makaronu zite ale niestety w naszych sklepach ciężko go dostać więc ja użyłam kolorowych rurek. Warto sięgnąć po ten przepis. Składniki: 400 g zite lub innego makaronu 800 g brokułów 2-3 pomidory bez skórki pół szklanki oleju 2 ząbki czosnku 3 filety anchois 1 pęczek świeżej bazylii sól, pieprz tarty parmezan Wykonanie: Brokuły podgotować i odcedzić.( Do tej potrawy(...)używamy jedynie górnych części warzywa). Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, dodać lekko zgnieciony nożem czosnek i rozgniecione anchois oraz brokuły. Smażyć na małym ogniu, brokuły dokładnie obracać. W drugim garnku podgrzać roztarte pomidory, drobno posiekaną bazylię, sól, pieprz (nie doprowadzać do wrzenia). Ugotowany makaron ,,al dente"i dobrze odcedzony dodać do brokułów, usuwając przy tym ząbki czosnku. Całość dobrze
Pysznie & Piękniewięc na moim stole zawitała ryba. Kompozycja jest zaczerpnięta z jednej z moich ulubionych książek z przepisami, choć została przeze mnie nieco zmodyfikowana. Składniki na tagliatelle z łososiem i brokułami (4 porcje): tagliatelle 250 g (opakowanie) brokuł 500 g łosoś (świeży filet) 300 g ząbek czosnku śmietana do sałatek 12% - 280 g łyżeczka mąki 3 łyżki wody 2 łyżki siekanego(...)koperku sok z 1/2 cytryny sól pieprz Gotować makaron i brokuły w osolonej wodzie w dwóch różnych garnkach przez 10 minut. W tym czasie pokroić łososia w średniej wielkości kostkę i posolić. Posiekać czosnek. Podsmażyć rybę z czosnkiem. Zalać sokiem z cytryny, dodać wodę i śmietanę. Dosypać posiekanego koperku. Rozrobić kopiatą łyżeczkę mąki w zimnej wodzie, wlać na patelnię. Doprawić
Karola gotujeBardzo fajny pomysł na lekką kolację. Brokuł, do którego uprażyłam sezam. Oczywiście brokuł przygotowany w ten sposób, może być również dodatkiem do obiadu :) Jak uprażyć sezam? Do tego przepisu potrzeba 2 łyżek sezamu. Ja uprażyłam więcej i dodawałam potem do różnych potraw. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i wrzuciłam na nią sezam. W 200 stopniach C podpiekałam(...)momentu, aż sezam się zarumienił. Trzeba pilnować, żeby się nie spalił. Składniki na ok. 2 porcje: 1 mały brokuł 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sezamu uprażonego 50 ml wywaru warzywnego 1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżo startego Zagotowałam wodę i na wrzątek wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł. Gotowałam 6 minut. Następnie, po odcedzeniu, przelałam go zimną wodą. Dzięki
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comBardzo fajny pomysł na lekką kolację. Brokuł, do którego uprażyłam sezam. Oczywiście brokuł przygotowany w ten sposób, może być również dodatkiem do obiadu :) Jak uprażyć sezam? Do tego przepisu potrzeba 2 łyżek sezamu. Ja uprażyłam więcej i dodawałam potem do różnych potraw. Blaszkę do pieczenia wyłożyłam papierem do pieczenia i wrzuciłam na nią sezam. W 200 stopniach C podpiekałam(...)momentu, aż sezam się zarumienił. Trzeba pilnować, żeby się nie spalił. Składniki na ok. 2 porcje: 1 mały brokuł 1 łyżka oleju sezamowego 3 łyżki sezamu uprażonego 50 ml wywaru warzywnego 1 łyżeczka mielonego imbiru lub świeżo startego Zagotowałam wodę i na wrzątek wrzuciłam podzielony na różyczki brokuł. Gotowałam 6 minut. Następnie, po odcedzeniu, przelałam go zimną wodą. Dzięki
Szczęśliwa kuchniaBardzo często przeglądamy internet w poszukiwaniu szybkiej przekąski na przyjęcie, nie inaczej było także w naszym wypadku… tylko, że przepis na muffiny z brokułem i serem żółtym znaleźliśmy w książce kucharskiej. Przekąska jest niezwykle szybka do przygotowania i bardzo prosta… składa się dosłownie z kilku składników. Możemy ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno :) Świetnie(...)przekąski będzie pasował sos pomidorowy albo sos czosnkowy. W składnikach znajdziecie link do przepisu na oba sosy. Muffiny z brokułem i żółtym serem – składniki (na ok. 6 dużych muffinów): 6 jajek ok. 1/3 brokuła 100g sera żółtego sól pieprz sos pomidorowy sos czosnkowy Muffiny z brokułem i żółtym serem – przepis: Brokuła gotujemy przez ok. 3 minuty we wrzątku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!koncentrat soku z wiśni, naturalny aromat * jabłka * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku (szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki, grzyby shitake) * aromat truskawkowy Po otwarciu opakowania czuć wyraźną, intensywną woń słodkiej truskawki. W środku znajduje się 8 małych "granolowych" kuleczek i troszkę okruszków :) Kulki(...)płatki owsiane (38%) * jabłka (9,5%) * rodzynki * syrop z agawy * cukier kokosowy * olej słonecznikowy * olej kokosowy * pełnoziarniste chrupki z ryżu brązowego * inulina * mąka z tapioki * warzywa w proszku - szpinak, brokuły, marchewka, pomidory, buraki (0,4%) * grzyby shitake Jak one pachną!!! Przecudownie cynamonowo :) Naturalnie i intensywnie. W smaku cynamon jest również mocno wyczuwalny. Kuleczki są też bardzo słodkie, lekko chrupiące
Zdrowie na języku :Pkoniec dodaj szpinak i wszystko delikatnie przemieszaj. Sałatka makaronowa z pesto, suszonymi pomidorami i fetą Składniki / dla 2 osób: 150 g makaronu penne (u mnie razowy) 200 g różyczek brokułu (u mnie mrożony) 2-3 czubate łyżki dowolnego pesto ( domowego bazyliowego , z liści natki rzodkiewki , można też dać do niego szpinak , natkę pietruszki czy szczaw) lub pesto ze słoika(...)sałatki makaronowej z pesto, suszonymi pomidorami i fetą: Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Na 3-4 minuty przed końcem gotowania do tego samego garnka dodaj mrożone brokuły, które ugotują się razem z makaronem. Jeżeli używasz świeżego brokuła, dodaj go do makaronu na 6-8 minut przed końcem gotowania. Poczekaj aż makaron i brokuły przestygną. Mrożone brokuły występują
Chilli Czosnek i OliwaNaleśniki nadziane brokułami i camembertem. Chrupiąca panierka i pyszny farsz. Pomysł na sycący, wegetariański obiad. Nie podaję przepisu na naleśniki, bo zakładam że każdy ma swój ulubiony. Ja zazwyczaj robię od razu więcej z 0,75 litra mleka, 2 jajek, szczypty soli oraz mąki pszennej dodawanej aż do uzyskania odpowiednio gęstego ciasta. Smażę je na maśle lub suchej patelni(...)naleśników średniej wielkości 1 średnia cebula 500 g brokułów + sól do wody 1 okrągły ser camembert (120 g) 200 g śmietany 18% kilka liści bazylii kilka liści oregano 1 łyżeczka pieprzu ok. 1/2 łyżeczki soli 2 ząbki czosnku 2 jajka + szczypta soli 1,5 szklanki bułki tartej kilka łyżek oliwy (do podsmażenia cebuli oraz do smażenia krokietów) Brokuły zalać wodą
Bulliooctem balsamicznym Farfalle z brukselką, natką pietruszki i czosnkiem Fasolka po bretońsku Gęsta jarzynowa z brukselką Gulasz warzywny z cukinią Gulasz z kurczaka z kaszą jęczmienną Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą Kasza(...)Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Naleśnik z gorgonzolą zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami Naleśniki z serem, jogurtem greckim i cytrusami Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą
Moja smaczna kuchniaSałatki z brokułami ś wietnie komponują się na stole. Bardzo lubię połączenie brokułów z rożnymi składnikami poczynając od szynki przez sery czy inne warzywa. Dzisiaj szybka kompozycja która nie wymaga czasu w przygotowaniu. Śmiało można rzec, że to sałatka awaryjna, która sprawdzi się także jako kolacja kiedy goście zawitają niezapowiedziani. Brokułowa sałatka(...)szynką i kukurydzą podana z kleksem majonezu Składniki : 1 brokuł około 500-600 g 40 g szynki konserwowej 1 puszka kukurydzy 1 pęczek koperku majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie : Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy al dente, wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Szynkę kroimy w kosteczkę, przekładamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikażdego krążka kładziemy farsz, zlepiamy brzegi, wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 2- 3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Podajemy okraszone masłem. składniki na farsz z brokułami: ok. 300 g brokułu 70 g sera żółtego 130 g sera białego 1 mała cebula 4 ząbki czosnku (mniej lub więcej, wg własnego smaku) sól, pieprz tłuszcz do smażenia(...)osolonej wodzie do miękkości (ok. 5 min.). Odsączamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Brokuły blendujemy lub rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, ser żółty oraz ser biały. Wszystko mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniazupy lekkie, buliony, rosołki z dodatkami lub bez. Są też zupy kremy... No właśnie, ja dzisiaj proponuję Wam lekką, ale treściwą i gęstą zupę krem, którą przygotowałam ze zmiksowanych brokułów. Ta zupa nadaje się idealnie nie tylko na obiad, ale również na kolację. Spróbujcie... polecam Składniki: 1 brokuł (ok. 500 g) 1 łodyga selera naciowego(...)można przygotować świeży, dowolny bulion z drobiu. Na dużej patelni rozgrzałam oliwę z masłem na średnim gazie. Wsypałam cebulę. Dodałam seler i łodyżki brokułów. Po chwili dodałam płatki migdałowe. Wymieszałam i smażyłam około 10 minut, żeby warzywa zmiękły i nabrały złocistego koloru. W rondlu zagotowałam bulion. Do warzyw na patelnię
Kuchnia u KrysiFritatta, czyli omlet z jajek i różnych dodatków, to potrawa popularna w Hiszpanii i we Włoszech. Dziś proponuję prosty przepis na to smaczne danie. Brokuły, feta i oliwki to składniki tej ciepłej przekąski. Składniki 1 mały brokuł 1 opakowanie sera feta light 3 jajka 4 łyżki płatków jaglanych 100 ml mleka 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego czosnku sól(...)widelcem. Dodajemy płatki jaglane, mleko, świeżo mielony pieprz, suszony czosnek i mieszamy. Z solą trzeba uważać, ponieważ ser feta jest dość słony. Do masy jajecznej dodajemy fetę i przestudzone brokuły. Mieszamy i następnie przelewamy do formy na tartę. Na wierzchu układamy zielone i czarne oliwki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako ciepłą przekąskę
My Chcemy JeśćFilety z kurczaka są dobrze doprawione, następnie delikatnie na oleju rzepakowym podsmażone. Pory w plasterkach są dodane, niewielką ilością wody zalewane, chwileczkę duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane, a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom(...)mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 ml wody, sól do smaku, 1 świeży brokuł, 250 g ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania. Przygotowanie: Kurczak: Filety oczyszczamy, myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Mieszamy ze sobą pieprz czarny, cytrynowy, zioła tajskie, trawę cytrynową
Moniki Smakołykikażdy lubi brokuły, ale w tej wersji powinny przypaść Wam do gustu, ta rolada brokułowa jest naprawdę smaczna i łatwa w przygotowaniu. Zachęcam do spróbowania. Przygotowanie : 15 min. Gotowanie i pieczenie: 30 min. Dla 6 osób ● 600 g różyczek brokułów ● 4 jajka ● 3 łyżki jogurtu naturalnego ● 30 cl bulionu warzywnego ● Sól i pieprz Sos beszamelowy(...)mleka ● 2 żółtka* ● 50 g świeżo startego żółtego sera typu Ementaler ● 2 szczypty gałki muszkatołowej ● Pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Brokuły umyj i osusz, podziel na różyczki, i ugotuj w bulionie warzywnym do zupełnej miękkości (około 15-20 minut), a następnie odcedź. Oddziel białka od żółtek. Zmiksuj brokuły z jogurtem
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska