wersję mini w nieco zdrowszej i odchudzonej wersji. Tym razem padło na serniczki kokosowe z dodatkiem pysznych malin. W przepisie użyłam mąki ryżowej, myślę, że świetnie sprawdziłby się także budyń, najlepiej kokosowy ;) Należy również pamiętać, żeby użyć stałej części mleka kokosowego, bo inaczej masa może być zbyt płynna. Mleko powinno więc stać w lodówce najlepiej kilka dni. Takie mini serniczki
Healthy food explorerOwsianka, smoothie, a może budyń? Hmm może nawet bardzo gęsta gorąca czekolada? Sama się nie mogę zdecydować. Najlepiej wszystko w jednym :) Na pewno jest to doskonałe, mocno czekoladowe śniadanie, którym można się porządnie najeść. Wszystkie składniki miksuje się w blenderze, więc takie śniadanie robi się bardzo szybko. Na wierzch można dodać swoje ulubione orzechy i inne
Healthy food explorerKolejna pyszna owsianka, tym razem w wersji kokosowo-bananowej :) Po zmiksowaniu i podgrzaniu smakuje troszkę jak budyń, można ją również zajadać na zimno, choć ja zdecydowanie preferuję owsianki w wersji ciepłej :) Skład i wykonanie jest banalnie proste i rankiem mamy pyszne i bardzo pożywne śniadanie, które doskonale sprawdzi się na chłodniejszą pogodę. Na wierzch dodajemy ulubione dodatki, ja polecam zwłaszcza
Healthy food explorerzapał do pieczenia ciast zanika, ale apetyt na słodkości pozostaje taki sam! Dlatego częściej decyduję się na przygotowywanie ciast, które wcale nie wymagają pieczenia. Masa jaglana smakowo bliska jest budyniowi, lekkiemu serkowi. Tzw. wegański "sernik". Czytaj więcej
Kasia Sarnagotującego się mleka. Całość gotujemy, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na puch. Dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń i miksujemy na gładką masę. Gotową masę równomiernie wykładamy na wystudzone ciasto. składniki na masę czekoladową: 100 g masła lub margaryny 3 kopiate łyżki kakao 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Domowy Smak Jedzeniamieszać masy jajecznej, dolewamy stopniowo ciepłe mleko. Po tym, całą mieszankę wlewamy z powrotem do rondla i na średnim ogniu, cały czas mieszając, gotujemy na jednolity krem o konsystencji budyniu. Ściągamy z ognia. Tabliczkę czekolady dzielimy na kostki i dodajemy do kremu. Czekamy 3 minuty, aż ciepło kremu rozpuści czekoladę i dokładnie mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej
Smaczna Stronaprzecieramy przez sito aby pozbyć się pestek. curd z malin: Jajka roztrzepujemy widelcem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie przybierać konsystencję budyniu dodajemy masło, a następnie część puree z malin. muffiny: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i otartą skórką cytrynową oraz szczypta soli Masło w temperaturze pokojowej miksujemy
Bon appetit mon amiePyszne, orzeźwiające ciasto z masą agrestową i galaretką – idealne na ciepłe dni. Składniki na biszkopt: 5 jajek 140g cukru cukru 10g maki ziemniaczanej 140g szklanki
AleTorciksera na sernik (u mnie zawsze Piątnica lub Wieluń) 250 g serka ricotta 250 g serka mascarpone 4 jajka szczypta soli 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (540g) 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki maku ok. 15 sztuk irysów Dodatkowo: herbatniki na spód Do misy miksera przekładamy twaróg, serek mascarpone oraz ricottę. Dodajemy żółtka
Smaki Na Talerzużółtek 250 g margaryny 4 szklanki mąki 1 i 1/3 szklanki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczeni 2 łyżki śmietany 18% Pianka: 7 białek 1,5 szklanki cukru budyń smietankowy 1 duży+1 mały 200g kokosu 2/3 szklanki oleju 400 g wiśni cukier puder Z podanych składników zrobić palcami kruszonkę. Połowę wysypać na blaszkę (25x34
Praktyczna plciepłego sosu beszamelowego dodaj pokrojoną wcześniej szynkę i ser żółty (zostaw odrobinę sera na posypanie babeczek z wierzchu). Wymieszaj. Tak przygotowany farsz do babeczek powinien mieć konsystencję gęstego budyniu. Następnie za pomocą szklanki wykrój z chleba koła (resztki możesz wykorzystać np. do zrobienia bułki tartej). Każde kółko rozwałkuj tak, by było całkowicie płaskie. Ułóż chlebowe koła w wysmarowanej wcześniej olejem
Mojewlasne.plsernik na zimo z borówkami , pyszne bezy czekoladowe lub ciasto leśny mech lub tort lawendowy . A borówki na śniadanie wspaniale nadadzą się jako dodatek do bananowych placuszków i zdrowego budyniu jaglanego . Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 szklanki oleju 1,5 szklanki kwaśnej śmietany
Ciastkozercyprzepis na pyszny sernik z cytrynowa nutką, który smakuje obłędnie. Ma piękny cytrynowy kolor i smak. Czuć w nim nutkę gotowanego kisielu. Zawsze do serników dodawałam budyń waniliowy, ale wpadłam na pomysł, żeby dodać kisiel, postawiłam na smak cytrynowy i wyszło bardzo pysznie. Sernik ma aksamitną konsystencję i jest delikatny w smaku. Polecam. Upieczcie koniecznie :) Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki
Izabelawkuchniprzekładamy np. do miseczki i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. składniki na masę serową: 1500 g sera białego, zmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 300- 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 600 g wiśni wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony
Domowy Smak Jedzeniataką masą ciasteczkową wylepić dno blaszki. 1 kg twarogu sernikowego (Piątnica lub Wieluń) 8 dużych jajek 1 op. cukru wanilinowego 1 szkl. drobnego cukru do wypieków 2 op. budyniu śmietankowego 150 g masła 1 i 1/2 szkl. mleka w proszku 1 i 1/2 szkl. mleka szczypta soli 100 g herbatników Składniki powinny być w temp. pokojowej. Masło rozpuszczamy na małym
Smaki Na Talerzu