Zupa krem z brokułów. Można podawać ją z serem feta, serem pleśniowym, prażonymi migdałami, groszkiem ptysiowym czy domowymi grzankami. Jest bardzo smaczna, aromatyczna, sycąca i prosta w przygotowaniu. Można podawać ją na obiad lub kolację oraz na ciepło lub na zimno w formie chłodnika. Podczas przygotowywania zupy krem z brokułów warto dodać go całego, łącznie z łodygą, ponieważ(...)składników odżywczych. Jest idealna na chłodniejsze dni. Jej atutem jest to, że można przygotować ją zarówno ze świeżego jak i mrożonego brokuła. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zupa krem z brokułów 5 z 1 głos Autor: Przepis czytelnika Danie: Zupa Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Porcje 4 porcje Przygotowanie 25 min. Gotowanie 25 min. Kalorie
ProstePesto.plZapiekanka z ryżem, kurczakiem i brokułem. Ta zapiekanka z ryżem , kurczakiem , brokułem i serem mozzarella to znakomita i szybka propozycja na pyszny obiad w ciągu tygodnia. Zapiekanka jest łatwa do przygotowania i co najważniejsze zadowoli każdego kto jej spróbuje. Smaki zapiekanki są proste i atrakcyjne, przygotowanie łatwe w przeciwieństwie do wielu innych przepisów na zapiekanki . Brokuł z kurczakiem , ryż(...)pyszne i mega łatwe połączenie, a całość tworzy wyśmienite danie ! Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy
Zdrowy Styl JoannyAzjatycki kurczak z sezamem i brokułem. Pierś z kurczaka w sezamie z dodatkiem brokuła i ryżu jest popularnym daniem w kuchni azjatyckiej. Delikatne kawałki kurczaka , w lepkim sosie z dodatkiem soku z pomarańczy i całość podkreśla czosnkiem i sezamem . Czosnek nadaje cudownej pikanterii i ostrości. Jest to idealny pomysł na rodzinny obiad. Znakomity obiad, który jest gotowy w kilka minut(...)Brokuł jest wszystkim znanym warzywem i lubianym, to bardzo dobrze, ponieważ posiada wyjątkowe właściwości zdrowotne. Brokuł jest bogaty w antyoksydanty, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Zmniejsza ryzyko chorób serca. Chroni przed anemią, reguluje poziom cukru we krwi. Posiada właściwości antynowotworowe. Obniża ciśnienie krwi. Jedzenie brokułów wzmacnia stawy i stają się one bardziej elastyczne. Zapobiega występowaniu anemii. Pozytywnie wpływają
Zdrowy Styl Joannysycąca. Nie trzeba podawać do niej pieczywa, czy plasterków szynki, bo wszystko ma już w sobie. Bardzo fajnym patentem jest ugotowanie makaronu w tej samej wodzie, w której gotujemy brokuły. Pozwala on zaoszczędzić wodę oraz energię. Nie wylewamy wody 2 razy, ani też nie musimy tej wody 2 razy doprowadzać do wrzenia praktycznie od zera. Woda po ugotowaniu brokuła(...)lekko zielonkawe zabarwienie ale doskonale sprawdzi się do gotowania makaronu, w żaden sposób nie wpływa to na smak makaronu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Sałatka z brokułem, szynką i serem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 8 porcji Przygotowanie 20 min. Gotowanie 20 min. Kalorie 200 kcal Sałatka makaronowa z różyczkami brokuła, szynką
ProstePesto.plMakaron z brokułami w sosie z nerkowców Uwielbiam przygotowywać przepisy na dania obiadowe, ponieważ wiem, że chętnie z nich korzystacie. Makarony kocham obecnie na równi z kuchnią azjatycką, dlatego tak często są spotykane w moim menu. Dzisiaj przygotowałem dla Was coś klasycznego w smaku, czyli kremowy makaron z brokułami w sosie z nerkowców, który zachwyci każdego! Czy mleko(...)domowe jest najlepsze w smaku, dlatego takiego użyłem 😅 Jeśli chcesz, możesz je zastąpić innym mlekiem roślinnym. Świetnie sprawdzi się np. mleko kokosowe. Co jeszcze można ukręcić z brokuła? Brokuł, jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Można z nim stworzyć takie wspaniałości obiadowe, jak np. zapiekanka z ryżem i brokułami , czy naleśniki z brokułami . Świetnie sprawdza się również
BlendmanZupa krem z brokułów. Jesienią w mojej kuchni królują rozgrzewające zupy krem. Pyszne, proste w przygotowaniu. Dziś zapraszam Was na kolejną propozycję. Zupa krem z brokułów powstaje z kilku prostych składników. Mając wcześniej przygotowany bulion warzywny jest, to naprawdę szybka propozycja obiadowa. Krem brokułowy, który Wam dziś proponuję ma przyjemny, łagodny smak. Gęstość zupy zależy od indywidualnych upodobań(...)wystarczy dodać więcej lub mniej bulionu. Zupa krem z brokułów wspaniale smakuje sama pita z kubeczka lub z dodatkami. U mnie najczęściej jest to groszek ptysiowy. Zupę podaję też np. w towarzystwie grissini lub domowych grzanek. Dla osób szukających ciekawych smaków zupę można podać z porcją podprażonych na suchej patelni płatków migdałowych. Składniki: 500 g brokułów 1 średnia
Słodkie okruszkiSzynka z brokułami , danie do słoika na wyjazdy Szynka z brokułami to propozycja dla wszystkich , którzy muszą ze sobą zabrać obiad z domu i mają dość sklepowych słoików . Idealny , zdrowy posiłek , pachnący i smakujący domem . Czego więcej potrzeba na studiach , czy w pracy jak nie kawałka domu ze słoika Dobre jedzeni to na pewno nie klops ze sklepu(...)solą , cukrem do smaku . Dusimy , gotujemy pod przykryciem na małym ogniu do czasu , aż mięso zacznie robić się miękkie . Ziemniaki obieramy , kroimy w ćwiartki lub inne ale duże kawałki . Brokuły dzielimy na różyczki . Oba warzywa umieszczamy w garnku z prawie gotową wieprzowiną . Zakrywamy pokrywką i dusimy do czasu aż ziemniaki i brokuły będą gotowe . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dolewamy
Ogrodnik w podróżyChrupiąca i szybka do przygotowania tarta – quiche z brokułem i serem pleśniowym . Wiosenna propozycja na obiad lub kolację. Świetnie ozdobi również nasz stół na nadchodzącą Wielkanoc. Tarta typowa dla miłośników sera z niebieską pleśnią. Ja użyłam ulubionego sera pleśniowego – Stilton, ale Wy możecie użyć innego. Tartę – quiche przygotowałam z gotowego ciasta francuskiego dobrej jakości (zwróćcie uwagę(...)kupowane przez Was ciasto francuskie zawierało prawdziwe masło). Tarta jest bardzo łatwa do przygotowania. Ciasto podpiekamy i na podpieczone wykładamy lekko podgotowane zielone brokuły i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie dobrego ciasta francuskiego z masłem 0.5 łyżeczki suszonego tymianku 250 g śmietanki kremówki 30% 3 jaja 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem 140 g sera
Moja DelicjaMacie ochotę na pyszną zupkę. Grzybowa z suszonych grzybów z dodatkiem brokułów i kaszy gryczanej jest przepyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. Suszone grzyby pachną niesamowicie. Dla mnie grzybowa musi być intensywna w smaku i zapachu. Świetnym dodatkiem do grzybowej zupy jest rozmaryn, który podkreśla smak zupy. Zdarza mi się, że przesadzam z romarynem ale ja naprawdę bardzo lubię tą przyprawę(...)która przypomina mi zapachem las i grzyby . Dlatego rozmaryn świetnie pasuje w potrawach z leśnych grzybów, nie mniej w grzybowej. Bardzo często gotuję grzybową z brokułami. Bardzo mi odpowiada połączenie grzybów z brokułami nie tylko w zupie. Piekę często tartę z grzybami i brokułami . Ciekawym dodatkiem w tym przepisie jest również kokosowa śmietanka. To taka propozycja
codojedzeniapoprzednim poście;) ) bardzo nie lubię marnowania jedzenia. Dodatkowo w obecnej sytuacji #niemarnuję (lub jak kto woli #lesswate) ma dla mnie jeszcze większe znaczenie. Dlatego dzisiaj bierzemy się za łodygę brokułu, która w większości domów ląduje po prostu w koszu. Przyznam się, że sama kiedyś ją wyrzucałam, jednak na szczęście zmieniłam podejście. Jak się okazuje łodyga brokułu posiada większe ilości składników(...)odżywczych, witamin i błonnika niż kwiaty tego warzywa, czyli "różyczki" które są zjadane najczęściej. Tych, których nie przekonują właściwości zdrowotne może przekona fakt, że łodyga brokułu to ok. 50% porcji, którą kupujemy. Oznacza to, że wyrzucając łodygę wyrzucacie połowę wydanych pieniędzy. ;) Możliwości na wykorzystanie brokułowej łodygi jest naprawdę dużo. Ja na początek proponuję frittatę, do której zużyłam także trochę czerstwego
Pełny talerzWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na pyszną i prostą w przygotowaniu sałatkę z brokułem i serem feta. Do przygotowania sałatki będziemy potrzebowali: 1 brokuł około 300 g pomidorków koktajlowych kostka sera feta (około 270 g) na sos: około 4-5 łyżek oliwy łyżka soku z cytryny (może być ocet jabłkowy) 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki ksylitolu, cukru lub miodu(...)ziół prowansalskich sól, pieprz + można dodać słonecznik prażony, orzeszki piniowe lub miks nasion do sałatek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem na: Sałatka z brokułem i serem feta Przygotowanie: Najpierw przygotuję brokuł: Brokuł kroję na mniejsze kawałki i gotuję. Brokuł możemy ugotować na parze, ja gotuję od momentu zagotowania się wody około 8 minut, tak żeby brokuł był
Uwaga Babcia GotujeDziś lekko orientalne smaki - wołowina smażona z brokułami w sosie słodko kwaśnym na bazie sosu sojowego, brązowego cukru i chilli. Do tego ryż jaśminowy i ziarna sezamu i mamy danie jak z najlepszej chińskiej restauracji a wysiłku niewiele. Do przygotowania dania użyłam łaty wołowej, czyli kawałka wołowiny, które nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu. Ale po okrojeniu z tłuszczu(...)baardzo cienkie plasterki ( najlepiej po uprzednim zamrożeniu) będzie idealna do tego dania. Nie ma co przepłacać za polędwice jak ze znacznie tańszej łaty można wyczarować takie cudo. Wołowina z brokułami w sosie słodko-ostrym ½ kg chudej łaty wołowej 3 łyżki oleju 3 ząbki czosnku 1 brokuł 1 szklanka wywaru ( najlepiej wołowego ale może też być warzywny) SOS 1/3 szklanki
Smaczny zeszytBardzo lubię brokuły, a do brokułów idealnie pasuje sos czosnkowy i słona feta. Żeby złamać "miękkość" sałatki dodaję prażone migdały. Mmmmm pycha Składniki: brokuł - 1 duży lub 2 małe, ser feta-pół opakowania, płatki migdałów - 3 łyżki, kilka ząbków czosnku, mały jogurt naturalny, majonez - 2 łyżki. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy na parze(...)minut. Dzięki gotowaniu na parze brokuły zachowują swój kolor i są sprężyste. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni, fetę kroimy w kostkę. Brokuły układamy na półmisku, dodajemy fetę i przygotowujemy sos: jogurt naturalny mieszamy z 2 łyżkami majonezu, dodajemy drobno pokrojony czosnek. Gotowym sosem polewamy brokuły i posypujemy prażonymi migdałami
Moja kraina smaków