bułka w jajku - 500 przepisów (strona:5/34)

Pasztet z zielonej soczewicy 149

też przyjdzie czas :) Składniki:1,5 szkl zielonej soczewicy2- 3 marchewki300 g pieczarek1 duży lub 2 małe ząbki czosnkupół selera1 pietruszka2 duże cebule2 jajka4-5 łyżek bułki tartej1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiego1 kostka rosołowanatka pietruszki sól, pieprz prawdziwy i ziołowy, słodka i ostra papryka2 łyżki oleju słonecznikowego opcjonalniePrzygotowanie:Soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy(...)wyparowania wody. Czosnek drobno siekamy i wrzucamy na patelnię, smażymy jeszcze ok 3-5 min.Kiedy wszystkie składniki nam przestygną, mielimy je w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy dodajemy jajka, bułkę tartą i doprawiamy dobrze do smaku (pasztet ma być pikantny, muszę powiedzieć że dość sporo trzeba tych przypraw wsypać). Dokładnie wszystko razem łączymy, a następnie przykładamy do aluminiowej foremki

charlotte gotuje
Coxinha de galinha- brazylijskie kotleciki po mojemu 202

kostki rosołowe Pieprz 5 szklanek wody 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g warzyw na patelnię z ziołami i papryką Hortex 1 łyżka keczupu 125 g serka Brie 2 jajka Bułka tarta Ok. 1 l oleju lub smalcu Filet z kurczaka myjemy i umieszczamy w garnku. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek oraz masło. Całość zalewamy 5 szklankami wody

VioletoweKucharzenie
Delikatne pulpety z łososia na warzywnej salsie 190

warzyw mrożonych- łyżka serka kremowego- łyżka koncentratu- łyżka oliwy- 1/2 puszki pomidorów- zioła prowansalskie-ząbek czosnku-pieprz, sól+ ser do posypaniaPrzygotowanie: Filety z łososia drobno zmielić wraz z jajkiem, bułką tartą, przyprawami itd. Zmiażdżony/drobno posiekany czosnek podsmażyć na oliwie, dodać warzywa wraz z przyprawami, koncentratem i serkiem, podlać odrobiną wody. Wszystko razem dusić na średnim ogniu

Kuchnia Ellie
Kotlety mielone 172

Jedne z najbardziej popularnych kotletów.Podamy naszą wersję.   Składniki:-1/2 kg zmielonej łopatki-2 czerstwe bułki-2 jajka oraz jedno do panierki-sól, pieprz, przyprawa barbecue-czosnek granulowany-bułka tarta-olej do smażenia-2 łyżki mąki-3 łyżki mleka   Bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.Przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka, wstępnie przyprawiamyi dokładnie(...)mieszamy.   Dodajemy mięso, mieszamy, doprawiamy do smaku.   Jajko roztrzepujemy z mąką, dodajemy mleko i delikatnie solimy.Formujemy kotlety, moczymy w jajku, obtaczamy w bułce tartej i układamyna patelni z rozgrzanym olejem.   Smażymy z obu stron na średnim ogniu, kilka razy obracając.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnikanagrzanego do temperatury

Maminek kulinarny
Burgery z bakłażanem w orzechowej panierce i tzatziki 205

tzatziki , na który przepis podałam Wam w sobotę. Bakłażany, dzięki swojej mięsistej konsystencji, świetnie zastępują mięso w daniach wegetariańskich. Wystarczy pokroić je w podłużne plastry i opanierować w jajku i bułce tartej, aby otrzymać roślinnego schabowego :) Idąc tym tropem wymyśliłam dzisiejsze hamburgery. Połączenie oberżyny i orzechów włoskich to inspiracja kuchnią gruzińską, którą bardzo lubię. Spróbujcie, naprawdę dobrze się razem komponują(...)orzechowej panierce i sosem tzatziki przepis własny Składniki: na bakłażany w orzechowej panierce: 1 bakłażan 40 g orzechów włoskich (waga bez łupin) 20 g parmezanu 50 g bułki tartej 3 jajka mąka do obtoczenia bakłażanów oliwa lub olej do smażenia sól, pieprz na burgery (4 sztuki): ok. 12 plastrów bakłażanów w orzechowej panierce 4 bułki 1 duży pomidor kilka liści

Chilli Czosnek i Oliwa
Duże kotlety schabowe 237

niedzielnych stołach.Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.Pyszny element głównego dania.Chętni? Zapraszam na obiad!Składniki: 1,4 kg schabu bez kości;Mąka pszenna;4 jajka;Mleko;Bułka tarta;Masło;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube, 2 - 3 cm plastry. Każdy z kotletów naciąć(...)spore kotlety.Przygotować 3 talerze: do jednego wsypać mąkę, do drugiego jajka roztrzepane z odrobiną mleka, a do trzeciego wsypać bułkę tartą.Kotlety panierować kolejno w: mące, jajku i na koniec w bułce tartej.Kotlety smażyć na złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć na nim kilka wiórków masła i smażyć jeszcze chwilkę

Gospodyni Miejska
Schabowy na niedzielny obiad 149

niedzielny obiad. Schabowy       Składniki : * 4 kotlety ze schabu - ja wybrałam bez kości * sól , pieprz , papryka czerwona słodka , gałka muszkatołowa  * 2 jajka * 5 łyżek mąki pszennej  * 5 łyżek bułki tartej * smalec wieprzowy      Przygotowanie : Mięso rozbić , przyprawy(...)utrzeć razem i obsypać kotlety. Zwinąć w rulony, przykryć talerzem i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Rozkłócić jajka. Zmieszać mąkę z bułką tartą. Kotlety panierować w jajku i mieszance bułki z mąką. Smażyć na rozgrzanym smalcu na złoty kolor.  Podawać z surówką i ziemniakami

Magiczne Życie Marty
Krokiety z kaszy gryczanej 325

jajeczne) Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym Przepis na krokiety z kaszy gryczanej: Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej palonej (100g) 3 plastry boczku parzonego 1 mała cebula 2 jajka sól ognista mieszanka przypraw bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według opisu na opakowaniu. Po ugotowaniu kaszę studzimy. Boczek i cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy(...)boczkiem i cebulką, dodajemy do niej 2 jaja, posiekaną natkę pietruszki i ok. 2 łyżki bułki tartej. Wyrabiamy masę z której formujemy owalne krokiety, każdy krokiet obtaczamy tylko bułce tartej (jajko jest niepotrzebne). Smażymy krokiety z każdej strony na oleju na złoty kolor. Do kaszy podajemy kotlety Sauté ze schabu usmażone na tej samej patelni, no i Piotrek jadł

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka po ranczersku 187

boczku w bułce ? W przepisie poniżej też będzie nietypowo, bo jajka usadzimy… na warzywach. Konkretnie na czerwonej cebuli, czerwonej papryce oraz pomidorach. W przeciwieństwie jednak do wspomnianych jajek w bułce użyjemy w tym celu po prostu patelni. Najlepiej małej (2 jajka) lub średniej (4 sztuki), chyba że robimy śniadanie dla dużej rodziny. To danie kuchni meksykańskiej, więc i sposób

Kulinarna Pokusa
Kotlety mielone ze szczypiorkiem 191

szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie.  Kotlety mielone ze szczypiorkiem  SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka szczypiorku bułka tarta olej do smażenia  PRZYGOTOWANIE: Bułkę namaczamy w wodzie. Do miski przekładamy mięso, wbijamy jajko dodajemy sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mielone kule z pieczarką 371

środku. Takie mielone nie dość, że smakują wyśmienicie dzięki przesmażonym w całości pieczarkom, to jeszcze ładnie wyglądają w przekroju. 250 g mięsa mielonego ( z łopatki wieprzowej) 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + do panierowania 1 cebula Sól Pieprz 7 pieczarek Olej do smażenia Pieczarki(...)oczyszczamy i w całości przesmażamy na rozgrzanej patelni (muszą się zrumienić i zmięknąć). Najlepiej wybrać te niewielkie. Cebulę kroimy w kosteczkę. Do miski przekładamy mielone mięso, cebulkę, wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość wyrabiamy na gładką masę. Przygotowanym mięsem oblepiamy pieczarkę, tak aby powstała kula. Każdą obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rumiano

VioletoweKucharzenie
Krokiet z farszem grzybowym 200

boczk u 2-3 gałązki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka sosu sojowego grzybowego 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru sól , pieprz do smaku 2 jajka 1 szklanka bułki tartej Grzyby siekamy jak najdrobniej się da . Cebulę także siekamy drobniutko . Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim najpierw cebulkę z wyciśniętym czosnkiem , jak zmięknie , dodajemy posiekany(...)oczkach . Do wystudzonego farszu dodajemy posiekany tymianek i doprawiamy pieprzem . Rozkładamy naleśnik i kładziemy łyżkę farszu , następnie zwijamy brzegi do siebie i rolujemy jak dywan . Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej ,po czym smażymy na średnim oleju na złoty kolor z obu stron . Gotowe , polecam do zupy grzybowej lub z dipem jogurtowo-ogórkowym   Post Krokiet z farszem grzybowym

Ogrodnik w podróży
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 193

świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Wykonanie:  Cukinię umyć, przeciąć na pół wydrążyć pestki (ja miałam młodziutką cukinię, więc nie miała pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce(...)bułeczki przypadało od spodu. Bułki sporo rosną, więc układamy ich max 6 na jednej blaszce. Ponownie odstawiamy na ok 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie smarujemy każdą bułkę rozkłócownym jajkiem, nacinamy na górze ostrym nożem (lub nożyczkami) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st na ok. 20 minut

Walijskie Pichcenie
Pulpety w sosie koperkowym 207

bułki tartej; - sól, pieprz, gałka muszkatołowa; - 3 szklanki bulionu warzywnego; - pęczek koperku; - 100 ml śmietany 18%; - 2 łyżki mąki; Wykonanie: W dużej misce wyrobić na jednolitą masę mięso, bułkę tartą, jajko i przyprawy. Z masy formować małe klopsiki. W dużym rondlu zagotować bulion warzywny. Do gorącego wrzucać partiami pulpeciki (ja wrzuciłam wszystkie od razu). Gotować około 15-20 minut. Gotowe

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania