Kalafior pieczony zrobiłam kilka lat temu i było to dla mnie niesamowicie pyszne odkrycie smakowe, podobnie jak pieczona brukselka . Jeśli tylko mam w domu kalafior lub brokuł i jeśli tylko odpalam piekarnik (bo piekę, chleb, ciasto czy zapiekankę) zawsze wrzucam na go blachę a potem podjadam go sobie kiedy dopadnie mnie wieczorem mały głód a za późno już by zjeść
Dorota SmakujePierwszym daniem były obłędne ravioli z polikami wołowymi bourguignon. Ciasto delikatne i cienkie, w środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka z kapustą pak choi, z sosem Alfredo i podwędzanym musem buraczanym, polecone nam przez kelnera. To był strzał w dziesiątkę
Kulinarne przygody Gatitykakao. Dla zobrazowania w skrócie smak słodki to węglowodany występujące w zbożach, owocach i warzywach. Gorzki występuje w ziołach, warzywach liściastych i kakao. Cierpki smak to kurkuma, kiełki, granat, brukselka. Te trzy smaki mają działanie wychładzające. Kwaśny smak to kwasy organicznie występujące owocach i warzywach. Słony to poprostu sole, a ostry to kardamon, cynamon, imbir. Kwaśny, słony i ostry
greenscarfboczku podbijała smak mięsa, a demi glace dobrze łączył jego smak z warzywnymi dodatkami. Puree bez zarzutu, kiszone buraki zaskakujące, mimo, że znam już ich smak. Natomiast z brukselką się nie lubię i raczej się to nie zmieni. 😅 👉 Deser - czekolada/malina/wanilia Ponownie klasyczne, sprawdzone połączenie smaków. Ale czy jest ktoś, kto nie przepada za czekoladą? Fondant przyrządzony bez zarzutu
Cooking Monsterfasolkę i pomidory, ale równie łatwo zimą, korzystając z mrożonej fasolki, cieciorki z puszki i przecieru pomidorowego. Ostatnio przeżywam jakąś fascynację orientalnymi smakami. Nie tak dawno przygotowałam orientalną brukselkę , często wracam do chilli z batata i fasoli , a teraz curry z ciecierzycy. To danie jest tanie i ekspresowe, a opiera się na 4 głównych produktach – cieciorce, fasolce szparagowej, pomidorach
Dietolognależy do Was 😉. Udanej imprezy! Na blogu znajdziecie także inne przepisy na sałatki: Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka
Kulinarne przygody Gatityrzeczy działy się w domu kiedy czarna dziura zamieszkała u Stelli w pokoju. Na początku dziewczynka była zachwycona kiedy czarna dziura połykała wszystkie śmieci, bezużyteczne graty czy też obrzydliwą brukselkę... Problem zaczął się gdy dziura pożera cenne rysunki, wspomnienia a nawet domową wannę. Stella po jakimś czasie układa sobie wszystko w głowie i pozwala bratu na wspólne wspomnienia
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszna zapiekanka warzywna, idealna na obiad lub kolację na ciepło. Dodajcie do niej ulubione, sezonowe warzywa… smacznego! 🙂 Składniki/2porcje: – 1 nieduży kalafior – brukselka według uznania – pomidorki koktajlowe (ok. 10 sztuk) – 2 jajka – 100ml mleka – 1 mały jogurt naturalny – 1/2 szklanki tartego parmezanu – 1 łyżeczka soli – Czytaj więcej → Artykuł ZAPIEKANKA WARZYWNA
greengoodiesSkładniki 40 dag brukselki zielonek 30 dag groszek cukrowy garść fasolki szparagowej zielonej 1 batat starty jak makaron parę plasterków boczku 1 brokuł zioła, ulubione-lubczyk sól odkwaszająca Wykonanie "al dente" :) Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle. Nie ma ścisłej definicji i bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania. To zalezy od rodzaju surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente
mojej kuchniSkładniki 40 dag brukselki zielonek 30 dag groszek cukrowy garść fasolki szparagowej zielonej 1 batat starty jak makaron parę plasterków boczku 1 brokuł zioła, ulubione-lubczyk sól odkwaszająca Wykonanie "al dente" :) Gotować nieco krócej niż zwykle i tyle. Nie ma ścisłej definicji i bardzo dokładnych przepisów odnośnie czasu gotowania. To zalezy od rodzaju surowca, temperatury, itd. Brokuły do al dente
w mojej kuchnizupami? SKŁADNIKI: 7 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka ¼ selera ½ pora 1 cebula 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej ½ szklanki mrożonego groszku 7-8 sztuk mrożonej brukselki ½ szklanki soczewicy czerwonej ½ szklanki kaszy jaglanej 2 litry domowego bulionu lub rosołu 1 czubata łyżka masła klarowanego 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 6 ziarenek pieprzu ziarnistego Pęczek posiekanej natki pietruszki Sól morska
Wanilia i Kardamontalerzu, dzięki swojemu charakterystycznemu kolorkowi. Na blogu znajdziecie jeszcze inne przepisy na sałatki: Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka z dynią i figami Sałatka jarzynowa z brukselką i topinamburem Sałatka z fasolką szparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Świąteczna sałatka z kukurydzą i łososiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka
Kulinarne przygody Gatityczerwoną fasolą i papryką Gulasz z cukinii z ziemniakami i fasolą Gulasz z czerwonej soczewicy z cukinią i pieczarkami Gulasz z kurczaka z ciecierzycą w pomidorach Kasza gryczana z brukselką i pieczarkami Naleśniki z kaszą kuskus, szpinakiem i oliwkami Naleśniki kukurydziane z rukolą, serem i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Soczewica w pomidorach Sałatka
Moja smaczna kuchnia