Jakoś nie mogę się przestawić z ciasta drożdżowego na inne wypieki, ale rodzince tak posmakowały, że zażyczyły sobie buły z budyniem. Więc co innego miałam zrobić, musiałam chcąc, czy nie chcąc je upiec. Były już na blogu buły, były z dżemem, kruszonką, oraz manną, więc teraz czas na budyń. Bułeczki wyszły smaczne, mięciutkie i nie za słodkie. Może(...)budyniem nie należą do moich ulubionych, ale były smaczne. Ja osobiście uwielbiam te z twarogiem, które będą następne w kolejce, ale pewnie dopiero po świętach. Od piątku zabieram się w końcu za pieczenia świąteczne, już nie mogłam się tego doczekać :). A więc i oto przepis na budyniowe pyszności, dla budyniowych łasuchów (czyli mojej siostry). Składniki: (na ok.10 sztuk) Ciasto
Moje pyszne gotowaniejest dopiero raj na ziemi ! Jeszcze ciepłe jak dla mnie są bajeczne, po ugryzieniu czujemy delikatny budyń i słodką czekoladkę. I jak tu dbać o linię? No jak? :) Ostatnio przestawiłam się na fazę "MUFFINKI" i wyszukuję coraz to inne przepisy, ten akurat okazał się bardzo fajny, aczkolwiek zrobiłam błąd bo dałam za mało budyniu, ale to tylko przez obawę(...)mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 150 g masła lub margaryny 160 g cukru 170 ml mleka 2 jajka Dodatkowo : 400 ml. mleka budyń czekoladowy lub śmietankowy czekolada mleczna lub biała (w zależności jaki daliśmy budyń, jak czekoladowy to dajemy białą czekoladę) Przygotowanie: Ugotować budyń, według wskazówek na opakowaniu na 400ml mleka - ale bez cukru
charlotte gotujePowoli zbliża się już do nas jesień... A jesienią zawsze królują u nas jabłka. I nie może też zabraknąć naszego ulubionego jabłecznika z budyniem według przepisu mojej mamy. Bywało też tak, że piekłam go co tydzień:) Kruche ciasto, dużo jabłek i ciepły budyń, smaki moje dzieciństwa;):) Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej, szklanka cukru, 3 jajka, 250g masła lub margaryny(...)przygotowaną blaszkę o wym. 23x33cm, mniejszą zaś owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażalnika. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek, 2 i 1/2 szklanki mleka, 2 budynie owocowe, łyżeczka masła, cukier waniliowy oraz cukier do budyniu. Jabłka obrać, pokroić w dość duże plastry i ułożyć na cieście. Posypać je cukrem waniliowym. Budynie ugotować na mleku
Z miłości do słodkościWłaśnie w niedzielę rano zebrałam świeże truskawki. Już może nie tak po dziecięcemu, że cała się nimi upaćkałam. Świeże, pachnące, w poranek niedzielny... musiałam zmajstrować ciasto. KRUCHY PLACEK Z BUDYNIEM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ. /przepis bardzo znany;/ na blaszkę 18x21 (aby wyszedł taki wysoki spód) ciasto: 2 szklanki mąki kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia budyń: 3 budynie śmietankowe litr mleka 4-5 łyżek cukru 300g świeżych truskawek pozbawionych szypułek kruszonka : 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajka. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez
W kuchni Karmel-itkiJeśli masz ochotę na chwileczkę zapomnienia ......to zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na szarlotke z budyniem :) Delikatne ciasto , chrupiące z wierzchu z dodatkiem budyniu sprawia ,że ciasto to figuruje u nas ( moja rodzinka) na TOPIE najlepszych ciast. Składniki: 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mąki krupczatki 1 szkl. cukru 1 margaryna 3 żółtka 4 łyżki śmietany(...)cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli 1 słoik litrowy jabłek prażonych 3 op. budyniu smietankowego z cukrem 1 litr mleka bułka tarta Wykonanie: Mąki , proszek do pieczenia i sól przesiac przez sitko.Dodac cukier i cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Margarynę pokroic na drobne kawałki i całośc nożem siekac. Na końcu delikatnie zlepic dłońmi , żeby powstała
Słodkości i nie tylkosię coś na ciepło, coś co rozpieści podniebienie i pozwoli na chwilę zapomnieć, ze już za chwilę, już za momencik nadejdą mroźne dni. Budynie na ciepło, z konfiturami i czekoladą to desery, które dość często u mnie goszczą. Zmieniają się tylko smaki dodatków. Czasem zjadamy je zanim ostygną, a czasami kiedy postoją(...)waniliowym zagotować. Wlać resztę mleka wraz z mąką i mieszając gotować przez chwilę na wolnym ogniu. Na koniec dodać masło i dokładnie połączyć z budyniem. Herbatniki pokruszyć i wsypać na dno pucharków. Na herbatniki wylać po 2 łyżki gorącego budyniu - położyć na nim po 2 kostki czekolady. Na czekoladę wylać resztę budyniu
Codzienna kuchnia niecodziennaDobre na śniadanie, dobre na kolacje. Idealne na wakacyjną wycieczkę. Puszyste i pachnące drożdżówki z budyniem i malinami. Ich wykonanie wcale nie jest trudne. Warto podjąć wyzwanie i przygotować je już dziś. Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 3 łyżki cukru około 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 1 całe(...)jajko 1 żółtko Nadzienie: 1 torebka budyniu waniliowego 1,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 1 łyżka masła maliny Wykonanie: w 1/2 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy. 1 szklankę mleka doprowadzić do wrzenia, dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko wlać rozprowadzony budyń - ugotować. Odstawić do ostygnięcia. Zimny budyń zmiksować z łyżką masła - najlepiej tuż przed wypełnianiem
kolorowotorcikowożółtka 100-120g cukru 50g margaryny lub masła Składniki na nadzienie: 400g gładkiego twarogu 100-150g rodzynek 3 łyżki cukru do twarogu + 1,5 łyżki do budyniu 1 łyżka soku z cytryny 1 budyń smietankowy 400ml mleka Przygotowanie: Budyń gotujemy w 400ml mleka, słodzimy. Odstawiamy do ostygnięcia. Ser mieszamy z trzema łyżkami cukru i łyżką soku(...)niewielka miseczka. Zostawiamy pod przykryciem na ok 20-30 minut do wyrośnięcia. Następnie spodem szklanki robimy w każdej bułce wgłębienie i nakładamy nadzienie: po 1-1,5 łyżki sera, budyniu i po kilka rodzynek. Można także połowę bułek przygotować z samym serem i rodzynkami a drugą połowę z budyniem. Bułki układamy na wyłożonej papierem blaszce. Pieczemy w rozgrzanym
Ze smakiem i z pasjądworcu drożdżówką? Dziś postanowiłam przygotować takie bułeczki w domu - nie wymagają one zbyt wielu składników, wystarczy przepis na ciasto drożdżowe i dodatki, a ponieważ bardzo lubię smakołyki z budyniem, pokusiłam się na upieczenie ślimaczków z jego dodatkiem. Drożdżowe ślimaczki z budyniem Składniki: 50 dag mąki 13 dag margaryny 15 dag cukru 5 dag drożdży 4 jajka 250 ml mleka(...)torebki budyniu waniliowego ugotowanego w 0,7-1 l mleka Wykonanie: - z drożdży, łyżeczki cukru i łyżeczki mąki oraz 0,5 szklanki ciepłego mleka sporządzić rozczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem - margarynę stopić i ostudzić - do przesianej mąki dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka i letnie mleko, wyrobić ciasto
Smakołyki BerenikiWaniliowy budyń jaglany . Dzisiaj propozycja wykorzystania mąki jaglanej, u mnie domowej roboty przygotowanej w moim nowym, kuchennym robocie, który w ciągu minuty zmielił kaszę jaglaną na mąkę jaglaną. Przy okazji zmieliłam też sobie ryż i kaszę gryczaną. Oczywiście mąkę jaglaną, czy też inne można kupić w sklepie, ale są dużo drożdże niż zrobione w domu. Na śniadanie ugotowałam mój pierwszy(...)domowy, jaglany budyń z dodatkiem owoców i orzechów włoskich na bazie mąki jaglanej, ten budyń może robić też za fit deser, bo jest pyszny i zdrowy. Zawsze budynie gotowałam na bazie mąki pszennej, albo szłam na łatwiznę i kupowałam budyń w torebce. W smaku i konsystencji ten jaglany budyń bardzo przypomina mi kaszkę manną na gęsto. Jeśli macie dostęp
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwidywaliście w sklepach czy piekarniach. Zrobiłam ich domową wersję - pyszności! Składniki: Ciasto: 250 g mąki + do podsypania 20g świeżych drożdży 1 jajko 1/2 szklanki mleka 50 g masła sól Budyń: 1 budyń waniliowy 1 i 1/2 szklanki mleka cukier do smaku + marmolada różana (lub powidła śliwkowe wymieszane z dodatkiem konfitury z płatków róży ) + jajko do smarowania bułeczek Sposób wykonania(...)Ugotować gęsty budyń. 2. Zrobić rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru, połowy letniego mleka i łyżki mąki. Odstawić do wyrośnięcia. 3. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać sól, cukier i rozpuszczone letnie masło. Dodać wyrośnięty rozczyn i zagnieść elastyczne gładkie ciasto. Podsypać mąką jeśli jest zbyt kleiste. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić, by podwoiło swoją objętość. 4. Ciasto podzielić
Kuchnia domowa AniOstatnio miałam okazję być poczęstowana budyniem z proszku... Jako, że budyń- oczywiście domowej roboty- jadam dosyć często (po prostu lubię go, i już!), to mogę stwierdzić, że ten sklepowy jest- łagodnie określę- fuj! :) Może nie każdy wie, ale przygotowanie budyniu domowej wersji zajmuje praktycznie tyle czasu, co zrobienie budyniu z proszku, ale za to smak… Z owocami, z sokiem(...)dżemem, albo bez dodatków- w każdej wersji będzie smakował BOSKO! Zapewniam Was, że będzie to najpyszniejszy budyń, jaki kiedykolwiek jedliście :))) 3 porcje: * mleko- 3 szklanki * żółtka- 3 szt. * cukier- 3 płaskie łyżki * skrobia kukurydziana- 3 łyżki * masło- 3 łyżeczki * laska wanilii- 1 szt. 2 szklanki mleka wlać do rondla, wrzucić przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, dodać masło, cukier i zagotować. Pozostałe
Kraina Miodem Płynącamasła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania kilka łyżek bułki tartej Śmiało można powiedzieć, że w tym roku ze względu(...)stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem i rabarbarem, który znalazłam na bardzo ciekawym portalu, pełnym pomysłów stylowi.pl . Najpierw zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Wszystkie składniki zagnieść tak, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić
Świat CiastaHoffe auf schonen und erfolgreichen Tag aufwachen. Wegen Zeitmangel ist der Eintrag nicht so Nikolauseintrag. Aber ich kann nicht diesen Tag ohne kleiner Sü ßisigkeit darstellen. KORZENNE MUFFINKI Z BUDYNIEM. na 12-14 babeczek mokre: 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanka oleju suche: 1 szklanka cukru 2 niepełne szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao(...)łyżeczki: cynamonu, imbiru, kardamonu dodatkowo: 1,5 opakowania budyniu 400 ml mleka Budyń gotuję według przepisu na opakowaniu, odstawiam na bok. Jajka roztrzepuję wraz z mlekiem i olejem. Pozostałe składniki (suche) mieszam razem w osobnej misce. Dodaję mieszankę porcjami do jajek, mieszam do połączenia się składników. Jeśli potrzeba- dodaję odrobinę mleka. Foremkę do muffinek wykładam papilotkami (lub składam
W kuchni Karmel-itkiwody. Blaszkę o wymiarach 25×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Gotowym ciastem wyłożyć dno blaszki. Razem z blaszką włożyc do lodówki i chłodzić przez godzinę. Masa budyniowa: 3 budynie waniliowe bez cukru 1 litr mleka 1 cukier waniliowy duży 4 łyżki cukru Z litra mleka odlać 3/4 szklanki i rozprowadzić w nim budyń. Pozostałe mleko wraz z cukrami zagotować(...)gotującego się mleka wlać rozprowadzony budyń i zagotować. Gotować kilka minut, do zgęstnienia.Ja dodatkowo traktuję budyń podczas gotowania mikserem. Dodatkowo: 7 dużych jabłek (szara reneta lub antonówka) i uwaga, to muszą być te właśnie jabłka, bo tylko one pasują do takiej kompozycji i ciasta 125g masła 200g orzechów włoskich pokruszonych drobno 3 łyżki prażonych ziaren Słoneczne Pola od Ziarenkowo
Z Kuchni Do Kuchni