zostały!!! Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków 250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 2 łyżki wody po 1 łyżce mąki i startego sera typu Bursztyn 1/2 łyżeczki wędzonej papryki bułka tarta sól olej do smażenia Boczniaki myjemy i wkładamy do miseczki(...)skrapiamy sosem sojowym i mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy jajko z papryką, mąką, serem i wodą. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek grzyba zanurzamy najpierw w jajku z dodatkami a następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i chrupiąco. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką
Dzieje kuchennej Wiewióryporada... Zapomniałam :) Otóż: Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo 1 jajko surowe 6 łyżek suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 6 niedużych pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 cała dymka do przybrania pieprz ziołowy sól mielona czerwona papryka olej rzepakowy 1 łyżka masła 2 łyżki bułki tartej Gotujemy kaszę w osolonej wodzie, odcedzamy Gdy kasza się gotuje myjemy pieczarki(...)będziemy na nim smażyć placuszki) Przekładamy do miski dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną - mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką Dodajemy jajka ugotowane na twardo, jedno jajko surowe oraz dwie łyżki bułki tartej - wszystko mieszamy dokładnie ręką, delikatnie dociskając aby masa się zlepiła Na tej samej patelni, na której smażyliśmy warzywa, smażymy placki na złoty kolor - jak kotlety mielone
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commomentu aż całkowicie zmięknie. Odcisnąć. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Podsmażyć na maśle na jasno-złoty kolor i odstawić do wystygnięcia. Do odciśniętej bułki dodać mięso, cebulę i jajko. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wyrobić. Z tak przygotowanej mięsnej masy formować kotlety o grubości około 1,5 cm. Każdy z nich obtaczyć w bułce tartej.Na
Świat Domowej Kuchniuformować z niego 10-12 bułek, maczając ręce w oliwie. Uformowane bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko naciąć, posmarować oliwą lub roztrzepanym jajkiem z wodą (dla lepszego koloru bułek), posypać ulubionymi ziarnami, skropić wodą i odstawić na chwilę do napuszenia na ok.10 minut. Po tym czasie wkładamy bułki do piekarnika nagrzanego do 200*C i pieczemy
Smaczne Zdrowełopatki 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 jajko sól pieprz kawałek sera żółtego ok 150 g 2 łyżki bułki tartej + bułka do wysypania foremek tłuszcz do wysmarowania foremek zielona cebulka PRZYGOTOWANIE: Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie podsmażamy(...)widelcem. Dodajemy groszek i dusimy pod przykryciem 3-4 minuty. Podsmażone mięso przekładamy do miski, dodajemy odcedzone z zalewy kukurydzę i fasolkę. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy całość solą i pieprzem i dosypujemy bułkę tartą . Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i połowę sera dodajemy do masy. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy masę do foremek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: mięso mielone 75 dag, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 2 średnie, ogórki kiszone 4 średnie, kucharek 1 łyżka, bułka tarta(...)szklanki, woda 1/4 szklanki, olej rzepakowy 6 łyżek, woda 1 szklanka mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z pieprzem, kucharkiem, jajkami, pokrojonymi w kostkę ogórkami, cebulą, tartą bułką z 1/4 szklanką wody z masy uformować 2 podłużne pieczenie, posypać je tartą bułką na patelni rozgrzać olej i zrumienic każdą pieczeń z obu stron pieczenie włożyć
W Mojej Kuchni Lubiękeksówka Czas gotowania: 2 godziny Składniki 350 g piersi z kurczaka 250 g boczku 200 g wątróbki drobiowej 100 g pieczarek 100 g cebuli 80 g bułki tartej 2 łyżki oleju 2 jajka pieprz i sól do smaku (po około pół łyżeczki) łyżeczka vegety, najlepiej domowej szczypta gałki muszkatołowej 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego Przepis 1 Boczek kroimy(...)naczynia. Całość miksujemy na gładką masę, bądź mielimy przez maszynkę. 6 Do masy dodajemy (cały czas wyrabiając pasztet) bułkę tartą, 2-3 łyżki wywaru z mięsa, vegetę oraz sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Na koniec dodajemy jajka i dokładnie wyrabiamy. 7 Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 8 Pieczemy około 40 minut w temperaturze 200 stopni. Przepis
Kuchnia Bazyliiwygodnie jest je podawać z wykałaczkami, wtedy łatwo możemy zanurzać w sosach i konsumować. Mięsne kuleczki SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego 1 cebula 1 jajko 1 łyżka keczupu sól pieprz papryka zioła prowansalskie bułka tarta olej do smażenia Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na małej ilości oleju. Mięso przekładamy do miseczki, wbijamy jajko, dodajemy keczup
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipieprzu ziołowego2 łyżeczki papryki słodkiej mielonejsóloliwaSKŁADNIKI na puree ziemniaczane:10 średnich ziemniaków1 łyżka masła2 łyżki śmietany 18%szczypta gałki muszkatołowejsólPRZYGOTOWANIE pulpetów:Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, bazylię, bułkę tartą, pieprz ziołowy i szczyptę soli. Wszystko zagniatamy dłonią na jednolitą masę. Z mięsnej masy wyrabiamy pulpeciki i obtaczamy je w mące.Pulpeciki smażymy na oliwie
kulinarnyJaciasta, 6 łyżek mąki ziemniaczanej , 1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek, 4 dkg świeżych drożdży , 2 łyżki cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 jajko , 4 łyżki masła , kawałeczek żółtego sera do posypania bułek. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż się rozpuszczą. Dolać ciepłe mleko, niecałą szklankę mąki i wymieszać. Odstawić pod przykryciem do lekkiego podrośnięcia na około 10 minut
Codzienna kuchnia niecodziennapozostałe z obiadu z dnia poprzedniego. Zapiakańce ziemniaczane z mięsem SKŁADNIKI: 0,75 kg ziemniaków 300 g mięsa mielonego z łopatki 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko sól pieprz olej do smażenia bułka tarta 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego suszona natka pietruszki 2 łyżki keczupu 3-4 ogórki konserwowe zielona cebulka Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie(...)dodajemy do niego przyprawę do mięsa i natkę pietruszki. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz i zagniatamy ciasto. Do mięsa dodajemy pokrojone drobno ogórki i keczup i całość mieszamy. Nabieramy na rękę ciasto, na środek nakładamy farsz mięsny i zlepiamy tworząc kotlety. Panierujemy w bułce tartej i smażymy na oleju na złoty kolor z obu stron. Przed podaniem posypujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiprzygotowania: 40 min.Porcja dla 4-5 osób (10 kotletów)Koszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI na kotlety:500 g mięsa mielonego z indyka1/2 cukinii1/2 czerwonej papryki1 czerwona cebula1,5 szklanki bułki tartej1 jajko1/3 szklanki mlekaświeży koperekczerwona papryka w proszkupieprz biały mielonysólolej do smażenia (rzepakowy)SKŁADNIKI na surówkę z rzodkiewki:1 biała rzodkiew8 rzodkiewek czerwonych3/4 szklanki jogurtu naturalnegoszczypiorekpieprz biały mielonysólPRZYGOTOWANIE kotletów(...)patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę i cukinię. Smażymy na w półmiękkie i odstawiamy.Do miski przekładamy mielone mięso z indyka. Dodajemy jajko, usmażone warzywa, 1/2 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą, papryką w proszku i białym pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy.Formujemy z masy niewielkie kulki, spłaszczamy
kulinarnyJaśmietanowym sosem z dobrą wędzoną szynką zapiekane z serem… pycha Składniki: - pęczek białych szparagów; - 10 dag wędzonej szynki; - 3 jajka ugotowane na twardo; - 2 łyżki tartego sera żółtego; - 1 łyżka masła; - 1 łyżka mąki; - 200 g śmietany; - łyżka bułki tartej; - sól, cukier; Wykonanie: Szparagi połamać w kawałki 3 cm, ugotować z dodatkiem soli i cukru. Szynkę pokroić. Mąkę podsmażyć(...)dodać śmietanę i 4 łyżki wody. Gotować 5 minut na małym ogniu, dodać szynkę, wymieszać i gotować 10 minut. W kokilkach układać szparagi, pokrojone na plasterki jajka, posolić, zalać sosem, posypać serem i bułką tartą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pltemu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające po pączkach, to od razu zrezygnowałam z zakupu pieczywa, bo się bałam, że zobaczę je też na bułkach. Dlatego dzisiaj przepis na domowe, maślankowe bułeczki :) Przepis znalazłam już jakiś czas temu w internecie, ale zmodyfikowałam go pod swoje kubki smakowe. Kapitalne w połączeniu np. z dżemem lub miodem(...)naturalnej 50 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 jajko 300 gramów mąki pszennej 20 gramów masła 1 łyżeczka soli 1 jajko lub trochę mleka do posmarowania bułek ulubione dodatki do posypania bułeczek przed pieczeniem: mak, sezam, zioła, ziarenka siemienia lnianego - według uznania, ja nie posypywałam Do miski wlewamy maślankę, delikatnie podgrzane mleko, cukier
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comPolecam i życzę smacznego:) Składniki: 1 szklanka białego ryżu 2 kostki rosołowe+ 2 szklanki gorącej, gotowanej wody czerwona papryki cebula szczypior 150 g sera żółtego 2 jajka 5 łyżek mąki sól pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia, opcjonalnie masło Wykonanie:Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Jedną(...)tarce o drobnych oczkach, szczypiorek siekamy drobno. Wszystko dodajemy do ryżu. Następnie dorzucamy tam jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Można zdać się na własną inwencję twórczą i dodać ulubione przyprawy ;)Mieszamy wszystko razem i formujemy kuleczki, które następnie obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na dosyć głębokim oleju ( zależy też od wielkości kuleczek), tak aby olej sięgał do połowy
Czerwona Porzeczka