycia przez 20 minut, aż ryba się zarumieni. Dobrą, włoską oliwę znajdziecie w delikatesach mantini24.pl
Magiczne Życie Martyszalone? Mnie kiedyś tak, ale gdy znalazłam ten przepis i zrobiłam go pierwszy raz to już wiem, że to doskonałe połączenie. Pieczeń wychodzi soczysta, smaczna, idealna. A zaletą jest że jest bez jajek, bułki, cebuli więc nie skwaśnieje tak szybko. Chociaż u nas nie ma na to szans, bo znika w ciągu jednego dnia. Na Wielkanoc idealny klops
Bernika - moj kulinarny pamietnikorzechową bezą jest naprawdę ciekawe. Powidła śliwkowe idealnie przełamują słodycz bezy i świetnie podkreślają smak czekolady. Polecam!! Ciasto czekoladowe z bezą orzechową Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm Spód czekoladowy: · 250 g mąki · 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)pieczenia, cukier, kakao, sól i wanilie. Masło rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. Jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem, masłem oraz coca-colę. Mokre składniki połączyć z suchymi i wymieszać mikserem na niskich obrotach. Piekarnik nagrzać do 180ºC. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przygotowaną masę wylać do tortownicy. Piec 35 minut. W tym czasie należy przygotować bezę. Białka ubić
Mania Gotowaniabułek pozostawiłam bez dodatków tak przygotowane bułki ułożyłam na blasze, uprzednio delikatnie skrapiając każdą wodą, i piekłam w 180 st. przez 30 min. Nie wiem czy to nadpobudliwość norweskich drożdży czy temp., ale zaczyn wyrósł w oka mgnieniu Jako nowicjuszka skorzystałam z najprostszego przepisu: mąka (6 szkl.), drożdże (50 g), masło (3 łyż.) W trakcie pieczenia po domu
bastalenabeza doskonale rownoważyła lekko kwaskowe truskawki. Polecam bardzo) Kruche ciasto z truskawkami i lekką bezą Składniki na blaszkę 23x33 cm: Ciasto kruche: 160 g mąki pszennej 160 g mąki krupczatki 160 g masła 150 g cukru pudru 5 żółtek skórka z cytryny lub wanilia Owoce: 1 kg truskawek Beza: 5 białek 180 g cukru pudru 2 łyżki bułki tartej(...)pieczenia. Zamrożone ciasto trzemy na tarce bezpośrednio na papier. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 20 minut Truskawki myjemy, odsączamy, usuwamy ogonki i osuszamy na papierowym ręczniku. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Na podpieczony spód wysypujemy bułkę tartą, układamy truskawki i wykładamy pianę. Wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut
Mia Cucina SofietaJakiś czas temu dzięki uprzejmości redcoon.pl otrzymałam zestaw foremek do pieczenia marki Zenker 3490.Składa się on z tortownicy z kominem o średnicy 28 cm, keksówki oraz formy do tarty o średnicy 30 cm. Każda z foremek posiada powłokę non-stick , która zapobiega przywieraniu potraw. Jestem bardzo zadowolona z tego zestawu foremek....Posiadam w domu ..zapewne(...)była tortownica..w której piekłam dwa blaty ciasta do pysznego kinder pingui ..Blaszkę wystarczy posmarować masłem, posypać mąką lub bułką tartą..i mamy pewność , że ciasto nie przywrze do blaszki i bez problemu wyjmiemy je z blaszki..wcześniej w innych moich starych blaszkach nic nie pomagało i musiałam foremki dodatkowo wykładać papierem do pieczenia..Mycie takiej foremki
Moje domowe kucharzenie