brokuły - 6998 przepisów (strona:65/467)

KASZA GRYCZANA Z POLĘDWICĄ WOŁOWĄ I BROKUŁAMI 216

zastąpić ją filetem z kurczaka.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (1 woreczek) 1 łyżeczka masła 200 g polędwicy wołowej 2 łyżki oleju, np. kokosowego 1/2 brokułu 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 mała czerwona papryka 1/2 pęczka natki pietruszki przyprawy: po 1 łyżeczce: suszonego oregano, słodkiej czerwonej papryki w proszku, suszonego lubczyku, szczypta ostrej papryki(...)cienkie plasterki, doprawiamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką w proszku oraz suszonym oregano, lubczykiem i 1 łyżeczką sosu sojowego. Dodajemy 1 łyżkę oleju. Mieszamy i odstawiamy do zamarynowania. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki, ale nadal pozostanie jędrny. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w grubą kostkę. Czosnek

cool and minty
Pasta z brokuła i jajka 146

uwielbiam brokuły. Tak w nawiasie odsyłam do artykułu, gdzie opisywałam, dlaczego warto czasami nie iść za modą żywieniową, tylko zostać przy dobrze znanych produktach-zamiast spiruliny jedzcie brokuły, link . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: -1 brokuł -2 jajka na twardo -sól, pieprz -2 łyżki słonecznika łuskanego -jogurt (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Z brokuła oddzielamy różyczki i gotujemy

Zdrowie i pysznie na talerzu
Zupa brokułowa z serem cheddar 146

ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1/2 śmietany słodkiej 12% 1/3 łyżeczki kminku Czarny pieprz, sól Sposób przygotowania: Zaczynamy od pokrojenia cebuli na drobną kostkę a czosnku na cienkie plasterki. Brokuł dokładnie myjemy, odcinamy twarde łodygi i dzielimy na małe łodygi. Ziemniaki obieramy i roimy na małą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy do tego cebulę i lekko doprawiamy solą. Smażymy(...)minutę. Do garnka następnie dodajemy bulion oraz pokrojone ziemniaki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Ziemniaki w tym momencie będą jeszcze delikatnie twarde. Dodajemy do garnka brokuły. Doprawiamy wszystko kminkiem i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie. Ser musimy zetrzeć na tarce o grubych oczkach a natkę pietruszki drobno siekamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
JAJA Z FARSZEM BROKUŁOWYM 155

zieleni, czyli kolor wiosenny, radosny. Zielony kolor farszu uzyskałam dzięki brokułom, które uwielbiamy i często goszczą w mojej kuchni.  PRZEPIS jaja ugotowane na twardo 6 szt.  brokuł mały ok. 250 g.  ser feta 2 plastry czosnek 2 ząbki masło 1 łyżka sól, pieprz do smaku  kiełki brokuła lub rzodkiewki  Jaja obieramy ze skorupek(...)Kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wyciągamy żółtka. Żółtka umieszczamy w misie malaksera lub blendera. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w wodzie przez 10 minut. Odcedzamy i dodajemy do żółtek. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle. Dodajemy razem z fetą do żółtek i brokułów. Miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do worka cukierniczego

Kuchnia Paulettes
Dania z piekarnika 164

Jajka zapiekane z pomidorkami koktajlowymi Jajka zapiekane z soczewicą i grana padano Jajka zapiekane ze szpinakiem i grana padano Jajka zapiekane z pieczarkami i szpinakiem Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Pieczone paluszki z cukinii w panierce z dipem jogurtowym Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami Pieczone pierożki pełnoziarniste z brokułami Pieczone pierożki

Moja smaczna kuchnia
Dynia w sosie brokułowym 123

Dynia jedno z warzyw najbardziej nadających się n zdrowe i smaczne dania. Składniki: 2 kg dyni ½ kg brokułów 1 marchewka 1 biała cebula ¾ szklanki mleka ¼ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki masła 1 łyżka mąki sól do smaku Wykonanie: Dynię obrać, pokroić i ugotować do miękkości z dodatkiem soli. Oddzielnie ugotować brokuły i marchewkę. W garnku(...)rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę, zeszklić, wsypać mąkę i wymieszać. Następnie wlać mleko, jogurt i stale mieszając na bardzo wolnym ogniu doprawić musztardą i solą. Gotować do zgęstnienia, dodać brokuły i startą ugotowaną marchewkę. Chwilę poddusić i polać dynię ułożoną na ozdobnym półmisku

Tradycyjna Kuchnia
Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem 151

Mielone kotlety z indyka , nadziewane brokułem Bardzo smaczne i do tego proste danie, wprost wymarzone , na zdrowy obiad w tygodniu lub w weekend . Kotlety mielone z indyka są bardzo łatwe w wykonaniu , jedno tylko, jest niezbyt fajne , mięso , strasznie się lepi do palców podczas formowania , panaceum , na ten problem, stanowią jednorazowe rękawiczki , lekko przetarte olejem Polecam , szczególnie dla dzieci , zjadając(...)mielone , wcinają bez problemu ,także brokuły , więc każdy Tadek niejadek , może zje cały obiadek Ciekawy pomysł na obiad , a co zostanie ,świetnie nada się na zimno , na kanapki z majonezem..mniam Składniki : mielone z piersi z indyka ( około, kilograma piersi, zmielić w maszynce o drobnych oczkach ) jeden ,gotowany, brokuł ( gotujemy w osolonej wodzie ) bułka tarta ( 2 czubate łyżki

Ogrodnik w podróży
Piątek: Zupa brokułowa z mielonymi migdałami i grzankami z kozim serem 126

cienko głąbem, zalewamy wodą, tak by przykryła całość. Zagotowujemy i gotujemy do miękkości około 15 minut. Krok 2 Mielemy migdały i na pięć minut przed końcem gotowania dodajemy do brokułów. Dosypujemy też suszone zioła. Krok 3 Ugotowanego brokuła ściągamy z ognia, lekko studzimy i miksujemy na krem. Dodajemy mleko kokosowe, miksujemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Krok 4 Tostujemy

Niedzielny kucharz
Lazania z kurczakiem 243

Składniki: • opakowanie lazanii (50 dag) Sos beszamelowy: • 5 dag masła • 2 łyżki mąki • 1/2 l mleka • gałka muszkatołowa • sól • pieprz biały Nadzienie: • cebula • 2–3 ząbki czosnku • 25 dag brokułów • cukinia • 3 kolorowe papryki • 50 dag filetów z piersi kurczaka • 4 łyżki oliwy • puszka pomidorów • kostka bulionu warzywnego • 25 dag mozzarelli • bazylia • oregano • sól, pieprz Przygotowanie: 1. Zrobić(...)różyczki. Cukinię pokroić na półplasterki, a paprykę w drobną kostkę. Filety z kurczaka opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem. Dodać paprykę, brokuły i cukinię. Smażyć razem 2–3 minuty. Pomidory zmiksować razem z zalewą i szklanką wody z rozpuszczoną kostką bulionową. Pół szklanki sosu pomidorowego zachować do polania wierzchu lazanii

KUCHNIA POLSKA
Fit sałatka z brokułem i wędzonym kurczakiem 257

Lubicie brokuły? Ja tak średnio, ale w tym wydaniu bardzo mi smakują. Poza tym brokuły mają szereg dobrych właściwości dla naszego zdrowia. „ Brokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Kurczak czosnkowy z brokułami 144

pieczonego kurczaka Składniki (2 porcje) -2 ćwiartki z kurczaka -główka czosnku (albo 2-3 łyżki Allioli i 2 ząbki czosnku) -3 łyżki oliwy -sól i pierz -500g  brokułów Przygotowanie Ćwiartki oczyścić, umyć. Odłożyć 2 ząbki czosnku, pozostałe obrać i przecisnąć przez praskę. Dodać oliwę i doprawić solą i pieprzem. W tak przygotowanej marynacie obtoczyć kurczaka i włożyć(...)dokładnie kurczaka i tak odkładamy do lodówki (bez przygotowywania marynaty). Po tym czasie do naczynia żaroodpornego wyłożyć umyte i podzielone na różyczki brokuły (można także użyć mrożonych). Na brokułach ułożyć kurczaka. Pozostałe 2 ząbki czosnku obrać i pokroić w plasterki, obłożyć nimi kurczaka. Piec około godziny w temperaturze 180st. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Wartość energetyczna

Zielona Kuchnia
Spaghetti w pesto z tuńczykiem i brokułami 155

spaghetti (u mnie kukurydziany) -puszka tuńczyka -3 łyżki pesto zielonego -2 średnie brokuły -1 łyżka słonecznika łuskanego +40 g sera żółtego po posypania Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy. 2. Brokuły blanszujemy(świeże) lub gotujemy do miękkości (mrożone). 3. Ugotowany makaron mieszamy na patelni z pesto i dodajemy tuńczyka. 4. Brokuły dodajemy od razu na patelnie lub podajemy osobno

Zdrowie i pysznie na talerzu
Potencjał witamin z grupy B 139

Niedobory mogą prowadzić do niedokrwistości, pękania warg, zmian w układzie nerwowym czy łuszczenia się skóry. Witamina B2 występuje m.in. w: serach żółtych i białych, makreli, jajkach, cielęcinie, wieprzowinie, wołowinie, brokułach, szpinaku, pomidorach, mleku, płatkach owsianych, kukurydzy, jabłkach, śliwkach i mięsie drobiowym. Pamiętajcie o tym, iż zwiększone zapotrzebowanie na ryboflawinę ma miejsce w trakcie wzrostu, laktacji, ciąży oraz stresu(...)niacyna) : Jest potrzebna do prawidłowych czynności mózgu, układu nerwowego oraz bierze udział w syntezie hormonów testosteronu, estrogenu, kortyzolu, tyroksyny i insuliny. Występuje w mięsie oraz warzywach (np.ziemniaki, brokuły, groch, szpinak, pomidory), jajkach, serach i owocach (śliwki, jabłka). Witamina B4 (cholina): Bierze odpowiedzialność za prawidłowe funkjonowanie układu oddechowego, serca i mózgu. Wspomaga produkcje hormonów i chroni przed wolnymi rodnikami. Jest

MintTaste
Makaron z puree dyniowo – paprykowym i szynką parmeńską 167

puree dyniowo – paprykowym i szynką parmeńską Składniki – 2 porcje: Makaron tagliatelle – 200g Dynia – 100g Papryka – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Masło truflowe – 2 łyżki Szynka parmeńska – 6-8 plasterków Brokuły – 100g Sól, pieprz Wykonanie: Dynię obrać i pokroić w kostkę. Paprykę podzielić na pół i jedną połówkę pokroić w cienkie paski(...)drugą w kostkę. Na patelni rozgrzać masło truflowe i podsmażyć na nim dynię i paprykę razem czosnkiem. Gdy warzywa będą już miękkie zmiksować je na puree. Następnie zblanszować brokuły i pokroić je na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek z odrobiną masła truflowego i podsmażyć na niej brokuły i paprykę. Do warzyw dodać puree dyniowo-paprykowe

Kuchnia Bon Appetit
Filet z brokułami w cieście francuskim 139

filet. Czekamy chwilę aż spłynie woda z brokuła i olej z fileta i aż wystygną. Ciasto francuskie rozkładamy, przekrawamy na pół. Układamy na każdej z połówek rządek fileta i brokułów, posypujemy startym żółtym(...)serem. Brzegi kroimy na takie paseczki (frędzelki). Zakładamy brzegi jak warkoczyk. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 minut. Podajemy z sosem czosnkowym. Artykuł Filet z brokułami w cieście francuskim pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl