oscypka :) Składniki: - 2 brokuły - 1 podwójny filet z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 pęczek szczypiorku - 3 małe oscypki - 4 ogórki kiszone - 6 łyżek majonezu - przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Brokuły obgotowujemy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem przyprawy do kurczaka. Ugotowane brokuły dzielimy na różyczki. Oscypki, szczypiorek i ogórki kroimy w kosteczkę. Wszystkie przygotowane
Zainspirowana w kuchniBrokuł w sosie czosnkowym to pomysł na szybką i prostą do przygotowania przekąskę na słono. Sałatka jest mocno czosnkowa, a brokuły w całości są "otulone" sosem jogurtowo-majonezowym. Przed podaniem sałatkę należy posypać pestkami dyni lub płatkami migdałowymi. Składniki na porcję dla 2 osób: 1 brokuł 2 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżki pestek dyni lub płatków migdałowych sól, pieprz Brokuł pokroić na mniejsze różyczki. Umyć i przełożyć na durszlak. Do garnka wlać wodę. Posolić i gdy woda zacznie wrzeć to przesypać różyczki brokuła. Gotować pod przykryciem, aż do lekkiej miękkości brokuła. Ugotowane różyczki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Pozostawić do ostudzenia. W międzyczasie do miski przełożyć jogurt
UgotowaćBardzo lubię kotlety z warzyw szczególnie te z brokułami i fetą. Są sycące i smaczne, najlepiej smakują podane z surówką. Idealne na piątkowy obiad lub kolację, nie wiem dlaczego ale bardziej wolę kotlety z warzyw niż z mięsa(...)Składniki: 1 duży brokuł 2 ziemniaki 100 gram sera typu feta 1 jajko 4 łyżki płatków owsianych Lestello Sól, pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Sposób przygotowania: Broukła dzielimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, pozostawiamy do ostudzenia. Ziemniaki obieramy kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Do miski przekładamy brokuły, ziemniaki
Bajeczna KuchniaDziś zapraszam na bardzo fajną propozycję , brokuły z czosnkiem oraz bułką tarta , super się sprawdza jako dodatek do obiadu , bądź do jedzenia samodzielnie , zapraszam do wypróbowania przepisu , może i tobie zasmakuje tak samo jak mi . Składniki 1 duży bukiet brokuła 2 ząbki czosnku pół kostki masła ( dobrej jakości ) 4 łyżki bułki tartej sól pieprz(...)łodyga wystawała , gotuję do miękkości około 25 minut . Kiedy brokuł nam się ugotował , wyjmujemy go z wody i odkładamy na kilka minut w durszlak do odsączenia , a w oddzielnym garnku rozpuszczamy masło , dodajemy obrane , oraz sprasowane ząbki czosnku , masełko z czosnkiem kilka sekund podsmażamy , następnie dodajemy nasze wcześniej ugotowane brokuły , ( ale bez łodygi ) oraz bułkę tartą , doprawiamy do smaku
Mój Smakpieczonej dyni Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Spaghetti ze szpinakiem i oliwkami Świderki z salami,cukinią i grana padano Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną(...)brokułami w sosie z serem pecorino Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata
Moja smaczna kuchniaBrokuły posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotnie dlatego powinniśmy spożywać je często. Chronią przed rakiem,wrzodami żołądka,anemią,korzystnie wpływają na wzrok,regulują poziom cukru we krwi. Brokuły można spożywać na surowo lub gotowane na parze. Jeżeli gotujemy je we wodzie należy robić to bardzo krótko by ich nie rozgotować,muszą być al dente inaczej tracą swe cudowne właściwości(...)średni brokuł (ok.500g) 200 g sera feta 100 g ziaren słonecznika sos: 200 g gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 duży ząbek czosnku sól świeżo mielony pieprz Brokuła podzielić na różyczki i ugotować na parze,musi być lekko twardy i chrupiący. Słonecznik uprażyć na gorącej patelni na rumiano. Ser feta pokroić w niedużą kostkę. Na półmisku ułożyć różyczki
Kolorowa kuchnia Elkiuznania dobieramy warzywa , Moje składnik i : jajka, groszek z puszki Pudliszki, szynka konserwowa (ok. 30 dag ) kukurydza z puszki Pudliszki, 3 świeże marchwie, brokuły ( ja użyłam mrożone ) Warzywa : brokuł i marchew gotujemy w słono – słodkiej wodzie do miękkości . Uwaga na brokuł aby się nie rozgotował ! Jajka gotujemy na twardo . Po ostudzeniu kroimy w ćwiartki i układamy na samym(...)dnie foremki . Ostudzoną marchew , szynkę konserwową kroimy w kostkę. Przecedzamy groszek i kukurydzę . Kładziemy warstwami : jako , groszek, szynka konserwowa, marchew, kukurydza, brokuł. Zalewa : ( ilość zależna od wielkości formy , mi wystarczył litr zalewy ) 1 l wody, 2 płaskie łyżeczki vegety w czerwonym opakowaniu, 0,5 łyżeczki soli. 8 łyżeczek żelatyny bez przypraw firmy Cykoria. ( w garnuszku zalewamy ją pół szklanki zimnej
Pysznosci Babci Basiziemniaków 450 g brokułu 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni grzanki: około 8 kromek chleba tostowego masło Przygotowanie : Do bulionu wkładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 8 minut. Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę. C ałość gotujemy przez około(...)minut aż warzywa będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. (Kilka różyczek brokułu wyciągamy do dekoracji) Uzyskaną zupę blendujemy na gładki krem. Chleb kroimy w kosteczkę, wrzucamy na roztopione masło i pieczemy rumiane grzanki stale mieszając. Krem podajemy z kawałkami brokuła, pestkami dyni oraz grzankami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszną pierś kurczaka z brokułem, którą możemy podać z ryżem, kaszą lub makaronem. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania piersi kurczaka będziemy potrzebować: około 600 g piersi z kurczaka 1 brokuł (około 500 g) 250 g pieczarek 100 ml bulionu na sos: 300 ml bulionu 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki mąki kukurydzianej lub pszennej(...)czosnku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżka startego korzenia imbiru do smaku sól, pieprz olej do smażenia duża patelnia lub rondel Link do filmu z przygotowania: Pierś kurczaka z brokułem Przygotowanie: Do przygotowania dania możemy użyć rosołu lub wywaru warzywnego. Umytą i osuszoną pierś kurczaka kroję w nie za dużą kostkę, pieczarki kroję w półplasterki. Dokładnie wypłukany brokuł pod bieżącą
Uwaga Babcia GotujeSoczyste kawałki z piersi kurczaka w aromatycznym koperkowym sosie z jogurtu greckiego. Według mnie najlepiej smakują z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem. mięso z piersi kurczaka (ok. 400 g) 1 pęczek koperku 250 g jogurtu greckiego 1/2 szklanki bulionu sól i pierz do smaku 2 łyżeczki majonezu olej do smażenia Dodatkowo: ugotowany ryż i brokuły lub kalafior(...)dobrze rozgrzanym na patelni oleju. Dodać przygotowany sos. Dokładnie wymieszać i smażyć na patelni jeszcze przez kilka minut aż sos zgęstnieje. Zdjąć z patelni i podawać z ryżem oraz brokułami lub kalafiorem
Bulliozupa-krem, ale kremowa brokułowa. Bez ani jednej kropli śmietany. Light i fit – ale w żadnym wypadku nie mdło czy byle jak. Oszczędzamy kalorie, ale nie smak. Brokuł myjemy, trzonek oddzielamy, koronę dzielimy na małe różyczki. Duże róże brokułu kroimy na pół. Czosnek przeciskamy przez praskę. Pora rozcinamy nie całkiem do końca wzdłuż i dokładnie płuczemy go między listkami(...)wszystko razem w garnku dokładnie mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy – zawartość garnka szybko i widocznie zgęstnieje. Mieszając pora, wędzonkę i zasmażkę wlewamy do garnka rosół lub bulion, wrzucamy różyczki brokułu, garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy zupę na bardzo małym ogniu, do miękkości warzyw. Doprawiamy solą (najlepiej sola czosnkową) i pieprzem według uznania. Na koniec zupę można potraktować dwojako – odławiamy łyżkę
Karo in the Kitchengotowania dodać różyczki brokuła wraz z ziołami (bazylią, szałwią zieloną pietruszką - oczywiście zioła wg.uznania) i gotować jeszcze jakieś 15 minut. By warzywa nie straciły koloru dodajemy szczyptę cukru. Kiedy brokuł będzie już miękki , wyciągamy go z garnka wraz z pozostałymi warzywami , odkładamy na później parę mniejszych różyczek brokuła (do dekoracji). Wszystkie warzywa razem miksujemy na gładki krem ,możemy również użyć(...)feta zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokruszyć go drobno.Ser spowoduje,iż zupa uzyska nieco wyraźniejszy smak Zupę rozlać na talerze i udekorować ugotowanymi różyczkami brokułu wraz z małym kleksem śmietany (lub jogurtu naturalnego).Najlepiej podawać wraz z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym. Smacznego
Aromatyczne Podróżenich coś dobrego. Efekty zobaczycie poniżej. Krem jest pyszny, lekki i delikatny w smaku. Można dodać do niego śmietany, creme fraiche lub zaciągnąć go mąką. Zupa-krem z brokuł www.kuchniasmakow.blogspot.com 4-6 marchewek 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki masła 1 brokuł 4-5 szklanek wody 2-3 łyżki bulionu w proszku natka pietruszki ew. pieprz, sól(...)obrać, drobno pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek podprażyć na 3 łyżkach masła, ok 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. 2. Brokuł umyć, podzielić go na różyczki. 3. Do garnka wlać wodę, wsypać bulion, zagotować. Do gotującego się bulionu dodać gorące warzywa, różyczki z brokuła. Całość gotować ok. 20-30 minut
Kuchnia smakówDodałam pokrojone łodyżki brokuła. Chwilę razem się smażyły. Następnie dorzuciłam różyczki brokuła, wlałam bulion i wino. Zostawiłam na małym gazie, na około 10 minut, aż brokuł zmięknie. Zmiksowałam zupę, dodałam 65 g sera pleśniowego i zostawiłam do gotowania, aż ser się rozpuścił. Wlałam śmietanę, doprawiłam do smaku solą i pieprzem. W rondelku rozgrzałam pozostałe masło(...)wrzuciłam odłożone różyczki brokułu , żeby się podsmażyły. Wlałam 4 łyżki wody i zostawiłam do gotowania około 5 minut. Wyjęłam z rondelka. Zupę nalałam do miseczek. Udekorowałam ją pokruszonym pozostałym serem i różyczkami brokuła. Jeśli taka forma podania zupy przypadnie Wam do gustu, to zachęcam do zrobienia i życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny
Kuchnia u KrysiSkładniki: niecałe 2 szklanki kolorowego makaronu świderki 2 ząbki czosnku szklanka pokrojonej w kostkę marchewki (może być mrożona) szklanka zielonej mrożonej fasolki szparagowej szklanka zielonego mrożonego groszku kilka kwiatów brokułów 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki tartego parmezanu przyprawy: sól, pieprz, 3 ziela angielskie, 2 liście laurowe, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka(...)słodka i chili oliwa z oliwek pół szklanki wody Jak przyrządzić? Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pokrojony w cienkie talarki czosnek, lekko go przysmaż, następnie dodaj wszystkie warzywa (oprócz brokułów) wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim, polej połową szklanki wody. Duś pod przykryciem do miękkości, przypraw do smaku wedle uznania. Pod koniec na parę minut wrzuć kwiaty brokułów
Zasmakuj Kuchni