jest pyszna i warta polecenia. Ilość poszczególnych składników zależy od własnego gustu, ja podaję ilości składników, które użyłam przygotowując sałatkę. Składniki: ok. ½ szklanki łuskanego słonecznika 1 szklanka ryżu 1 brokuł ok. 200 g sera feta 3 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka masła do gotowania ryżu 1 i ¾ szklanki wody do gotowania ryżu Wykonanie: Słonecznik uprażyć: Suchą(...)ugotować wodę z dodatkiem soli i łyżeczki cukru. Do wrzącej wody ostrożnie włożyć brokuł i gotować go przez około 10 minut aż zmięknie. Oliwę wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą i pieprzem. Trzeba uważać z ilością soli ponieważ zarówno ser jak i ryż i brokuły są słone. Ryż, brokuł, słonecznik, fetę i oliwę wymieszać. Wierzch sałatki można dodatkowo
Mama Gotujestartego sera żółtego sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotuj (al dente) w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Brokuł podziel na różyczki, także ugotuj (al dente) w osolonej wodzie ze szczyptą cukru. Odcedź makaron i brokuły. W rondelku rozpuść masło. Stopniowo dosypuj mąkę i rozprowadź ją trzepaczką. Następnie zacznij stopniowo dodawać mleko i cały czas mieszaj(...)stanie się kremowy i gładki. Dopraw solą i pieprzem. Sos zdejmij z ognia. Wymieszaj z ricottą lub mascarpone oraz suszonymi pomidorami, bazylią i makaronem z brokułami (brokuł można pokroić na drobniejsze kawałki) oraz pokrojonymi oliwkami. Całość wymieszaj. Dodaj odsączonego tuńczyka. Wymieszaj całość i przełóż do naczynia żaroodpornego. Posyp startym serem żółtym i piecz ok. 25 minut
Fabryka pomysłówczerwone cebule puszka kukurydzy 200g ser feta 4 duże łyżki słonecznika łuskanego 150g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sposób przyrządzenia : brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie ok. 10 min, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę, czerwoną cebulę obieramy, myjemy i kroimy w talarki(...)dwiema łyżkami majonezu, z czosnkiem wcześniej przeciśniętym przez praskę słonecznik prażymy na patelni ok 4 minuty, aż będzie miał złocisty kolor ser feta kroimy w kosteczkę w półmisku układamy brokuły, posypujemy kukurydzą, cebulą, pomidorami, serem feta, solimy i pieprzymy, a następnie polewamy sosem - czynności powtarzamy na przemian, a na koniec posypujemy uprażonym słonecznikiem sałatkę podajemy z pieczywem i grillowanym
zobacz ich smakSkładniki / Ingredients: 500 g brokułów (świeże lub mrożone) / 500 g broccoli (fresh or frozen) 500 ml bulionu drobowego / 500 ml chicken broth 2 łyżeczki pietruszki / 2 teaspoons of parsley 1 łyżeczka czarnego pieprzu / 1 teaspoon of black pepper 1 serek topiony (naturalny) / 1 processed cheese (natural) 1/2 cebuli / 1/2 onion 1/2 łyżeczki soli / 1/2 teaspoon of salt kawałek masła(...)peas of puff Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 20 min, gotowanie: 30 min, ilość porcji: 6 Świeże brokuły oczyścić, podzielić na różyczki, łodygę pokroić w kostkę (mrożone brokuły rozmrozić). Cebulę obrać i posiekać, wrzucić wraz z brokułami do wrzącego bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Potem zdjąć wywar z gazu, dodajemy masło. Następnie zmiksować
Projekty ze smakiemprzypadła mi do gustu, może dlatego że uwielbiam brokuły ;) Polecam też wersję ciasta brokułowego z wędzonym łososiem i serem camembert- PYSZNOŚCI! ;) Składniki na około 6 sztuk. Składniki: 2 brokuły 3/4 szklanki otrębów pszennych 2 jajka kilka pieczarek 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki kukurydza z puszki 10 plasterków szynki Szklanka przecieru pomidorowego Pieprz, sól Oregano, bazylia Zioła(...)prowansalskie 100g sera żółtego Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Studzimy, a następnie rozgniatamy widelcem. Do brokułów dodajemy otręby, jajka i 50g startego sera. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Mieszamy. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy niewielkie placki w kształcie koła. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, na około
Czerwona Porzeczkasmak mniam ;) Składniki (porcja): porcja ryżu niskowęglowodanowego około 8 różyczek brokuł mrożonych puszka tuńczyka we własnym sosie 2-3 łyżki mega gęstego jogurtu naturalnego 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz wg. smaku łyżka mieszanki ziaren Piekło-Niebo Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu brokuły gotujemy, aż się rozmrożą, ale pozostaną chrupkie ugotowane brokuły kroimy(...)mniejsze kawałki tuńczyka odcedzamy do miski wrzucamy brokuły, tuńczyka, ryż, mieszankę jogurtu z musztardą przyprawiamy wg. smaku wierzch posypujemy mieszanką ziaren SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwiększości blogów królują szparagi i rabarbar, a u mnie trochę przekornie - brokuły. Do tego kukurydza i indyk jako pyszne nadzienie do pełnoziarnistej, orkiszowej tarty na kruchym spodzie. Idealna na letni obiad. SKŁADNIKI (8 porcji) : Nadzienie: 50 g kukurydzy 200 g brokułów 3 jajka ugotowane na twardo 150 g piersi z indyka Masa jajeczna: 3 jajka 220 g jogurtu(...)matową stroną do góry). Wysyp na dno ciasta suchą fasolę dla obciążenia. Piecz 15 minut, następnie usuń folię i fasolę, piecz dodatkowo ok. 10 minut. 3. Zrób nadzienie - różyczki brokułów ugotuj al dente. Pierś z indyka pokrój w cienkie paski, podduś kilka minut na patelni pod przykryciem. Mięso nie musi być dopieczone, spokojnie zdąży dojść w piekarniku. 4. Zrób
Powiedz dietom nieProsta, szybka do wykonania zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułami, kukurydzą i parmezanem. pierś z kurczaka 450 g brokułów (mogą być mrożone) 100 g kukurydzy w puszce 200 g śmietany 18% 200 g makaronu rurki 150 g parmezanu 3 ząbki czosnku łyżeczka suszonego oregano pieprz sól łyżeczka oliwy Makaron zagotować do miękkości w osolonej wodzie. Kurczaka pokroić w kostkę(...)gotować kilka minut w osolonej wodzie aż lekko zmiękną. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem oraz ząbkiem czosnku. Na dno formy do zapiekania wyłożyć ugotowany makaron. Dodać kurczaka, kukurydzę oraz brokuły. Całość polać śmietaną i delikatnie wymieszać. Zapiekankę posypać utartym parmezanem. Zapiekać około 20 minut
BullioProsta, szybka w przygotowaniu i niesamowicie smaczna wytrawna tarta z brokułami, serem i wędzoną kiełbasą. Tarta bardzo się wszystkim spodobała, chyba(...)właśnie dlatego tak szybko zniknęła ze stołu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: Ciasto: 500 g mąki 250 g masła 1 jajko 3 łyżki śmietany Szczypta soli Nadzienie: 300 g gotowanych brokułów 3 łyżki sera 4 jaja 70 g wędzonej kiełbasy 3 łyżki mleka Szczypta soli 1 łyżeczka słodkiej papryki Przygotowanie: Przygotowanie zaczynamy od zrobienia ciasta. Do misy przesiewamy mąkę
Kuchnia Łukaszapomidorowym. Smacznego :) puszka czerwonej fasoli 6-7 łyżek ugotowanej kaszy gryczanej ząbek czosnku łyżeczka koncentratu pomidorowego pół łyżeczki sambal oelek sól, pieprz, chili do smaku kulka mozzarelli 200 g brokułów ugotowanych na parze łyżka posiekanego szczypiorku mielona papryka 2-3 łyżki passaty pomidorowej lub tomate frito do podania dodatkowo guacamole Fasolę miksujemy z kaszą i ząbkiem czosnku. Dodajmy koncentrat(...)pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Odkładamy małą porcję dla dziecka po czym dodajemy sambal oelek i chili do smaku. Formujemy 5 kotletów które układamy wraz z brokułami w formie do pieczenia. Na każdego kotleta kładziemy plaster mozzarelli i posypujemy szczypiorkiem i mieloną papryką. Dla dziecka formujemy małe kuleczki, układamy je w naczyniu do zapiekana, polewamy sosem pomidorowym
Mienta blogkruche ciasto 1,5 szklanki mąki szczypta soli 125 g masła żółtko 1 łyżka śmietany nadzienie 1 mała róża brokułów 1 pomidor 2 jajka 1/2 startego żółtego sera 1 kubek twarożku homogenizowanego 125 g sól pieprz przepis Mąkę siekamy z masłem, szczyptą soli, żółtkiem i śmietaną następnie zagniatamy kruche(...)minut do nagrzanego do 200 st. C. piekarnika . Podzielone na różdżki brokuły gotujemy 5 minut na parze , odcedzamy . Pomidora kroimy w plastry . Na podpieczoną tartę układamy brokuły, pomidory a na wierzch wylewamy masę jajeczno - serową. Tartę pieczemy jeszcze 15 minut
Smakowite Daniafont-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} 800x600 Szybka w przygotowaniu i bardzo pożywna, ale przede wszystkim zdrowa, bo brokuły zawierają witaminy(...)grupy B, C, K, PP. Zawierają również m.in. flawonole – silne przeciwutleniacze, które hamują rozwój istniejących komórek rakowych oraz ułatwiają wydalanie rakotwórczych związków z organizmu. Składniki: 2 średnie brokuły 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka oleju 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej sól, pieprz prażone pestki słonecznika Wykonanie: Podziel brokuły na różyczki, odetnij łodygi. Ugotuj
Qlinarnie i Qlinarnieświeżych brokuł, 200 g mrożonego groszku, 200 g pieczarek, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, świeży tymianek, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego, 1 łyżeczka sosu Worcester, 20 ml śmietanki 30%, pieprz czarny świeżo mielony, olej rzepakowy, cer camembert. P rzygotowanie: Ziemniaki obieram y, myjemy i kroimy w kostkę. Umyte brokuły dzielimy na mniejsze różyczki(...)garnku zagotowujemy 1 litr wody z zielem angielskim, liśćmi laurowymi, dodajemy ziemniaki, groszek i brokuły. Warzywa gotujemy do miękkości. (Kilka różyczek brokuł gotujemy oddzielnie w lekko osolonej wodzie, pod koniec dodajemy 50 g groszku). Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Warzywa miksujemy za pomocą blendera do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy sos s Worcester, sos sojowy, 1 łyżkę oleju
Moniki Smakołykiwodzie. Wyciągamy z wrzątku i przelewamy zimną wodą, aby zahamować proces gotowania. Odstawiamy i przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Teraz czas na ziemniaki. Ok. 8 szt. większych ziemniaków wstawiamy równorzędnie z brokułem i gotujemy, aż będą na w pół ugotowane. Odcedzamy ziemniaki i odstawiamy, żeby lekko przestygły. Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy na płaskiej blaszce wysmarowanej oliwą z oliwek(...)mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy octem balsamicznym. Użyliśmy do tej surówki 2 pomidory czerwone i jeden czarny oraz 1/2 szalotki. Na koniec 2 duże łyżki kukurydzy. Teraz czas na brokuły :) na pewno już wystygły na tyle, że spokojnie możemy je maczać w cieście naleśnikowym i kłaść na rozgrzany olej. My używamy oleju ryżowego. Ma wysoką temperaturę dymienia
vegetaniekurczakiem i brokułami (można zastąpić kalafiorem, co kto woli), z mnóstwem aromatycznych przypraw. Składniki na jedną tartę: opakowanie ciasta francuskiego 2 pojedyncze piersi z kurczaka 300 g brokułów pokrojonych w drobne różyczki 2 jajka 200 g kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka pieprzu 2 łyżki oleju(...)nakłuwamy widelcem. Z resztek ciasta wycinamy paski, które trafią na wierzch tarty. 4. W misce dokładnie mieszamy śmietanę z jajkami, doprawiamy gałką muszkatołową i bazylią. Wrzucamy kurczaka i brokuły, mieszamy i wykładamy równomiernie na ciasto francuskie. Na wierzch przyklejamy paski z ciasta, całość posypujemy parmezanem. Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach. Przed podaniem odstawiamy do lekkiego przestygnięcia
My Culinary Art