budyń - 12640 przepisów (strona:6/843)

Keto budyń (Paleo, LowCarb) 71

Keto budyń – idealny comfort food Nadeszły chłodniejsze dni, pomyślałam więc, że przyda Wam się przepis na pyszny, rozgrzewający, kremowy keto budyń jak u babci… 😀 Według mnie nic nie rozgrzewa lepiej niż właśnie gorący budyń lub zupa . No jeszcze gorąca kąpiel, ale to już jakby inna kategoria. 😛 Zaletą budyniu jest jednak to, że – w przeciwieństwie do zupy czy kąpieli(...)prawie zapomniałam – jeśli zamieszkujesz taką strefę klimatyczną, w której nie bywa zimno lub po prostu jesteś typem człowieka, któremu zawsze jest ciepło, to podpowiem tylko, że keto budyń na zimno smakuje równie nieziemsko co na gorąco… 🙂 Keto budyń – składniki A oto, co potrzebujecie do jego zrobienia: Jajka Tutaj dokładnie jedno jajko i jedno żółtko . Nadmienię tylko króciutko, że najlepsze

Modern Cave Girl
Ciasto z rabarbarem i budyniem 164

krupczatka) 2 jajka 1 kostka margaryny (250g) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany (opcjonalnie) 1 cukier waniliowy (nie miałam więc dałam odrobinę olejku śmietankowego) Budyń: 3 szklanki mleka 2 budynie waniliowe ok 1/2 szklanki cukru 1/2 kg rabarbaru Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto (jeśli jest kleiste, należy dodać więcej mąki), zawijamy(...)wkładamy do lodówki. 2. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. 3. Połowę ciasta wałkujemy i wykładamy na blaszkę (u mnie 20x36cm). Na ciasto wykładamy rabarbar. 4. Robimy budyń ze składników i gorący wylewamy na rabarbar. 5. Drugą część ciasta wałkujemy i wykładamy na budyń. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy przez

Kuchnia domowa Ani
Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 206

łyżka proszku do pieczenia 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka 1 jajko 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao szczypta soli tłuszcz do formy Przełożenie: 2 budynie waniliowe 3 szklanki mleka 3 łyżki masła 2 żółtka (można pominąć) 500 g śliwek, najlepiej węgierek Sposób przyrządzenia: 1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać masło, cukier(...)sól. Energicznie zagnieść ciasto, podzielić na pół, a jedną połówkę jeszcze raz na pół. Do 1 małej części dodać kakao i zagnieść. schłodzić w lodówce przez 30 minut. 2. Budynie ugotować w 3-ch szklankach mleka. Do gorącego budyniu dodać masło, wymieszać, lekko przestudzić i wbić żółtka. Wymieszać. 3. Śliwki podzielić na połówki. 4. Większą częścią ciasta wyłożyć na blaszkę

Kuchnia domowa Ani
Skubaniec, czyli szybki kruchy placek z budyniem i owocami z dodatkiem lodów 197

darzę właśnie te z zeszytu - najstarsze i ponadczasowe, nie poddające się modom. Składniki: kostka margaryny , około pół kilograma mąki , 4 żółtka , 3 łyżki cukru , 2 budynie (ja użyłam o smaku krówki), 3 łyżki masła , 4 białka , 3/4 szklanki cukru pudru , dowolne owoce . Mąkę przesiać, dodać margarynę, żółtka i cukier. Zagnieść sprężyste ciasto. Zawinąć(...)Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć na grubej, jarzynowej tarce 2/3 schłodzonego ciasta. Upiec w temperaturze 180 stopni na jasnozłoty kolor. W tym czasie ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu. Do gorącego dodać masło i wymieszać. Na upieczone ciasto wyłożyć owoce. Ilość według uznania. Na owoce wylać ciepły budyń. Białka ubić na sztywno

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowa szarlotka z budyniem 189

pół. Jedną część ciasta wkładamy do lodówki, a drugą dzielimy na mniejsze kawałki i wkładamy do zamrażalnika. Nadzienie: 1,5 kg jabłek 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe z cukrem 0,75 l. mleka bułka tarta kisiel 4 białka + 1/3 szkl. cukru Jabłka obrać i pokroić na  ćwiartki, a następnie na talarki. Blachę wysmarować i wylepić ciastem(...)lodówki. Zagotować 0,5 l. mleka, a w 0,25 l. rozpuścić proszek budyniowy. Ugotować budyń tak jak zawsze.Ciasto posypać bułką tartą i położyć na nim jabłka, posypać bułką tartą i cukrem. Na jabłka wylać ciepły budyń. Równomiernie go rozprowadzić.Na budyń ubić 4 białka z cukrem i kisielem. Zetrzeć na to ciasto z zamrażalnika (najlepiej na początku zetrzeć

charlotte gotuje
"Budyń cieciorkowy" na domowej mące z ciecierzycy 119

Dzisiaj po raz pierwszy zrobiłam budyń z mąki z ciecierzycy i muszę przyznać,że wyszedł mi naprawdę pyszny, bardzo lekki i delikatny. Moim zdaniem nawet lepszy niż ten tradycyjny. Mój miał trochę przyjemnie chrupiących drobinek cieciorki, ponieważ mąka której użyłam była niedokładnie zmielona. Budyń podałam z gruszką i cynamonem, co było bardzo dobrym pomysłem :) ~ Budyń cieciorkowy z gruszką, miodem(...)ciecierzycy 200ml mleka miód/cukier/stewia gruszka cynamon Do gotującego się mleka wsypujemy mąkę oraz  słodzidło i gotujemy do zgęstnienia. Przelewamy do salaterki/miseczki. Gruszkę kroimy w plasterki, dodajemy do budyniu, polewamy miodem i posypujemy cynamonem

Kuchenny Skrawek Nieba
Mini drożdżówki z budyniem 130

Pyszne, mięciutkie drożdżówki z budyniem... cóż więcej mogę o nich powiedzieć... oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :) Składniki: 20 g drożdży, 40 g margaryny, 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 żółtko, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 150 ml śmietany 18%, 1 budyń waniliowy Dr. Oetkera, 500 ml mleka, szczypta soli, cukrowe motylki Dr. Oetkera, do posmarowania: białko(...)przesianej mąki dodajemy, jajko, żółtko, roztopioną i ostudzoną margarynę, cukier waniliowy, śmietanę, wyrośnięte drożdże oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką.     Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, rozpuszczając go w 500 ml mleka. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki z ciasta, robimy palcem w środku dziurkę. Nakładamy łyżeczką budyń na środek

Aga w kuchni
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I JABŁKAMI 268

Ciasto 50 dkg mąki 25 dkg masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18% 2 żółtka Masa Budyniowa 1 litr mleka 4 torebki budyniu waniliowego z cukrem 8-10 dużych jabłek cynamon WYKONANIE Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło. Posiekać aż masło będzie w drobnych kawałkach. Dodać żółtka, proszek do pieczenia śmietanę, wszystkie(...)Ciasto podzielić na dwie równe części,  następnie ciasto rozwałkować, jedną połową ciasta wyłożyć spód blachy. Jabłka obrać pokroić na ćwiartki i układa  na cieście, posypać cynamonem. Ugotować budyń i  zalać nim jabłka, na budyniu ułożyć ćwiartki jabłek oraz posypać cynamonem, i przykryci drugą połową ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180° C i piec około

RAROSSA
Jesienny budyń jaglany 108

średnio 4 razy w tygodniu. A ze względu na to, że moje maleństwo zaczęło trochę przy niej grymasić to zaczęłam ją miksować z ulubionymi dodatkami i podawać w formie budyniu. Córeczka wcina aż się jej uszy trzęsą a my z mężem zgodnie stwierdziliśmy, że taka wersja jest jeszcze lepsza. Teraz gdy nadeszły jesienne, chłodniejsze dni lubię przyrządzać ją w wersji(...)ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 15 minut aż woda się wchłonie. Możemy to zrobić dzień wcześniej i rano podgrzać ją tylko z mleczkiem. Wtedy przyrządzenie budyniu zajmie nam nie więcej niż kanapek :) Ugotowaną miksujemy z mleczkiem kokosowym, cynamonem i dżemem. Nakładamy do miseczek i dekorujemy łyżeczką dżemu. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i krótko podsmażamy

Mienta blog
Szarlotka z budyniem i owocami 197

Moja propozycja szarlotki w wersji na bogato. Jabłka z cynamonem w towarzystwie budyniu i innych owców. Powstała na rodzinne przyjęcie. Dodałam morele z puszki, bo zostały mi z innego wypieku. Ciasto nabrało zupełnie innego wymiaru... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej krupczatki 150 g masła, zimnego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru(...)żółtka ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 słoik prażonych jabłek łyżka cynamonu garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek kilka moreli z puszki lub brzoskwini Kruszonka: 100 g masła, stopionego i ostudzonego pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 szklanka mąki mąki 1 łyżka cynamonu

Czerwień i błękit
Placek drożdżowy z budyniem 324

razem nie chodziło mi o wysoką, puszystą drożdżówkę, a właśnie o placek. Taki sobie mięciutki, średnio wysoki, pokryty budyniem i obsypany kruszonką. Z filiżanką kakao smakuje wyśmienicie. Ma tą zaletę, że moja rodzinka zjada go w całości, a nie tylko górę z kruszonką i nadzieniem. Ciasto drożdżowe: ok. 1/2 kg mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego(...)jajko Kruszonka: 1/4 kostki margaryny po 4 duże czubate łyżki mąki i cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko Ponadto: 1/2 litra mleka duży (na 3/4 L mleka) budyń o dowolnym smaku 3 łyżki cukru Mąkę wymieszać w misce lub garnku z trzema łyżkami cukru, cukrem wanilinowym i solą, zrobić na środku wgłębienie. Do dołka w mące wkruszyć drożdże, posypać

Praktyczna pl
Szarlotka z budyniem 436

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem... Składniki:na blachę 20x30 800 g mąki u mnie tortowa 2 jajka 3 łyżki śmietany 1 kostka masła 1/2 szkl cukru 4 duże kwaśne jabłka cynamon cukier waniliowy' 2 budynie waniliowe 1/2 szkl cukru 750 ml. mleka Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...dzielimy na dwie części: jedną część zamrażamy, drugą(...)chwilę podpiekamy Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym. 700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta. Pieczemy

NaKońcuJęzyka
Placek z budyniem i rabarbarem 177

Kruche ciasto, soczysty rabarbar i pyszny budyń... Takie właśnie ciasto piecze moja mama, nie mogło go więc zabraknąć i u mnie w sezonie rabarbarowym. Ja uwielbiam ten kremowy budyń, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe... Możecie użyć dowolnych owoców;) Składniki: 200g masła lub margaryny, 3 szklanki mąki pszennej, jajko + 2 żółtka, 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków, łyżeczka(...)proszku do pieczenia, cukier waniliowy, 4 łyżki śmietany 12%, 400g rabarbaru, 2 budynie waniliowe z cukrem, 3 szklanki mleka. Przygotowanie Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.  Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią

Z miłości do słodkości
Ciastka z budyniem i malinami 200

wypieki proponujemy Wam te szybkie  i proste w przygotowaniu ciastka. Idealnie nadają się do poczęstunku gdy odwiedzą Nas niespodziewani goście. Na pewno przypadną do gustu, każdemu łasuchowi. Produkty: Budyń Ciasto francuskie Świeże maliny Przygotowanie: Gotujemy budyń jak na opakowaniu i czekamy aż ostygnie. W tym czasie rozpakowujemy ciasto francuskie i kroimy dużą szklanką koła tak aby powstała ich parzysta(...)ilość. W połowie kół wykrajamy mniejszą szklanką środek (będzie to góra naszych ciastek). Góry ciastek nakładamy na doły i środek wypełniamy budyniem. Ciasto francuskie urośnie, więc nie martwcie się że warstwa budyniu jest wyżej niż brzegi ciastka. Ciastka układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i pieczemy w 180’C przez 15 min. Na koniec ozdabiamy ostygnięte ciastka malinkami. Świetnie

cookpl
Owsianka na budyniu z pieczonym jabłkiem 236

przerażającym czy potężnym. Czujesz się po prostu obecny, czujesz się dobrze jak u siebie w domu. Arnold Mindell   Składniki: 1 jabłko 1/2 szklanki płatków owsianych ok. 17 g budyniu śmietankowego bez cukru w proszku (połowa 35 g opakowania) 1 szklanka mleka roślinnego (użyłam sojowego) cukier puder trzcinowy 3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru) przyprawy: cynamon opcjonalnie: surowe kakao Przygotowanie(...)wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika na ok. 20 minut, dopóki nie zmięknie. W międzyczasie odlewamy 1/4 szklanki mleka i mieszamy je bardzo dokładnie z ksylitolem oraz budyniem. Resztę mleka zagotowujemy. Gdy dojdzie do wrzenia, wlewamy odlaną wcześniej 1/4 mleka. Mieszamy, aż uzyskamy konsystencję budyniu. Gdy budyń będzie gotowy, zmniejszamy ogień do minimum i dosypujemy płatki owsiane. Całość

Weganizm infantylny
Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym 205

Początkowo miałam ściśle trzymać się  zapożyczonego przepisu  i zrobić rogaliki z dżemem. Ale moja daleko posunięta ostatnio fantazja kulinarna podsunęła mi pomysł na Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym Dziś nietypowo zaczynamy od końca... Budyń kokosowy: 1 szklanka mleka 2 łyżki mąki 1 łyżka cukru 1 łyżeczka masła wiórki kokosowe Mleko podzieliłam na 2 części- pierwszą zagotowałam z masłem(...)Ciasto podzieliłam na 2 części i każdą z nich rozwałkowałam na kształt koła (bliżej mu raczej było do kwadratury koła ;) Podzieliłam na 8 trójkątów. Na każdy nałożyłam po łyżeczce budyniu i zwinęłam, zaczynając od dłuższego końca, szpic ciasta zgodnie z przepisem podwinęłam pod spód. Pominęłam motyw z  roztrzepanym jajkiem i wstawiłam do rozgrzanego piekarnika (170 st. z termoobiegiem

bastalena
KRUCHE CIASTO Z BUDYNIEM I JAGODAMI, BEZ CUKRU, NA MĄCE ORKISZOWEJ 426

łyżki mąki ryżowej) - 2 żółtka - 2 łyżki śmietany 18% ( ja dałam 2 łyżki jogurtu naturalnego) - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 3 łyżki ksylitolu (lub cukru) Składniki budyniu: - 500ml mleka (ja dałam po 250ml krowiego i owsianego) - 2 łyżki mąki ziemniaczanej (u mnie 40g) - 2 łyżki mąki pszennej (u mnie 30g mąki orkiszowej) - 3 łyżki ksylitolu z prawdziwą wanilią(...)również zagnieść energicznie ręcznie. Podzielić na dwie części : większą - ok.2/3 i mniejszą- ok.1/3, zawinąć je osobno w folię spożywczą i umieścić w lodówce lub zamrażarce. W tym czasie przygotować budyń. Do garnka wlewamy ok 1 szklanki mleka i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałej części mleka rozrabiamy mąki oraz ksylitol. Dolewamy do wrzącej zawartości garnka i mieszając zagotowujemy. Chwilkę gotujemy

Smaczne Zdrowe
Domowy budyń truskawkowo-bananowy 140

Domowy budyń bananowo-truskawkowy Ostatnio kiepsko u mnie z czasem, a na stole późno wieczorem, królują szybkie dania. Dobrze, że lato, bo łatwo o szybkie sałatki czy właśnie owocowe przekąski. Świeżych owoców i warzyw tyle, że nie wiadomo za co się łapać w warzywniaku :) A domowy budyń na pewno jest zdrowszy od sklepowego i smakuje prawdziwie owocowo. Gdy truskawki(...)słodkie, nie trzeba w ogóle dodawać cukru. Co prawda najbardziej lubię jeść budyń zimą (wystarczy parę mrożonych truskawek), jednak i teraz w sezonie jest super kolacją. Zwłaszcza dla dzieci, które uwielbiają takie smakołyki. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, żeby w upalny dzień schłodzić budyń - będzie świetną bazą do przygotowania deseru. Kolor zależy od truskawek - raz wychodzi taki intensywny

Kraina Tysiąca Smaków
Drożdżówki z dżemem i budyniem 379

Drożdżówki rozpływające się w ustach? :) A zapraszam, ciasto puszyste I delikatne, smak budyniu , bądź dżemu przypomina mi moje nastoletnie beztroskie lata :) Ale się rozmarzyłam Zaczynamy :) Składniki : 500 g mąki 100 g masła 120 g cukru 7 g  drożdży suszonych ok 250 ml mleka szczypta soli 1 jajko dżem truskawkowy budyń       Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mleko(...)drożdże I sól- mieszamy w misce. Dodajemy ciepłe mleko I masło. Łączymy wszystkie składniki mikserem lub wyrabiamy ręcznie :) Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.   Szykujemy budyń. Po wyrośnięciu, wałkujemy partiami ciasto. Kroimy na prostokąty. Na każdy prostokąt dajemy łyżkę budyniu lub dżemu. Zwijamy podobnie jak gołąbki. Układamy na formie z papierem do pieczenia. Przykrywamy drożdżówki

Smaki Edyty
Czekolada i banan. BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI. 317

bananami , sernika zwykłego bananowego ? Ile można smażyć bananowych racuchów , przyrządzać galaretkę z bananam i, czy bananową delicję ? No, ile? Dziś zmiana. Coś szybkiego, a mimo to, naprawdę pysznego! Zapraszam :] BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI /autorski;/ 3/4 litra mleka 2 budynie czekoladowy 4 przejrzałe banany 5 łyżek cukru Z mleka odlewam 1/2 szklanki, gdzie rozpuszczam budyń z cukrem. Resztę mleka zagotowuję. Banany(...)Dolewam odrobinę ciepłego mleka tak, aby można je rozmieszać z bananami, dokładniej rozgnieść.  Taka masę dodaję do reszty gorącego mleka, mieszam. A kiedy zacznie się gotować dodaję rozpuszczony budyń. Mieszam, gotując, do zgęstnienia. Po wyłączeniu palnika, chwilę jeszcze mieszam, po czym przekładam do salaterek zwilżonych uprzednio zimną wodą. SMACZNEGO! Pozdrawiam! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Bułeczki z budyniem 353

Dzisiaj propozycja dla przejedzonych truskawkowymi słodkościami ;) Bułeczki z budyniem piekłam po raz pierwszy , ale wyszły rewelacyjnie . Wniosek stąd taki , że polecam do zrobienia doświadczonym i tym , którzy rozpoczynają swoją podróż kulinarną :) żródlo : "Przyjaciółka" Składniki: wyszło ok. 15 bułeczek 35 dag mąki 10 dag cukru 4 żółtka  150 ml mleka 2 dag drożdży 5 dag masła szczypta soli budyń śmietankowy(...)każdym krążku środki o średnicy 2 cm. Na dnie każej dziurki połóż odrobine ciasta i ugniec palcem.Powstałe oponki odstaw do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wyrosną , włóż do każdej łyżeczke budyniu. Bułeczki wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 160 C i piecz ok. 15 minut. Rumiane bułeczki wyjmij z pieca , Gdy lekko przestygną , włóż do każdej jeszcze łyżeczkę budyniu. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Czekoladowe muffiny z budyniem 193

prostu mam już dość wszelkich prawniczych przedmiotów. A jak powszechnie wiadomo, czekolada wydziela hormony szczęścia. Padło, więc na muffinki czekoladowe z niespodzianką w środku w postaci śmietankowego budyniu. Powiem Wam, że uzależniłam się od nich! Wyszły takie jakie lubię, czyli nie za słodkie, a budyń dodawał im trochę wilgoci. Przy okazji mogłam też przetestować moje foremki do babeczek(...)pychoty” z numeru 8. Ps. Znów mam nowy widget "Nowości".  Która wersja się Wam bardziej podoba - ta czy poprzednia? :) Składniki na 9 sztuk:   Nadzienie: ½ opakowania budyniu śmietankowego + 200ml mleka Ciasto: 1 ¼ szklanki mąki 3 łyżki kakako 2 jajka ½ kostki margaryny 1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/5 szklanki mleka szczypta soli Przygotowanie: Cukier utrzeć

Fabryka pomysłów
Bułeczki drożdżowe z budyniem ;) 206

Składniki: Ciasto drożdżowe: 50 g świeżych drożdży 4-5 łyżek cukru  3 szklanki mąki pszennej 1 jajko + 1 żółtko  szklanka mleka  2 łyżki oleju Budyń: 1 i 3/4 opakowania budyniu waniliowego (opakowania po 40 gramów) 1,5 szklanki mleka   Dodatkowo: rodzynki 100g  Wykonanie: Budyń gotujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto drożdżowe: Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy(...)minut. Mąkę, jajka, olej,resztę cukru i przygotowany wcześniej zaczyn mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy budyniem i posypujemy rodzynkami. Następnie zwijamy w rulon i kroimy w 2cm paski. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-35 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy posypać cukrem

Czerwona Porzeczka
Drożdżówki z budyniem i borówkami 52

Puszyste drożdżowe bułeczki z budyniem i borówkami to niesamowicie pyszny deser dla całej rodziny. Możesz je dowolnie faszerować owocami, przełożyć konfiturą, marmoladą, nutellą.. To super prosty i uniwersalny przepis na ciasto drożdżowe, które zawsze wychodzi. Drożdżówki z budyniem i borówkami możesz posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Idealnie sprawdzi się tu lukier cytrynowy . Zapraszam po pyszne i puszyste domowe(...)drożdżówki z budyniem waniliowym i słodkimi borówkami. Jeśli lubisz drożdżowe mini słodkości koniecznie spróbuj mój przepis na bułeczki cynamonowe lub mini pączki z serka homogenizowanego . Drożdżówki z budyniem i borówkami SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki pszennej 300 g borówek 8 g suchych drożdży instant 4 łyżki cukru 30 g cukru z wanilią większa szczypta soli 1 jajko 2/3 szklanki mleka

Zasmakuj Kuchni
Bezglutenowy budyń o smaku czekoladowym 76

uwielbia budyń czekoladowy ręka do góry. Myślę, że wielu z nas właśnie ten deser kojarzy się z beztroskim dzieciństwem. Dzisiaj proponuję Wam przepis na domowy budyń, który aż kipi od ilości czekolady. Nie robi się na nim kożuch i najlepiej smakuje gdy jest zimny. Świetny na karnawałowe imprezy! Do przygotowania 4 porcji budyniu potrzebujemy: – 500 ml mleka roślinnego

Szybko Tanio Smacznie
Biszkoptowe Babeczki, Muffinki z Budyniem 391

Babeczki, Muffinki - Składniki: Babeczki: 4 jajka (osobno żółtka i białka) cukier waniliowy 8 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki tortowej  1 łyżeczka proszku do pieczenia budyń waniliowy (lub w innym ulubionym smaku) Biszkoptowe Babeczki, Muffinki - Sposób przygotowania: Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu. (masy pozostanie dość dużo, więc może warto proszek budyniowy podzielić na dwie części(...)partiami wsypywać mąkę tortową i ziemniaczaną wraz z proszkiem do pieczenia. Do papilotek* umieszczonych w formie na muffinki wykładamy po jednej łyżeczce masy biszkoptowej, następnie po pół łyżeczki budyniu, a na niego kolejną łyżeczkę biszkoptu.  Piec ok. 12 minut do zrumienienia babeczek (175 st.). Warto studzić przy otwartym piekarniku. *jeżeli korzystamy z foremek na babeczki, należy je wcześniej wysmarować

Słodka Strona
Budyń z czerwonym ryżem i poziomkami (bez glutenu, mleka i jajek) 171

Sezon poziomkowy w pełni, więc tym razem budyń śniadaniowy z czerwonym i brązowym ryżem oraz dodatkiem pachnących poziomek :) Składniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż czerwony i brązowy 1 szklanka cukier waniliowy 0,5 łyżeczki poziomki 0,5 szklanki cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń waniliowy bez cukru(...)łyżki Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, cukier, następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać poziomki, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek, ostudzić

głodny alergik
Budyń z quinoa, ryżem i daktylami (bez glutenu, mleka i jajek) 169

Dzisiaj śniadaniowy budyń w wersji daktylowej, z dodatkiem quinoa (komosy ryżowej i brązowego ryżu.  Składniki: mleko (sojowe, ryżowe lub inne) 0,5 litra ugotowany ryż brązowy ugotowane ziarno quinoa 0,5 szklanki 0,5 szklanki cukier waniliowy 0,5 łyżeczki daktyle około 10 szt cukier brązowy, miód lub syrop z agawy 1 łyżka  skrobia ziemniaczana, kukurydziana lub budyń(...)waniliowy bez cukru cynamon (i/lub kardamon) 3 łyżki szczypta Przygotowanie: Skrobię lub budyń rozmieszać z 0,5 szklanki zimnego mleka.  Resztę mleka zagotować, wsypać ryż, quinoa, cukier (jeśli używamy słodzonego mleka to dosładzanie nie jest konieczne). Następnie dodać skrobię i mieszając doprowadzić do wrzenia. Dosypać pokrojone daktyle, zostawiając kilka do dekoracji. Przelać do miseczek

głodny alergik
Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami 174

zrobienia ciasta drożdżowego, które po wyrobieniu pozostawiłam do wyrośnięcia. Przez ten czas mogłam przygotować masę budyniową. Tak, wiem, poszłam na łatwiznę ponieważ mogłam zrobić domowy budyń ale tak było prościej i szybciej :-). Rozwałkowane ciasto posmarowałam dosyć grubą warstwą budyniu z rodzynkami (lubię gdy w środku jest dużo nadzienia) i zawinęłam(...)powstały zakręcone ślimaki, które upiekłam w piekarniku. Wyszły bardzo smaczne i puszyste. Z podanego przepisu wyjdzie Wam około 25 dosyć sporych bułeczek. Post Bułeczki drożdżowe z budyniem i rodzynkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Mufinki z budyniem 197

kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 13 dkg cukru 80 g masła roztopionego 1 jajko 210 ml mleka Dodatkowo: 200 ml mleka 0,5 opakowania budyniu na 0,5 litra bez cukru 1,5 łyżki cukru 50 ml zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym.Resztę mleka i cukier doprowadzić do zagotowania. Wlać mleko z budyniem(...)cukrem. Ostudzone masło wymieszać z jajkiem i mlekiem. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać .Do każdej papilotki na dno wyłożyć  warstwę ciasta, na środek 1 łyżeczkę budyniu i przykryć resztą ciasta.  Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni. Raz w roku jest taki dzień, Kiedy wspomnienie dzieciństwa, Powraca do nas jak cień

Moje domowe kucharzenie
Drożdżówki z budyniem, truskawkami i kruszonką 538

mąki pszennej typ 450/480 2 łyżki cukru 2 jajka 250-270 ml lekko ciepłego mleka 80 g miękkiego masła 2 saszetki drożdży instant nadzienie: 1,5 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego 650 ml mleka 2 łyżki cukru (lub ile kto lubi) 300-350 g truskawek  kruszonka: 80 g masła 80 g cukru 160 g mąki pszennej Przygotowanie: Budyń rozrobić, posłodzić(...)Układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć czystą ściereczką i ponownie odstawić na 30 min do wyrośnięcia. Następnie spodem szklanki zrobić wgłębienia w każdej bułce i nałożyć budyń i truskawki. Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę i posypać nią bułki. Piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 20 minut aż bułki się zarumienią

Ze smakiem i z pasją
Ciasto z budyniem, malinami i borówkami 620

prosto z lodówki smakuje wybornie. Borówki i maliny to jedne z moich ulubionych owoców, które świetnie sprawdzają się w tego rodzaju deserach. Bardzo polecam ten przepis!   Ciasto z budyniem, malinami i borówkami PRZEPIS (forma: 25 x 36, źródło: mojeciasto.pl ) Temperatura piekarnika : 180 ºC  | Czas pieczenia: 1h 30 min.   Ciasto 4 jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej(...)czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 mały cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru 1 łyżka oleju Masa budyniowa 1 litr mleka 4 budynie śmietankowe bez cukru (cukru dałam mniej niż podana ilość na opakowaniu) Dodatkowo 2 galaretki pomarańczowe pojemnik malin pojemnik borówek amerykańskich Przygotowanie Ciasto. Białka oddzielić od żółtek,ubić na sztywno

coolinarnastrefa.blogspot.com