Dziś proponuję KREM Z BROKUŁÓW smaczna i pożywna zupa, którą można podawać np. z grzankami. SKŁADNIKI: 1 duży brokuł najlepiej bez rdzenia 2 skrzydełka, udko lub inne mięso, może być wieprzowe 4-5 ziemniaków 1 średni seler 1 pietruszka nać pietruszki
Kuchnia Beatydiametralnie. Teraz często u mnie goszczą kremy brokułowe, dyniowe czy marchewkowe. Wszyscy się nimi zajadają, a do tego są zdrowe i niskokaloryczne. Krem brokułowy z prażonymi migdałami SKŁADNIKI: 1 brokuł świeży lub mrożony 2-3 marchewki 2 łyżki kukurydzy 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Do garnka wkładamy(...)brokuły i pokrojone marchewki. Całość zalewamy małą ilością wody i gotujemy pod przykryciem do miękkości warzyw (ok 15-20 minut). Po ugotowaniu dodajemy kukurydzę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie miksujemy na krem. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. Zupę przelewamy na talerze, posypujemy uprażonymi płatkami migdałów i dodajemy do talerza łyżkę jogurtu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiokoło 25-30 minut. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na patyczki do szaszłyków nakładamy na przemian kurczaka i cebulę. Szaszłyki przekładamy do parowaru i okładamy brokułem - ustawiamy parowar na 30 minut. Szaszłyki podajemy z ryżem, brokułem i kiełkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkifetą i prażonymi ziarnami bardzo mi odpowiada. Przepis dostałam kilka lat temu od koleżanki i wielokrotnie przekazywałam go już dalej. Sałatka brokułowa z prażonymi ziarnami SKŁADNIKI: 1 brokuł 200 g sera feta 1 czerwona cebula 1/3 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz 50 g mieszanki ziaren - Słoneczne Pola (słonecznik, sezam i siemię lniane) PRZYGOTOWANIE: Brokuła dzielimy(...)małe różyczki i gotujemy 5 minut w lekko osolonym wrzatku. Brokuł ma być chrupiący a nie rozgotowany. Odcedzamy na sitku i przekładamy do miseczki. Ser feta kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę, zalewamy oliwą i mieszamy. Dodajemy do cebuli pieprz do smaku i mieszamy to z zawartością miseczki. Całość posypujemy prażonymi ziarenkami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiBrokuły - to warzywo polecane osobom palącym. Brokuły zawierają witaminy z grupy B, a także C i K. Zawierają także prowitaminę A oraz kwas foliowy, żelazo, wapń i selen. Mają dużo sulforafanu i indoli, substancje które mają działanie antynowotworowe. Chronią przede wszystkim układ oddechowy, więc w te warzywa powinni wzbogacić swoją dietę zwłaszcza palacze, także bierni. Najnowsze badania wykazały, że składniki
Przepisy i porady kulinarneChociaż są one bardzo delikatne i niepozorne znacznie przewyższają dojrzałe rośliny ilością substancji odżywczych i ich przyswajalnością. Na przykład kiełki brokułów zawierają aż 30 razy więcej sulforafanu niż dojrzałe brokuły. Substancja ta utrudnia rozwój bakterii Helicobacter pylori wywołującej wrzody żołądka i dwunastnicy. Kiełki pszenicy są natomiast jednym z najbogatszych źródeł witaminy E. Wymiata ona z naszego organizmu wolne rodniki
Przepisy i porady kulinarneJak już wcześniej wspominałam ciasto francuskie smakuje doskonale zarówno na słodko, jak i słono. Ponieważ mamy jeszcze karnawał ciasto to daje nam nieograniczone możliwości w tworzeniu
Kuchnia Pełna Pasjisłodyczy:) Miałam ochotę na zupę krem. Nie mogłam się zdecydować czy zrobić cebulową czy brokułową więc stworzyłam ich połączenie - efekt wyszedł na prawdę pyszny. SKŁADNIKI: 3 szkl bulionu 1 brokuł lub 1 opakowanie (ok 450g) brokuła mrożonego 2 duże cebule 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka masła 1. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na łyżce(...)masła. 2. Bulion zagotować, wrzucić brokuł, a gdy ponownie się zagotuje dodać cebulę i czosnek. Gotować do miękkości warzyw. 3. Całość zmiksować. Dodać sok z cytryny i doprawić do smaku (ilość i rodzaj przypraw zależy od tego, jak intensywny był bulion). Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, a dodatkowo - tak jak u mnie - zupę można posypać uprażonymi ziarnami słonecznika
Kto ugości moich gości?ogórki kiszone kilka różdżek brokułu 1 cebula 2 łyżeczki musztardy 100 g jogurtu greckiego majeranek, oregano, sól, pieprz olej Przygotowanie: Makaron i brokuły gotujemy w osolonej wodzie al dente. Cebule, szynkę, mięso kroimy w kostkę, zaś parówkę w talarki, a następnie podsmażamy na łyżce oleju. Zmniejszamy ogień . Paprykę oraz ogórki również kroimy
Symfonia smakowanatką, młody seler z natką, cebula, 1/4 kapusty włoskiej, por) 5 ząbków czosnku liście laurowe ziele angielskie kilka listków maggi (idealnie zastępuje wegetę czy kostkę rosołową) 1 brokuł zielone szparagi puszka groszku garść posiekanego lubczyku 1 łyżeczka curry świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Porcję rosołową obmywamy pod zimną wodą. Do garnka wlewamy 2,5-3 litry wody. Dodajemy porcję rosołową(...)średnim lekko ponad 2 godzinki. Chodzi o to by zupka nam delikatnie pyrkotała wtedy mamy pewność, że będzie ona w pełni aromatyczna. W połowie gotowania dodaje podzielony na różyczki brokuł, groszek, szparagi i posiekany lubczyk doprawiam pieprzem oraz listkami maggi, ja dodałam także łyżeczkę curry. GOTOWE
ClauditteMissCookingSkładniki: porcja rosołowa 1 brokuł około 500 g włoszczyzna (4 marchewki, 1/4 selera, 2 pietruszki, 1 natka, 1 cebula, 1 por, 5 ząbków czosnku, pęczek lubczyku) przyprawy (sól morska, świeżo mielony pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, bazylia) Przygotowanie? Cóż tu pisać....? wywar robimy zwyczajnie jak na rosół z tym, że dodajemy do gotowanie brokuły :). Ja zupę ugotowałam
ClauditteMissCookingmarchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) 1 czubata łyżka cząbru 1 czubata łyżka lubczyku 1 brokuł około 500 g Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Na ogół powinien to być wywar tylko warzywny ja natomiast zrobiłam z wywaru rosołowego, bo po prostu wolę(...)ugotowaniu pozostawić w wywarze jedynie marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, w/w przyprawy, czosnek i ziarenka ziela i pieprzu. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję umyty i pokrojony na kawałki brokuł. Nie dodaję go na początku ponieważ zależy mi na tym aby zachował on swoje właściwości i witaminy. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo doprawiłam jagodami goi, otrębami i płatkami
ClauditteMissCookingSkładniki: pierś kurczaka 1 duży por pół główki nie dużej kapusty 3 marchewki brokuł 200 g żółtego sera 150 ml śmietanki 50 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 50 ml białego wina sól, pieprz sos sojowy szczypta imbiru, tymianku papryka słodka, ostra ciasto francuskie Przygotowanie: Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na dużych oczkach, pora pokroić w ćwiartki, żółty ser zetrzeć(...)przyprawić do smaku ). Mleko , śmietankę i jajka połączyć wlać do woka i jeszcze 2 min trzymać na ogniu. Wyłożyć na ciasto francuskie w formie warzywa z kurczakiem i brokułem, posypać startym serem.Wstawić do pieca rozgrzanego do 200 st C na 35 - 40 min i ...................... Smacznego
Gaździnka warzyPolecam na szybki obiadek...@ IVI Składniki; 30 dkg pieczarek, 1 brokuł, mała śmietana 12 %, makaron świderki, parmezan do posypania, Wykonanie; Makaron gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu. Pieczarki podsmażamy na masełku. Śmietanę mieszamy z dwoma łyżkami mąki i dodajemy do pieczarek. Brok€ł podgotowujemy chwilę. Na talerz nakładamy makaron, brokuły i polewamy sosem. Na koniec posypujemy parmezanem.Smacznego
LEjDISczerwiec Szczypiorek- (II połowa kwietnia, maj, czerwiec) Szparagi- (maj, czerwiec) Szpinak- (II połowa maja, czerwiec) Szczaw- (kwiecień, maj, czerwiec) Ziemniaki- wczesne odmiany (II połowa marca,kwiecień, maj, czerwiec) Lato: Brokuł- (lipiec, sierpień, I połowa września) Burak ćwikłowy- (lipiec, sierpień, I połowa września) przechowywanie w spiżarni (II połowa września) Cebula- wczesne odmiany (lipiec) normalna (sierpień, I połowa września) Czosnek- (lipiec, sierpień(...)września) Szparagi- (lipiec, sierpień) Szpinak- (lipiec) Słonecznik bulwiasty- (sierpień, I połowa września) Szczaw- (lipiec, sierpień, I połowa września) Ziemniaki- wczesne odmiany (lipiec) normalna odmiana (sierpień, I połowa września) Jesień: Brokuł- (II połowa września, październik) Brukselka- (październik, listopad, I połowa grudnia) Burak ćwikłowy- przechowywane w spiżarni (II połowa września, październik, listopad, I połowa grudnia) Cebula- (II połowa września, październik) przechowywane
Krakowskie smaki Ani