Krokiety ziemniaczane z brokułami to pyszna przekąska, która świetnie smakuje wraz z sosem czosnkowym . Idealnie nadaje się również jako dodatek do obiadu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ziemniaczane z brokułami – Składniki: 1kg ziemniaków 500g brokuła ok. 220g sera żółtego 3 jajka do masy ziemniaczanej + 3 jajka do panierowania ok. 100g bułki tartej do panierowania pieprz, sól do smaku(...)proszku suszona bazylia i oregano do smaku 2 ząbki czosnku (lub więcej do smaku) przeciśnięte przez praskę olej rzepakowy do głębokiego smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety ziemniaczane z brokułami – Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować wraz z dodatkiem soli. Ostudzić, a następnie zmielić lub ugnieść. Dodać jajka, starty ser, wymieszać. Brokuły podzielić na malutkie różyczki, zalać wrzątkiem, przykryć
Kulinarne Przebojeponakłuwać w kilku miejscach widelcem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Piec spód około 15 minut. Ciasto powinno tylko lekko się zarumienić. Wyjąć, pozostawić do ostygnięcia. Farsz: 500 g brokułów 250 g sera gorgonzola lub Lazur 300 g śmietany 18 % 3 jajka sól i czarny pieprz do smaku oraz: około 30 g płatków migdałowych do posypania wierzchu Brokuły(...)minut. Odcedzić, przelać zimną wodą. Odsączyć. Gorgonzolę lub ser Lazur pokroić lub pokruszyć na małe kawałeczki. Na podpieczony spód wysypać połowę sera pleśniowego. Ułożyć na nim ciasno ugotowane brokuły, posypać je pozostałym serem. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodać sól i pieprz do smaku. Wylać masę jajeczną na brokuły. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzać do temperatury
maniapieczeniaryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje): 500 g mielonej wołowiny (udziec) 400 g ryżu jaśminowego lub basmati 1 brokuł 1 mała marchewka pęczek dymki 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 cm kawałek świeżego imbiru starty(...)sól morska Sos tajski: 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z limonki listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę skrobiemy i obieraczką do jarzyn tworzymy paski. Różyczki brokuła i paski marchewki wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez dwie minuty. Przelewamy zimną wodą
Poezja smakuBrokuły w sosie czosnkowym Do obiadu, na przystawkę, bądź też jako samodzielne danie - brokuły w sosie czosnkowym. U mnie na stole głownie podawane są do obiadu jako dodatek do mięsa. Brokuły można polać samym sosem, ale można również posypać je pokruszoną fetą, czy też prażonym słonecznikiem. Prosty przepis, może stać się urozmaiceniem każdego stołu. Składniki(...)cukru opcjonalnie: prażone ziarna słonecznika i pokruszona feta Sposób przygotowania: W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i łyżeczką cukru. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się wody. Dodanie cukru do wody spowoduje, że brokuły nie stracą żywego zielonego koloru. Różyczki gotować 5-6 minut, po czym odcedzić je na sicie i polać obficie zimną wodą
na moim stole...zaprzyjaźnić się z tym warzywem na dłużej. Składniki 1 brokuł 4 szklanki bulionu warzywnego 1 ząbek czosnku 300 ml jogurtu naturalnego sól pieprz garść płatków migdałowych Płatki migdałowe prażymy na patelni i odstawiamy do wystygnięcia. Odcinamy różyczki brokuła od łodygi. Następnie płuczemy. Bulion gotujemy i na wrzątek wrzucamy brokuły. Gotujemy 10 minut i odstawiamy do wystygnięcia. Ugotowane i przestudzone(...)brokuły blendujemy, dodajemy jogurt naturalny, czosnek oraz przyprawy. Przez parę minut jeszcze raz wszystko dokładnie blendujemy. Gotowy krem delikatnie podgrzewamy cały czas mieszając. Po nałożeniu zupy na głęboki talerz lub do miseczki nakładamy prażone płatki migdałowe i tak podajemy zupę. Świat zna brokuły od 2 000 lat. Są cennym źródłem witaminy C, A, PP i z grupy
My Chcemy Jeśćszczypta ziół prowansalskich szczypta mielonej słodkiej papryki szczypta soli i pieprzu 3 łyżki ziaren słonecznika. Gotujemy makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. W osobnym garnku gotujemy osoloną wodę na brokuły, kiedy zacznie wrzeć wrzucamy brokuły do wody i czekamy aż nabiorą intensywnego koloru, wtedy są gotowe. Brokuły można przygotować również na parze, wtedy będą jeszcze lepsze. Makaron(...)brokuły odcedzamy z wody. Przygotowujemy sos z jogurtu, ziół prowansalskich, czosnku, papryki, soli i pieprzu. Mieszamy i odstawiamy na czas prażenia ziaren słonecznika. Na suchą rozgrzaną patelnię wrzucamy ziarna słonecznika i prażymy je na niewielkim ogniu. Na talerz wykładamy makaron, układamy różyczki brokuła i polewamy sosem. Całość obficie posypujemy ziarnami słonecznika. Gotowe! Smacznego! Skomentuj
MamaOskarkaBrokuły (nazywane także zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową) znajdują się w 10 najwartościowszych warzyw. Lista ich zalet dla naszego organizmu jest naprawdę długa. Przede wszystkim brokuły są "nafaszerowane" antyoksydantami, które mają silne działanie przeciwrakowe. Oprócz tego zawierają także beta-karoten, witaminę C i foliany (które wspomagają regenerację tkanek i komórek, a także są niezbędne do wytwarzania czerwonych krwinek(...)kiełków brokuła Pietruszkę, seler, ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Bulion zagotować. Do wrzątku wrzucić pokrojone warzywa, gotować ok. 5 minut. Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Dołożyć do zupy, gotować razem jeszcze 5 -7 minut (aż brokuły będą miękkie). Zupę partiami zmiksować z płatkami migdałów (trochę odłożyć do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem. Podawać z kiełkami i pozostałymi płatkami
Pełny talerzzapraszam do jej zrobienia i smakowania. Składniki: 500 g brukselki, 1 brokuł, ok. 300 g, 250 g pieczarek, 3 jajka, suszony czosnek, 100 g sera żółtego, 100 ml śmietanki 30%, świeży tymianek, sól do smaku, pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Umytą brukselkę zalewamy wodą (wody tyle(...)żeby przykryła tylko brukselkę) i gotujemy pod przykryciem. Kiedy będzie lekko ugotowana dodajemy brokuły i sól. Nie dolewamy wody. Brokuły ugotują nam się na parze, powinny być al. dente. Warzywa odcedzamy. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i suszymy. Jeśli są małe pozostawiamy je w całości, jeśli są większe przekrawamy na połowę lub ćwiartki. Na patelni rozgrzewamy
Moniki Smakołykisię jedzenia, trochę inwencji twórczej i nowy obiad lub kolacja gotowa. Szybko, tanio i smacznie! Składniki: ? ziemniaki puree z poprzedniego dnia ? kawałek kurczaka upieczenego, u mnie pierś ? 1 opakowanie brokułów mrożonych ? 1/2 szklanki śmietany 18% ? kilka plastrów sera żółtego ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. ? Na spód wyłożyć warstwę ziemniaków. ? Upieczonego kurczaka pokroić w kostkę(...)wyłożyć na ziemniaki. ? Brokuły lekko obgotować w posolonej wodzie z łyżeczką cukru – nie stracą koloru. ? Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. ? Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. ? Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. ? Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut
To co kochampizze w kolejnych 4 odsłonach:) Tym razem do wyboru: I. Kebab (z kurczakiem, sosem czosnkowym i sałatą) II. Rybna (z tuńczykiem, serkiem wiejskim i kukurydzą) III. Cztery sery z brokułami (mix serów i brokuły) IV. Włoska (z domowym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i parmezanem) Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 mini pizzerinek (4 smaki po 4 sztuk(...)szczypta pieprzu ziołowego łyżka ziół prowansalskich II. Rybna (z tuńczykiem): 80 g tuńczyka w sosie własny z puszki 3 łyżki serka wiejskiego 2 łyżki kukurydzy III. Cztery sery z brokułami: 100 – 120 g mix serów (ser pleśniowy, brie, ser gouda, mozzarella) 70 – 100 g brokułów mrożonych IV. Włoska: Pesto bazyliowe (domowej roboty – link do przepisu poniżej
KuchniaWeDwoje.plChyba najczęściej robię dania z makaronem, a to przez to, że można je przygotować dosłownie w 5 minut. Makaron Tagliatelle z brokułem, to moja kolejna propozycja dla zapracowanych makaronowych smakoszy. Połączenie z brokułem, czosnkiem i limonką (ewentualnie z cytryną) bardzo trafione. Polecam na lunch, obiad lub kolację. Składniki: (2 porcje) 250 g makaronu Tagliatelle lub podobnego 1 brokuł 3 ząbki(...)sporą szczyptą soli. Dodać różyczki brokuła kwiatem do góry (łodygi powinny być w wodzie, a kwiaty nad wodą). Gotować pod przykryciem ok. 4 minut. Przy pomocy łyżki cedzakowej wyciągnąć brokuły z wody (wodę zostawiamy do gotowania makaronu). Brokuła najlepiej wyłożyć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru wody. Można przykryć, aby nie wystygł na czas przygotowania sosu. Do wody
Moja DelicjaSałatka z brokułem, łososiem i jajkiem Prosta, szybka i wyjątkowo smaczna sałatka z brokułem, wędzonym łososiem i jajkiem, doskonała na domowe przyjęcia. Sałatka z brokułem, łososiem i jajkiem Składniki: 1 brokuł 1 opakowanie łososia wędzonego na zimno (100g) 3 jajka 1 puszka kukurydzy Majonez Sól Pieprz Sałatka z brokułem, łososiem i jajkiem Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w lekko(...)osolonej wodzie przez około 10min,(nie może być rozgotowany) odcedzamy i intensywnie przelewamy zimną wodą – powiedzmy hartujemy, aby brokuł zachował swój żywy, intensywnie zielony kolor. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Łososia dzielimy na małe kawałki, a kukurydzę odcedzamy. W salaterce umieszczamy obgotowany i podzielony na małe kawałki brokuł, pokrojone jajka, łososia i kukurydzę, dodajemy trzy
Księga-Smakuspotkać się z dwoma sałatkami z brokułem: sałatka z brokułami, kukurydzą i jajkiem oraz sałatka brokułowa . Obie były wegetariańskie. Tym razem jest to kapitalna sałatka z kurczakiem i brokułem. Te dwa składniki dopełnia sos czosnkowy, który jest idealny zarówno do kurczaka, jak i do brokuła. Sałatka z brokułem i kurczakiem Składniki: podwójna pierś z kurczaka średni brokuł puszka kukurydzy(...)czosnek) pieprz sól Kurczaka oczyszczamy z błonek i kroimy w małą kostkę. Doprawiamy go przyprawami, solą, pieprzem i olejem. Dokładnie mieszamy. Smażymy na gorącej patelni. Gotowy zostawiamy do wystudzenia. Brokuł dzielimy na średnie różyczki. Wrzucamy go do gotującej się, lekko posolonej wody i gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na chwile w durszlaku do odcieknięcia. Kukurydzę odsączamy
PatiGotujeWitam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną sałatkę z brokułem, makaronem i serem feta, która idealnie nadaje się do podania na lekki obiad, kolację lub do wzięcia do pracy na drugie śniadanie. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania sałatki makaronowej będziemy potrzebować: 300 g makaronu kokardki 1 brokuł kostka sera feta (około 270 g) 1/2 pęczka natki pietruszki 1 pęczek(...)naturalnego typu greckiego (około 100 g) 4 łyżki majonezu (około 100 g) 1 łyżka octu winnego sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem: Sałatka makaronowa z brokułem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Brokuł dzielę na mniejsze kawałki i gotuję. Do wody w której będę gotowała brokuł dodaję dwie szczypty
Uwaga Babcia Gotujetwórczej i nowy obiad lub kolacja gotowa. Szybko, tanio i smacznie! Składniki: • ziemniaki puree z poprzedniego dnia • kawałek kurczaka upieczenego, u mnie pierś • 1 opakowanie brokułów mrożonych • 1/2 szklanki śmietany 18% • kilka plastrów sera żółtego • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. • Na spód wyłożyć warstwę ziemniaków. • Upieczonego kurczaka(...)Ułożyć warstwę brokułów na kurczaku. • Śmietanę wymieszać z solą i pieprzem, polać brokuły. • Ser żółty porwać na kawałki i posypać na brokułach. • Zapiekankę piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 30 minut
To co kocham