świeże liście, ale jeśli ich nie macie to jak najbardziej można użyć mrożonego. Składniki: opakowanie rozdrobnionego szpinaku 450 g 3-4 ząbki czosnku 1 szt. cebuli dowolna ilość różyczek brokuł kawałek sera pleśniowego lazur opakowanie 200g 18% śmietany parmezan do posypania oliwa do smażenia sól i świeżo zmielony czarny pieprz dowolny ulubiony makaron Na oliwie podsmażyłam drobno pokrojoną(...)lazur. Ilość zależy od waszego smaku, należy próbować. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Wlałam śmietanę. Wymieszałam i doprawiłam do smaku. Różyczki brokuł podgotowałam w lekko osolonej wodzie. Dodałam je do szpinaku. Wymieszałam brokuły i szpinak. Pozostało już tylko ugotować makaron, polać go sosem i posypać startym parmezanem. Smacznego
potrawyregionalnewłaśnie jest w tym wypadku - połączenie smaku suszonych pomidorów, marchewki oraz brokułów. Spróbujcie. Składniki : 250g rigatoni 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 1/2 słoika suszonych pomidorów 250g różyczek brokułów 100g sera żółtego w kostce 0,75l bulionu warzywnego świeża bazylia sól i pieprz Sposób przyrządzenia : marchewkę obieramy, kroimy w grubsze półplastry i gotujemy razem z brokułami
zobacz ich smaksmaku :) Polecam i sama będę go robiła częściej bo wyszedł rewelacyjny !!! Składniki : 1 płat surowego łososia 1 łyżka masła 1 cytryna 2 ząbki czosnku Sól, pieprz 1 duży brokuł 6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1 jogurt naturalny Koperek Dodatkowo: Pomidory koktajlowe i 3 odmiany kolorowych pomidorów (żółte, czarne i czerwone), oliwa z oliwek Zaczynamy od zrobienia marynaty do łososia. Cytrynę(...)oraz przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem masło i rozcieramy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powstałą masą nacieramy płat łososia i odstawiamy go do lodówki na 1h. Brokuł myjemy dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Do wody dodaje łyżeczkę cukru co powoduje że brokułu nie tracą tak szybko koloru. Ziemniaki obieramy , kroimy na plasterki i również gotujemy
W kuchennej krainiekurczakiem mam dla was prosty i szyki do zrobienia obiadek, zobaczcie sami Składniki: makaron penne(rury) brokuł cebulka 2 łyżki mąki śmietanka 30% rosołek drobiowy w kostce serek topiony w kostce dwie piersi dodatkowo można starty żółty ser(nie koniecznie) brokuły ugotować w osolonej wodzie,makaron również w garnku na odrobinie oleju smażymy cebulkę jak się zrumieni dodajemy(...)mieszamy aż się zagotuję i serek się rozpuści mięsko przyprawiamy przyprawą do kurczaka i smażymy na złoty kolor, potem już zostaje nam tylko połączyć wszystko ze sobą -czyli makaron ,brokuły,mięsko i sos i gotowe... smacznego
Swojskie jedzonkoSałatek z brokułem u mnie nigdy dość. Brokuły łączę z wieloma składnikami. A to moja kolejna pyszna kompozycja z tym warzywkiem. składniki: 2 brokuły 2-3 pomidory 4-5 jajek 200 g sera feta domowy sos czosnkowy Domowy sos czosnkowy przygotować wcześniej i odstawić aby smaki się przegryzły. Brokuły podzielić na różyczki i ugotować al'dente, dobrze
Monia miesza i gotujeprzepięknym zestawie Miranda od Porcelana Bogucice Zupa brokułowa krem Składniki: brokuł - 1 szt cebula - 0,5 szt czosnek - 1 ząbek bulion warzywny - 1,5 l ziemniaki - 3 szt tłuszcz do smażenia sól i pieprz śmietana do zabielenia migdały do dekoracji Sposób przygotowania : Brokuły umyć, podzielić na różyczki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, wrzucić do bulionu warzywnego, gotować(...)tłuszczu dodać do bulionu. Następnie dodać różyczki brokułów i gotować , kilka minut. Wyjąć kilka różyczek do dekoracji. Zmiksować zupę, zabielić śmietaną, doprawić solą i pieprzem. Podawać zupę udekorowaną brokułami i migdałami. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia DanusiBrokuły - to warzywo uwielbiane przeze mnie w każdej postaci. Są doskonałe gdy mamy ograniczony czas na przygotowanie pyszności w kuchni. Ponadto są świetnym źródłem rozmaitych substancji odżywczych i witamin, i dzisiejszy wpis zostanie poświęcony właśnie dla kremu z brokułów - nie wiem jak Wam, ale mi taki lekki kremik z prażonym słonecznikiem już kojarzy się z odczuwaną w powietrzu(...)bulionem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki brokuła i gotujemy jeszcze parę minut – aż brokuł zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z prażonym słonecznikiem i chrupiącymi grzankami
psgotujemykartce znalazłam ten przepis i postanowiłam go powtórzyć a upał sprzyjał daniom bezmięsnym. Danie nadal mi smakowało i powiem więcej dzieciom też, ot taki mały wyjątek od diety... Brokuły w słonecznikowym sosie 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany al dente 1/2 szkl. słonecznika 1 łyżka masła 3/4 szkl. kwaśnej śmietany koperek do posypania Ziarna(...)masło i lekko rumienimy, wrzucamy zmielony słonecznik i mieszamy. Powoli, mieszając dolewamy śmietanę, mieszamy i podgrzewamy ale nie zagotowujemy by się nie zważyła. Doprawiamy pierzem i solą. Sosem polewamy brokuły, posypujemy reszta pestek i koperkiem
Dzieje kuchennej WiewióryProsta, szybka i pożywna sałatka. Idealna na ciepłe letnie popo łudnie. Polana lekkim jogurtowo - maślankowym sosem. składniki 200 g fasolki szparagowej 300 g brokułów 1 jajo ugotowane na twardo - drobno pokrojone 1 dymka szczypior + cebulka - pokrojone kilka rzodkiewek sos: 100 g jogurtu naturalnego 60 g maślanki 1 - 2 starte ząbki czosnku pieprz sól łyżka posiekanego koperku(...)rozgotowana, ewentualnie ugotować fasolką na parze. Brokuły opłukać, oddzielić różyczki, ugotować ( najlepiej na parze) - aby były lekko chrupiące. Lekko przestudzoną fasolkę podzielić na mniejsze kawałki. Ostudzone brokuły dodać do fasolki. Dosypać jajko pokrojone w drobne kawałki, szczypior i cebulę i pokrojone w plasterki rzodkiewki. Wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę i podawać. Smacznego
Stare Garydawno nie było u mnie nic pieczarkowego. Akurat weekend był luźniejszy więc było więcej czasu na przygotowanie czegoś pysznego Składniki: - 2 piersi z kurczaka - oliwa - pół paczki mrożonych brokułów - przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka papryka - 1/2 kg ziemniaków - masło - tymianek - mąka Sos: - 300 gr pieczarek - 2 łyżki oliwy - kostka rosołowa - 1/2 szklanki gorącej wody - 2 łyżki oliwy(...)końcu dodajemy łyżkę masła i 2 łyżki jogurtu i dokładnie mieszamy. Gdy już mamy wszystko gotowe nakładamy wszystko na talerz – nakładamy kurczaka i polewamy go sosem, wokół rozkładamy brokuły a obok pieczone ziemniaki. Smacznego
Kuchenne WariacjeZrobienie zapiekanki zajmuje trochę czasu ale jest doskonałym pomysłem na podanie na wieczorne spotkanie ze znajomymi – smaczna i syta Składniki: - 1 kg ziemniaków - 1 opakowanie brokułów mrożonych - 30 g pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka czerwona - 1 papryka zielona - 2 piersi z kurczaka - 1 czerwona cebula - sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do kurczaka - oliwa lub olej do smażenia - 1 kulka(...)cebulce. Gdy już mamy wszystko gotowe zaczynamy wszystko razem układać. Najpierw dajemy pokrojone w plasterki ziemniaki a na nie pieczarki z kurczakiem, potem cukinie z paprykami a następnie brokuły pokrojone w plasterki. Na koniec kolejna warstwa ziemniaków. Potem kroimy mozzarellę w plasterki a na to jeszcze kawałek startego żółtego sera. Całość zapiekanki polewamy śmietanką wymieszaną z sosem. Gotową zapiekankę
Kuchenne Wariacjezrobić żeby smakowały jeszcze lepiej? Połączyć je z sosem! Niebo w gębie :) Składniki: Brokuł ok 0,5 kg szklanka śmietany 18% podwójna pierś z kurczaka 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa makaron Opcjonalnie- jeden topiony serek śmietankowy w kostce Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły umyte i podzielone wkładamy do osolonej i wrzącej wody(...)zgęstnienia (w tym momencie możemy dodać ser topiony). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest dośc gęsty dodajemy do niego kurczaka. Na ugotowany makaron wykładamy sos i brokuły. Pyszne
ChilliJemybrokuł około 4-5 suszonych pomidorów w oleju i ziołach plaster fety półtłustej (około 1cm;)) wędzona pierś z kurczaka około 2 łyżek mieszanki ziaren Piekło-Niebo sól, pieprz wg. smaku 2 porcje makaronu niskowęglowodanowego Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu żeby zaoszczędzić czasu, wody i gazu ;) pod koniec gotowania makaronu dorzucamy brokuły(...)nadmiaru oleju z pomidorów, kroimy w plastry na rozgrzaną teflonową patelnie wrzucamy pomidory, mieszankę ziaren dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka, obsmażamy chwilę dodajemy makaron i pokrojone na mniejsze kawałki brokuły, mieszamy na sam koniec rzucamy pokruszoną fetę, mieszamy, aż ser oblepi makaron przyprawiamy SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki (2 porcje): 100g kaszy jaglanej 200g koncentratu pomidorowego (najlepszy smakowo i moje must have to koncentrat z NETTO) około 300g mięsa mielonego z piersi indyka około 400g mrożonych brokuł odrobinę oleju rzepakowego firmy Oleofram sól, pieprz, słodka i ostra papryka, zioła prowansalskie wg. smaku opcjonalnie ząbek czosnku plaster sera żółtego light łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo Sposób przygotowania(...)odrobinę oleju, dodajemy rozduszony ząbek czosnku i smażymy, aż się zezłoci dodajemy mięso mielone, smażymy, aż się wypiecze, przyprawiamy wg. smaku kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą, a następnie kroimy na mniejsze kawałki do mięsa dodajemy kaszę, mieszankę ziaren, brokuły i koncentrat smażymy mieszając przez kilka minut
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćryżu arborio, 50 ml białego wytrawnego wina, 500 -600 ml bulionu, 100 g brokułu, 20 g sera żółtego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, kiełki brokułów. Przygotowanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew i pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na nim warzywa. Wsypujemy ryż, podsmażamy go ciągle mieszając tak długo, aby każde(...)ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Dodajemy brokuły podzielone na małe różyczki i rozmaryn. Następnie (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy miękkość ryżu
Moniki Smakołyki