budyń - 12640 przepisów (strona:573/843)

sernik z mlekiem w proszku 194

możecie udekorować go polewą czekoladową, kajmakiem albo owocami, według uznania. składniki: 1 kg twarogu z wiaderka 6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)  1 szklanka cukru cukier waniliowy 2 budynie waniliowe (po 40 g) 3/4 szklanki oleju 1 1/2 szklanki mleka  1 1/2 szklanki mleka w proszku około 250 g herbatników wykonanie: Żółtka ubijam z cukrem i cukrem waniliowym

babka w formie
Dwukolorowa babka gotowana 129

nowych smaków i przepisów. Do tej pory już ich trochę przerobiłam. Wszystkie babki gotowane, które robiłam robi się na podobnej zasadzie, na maśle/margarynie, z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub budyni w proszku i gotuje się dość długo, bo około 1,5 godziny. Ostatnio jednak na Facebook'u, na jednej z grup kulinarnych natknęłam się na przepis na babkę gotowaną zrobioną

Waniliowe Improwizacje
Sernik Wiedeński 84

Przygotuj kilogram dobrze odciśniętego tłustego białego sera (nie może być kwaśny. Możesz też ułatwić sobie zadanie i kupić zmielony już ser), dwie niepełne szklanki cukru, 8 jaj, kostkę masła, budyń waniliowy, olejek waniliowy lub 3-4 torebki cukru waniliowego a jeszcze lepiej laskę prawdziwej wanilii, którą kroi się drobno, cytrynę i bakalie: torebkę (10 dag) rodzynek, 3 dag płatków migdałowych

Kocham Czekoladę
Afganistan - Ciecierzyca z ziemniakami w kwaśnym sosie kolendrowym (Shor Nakhod) 72

Musimy przyznać, że uwielbiamy kuchnię afgańską - to już czwarty przepis na naszym blogu pochodzący z tamtych stron. Całkowicie zakochaliśmy się w afgańskim budyniu kardamonowym, czyli  firnee . Shor nakhod z pewnością nie znajdzie się na liście najpiękniejszych dań na świecie, ale z całą pewnością mogłoby się zakwalifikować do dań najsmaczniejszych. Jest to w zasadzie sałatka, która w Afganistanie najczęściej jedzona

Roślinożerni urlopowicze
SERNIK KAROTKA 150

startej na drobnych oczkach marchewki 20 dag masła SER: 1 kg sera zmielonego (z wiaderka) 2 całe jajka szklanka cukru 0,5 opakowania cukru waniliowego 2 jasne budynie 25 dag rozpuszczonego zimnego masła lub margaryny sok z połowy cytryny WYKONANIE: CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy marchew i masło. Siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i zawijamy

Pani na deser
Zapiekanka z kaszy jaglanej z jabłkami i twarogiem 95

twarogiem i jabłkami Prosta, pyszna i sycąca zapiekanka z kaszy jaglanej Składniki 200 g suchej kaszy jaglanej 0,75 kg jabłek 0,5 kg sera białego półtłustego 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 1 jajko 4 łyżki cukru 25 g twardego masła 1 łyżeczka cynamonu śmietana, płatki migdałów (opcjonalnie) cukier do jabłek opcjonalnie Wykonanie Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją

Mieszam w Garnku
Sernik z brzoskwiniami 106

oczkach. Rozprowadzamy je równomiernie i lekko dociskamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 10 min - jedynie do lekkiego zapieczenia. MASA SEROWA 1 kg półtłustego twarogu - dwukrotnie zmielonego 2 budynie waniliowe w proszku 125 g roztopionego masła 3 jajka 180 g cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego BEZA: 5 białek 120 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta

psgotujemy
Bułeczki z bitą śmietaną 196

rozpływają się w ustach, są tak pyszne, że można jeść i jeść.Jakiś czas temu byłam u mojej mamy i ona robiła takie podobne bułeczki drożdżowe w środku był budyń.Tak mi posmakowały, ze musiałam też takie zrobić i zrobiłam,ale zapomniałam o wpisie na bloga.Poszukam zdjęć, jeśli znajdę to będzie też wpis, bo tamte były ciut inne

Moje domowe kucharzenie
Mąka ziemniaczana 88

mąki glutenowej, szczególnie gdy piekę biszkopt z użyciem dodatkowych składników jak masa makowa, masa kokosowa lub ubijam żółtka z dodatkiem wody. Zamiast mąki ziemniaczanej można użyć smakowego kisielu lub budyniu, który zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną. Autor zdjęcia: kaboompics Mąkę ziemniaczaną dodajemy również do klusek np: śląskich, gdzie stanowi element spajający dzięki swym kleistym właściwościom. Jest doskonałym spoiwem przy

SmartBake.pl
Mąka gryczana 78

minut w ciepłe miejsce. Do miski przesiewam mąkę gryczaną i ziemniaczaną. Dodaję zmielone siemię lniane oraz sól. Mieszam. Dodaję wyrośnięte drożdże i wyrabiam ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać budyń. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaję więcej wody. Foremkę smaruję olejem i obsypuję mąką gryczaną. Przelewam wyrobione ciasto, obsypuję opcjonalnie ziarnami. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Nagrzewam

SmartBake.pl
Tort cytrynowo-kokosowy / Lemon Curd and Coconut Birthday Cake 83

składniki oprócz masła, wymieszać trzepaczką, dodać masło i rozpuścić wszystko na parze, cały czas mieszając. Gotowy krem powinien być gładki i zgęstnieć na parze do konsystencji trochę rzadszej niż budyń (u mnie zajęło to około 15-20 minut). Przykryć folią i odstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone, wanilię, cukier i wiórki

Lekcje w kuchni
Cytrynowe ciasto drożdżowe 121

Cytrynowe ciasto drożdżowe to chyba ciasto, które każdy z nas chciałby zjeść na śniadanie z masełkiem, albo dżemem. Do tego pyszna, świeżo zaparzona kawa z mlekiem

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka budyniowe 97

była zabawa w zdobienie ciasteczek z okazji świąt, kolorowym lukrem. Można z tej opcji zrezygnować, posypać posypką lub cukrem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 1 szklanka mąki pszennej budyń waniliowy 4 łyżki cukru pudru 1/2 kostki zimnego masła lub margaryny 1 jajko Dodatkowo kolorowa posypka wiórki kokosowe Lukier z białka 1 szklanka cukru pudru 1 białko barwniki spożywcze 1 łyżeczka soku

gotuj ze mną
Pani Walewska - Pychotka 134

temp. pokojowej Przygotowanie kremu i ciasta : Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkami, mąką i skrobia, wlać na gotujące mleko, mieszać, gotować do uzyskania gęstego budyniu - wystudzić, przykryć folia spożywczą tak by folia dotykała powierzchni masy budyniowej Masło utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonej masy budyniowej- utrzeć dokładnie Gotowe wystudzone placki przełożyć masą kremową, studzić

Proste Potrawy
SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU 242

zapraszam na sernik z mlekiem w  proszku, delikatny i pyszny.  Składniki: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 1 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki mleka w proszku 1 opakowanie polewy czekoladowej opakowanie herbatników Wykonanie: * Oddzielamy żółtka od białek, białka ubijamy

Z Majeczką w kuchni