Jest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny
Kuchnia Pełna Pasjioliwek przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka Sos: pół świeżego brokuła mały jogurt naturalny typu greckiego świeża mięta ząbek czosnku przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Przygotowanie sosu: Brokuły podzielić na cząstki, zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami zblendować na gładki sos. Można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Przygotowanie kotletów : Ziemniaki
vegetaniezwarte żółtozielone róże zbudowane są ze stożków różyczek, które w kształcie przypominają wieżyczki minaretów. Poza nietypowym wyglądem rośliny te bogate są w składniki odżywcze. Mają atrakcyjny smak trochę przypominający brokuł. Są łagodniejsze, bardziej kremowe i orzechowe, i mniej gorzkie niż zwykły brokuł czy kalafior. Polecamy wypróbować to warzywko, jeśli jeszcze nie mieliście okazji, bo naprawdę warto. Zobaczcie
vegetanieniedopuszczalne ! A kilka dni bez makaronu dla fanów makaronów, jakimi jesteśmy, to szmat czasu. Mamy nadzieję, że u Was jest podobnie. Dzisiaj nowy prosty pomysł na makaron z brokułami. Postanowiliśmy połączyć kolory włoskie i wyszło nam super danie :) Myślicie czasem o gotowaniu poprzez kolory ? Nam to się często zdarza, bo uwielbiamy kolorowe jedzenie. Zawsze zastanawiamy się nad łączeniem kolorów(...)tworzenia dania na podstawie łączenia przemyślanych kolorów. Makaron funghetto z brokułowym pesto, serem bałkańskim i buraczkami. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu funghetto 1 średniej wielkości brokuł 1/2 sera w typie bałkańskim lub feta kilka plastrów buraczków z zalewy octowej 2 ząbki czosnku garść słonecznika łuskanego 250 ml śmietanki słodkiej 12 % (weganie: śmietanka sojowa) bazylia, oregano, pieprz, ostra
vegetaniesilnie rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością tłuszczu smażę jajko, nie roztrzepując go. Białko musi się ściąć, ale żółtko powinno pozostać płynne. Pod koniec smażenia oprószam solą, pieprzem i podaję. BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM /własny;/ dla 2 osób 2 świeże jajka ok. 300g samych różyczek brokuła 1/2 pęczka natki pietruszki 60g białej cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)klarowane (1 łyżka), wbijam jajka tak, aby się ze sobą nie zlały. Smażę, doprawiając solą i pieprzem. Białko powinno ściąć się dokładnie, a żółtko pozostać płynne. Podaję z ciepłym brokułem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizupy jarzynowej; - sól, pieprz, oregano, Wykonanie: 1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w plastry, włóż do garnka, zalej wrzątkiem dodając łyżeczkę soli. Gotuj do miękkości i odcedź. 2. Kalafior i brokuł umyj, podziel na różyczki, blanszuj we wrzątku około 10 minut, odcedź. 3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj 5 minut. 4. Cebulę pokrój(...)drobną kostkę, pierś z kurczaka pokrój w kostkę i przypraw z solą i pieprzem. Podsmaż kurczaka z cebulą z małą ilością oleju. 5. Do naczynia żaroodpornego włóż ziemniaki, brokuły, kalafior, marchew, cebulę i kurczaka, wymieszaj z oregano. Polej wszystko rosołem i posyp startym (lub pokrojonym w paski) żółtym serem. Zapiekaj 30 min w temperaturze 180 stopni! Smacznego Zapiekanka przed wstawieniem
dom-agi.plDzisiaj po raz pierwszy chciałam Wam zaproponować danie rybne. Sama nie jestem wielką miłośniczką ryb, jednak łososia wędzonego baaardzo lubię. Powinniśmy go jeść jak najczęściej, nie
Kuchnia Pełna Pasjipotrzebujemy: - 4 średniej wielkości ziemniaki - 1 polędwicę wieprzową (można ją zastąpić innym mięsem) - różyczki brokułów - sól, pieprz - ser do posypania Ziemniaki ugotować na pół twardo. Mięso pociąć w grube plastry i podsmażyć na patelni W naczyniu żaroodpornym układać plastry mięsa i ziemniaków na przemian. U mnie była to tylko jedna warstwa. Na wierzch poutykać różyczki podgotowanych brokułów. Całość posypać serem
Szybko Tanio Smacznieproponuję je z dodatkiem łososia... CIASTO FRANCUSKIE Z PYSZNYM FARSZEM SKŁADNIKI: opakowanie ciasta francuskiego łosoś wędzony kilka usmażonych, doprawionych pieczarek, kurek lub innych grzybów kilka pomidorów suszonych, różyczki z brokułów, zblanszowane w osolonej wodzie, pieprz, vegeta, odrobina czosnku, WYKONANIE: Piekarnik nastawić na 200 stopni, góra i dół. Ciasto rozwinąć z rolki i z obu krótszych boków dekoracyjnie pociąć radełkiem(...)pieczenia czy tam papierze czy w formie, bo odpada potem przenoszenie topiącego się ciasta. Na środku ułożyć łososia, posypać pieprzem i innymi przyprawami wg. uznania, Na to pieczarki, brokuły i pomidory, czosnek. Zawinąć, zakładając paski ukośnie na siebie, na przemian, jak na zdjęciu
Kuchnia BeatyDziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki
Kuchnia Beatydiametralnie. Teraz często u mnie goszczą kremy brokułowe, dyniowe czy marchewkowe. Wszyscy się nimi zajadają, a do tego są zdrowe i niskokaloryczne. Krem brokułowy z prażonymi migdałami SKŁADNIKI: 1 brokuł świeży lub mrożony 2-3 marchewki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy(...)brokuły i pokrojone marchewki. Całość zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Po ugotowaniu dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie miksujemy na krem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i dodajemy do talerza łyżkę jogurtu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokoło 25-30 minut. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian kurczaka i cebulę. Szaszłyki przekładamy do parowaru i okładamy brokułem - ustawiamy parowar na 30 minut. Szaszłyki podajemy z ryżem, brokułem i kiełkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifetą i prażonymi ziarnami bardzo mi odpowiada. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i wielokrotnie przekazywałam go już dalej. Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 1 brokuł 200 g sera feta 1 czerwona cebula 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 50 g mieszanki ziaren - Słoneczne Pola (słonecznik, sezam i siemię lniane) PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy(...)małe różyczki i gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzatku. Brokuł ma być chrupiący a nie rozgotowany. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy do cebuli pieprz do smaku i mieszamy to z zawartością miseczki. Całość posypujemy prażonymi ziarenkami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBrokuły - to warzywo polecane osobom palącym. Brokuły zawierają witaminy z grupy B, a także C i K. Zawierają także prowitaminę A oraz kwas foliowy, żelazo, wapń i selen. Mają dużo sulforafanu i indoli, substancje które mają działanie antynowotworowe. Chronią przede wszystkim układ oddechowy, więc w te warzywa powinni wzbogacić swoją dietę zwłaszcza palacze, także bierni. Najnowsze badania wykazały, że składniki
Przepisy i porady kulinarneChociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy więcej sulforafanu niż dojrzałe brokuły. Substancja ta utrudnia rozwój bakterii Helicobacter pylori wywołującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Kiełki pszenicy są natomiast jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Wymiata ona z naszego organizmu wolne rodniki
Przepisy i porady kulinarne