czasie do rondla wlewamy ok. 300-350 ml wody, dodajemy 3 lekko czubate łyżki mąki ryżowej i 2 łyżki cukru. Włączamy ogień i zagotowujemy, ciągle mieszając jak budyń. Otrzymamy bardzo gęsty kleik. Odstawiamy do ostudzenia. Marchewkę oraz rzodkiew obieramy i kroimy w słupki lub niewielkie paseczki za pomocą obieraczki. Białe części dymki kroimy w drobną kostkę, a zielone
Poezja smakupieczenia 2 żółtka z jajek kl. L 130 g masła 1/2 łyżki kwaśnej śmietany 12 lub 18 % 1/2 szkl cukru Nadzienie: 200 ml gęstej śmietany 18 % 1/2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru (opakowanie 40 g) 60 g cukru 2 białka kl. L szczypta soli Dodatkowo: około 400 ml jagód cukier puder Kruche ciasto 1. Z podanych składników zagniatamy
Gotowanie...to proste !Lody czekoladowe - moje ulubione. Musiałam je w końcu zrobić sama, gdyż często w lodziarniach mi nie smakują. Kupione w sklepie mają smak sztuczności, a w lodziarni smak budyniu czekoladowego. Udało się, ale dopiero za drugim podejściem, bo przy pierwszym zmarnowałam porcję dodając do niej stewię. Chciałam, żeby było zdrowo, a wyszło paskudnie. Stewia zupełnie zepsuła smak. Jak macie więcej doświadczenia
Mania Wypiekaniamiejscach i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C około 10 minut. Podpieczony spód wyciągnij z piekarnika, odstaw ,aż wystygnie. Przygotuj teraz piankę. Składniki 6 białek 2 opakowania budyniu wiśniowego lub malinowego 120 ml oleju roślinnego czarna jagoda pół litra lub więcej 150-200 g cukru Białka ubij na sztywno i stopniowo dodawaj cukier, proszek budyniowy oraz olej. Wszystko
Z Kuchni Do Kuchnizimnego masła 4 krople olejku migdałowego 3 żółtka Składniki bezy: 3 białka 180 g cukru Składniki na wiśniowy środek: 600 g wiśni 80 g cukru 1 budyń śmietankowy z cukrem 50 g blanszowanych migdałów siekanych -------------------- 1 czubata łyżka bułki tartej Wykonanie: Tortownicę o średnicy około 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wiśnie drylujemy. Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy składniki
Smak mojego domuDziś sobota więc ciasto na weekend musi być. Ostatnio królują ciasta z sezonowymi owocami. U mnie królują tym razem czereśnie więc upiekłam ciacho z czereśniami. Ostatnio było z budyniem i owocami a dziś same czereśnie i pianka. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia więc polecam. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniChmurką niestety nie jest. I choć wykonuje się go znacznie szybciej, faworyt utrzymuje swoją pozycję;) Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 budyń czekoladowy (proszek) szczypta soli Poncz: 2/3 szklanki wody 3 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru Warstwa bananowa: 5-6 dużych bananów 3 galaretki cytrynowe 1 l gorącej wody
Smaki Na Talerzuwrzucić również tutaj na bloga! Niesamowicie delikatne i puszyste ciasto jest świetną bazą nie tylko do jagodzianek, ale każdych drożdżówek, jakie sobie tylko zamarzycie! Z serem, z jabłkami, z budyniem, z rabarbarem, a nawet czekoladą! Robi się je błyskawicznie, ciasto zawsze wyrasta i smakuje nieziemsko! Koniecznie wypróbujcie! Ps. takie drożdżówki z serem i jagodami najlepiej smakują na gorąco prosto
Ostra na Słodkopolecam bo robi się go szybko a smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 kg sera białego 4 jajka 330 g kwaśnej śmietany 1 szklanka cukru pudru 40 g budyniu waniliowego bądź śmietankowego 1 skórka otarta z cytryny sok z połowy cytryny Spód 200 g herbatników 1/2 kostki masła Dekoracja : 2 galaretki przeźroczyste
Niespełnione zdolności kulinarnebiałości, dodać mąki, 50 ml mleka, ekstrakt migdałowy i zmiksować. Pozostałe mleko wlać do rondelka i zagotować. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, ciągle mieszając, aż całość zgęstnieje jak budyń. Dodać masło i wmieszać je w krem, aż do roztopienia. Gotowy krem wyłożyć na przygotowany spód, schłodzić. Na schłodzoną tartę wyłożyć owoce, wierzch posypać płatkami migdałowymi i świeżymi listkami mięty
Kuchnia w opałachJagody w syropie uwielbiam od dziecka. Używam ich do deserów, lodów, budyniu, naleśników. Warto w sezonie zrobić kilka słoiczków, zwłaszcza, że wychodzi to dużo taniej niż w sklepie. A roboty przy tym tyle co nic. Składniki na 4 słoiczki: 1,5 litra jagód 8 łyżek cukru Słoiczki oraz pokrywki wymyć i wyparzyć, dokładnie wysuszyć. Jagody wypłukać, odsączyć. Owoce przesypać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazagotować, do gotującego się mleka wlać jajeczną miksturę, ciągle mieszając zagotować, aż masa zgęstnieje i nie będzie w niej grudek. Przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masę kajmakową połączyć z budyniem, utrzeć mikserem. Śmietankę ubić, delikatnie połączyć z kremem. Na paterze położyć pierwszy blat, posmarować kremem (ok. 2-3 łyżki kremu), przykryć kolejnym blatem, lekko docisnąć, posmarować itd. Jeden blat pozostawić
Obiad gotowySkładniki na spód brownie Składniki na sernik: 750 g sera na sernik 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 jajka 50 g masła 1 opakowanie budyniu waniliowego + ok. 2 szklanki jagód Jak zrobić sernik z jagodami? Spód brownie przygotowujemy wg. przepisu , ja swój piekłam wieczorem poprzedniego dnia. Jeśli pieczecie wszystko tego samego dnia, spód po upieczeniu trzeba odstawić
Ciastkozercyszklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny (u mnie Kasia) 6 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru Na piankę: 6 białek 2 op. budyniu truskawkowego 100 ml oleju roślinnego 200 g cukru 1 cukier waniliowy kilka kropli aromatu cytrynowego Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy oraz olej cały czas ubijając
Walijskie Pichceniepuszka czerwonej fasoli 2 banany 2 jajka 3 czubate łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Opcjonalnie słodzidło do smaku Masa serowa: 250g twarogu 1 jajko 20g (1/2 opakowania) budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek) - można zastąpić mąką ziemniaczaną w tej samej ilości 2 łyżki ksylitolu lub więcej 1 łyżeczka aromatu waniliowego Dodatkowo: Garść owoców (świeże lub poza sezonem mrożone) – truskawki
Fabryka pomysłów