wilgotne, dziki porzeczkom lekko kwaskowe a beza nadaje mu chrupkości:) Po prostu musicie sami spróbować! Kruche ciasto: 150g mąki pszennej, 125g masła lub margaryny, 100g cukru, 75 g mąki ziemniaczanej, 40g wiórków kokosowych, 500 ml śmietanki 30%, jajko + 3 żółtka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 450g czerwonej porzeczki. Miękkie(...)żółtka oraz przesiane mąki z proszkiem. Na koniec dodać śmietankę i wiórki kokosowe. Ciasto przełożyć na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blaszkę o wym. 23x33cm. Na wierzchu rozłożyć umyte i osuszone porzeczki. Piec około 25 minut w temp. 190st. Beza: 5 białek, 200g cukru. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Bezę rozsmarować na podpieczonym cieście
Z miłości do słodkościszklanki - 160g ksylitolu (lub cukru) - skórka i sok wyciśnięty z jednej cytryny - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 1/5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Do posmarowania formy: łyżka masła, bułka tarta lub mielone migdały do wysypania formy. Na wierzch mielony ksylitol lub lukier z cukru z trzcinowego: kilka łyżeczek pudru trzcinowego lub zwykłego, kilka kropli olejku(...)pieczenia. Do ubitych jajek dodawać mieszankę mąk i miksować do połączenia składników. Do ciasta wlać letnie masło i dokładnie zmiksować. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wylać do wysmarowanej i obsypanej wcześniej (mielonymi migdałami lub bułką tartą) formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego do 175*C piekarnika i piec ok.45 minut (program góra-dół, bez termoobiegu
Smaczne Zdrowepamiętam ;) Pieczony indyk w całości solanka indyk (ok. 6,5kg) 300g mięsa mielonego garść rodzynek 1 jajko bułka tarta 1/2 cebuli 1/4 startej brukwi 1 główka czosnku 1 pomarańcza 2 marchewki przyprawy (zioła prowansalskie, majeranek, słodka i ostra papryka) oliwa Solanka (tudzież marynata) Można się bez niej obyć i po prostu w dniu pieczenia obficie nasolić(...)cały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu. Pieczenie Z racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni piszą
bastalenaoleju z pestek winogron (ja użyłam oleju rzepakowego, bo taki akurat miałam) - 2 jajka - 4 żółtka Beza orzechowa: - 6 białek - szczypta soli - 15 dag cukru - 15 dag mielonych orzechów włoskich - 1 łyżka mąki - 1 łyżka bułki tartej Przygotowanie: Mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem siekamy z masłem i smalcem, następnie dodajemy jajko oraz żółtko, zagniatamy ciasto. Ciastem wyklejamy
Zainspirowana w kuchnizmielone migdały oraz rodzynki (nie parzymy ich wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół) Gdy chcemy uzyskać piękny żółty kolor można dodać szczyptę kurkumy lub szafranu. Upieczoną babkę
Smaczne Zdrowestopni ważne żeby piekarnik ustawić na górne ogrzewanie bez termoobiegu. Tortownice (ja użyłam o średnicy 24 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 3 łyżki naszego ciasta wykładamy do tortownicy i rozsmarowujemy po całej tortownicy na cieniutkie placki..Wkładamy do piekarnika i pieczemy aż zarumieni się nam góra ciasta.. Następnie wyjmujemy z piekarnika i na upieczony spód
NaKońcuJęzykapszennej 150 g masła 3 żółtka 5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Skworcu 1 łyżka bułki tartej Masa jabłkowo-orzechowa: 1 kg jabłek ( antonówki, papierówki) 100 g cukru cukier waniliowy łyżeczka kolendry mielonej Skworcu 50 g orzechów włoskich Skworcu Beza kokosowa: 3 białka 100 g cukru pudru 100 g wiórków kokosowych Sposób przygotowania: Ciasto kruche(...)składniki posiekać i wyrobić . Następnie wstawić do lodówki na 60 minut. Po wyznaczonym czasie , ciasto rozwałkować tak , aby pokryło dno i boki foremki i włożyć do posłanej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika i piec ok. 30 minut. ( ciasto musi zrobić się złote) Masa jabłkowo-orzechowa: Jabłka myjemy, obieramy , kroimy w ćwiartki ,usuwamy gniazda
Słodkości i nie tylkowymieszaną z proszkiem do pieczenia. 3. Na samym końcu dodajemy stopione i wystudzone masło. 4. Wszystko wylewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub mąką długiej keksówki. 5. Piec w 180 *C około 50 minut,(ja wkładam do zimnego piekarnika) najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest surowe( ja piekę bez termoobiegu). Po około 20 minutach
Smaczne Zdrowenogami. Bo On już wstał, zbudził się. Radości czas nastał więc! Wszystkim, ale to wszystkim bez wyjątku - WESOŁEGO ALLELUJA! ZIOŁOWA PIECZEŃ RZYMSKA. (musiała, po prostu musiała coś w niej zmienic) 500g mięsa mielonego 6 jajek na twardo 2 jajka surowe bułka tatra (zależy od konsystencji masy) garśc majeranku garśc mięty garść oregano natka pietruszki koperek sól, pieprz, Mięso
W kuchni Karmel-itkimąki pszennej razowej typ 1850 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać więcej jeśli mają być na słodko) 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Bułki przygotowuje się bardzo szybko, cierpliwości potrzeba jedynie podczas czekania aż ciasto wyrośnie. Obie mąki przesiewamy(...)problemów i po chwili powinno być elastyczne bez dosypywania mąki. Po wyrobieniu przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy godzinę aż wyrośnie. Po tym czasie formujemy 6 bułek, każdą nacinamy i ponownie odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 30 minut. Następnie smarujemy je mlekiem i pieczemy przez 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku
Ze smakiem i z pasjąKolejne przepyszne i baaardzo zdrowe bułeczki. Z dodatkiem płatków, mleka, mąki i otrębów owsianych. No i oczywiście z dodatkiem ziaren, bez których moja rodzinka nie wyobraża sobie pieczywa. Polecam baaardzo gorąco - bułeczki wyszły super pulchniutkie, nic się kruszyły (pomimo dodatku płatków) i nawet na drugi dzień były super wilgotne. :-) Składniki na ok. 8sztuk: - 250g mąki orkiszowej (u mnie typ750(...)kawałków, u mnie 8 i ułożyć na blaszce z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki skropić (posmarować delikatnie) pędzlem z wodą, by ziarna po upieczeniu nam nie odpadały. Odstawić na 15-20 minut do napuszenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220*C ok.20 minut bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Do drugiego dnia przechowuję pieczywo w takich torebeczkach
Smaczne ZdroweOdsączoną soczewicę dodać do warzyw, wbić jajka i wymieszać. Masę warzywną przełożyć do formy wysypanej bułką tartą. Piec w piekarniku przez 45 min. w temperaturze 190 st.C. Rada: Masę warzywną można także przepuścić przez maszynkę i dopiero wtedy dodać jajka. Chociaż i bez tego pasztet po upieczeniu jest ścisły i nie rozpada się
Pasja Smakuskórkę lub aromat i dokładnie połączyć. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować boki masłem i wysypać bułką tartą. Masę serową przelać do tortownicy (uwaga: jest bardzo płynna) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160*C. Pieczemy ok.1h i 20-25 minut (80-85 minut) bez termoobiegu, tylko program góra-dół. Po tym czasie piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki
Smaczne Zdrowerazem w ramach Wypiekania na śniadanie były pieczone bułeczki greckie - Tiropsomo, według tego przepisu .Ja do bułek dałam dużo mniej sera,ale dodatkowo posypałam przyprawami..i prawdę mówiąc każda bułka była inna..tylko jedną bułkę posypałam sezamem-w środku był sam ser feta...a pozostałe 3 bez sezamu..ale za to ser posypany był suszonymi pomidorami(...)przykryć folią i odstawić do wyrastania na 40 minut.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wyrośnięte ślimaki posmarować żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać sezamem i piec 30-35 minut, do czasu zrumienienia.Ostudzić na kuchennej kratce. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach", tym razem prowadzi Łucja. Piekły ze mną : Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Moje domowe kucharzeniedostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki. Składniki: 250 g maku (1 i 3/4 szklanki) 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki) 8 ekologicznych jajek 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel aromatu migdałowego Krem jajeczno-maślany: 4 ekologiczne jajka 120 g cukru
Poezja smaku