Włoch. Makaron z małą ilością dodatków smakuje wybornie i przyrządza się go bardzo szybko. Składniki 300 g makaronu orecchiette 1 puszka pomidorów pelati 1 puszka białej fasoli 500 g brokułów 1 cebula 3 ząbki czosnku 4 łyżki startego parmezanu 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Przygotowanie Cebulę obrałem, posiekałem i zeszkliłem na oliwie. Dodałem(...)pomidory i wlałem ¼ szklanki wody. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Dodałem odsączoną fasolę i posiekane listki bazylii, doprawiłem do smaku. Makaron ugotowałem w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania włożyłem różyczki brokułów. Odcedziłem, wymieszałem z sosem, posypałem startym parmezanem
R'n'G KitchenWielbiciele zdrowych warzyw i makaronu powinni spróbować, pyszne szybkie danie . Składniki 400 g makaronu penne 1 średni brokuł 1 cukinia 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 12 % 100 g sera pleśniowego lazurowego pół łyżeczki startej gałki muszkatołowej sól biały pieprz Przygotowanie Brokuł opłukałem, podzieliłem na małe różyczki, odciąłem twarde łodygi. Cukinię pokroiłem na półplasterki. Warzywa
R'n'G Kitchenrównież paprykowe grzanki i paski boczku. 3 l wody 300 g udek z kurczaka Pęczek włoszczyzny (por + natka pietruszki) 2 marchewki 3 młode ziemniaki 1 kalarepa 1 kalafior 1 brokuł 300 żółtej fasolki szparagowej 1 łyżka przyprawy uniwersalnej typu Vegeta 2 łyżeczki posiekanego koperku 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka liścia lubczyku Sól, Pieprz 2 łyżki śmietany 18% Grzanki i chipsy(...)miękkie wyjmujemy je, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy z powrotem do garnka. Marchewkę obieramy i kroimy w pół plasterki. Ziemniaki i kalarepę w kosteczkę. Kalafiora oraz brokuł dzielimy na małe różyczki. Fasolkę szparagową kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą uniwersalną, posiekanym koperkiem, liściem lubczyku i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość
VioletoweKucharzeniezazwyczaj podobnie, zatem bazę do zupy proponuję ugotować według tego przepisu: tu. Warzywa i mięso z rosołu można wykorzystać do pasztetu, na przykład: tego. 2 marchewki z rosołu 1/2 brokułu, podzielonego na różyczki 2 szalotki sól, pieprz, papryka wędzona łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1/2 szklanki makaronu w kształcie malutkich kuleczek 1/2 pęczka natki pietruszki 200 gram(...)minuty z każdej strony pod koniec grillowania dodajemy na patelnię cukier trzcinowy i karmelizujemy chwilę szalotki. Filet z indyka kroimy na kawałki. Do gotującego się rosołu dodajemy różyczki brokułu i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy makaron i gotujemy kilka minut. Dodajemy pokrojoną marchewkę i natkę pietruszki, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Porcję zupy podajemy z grillowanym indykiem
Mango Papajaoknem powoli wszystko się zazielenia. Więc czas na coś zielonego i wiosennego na moim blogu. Dziś zapraszam Was na zupę w pięknym zielonym kolorze, czyli krem z brokułów z czosnkowo- ziołowymi grzankami własnej produkcji. Ugotowaną na bazie bulionu warzywnego. Miłośnicy mięsa mogą oczywiście ugotować ją na bazie bulionu drobiowego. Brokuły mają wiele właściwości odżywczych. Wpływają na nasze samopoczucie, udowodniono również
Passion of Cookingmarket Real kupionej tamże za 99 grosików :) A do owej tarty potrzebujemy: Ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 1 łyżeczka soli Farsz: 1 brokuł 1 cebula 400g sera gorgonzola 3 jajka 0,5 litra śmietany pieprz, sól Do posmarowania blachy: trochę masła Na początek uściślijmy dwie rzeczy: jeśli twój żołądek nie bardzo toleruje takie(...)masę. Mamy jeszcze trochę czasu więc dzielimy brokuła na małe różyczki. Jak ciasto nam się zrobi to wyjmujemy je z piekarnika i układamy na nim uduszoną cebulę i różyczki brokułu. Całość posypujemy pokruszoną (czy raczej rwaną, bo kruszy się słabo) gorgonzolą i zalewamy zalewą. Doprawiamy po wierzchu pieprzem. Wkładamy do piekarnika na 30 minut i gotowe :) Przed krojeniem warto trochę
Marder&Marder Manufacturedziś była ograniczona liczba składników, ale zachęcam do eksperymentowania :) U mnie w domu pojawia się dość często ze względu na prostotę wykonania, oszczędność czasu i przepyszny smak :) Składniki: jeden brokuł 3 ziemniaki 2 marchewki pietruszka sól, pieprz bulion lub przyprawa kucharek (łyżka) 4 kromki chleba 4 ząbki czosnku Przygotowanie: Ziemniaki obrać, marchewkę i pietruszkę oskrobać. Pokroić w niewielkie kawałki(...)razem z brokułem włożyć do garnka i zalać wodą (bulionem). Gotować do miękkości, zalewając wywarem tak, aby przykryć warzywa. Bardzo smaczną opcja jest dodanie szpinaku do zupy. Gdy warzywa będą miękkie odlać nadmierną ilość płynu, doprawić i zblendować po lekkim przestudzeniu. Kromki chleba posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pokroić na niewielkie kawałki. Podsmażyć na łyżce masła. Krem podawać
ChilliJemylubi czosnkowo - brokułowe klimaty, ten polubi moja propozycję. Mam nadzieję oczywiście :) Fajna przekąska, ale i sycące danie. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 1 świeży brokuł duża pierś z kurczaka ok 25dag makaronu kokardki 400ml śmietany 18% 5-6 ząbków czosnku sól, pieprz, cukier do smaku przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Makaron gotujemy z dodatkiem soli i odrobiny oleju. Wodę do obgotowania brokuła(...)kurczaka. Śmietanę wlewamy do miseczki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do śmietany. Dodajemy szczyptę cukru, oraz pieprz i sól do smaku. W dużej salaterce łączymy ze sobą ugotowany brokuł, przestudzonego kurczaka i makaron. Zalewamy sosem i mieszamy. Mniam :) Smacznego
ChilliJemysmażone na oleju a w papirusie to z pewnością ta propozycja Wam posmakuje. Przełamaniem smaku jest dość intensywny w smaku sos podawany na zimno i zapiekane pod beszamelem brokuły i kalafior. Polecam :) Składniki: Duży płat pstrąga tęczowego łososiowego pół brokuła pół kalafiora 0,5l mleka łyżka masła łyżka maki pszennej łyżeczka gałki muszkatałowej sól, pieprz 3 łyżki koperku łyżka soku(...)cytryny 0,5 ogórka zielonego 200ml jogurtu naturalnego oliwa chilli w proszku Przygotowanie: Kalafior i brokuł dzielimy na części i gotujemy w osolonej lekko wodzie. Przekładamy do nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego. Do małego garnuszka wkładamy masło i rozpuszamy nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie z masłem drewniana łyżką. Powoli małymi partiami dolewamy mleko cały czas
ChilliJemyząbki rozgniecionego czosnku Przyprawy szczypta gałki muszkatołowej szczypta curry 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki tymianku sól i pieprz do smaku Przygotowanie (bez pieczenia 30 minut): - brokuł i cukinię ugotować o osolonej wodzie (nie rozgotować) - cebule pokroić w dużą krostę i poddusić na oliwie - brokuł, cukinię, cieciorkę przepuścić przez maszynkę
Pora na pora i pomidoraSkładniki: garść rukoli 3-4 rzodkiewki 8 białych szparagów kiełki rzodkiewki i kiełki brokułu ser feta olej z orzechów laskowych Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 6-7 minut. Rzodkiewki myjemy, kroimy na pół (zostawiamy kilka młodych, miękkich listków jeśli to możliwe), rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Na talerzu układamy rukolę, rzodkiewki, pokrojone(...)pół szparagi. Całość posypujemy serem feta oraz kiełkami: rzodkiewki i brokułu. Polewamy łyżką oleju z orzechów laskowych
Mango Papajaróżnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję tuńczyka w towarzystwie awokado, zieleniny, czarnych oliwek, pomidorów i domowego majonezu, u mnie o smaku curry. Gofry brokułowe Składniki: na 3 gofry 150 g świeżych brokułów 125 g mozzarella 2 jajka2 łyżki śmietanki lub oleju 2 łyżki utartego parmezanu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku ½ łyżeczki chili płatków Utrzyj brokuły na tarce
codojedzeniaCUKINIĄ Przepis na 4-6 porcji Potrzebujemy: 2 puszki krojonych pomidorów 1 puszkę mleczka kokosowego 1 cukinię 1 czerwoną paprykę 1 żółtą paprykę Mieszankę warzywną – kalafior, brokuł, marchewka 2 szklanki ryżu jaśminowego Sok z 1/2 cytryny Natkę pietruszki (może być świeża kolendra) 2 ząbki czosnku Przyprawa Curry 1 łyżkę mielonego kuminu 1 łyżkę brązowego cukru(...)pieprzem. Warzywa smażymy na rozgrzanej oliwie ok 10-15 minut, aż lekko się przyrumienią i będą miękkie. 2. W między czasie nastawiamy ryż i jeśli warzywa: kalafior, brokuły i marchewka są mrożone, to rozmrażamy je gotując w osobnym garnku. Uważamy, żeby nie rozgotowały się, a były al dente. 3. Do dużego garnka dodajemy pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek
Bananowe PoleSkładniki: 2 brokuły 1 seler naciowy 0,5 kubka tartego parmiggiano reggiano sól pieprz 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 kostki serka topionego Gouda 2 litry wody Przygotowanie: brokuły rozdzielamy na mniejsze różyczki, selera kroimy na mniejsze części, wstawiamy do gotującej się, osolonej wody kiedy będą miękkie, blendujmey nie odcedzając wody, dodajemy serki topione oraz starty parmezan, dokładnie mieszamy, ciągle podgrzewając
Luźna Kuchniaręką jeśli najdzie nas ochota na danie z parowaru. Polecam kupno tego urządzenia. Cena jest atrakcyjna a wykonanie i jakość naprawdę dobre. To dla mnie prawdziwe odkrycie, bo brokuły czy szparagi z wody nigdy nie będą tak aromatyczne jak te z parowaru. Nie trzeba brudzić trzech garnków, bo cały obiad przygotujemy w jednym, trzypoziomowym urządzeniu. A co przygotowałam(...)parowarze? Brokuły, szparagi i parowane kotleciki z piersi kurczaka. Wszystko należy ułożyć na tackach (mięso na samym dole), doprawić i... po robocie. :-) Parowar 30 minut przygotuje nam smaczny i zdrowy posiłek. Parowar można kupić w każdym większym sklepie ze sprzętem AGD lub w sklepie formowym http://mpm.pl/ Firma prowadzi również sklep, w którym można nabyć części do produktów
Szefowa kuchni