brukselka - 1661 przepisów (strona:71/111)

Profilaktyka nowotworowa na co dzień 57

prewencji chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie. Oto wybrane z nich. Gulokozynolany są prekursorami biologicznie aktywnych związków jak sulforafan czy indol-3-karbinolu. Ich źródłem są warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż) oraz rzodkiewka, rzodkiew, rzepa, rzeżucha czy chrzan. Glukozynolany chronią komórki przed uszkodzeniami cząsteczek DNA spowodowanymi różnymi czynnikami kancerogennymi (np. palenie tytoniu, alkohol) i reaktywnymi formami tlenu, których nadmiar

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba smażona – z czym podawać? 53

kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły, kalafior, fasolki szparagowe, włoszczyzna, szparagi smażone na maśle, brukselka. Najłatwiej przesmażyć na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać ulubiony bukiet warzyw. Otrzymasz wtedy ciepły dodatek do ryby – smażone lub gotowane warzywa. Rybę na talerzu podawaj z ćwiartką

Zasmakuj Kuchni
Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 89

najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną? Kwiecień to czas, w który zaczyna się ocieplać

Rozdomowiona
Dlaczego jeść więcej owoców i warzyw? 46

potrawami niezależnie od miesiąca, ale ideałem jest spożywanie sezonowych, lokalnie pozyskiwanych produktów, więc poniżej znajduje się lista idealnych składników na każdy miesiąc. Styczeń: cykoria czerwona, czosnek, persymona, cebula, pasternak, brukselka, rzepa, bób, cytryna, mandarynka klementynka, jabłko i banan. Luty: czerwona boćwina, awokado, karczoch, seler, kalarepa, sałata, czerwona kapusta, czerwone szparagi, świeży groszek, kiwi, czerwona pomarańcza. Marzec: czosnek, rukiew wodna, cebula

ProstePesto.pl
Dieta o niskim indeksie glikemicznym – dlaczego warto ją stosować? 69

awokado (IG = 10), agrest (IG = 15), pomidor (IG = 15), ogórek (IG = 15), fasolka szparagowa (IG = 15), czerwona papryka (IG = 15), cebula (IG = 15), kiełki (IG = 15), cukinia (IG = 15), brukselka (IG = 15), pieczarki (IG = 15), kalafior (IG = 15), orzechy (IG = 15), kapusta kiszona (IG = 15), czerwona soczewica (IG = 25), truskawki (IG = 25), maliny (IG = 25), mleko (IG = 30), chudy, odtłuszczony

Zdrowy Styl Joanny
Jak wzmocnić osłabiony organizm 55

artykułu Topinambur wraca do łask szparagach.  Pokarmy bogate w witaminę C - ich lista jest bardzo długa. Naturalną witaminę C znajdziesz m.in. w natce pietruszki, cytrusach, brokułach, papryce, kalarepie, brukselce, kalafiorze czy szpinaku. Przeciwutleniacze są bardzo ważnym elementem w obronie organizmu przed chorobami. Stres może prowadzić do obniżenia odporności i zwiększać podatność na choroby. Kolorowe owoce i warzywa

Cztery Fajery
Jak wzmocnić swój organizm 55

stają się odporniejsze. Zapotrzebowanie wzrasta u kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, w ciąży, podczas karmienia piersią oraz w okresie menopauzy. Można ją znaleźć w: nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy, soi, szpinaku, brukselce, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach laskowych, oleju słonecznikowym, rzepakowym i oliwie z oliwek. Witaminy na wzmocnienie organizmu powinny pochodzić z diety. Jednak w przypadku niezdrowego sposobu odżywiania lub zwiększonego zapotrzebowania, warto stosować

ProstePesto.pl
Lodówka z komorą świeżości 53

chrupiącymi przez znacznie dłuższy czas. Jest to idealne środowisko do przechowywania produktów takich jak brokuły, marchew, kalafior, bakłażan, ogórek, zioła, zielone warzywa, papryka, truskawki, groszek, arbuzy, dynia i brukselka. Wskazówki dotyczące przechowywania. Wiele owoców wydziela gaz etylenowy, który działa jako czynnik dojrzewania, ale może zepsuć niektóre rodzaje warzyw, jeśli są przechowywane w tej samej komorze świeżości. Podział produktów według rodzajów

ProstePesto.pl
20 sposobów na jedzenie zero waste 50

Obierki warzyw i ścinki z włoszczyzny mogą stanowić podstawę zdrowego bulionu. Wiele liści i łodyg jest jadalnych – możesz je dodać do koktajlów warzywnych, sosów, pesto, zup. Rzepa, brokuł, kalafior, brukselka – wszystkie można wykorzystać w całości. Pamiętaj tylko, by dobrze je przedtem umyć. Bez żalu wyrzuć liście i obierki z plamkami czy przywiędłe łodygi. W końcu chodzi o to, by jeść

ProstePesto.pl
Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą 63

Proste przepisy na sycące dania z ogólnie dostępnych składników, które warto przygotować od czasu do czasu. Ja poza prezentowaną poniżej sałatka mam w planach jeszcze potrawkę z kurczaka z brukselką, a mojemu mężowi spodobał się gulasz wieprzowy w piwie. Zresztą on w ogóle stwierdził, że to książka dla niego, bo jest fanem takich konkretnych, mięsnych dań. Ja zaś uważam

Cynamonowe szczęście
HIT czy KIT – wyciskarka wolnoobrotowa Kuvings Evo820 Plus 63

pomocą magicznej wróżki i z dnia na dzień. I jeśli wołasz o pomstę do nieba, zagryzając zęby próbując „wmusić” w swe rozkapryszone dziecię kawałek pomarańczy czy brukselkę – nie przekonuj mnie, wierze Ci na słowo! Ja właśnie zakończyłam swój wielotygodniowy etap przekonywania moja trójkę dzieci do soków i smoothie z warzyw i owoców. I wiecie co? Możecie

W Kawiarence
Tajska zupa Tom Kha z boczniakami 299

basmati. Jeśli lubisz kuchnię azjatycką, to może Cię zainteresować również: Tajska sałatka z tofu Surówka z czerwonej kapusty po tajsku Curry z kalafiora i ciecierzycy Placki z kukurydzą Orientalna brukselka po tajsku Artykuł Tajska zupa Tom Kha z boczniakami pochodzi z serwisu Blendman.pl - wegańskie przepisy

Blendman

Proponowane wyszukiwania