brukselka - 1662 przepisów (strona:69/111)

Zdrowa wątroba to gwarancja szczupłej sylwetki 106

zielonych koktajlach. Zachęcam do wypróbowania aksamitnego koktajlu szpinakowego lub rozgrzewającego curry z batatami, szpinakiem i soczewicą . Uwzględniam w swojej diecie warzywa krzyżowe. Czyli brokuły, kalafior, kapustę, kiełki, brukselkę, czy jarmuż. Warzywa te nie tylko wspomagają proces oczyszczania wątroby, ale też zapobiegają powstawaniu chorób nowotworowych. Serdecznie polecam wytrawną tarte orkiszową z kurczakiem i brokułem oraz danie obiadowe z kalafiorem . Codziennie zjadam

Natka Pietruszki
Sałatka z cykorii z kiszonym ogórkiem i pomidorem (dieta dr Dąbrowskiej) 119

podczas diety , a także przykładowe menu na 7 dni diety warzywno-owocowej , w którym podaję Ci gotowy tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecsz też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: pieczoną brukselkę z cebulą zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona kapusta włoska w sosie pieczarkowym 161

zapodałem dzisiejszą kapustę. Świetnie sprawdzą się również gotowane ziemniaki, a od biedy możesz podać ją nawet ryżem lub kaszą. Lubisz warzywa z rodziny kapustowatych? Polecam Ci m.in. curry z brukselką , klopsiki z kalafiora oraz placki z brokułów . Sprawdź również moje pozostałe wegańskie przepisy , których cały czas systematycznie przybywa. Teraz czas zakasać rękawy i zabrać się za pichcenie! Artykuł Pieczona kapusta

Blendman
Zupa krem z cukinii i pora 99

redukcji płynów. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i poszatkowaną dymką. Inne propozycje zup kremów: Krem z groszku z grzankami Krem z brokułów z grzankami i parmezanem Krem z brukselki z fetą Zupa krem z cukinii z bazylią i mascarpone Artykuł Zupa krem z cukinii i pora pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Wegańskie samosy z ciasta francuskiego 111

sweet-chili. Świetnie sprawdzą się również jako dodatek do curry lub zupy pełniąc rolę swego rodzaju „paszteciku”. Lubisz takie smaki? Sprawdź koniecznie również przepis na curry z brukselką oraz curry z dynią . To właśnie do tych dań świetnie będą pasowały dzisiejsze samosy. Zobacz również pozostałe wegańskie przepisy , których cały czas przybywa. Nie ma co przedłużać, czas zakasać rękawy

Blendman
Kotlety z ciecierzycy i cukinii 98

będę często wracać do tych kotletów, były naprawdę smaczne (jak na możliwości obiadowe mojego męża). Pokombinuję z siemieniem lnianym, z ziołami, może kiedyś zaryzykuję z brokułem, zieloną papryką. Ostropest? Brukselka? Czemu nie. Napiszę Wam o tym, kiedy coś wyczaruję. Z czym podałam kotlety? Z sosem jogurtowo-czosnkowym. Świetnie do nich pasował. Żeby jednak nie było zawsze tak samo, następnym razem

Kardamonovy
Profilaktyka nowotworowa na co dzień 127

prewencji chorób nowotworowych mają nieocenione znaczenie. Oto wybrane z nich. Gulokozynolany są prekursorami biologicznie aktywnych związków jak sulforafan czy indol-3-karbinolu. Ich źródłem są warzywa kapustne (kapusta, brukselka, kalafior, brokuł, jarmuż) oraz rzodkiewka, rzodkiew, rzepa, rzeżucha czy chrzan. Glukozynolany chronią komórki przed uszkodzeniami cząsteczek DNA spowodowanymi różnymi czynnikami kancerogennymi (np. palenie tytoniu, alkohol) i reaktywnymi formami tlenu, których nadmiar

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ryba smażona – z czym podawać? 103

kapusty pekińskiej i jabłka lub pyszną surówką z cykorii. Z delikatnymi smażonymi filetami rybnymi świetnie komponują się warzywa takie jak brokuły, kalafior, fasolki szparagowe, włoszczyzna, szparagi smażone na maśle, brukselka. Najłatwiej przesmażyć na oliwie posiekaną cebulę z czosnkiem, dodać ulubiony bukiet warzyw. Otrzymasz wtedy ciepły dodatek do ryby – smażone lub gotowane warzywa. Rybę na talerzu podawaj z ćwiartką

Zasmakuj Kuchni
Sezonowe warzywa i owoce – co i kiedy warto jeść? 175

najwięcej witamin i minerałów. Pozostaną również świeże i zachowają wszystkie cenne właściwości. W przypadku warzyw warto sięgnąć po: pietruszkę, por, roszponkę, seler, ziemniaki, sałatę lodową, warzywa strączkowe, czosnek, brokuły, brukselkę, kalafior, trufle czarne, buraki, cykorię, dynię, kapustę białą, chińską, czerwoną i włoską, marchewkę, rzodkiewkę, kalafior. Jakie warzywa i owoce warto jeść wiosną? Kwiecień to czas, w który zaczyna się ocieplać

Rozdomowiona
Dlaczego jeść więcej owoców i warzyw? 97

potrawami niezależnie od miesiąca, ale ideałem jest spożywanie sezonowych, lokalnie pozyskiwanych produktów, więc poniżej znajduje się lista idealnych składników na każdy miesiąc. Styczeń: cykoria czerwona, czosnek, persymona, cebula, pasternak, brukselka, rzepa, bób, cytryna, mandarynka klementynka, jabłko i banan. Luty: czerwona boćwina, awokado, karczoch, seler, kalarepa, sałata, czerwona kapusta, czerwone szparagi, świeży groszek, kiwi, czerwona pomarańcza. Marzec: czosnek, rukiew wodna, cebula

ProstePesto.pl
Dieta o niskim indeksie glikemicznym – dlaczego warto ją stosować? 153

awokado (IG = 10), agrest (IG = 15), pomidor (IG = 15), ogórek (IG = 15), fasolka szparagowa (IG = 15), czerwona papryka (IG = 15), cebula (IG = 15), kiełki (IG = 15), cukinia (IG = 15), brukselka (IG = 15), pieczarki (IG = 15), kalafior (IG = 15), orzechy (IG = 15), kapusta kiszona (IG = 15), czerwona soczewica (IG = 25), truskawki (IG = 25), maliny (IG = 25), mleko (IG = 30), chudy, odtłuszczony

Zdrowy Styl Joanny