warzywami z czego jestem bardzo zadowolona. Tak naprawdę do tejże zupy dodać można wszystkie te warzywa, na które tylko ma się ochotę. Tym razem w moim garnku znalazł się brokuł, kalafior, brukselka, ziemniaki, marchewka i zielona fasolka. Aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca i pełna witamin :) Składniki: Na wywar: * woda * 1 udo z kurczaka * kawałek korzenia pietruszki i selera * kawałek pora * 3 listki(...)laurowe * 3 ziela angielskie * sól do smaku Warzywa: * 3 marchewki * 4 średnie ziemniaki * 100 g fasolki szparagowej zielonej * 1 nieduży brokuł * 1 nieduży kalafior * 200 g brukselki Wykonanie: Do garnka włożyć mięso, dodać korzeń selera pietruszki, pory, liście laurowe, ziele angielski, wsypać odrobinę soli, zalać wszystko wodą i ugotować wywar około 1 godziny na małym ogniu. Marchewki obrać, pokroić
Zrób to smacznieTaki brokuł to pyszny obiad czy nawet drugie śniadanie. Zapieka się go szybko a potem zajada ze smakiem. My brokuła uwielbiamy a jak u Ciebie? jecie brokuły? Tutaj brokuły są chrupiące dzięki bułce tartej. Zapiekany brokuł. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesorgo stanowi niezbędne źródło błonnika. Makarony te są produkowane we Włoszech. Ja tak jak Wam już powyżej pisałam przygotowałam dla Was fantastyczny przepis na makaron z pesto szpinakowym i brokułem. Danie łatwe, szybkie i mega pyszne! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * Makaron BIO Spaghetti Cereal – 200 g PESTO: * oliwa z oliwek – ok. 125 ml * migdały bez skórki – 1 duża garść * czosnek(...)ząbki * szpinak – 2 duże garści * sok z cytryny * sól * pieprz DODATKOWO: * świeży brokuł SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MAKARON: Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu – czyli ok. 10-12 minut. Odcedzamy. PESTO: Do blendera wlewamy oliwę i dodajemy migdały. Dodajemy szpinak, czosnek, sok z cytryny oraz odrobinę soli i pieprzu ( w razie potrzeby doprawiamy już po zmiksowaniu ). Blendujemy tak, by kawałki migdałów
Ostra na Słodkowszystko gorącym bulionem, przykryć, dusić do miękkości mięsa. W tym czasie podzielić brokuł na różyczki, wrzucić do osolonej wody, gotować około 6 minut, wyjąć i przelać zimną wodą dzięki czemu nie stracą koloru. Gdy mięso będzie miękkie zagęścić sos mąką i dodać śmietanę. Na sam koniec dodać brokuły. Najlepiej smakuje z ziemniakami, posypane natką pietruszki. Smacznego
dom-agi.plniego coś pysznego. Bundz to delikatny, mocno śmietankowy serek (w smaku trochę przypomina mozzarellę), pierwszy skrzep do produkcji oscypków. Tak powstała pierś kurczaka w śmietanowym sosie, do tego brokuły i niezwykle delikatny bundz, to wszystko podałam z makaronem kokardki. Wyszło naprawdę smacznie, więc polecam zrobić to ekspresowe danie, jeżeli tylko będziecie mieli dostęp do tego podhalańskiego sera(...)świeżego brokuła 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 g śmietanki 30% natka pietruszki 1 łyżka oleju sól i pieprz 1. W dwóch garnkach wstawić wodę, w jednym ugotować brokuły podzielone na różyczki (muszą być al'dente), w drugim makaron również al'dente 2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim pokrojoną drobno cebulkę i czosnek. Następnie dodać
Krylowa Kuchniazróbcie sobie makaron w sosie brokułowym. Chodźcie ze mną do kuchni, pokaże Wam jakie to proste! Do przygotowania wegańskiego sosu brokułowo – serowego potrzebujemy: 500 g świeżych brokułów 1 cebulę, drobno posiekaną 3 czubate łyżki płatków drożdżoweych ok 350 ml śmietanki roślinnej sól, pieprz do smaku ewentualnie wodę/bulion roślinny do podlania sosu, otrzymania pożądanej konsystencji Brokuły obieramy, dzielimy na mniejsze różyczki, myjemy i osuszamy. Porcjami umieszczamy w robocie kuchenny i miksujemy. Jeżeli nie macie takich maszyn w domu to pokrójcie drobno brokuły ostrym nożem. Na rozgrzanej patelni podgrzejcie łyżkę tłuszczu roślinnego i podsmażcie drobno posiekaną cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajcie brokuła i smażcie na średnim ogniu. Po ok 10 minutach dodajcie przyprawy, płatki
Szybko Tanio SmacznieProsta do przygotowania i sycąca - sałatka warstwowa z brokułem, pomidorami, kukurydzą i piersią kurczaka. Wierzch sałatki polany sosem czosnkowym na bazie jogurtu śmietanowego i majonezu. Całość udekorowana prażonymi płatkami migdałowymi. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień, podana mocno schłodzona. Składniki na 1 dużą miskę: 2 małe brokuły (wagowo 0,4 kg) 1 podwójna pierś z kurczaka (około(...)kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Wymieszać i odstawić na kilkanaście minut. Następnie rozgrzać niewielką ilość oleju i usmażyć mięso z kurczaka. Ostudzić. Z brokułów odciąć głąby. wykroić różyczki i ugotować je al dente. Ugotowane przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w większą kostkę. Kukurydzę odsączyć
Ugotowaćkwestii wyboru dodatków. Ostatecznie wszystko jest dozwolone, warunek – ma nam smakować! Na szczęście każdy może sam zdecydować, jak skomponować swoją patelnię. Moja propozycja to dwa rodzaje serów, brokuły, pomidorki, pieczarki i kiełbasa. Wybrałam kiełbasę polską surową dojrzewającą – Balcerzak , jest wyśmienicie doprawiona, dzięki czemu nie ma już potrzeby doprawiać całego dania. Kolejną zaletą tej kiełbasy jest(...)plastrach cheddar 150 g sera w plastrach mozzarella 500 g brokuła, same różyczki 250 g małych kolorowych pomidorków kilka pieczarek 100 g Kiełbasy polskiej surowej dojrzewającej Balcerzak Wykonanie Brokuły dzielimy na różyczki i wrzucamy na wrzątek z dodatkiem szczypty soli i cukru na 5 minut. Po tym czasie wyławiamy brokuły, przelewamy bardzo zimną wodą i odsączamy. Kiełbasę
Tajemnice Smakuzdrowa ryba, to doskonały pomysł na smakowity obiad. Tym razem podrzucam Wam przepis, który nikomu nie sprawi trudności, a efekt końcowy będzie bardzo smakowity. Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami, to danie które po prostu robi się samo. W przeciągu dosłownie 40 minut mamy na stole apetyczny i smakowity obiad czy też kolację. A przy okazji zachęcam(...)białym winem Karmazyn w warzywach z sosem winno-śmietanowym Merluza la mediterranea, czyli morszczuk po śródziemnomorsku Dorada gotowana na parze Pieczony łosoś ze szpinakiem i brokułami Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g fileta z łososia ze skóra 1 ząbek czosnku 1 łyżka posiekanej natki szczypta płatków chili 5 łyżek oliwy z oliwek EV sól pieprz
Kulinarne przygody GatityNaleśniki z kurczakiem i brokułami – to mój pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka z rosołu, ale również na tanie, sycące danie, które świetnie sprawdza się na wynoś do pracy do lunchboxa i które świetnie się mrozi, więc możemy przygotować więcej na kolejne posiłki (co bardzo ułatwia życie osobom zapracowanym). Sobota to u nas dzień naleśników bo lubi je cała(...)kolejne dni na śniadania czy kolacje a część idzie właśnie do faszerowania i mrożenia. Tutaj znajdziecie mój niezawodny przepis podstawowy na naleśniki ! PRZEPIS NA NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM Składni na naleśniki z kurczakiem i brokułem: 8-10 naleśników – przepis 1 duża pierś kurczaka (lub inne mięso kurczaka) z rosołu 1 cebula 1 marchewka ok 300g brokuła 3 łyżki
Dorota SmakujeKurczak z brokułem w sosie sojowym Brak pomysłu na obiad..? To mam dla Was propozycję na szybki, syty, łatwy do zrobienia oraz smaczny obiad. Składniki / 4 porcje: 2 pierś z kurczaka, pokrojone w kostkę 1 brokuł większy podzielony na różyczki 250 g pieczarek, pokrojonych w plastry 4 łyżki oleju do smażenia sól, pieprz odrobina sezamu Składniki(...)ugotuje się i przyrumieni. Gotowego kurczaka odłóż na bok. Na tej samej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i dodaj pieczarki. Gdy pieczarki zaczną mięknąć, dodaj różyczki brokułów i smaż, aż brokuły staną się miękkie. Wyjmij z patelni gotowe warzywa i odłóż na bok. Dodaj 1 łyżkę oleju sezamowego do garnka i podsmaż czosnek i imbir
Monka gotujekiełbasy. A potwierdzeniem tego, że pyszne były komplementy od męża i oczywiście wyczyszczone do najmniejszej drobinki talerze. Składniki (na 2 duże porcje): 1 pętko kiełbasy podwawelskiej 6 dużych różyczek brokułu 500g ostudzonych, ugotowanych ziemniaków w mundurkach – 1 duży batat 3 łyżki oleju Na marynatę: łyżeczka mustardy delikatesowej łyżeczka mustardy ziarnistej 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz(...)dodajemy przeciśnięty czosnek, roztarte w dłoniach zioła, a wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przegryzienia. Przygotowujemy warzywa – batata obieramy i kroimy w drobną kostkę. Brokuły myjemy i dzielimy na małe różyczki. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ugotowane ziemniaki kroimy w kawałki wielkości kęsa. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i wrzucamy ugotowane ziemniaki oraz
Smaczna Strona