minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2-3 ziemniaki 1 mały por 1 burak ½ brokułu ½ cukinii 2 marchewki 1 żółta papryka* 1 czerwona papryka* sól, pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione) oliwa * Użyłam marynowanych papryk i włożyłam je do piekarnika 15 minut później niż resztę(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Nagrzej piekarnik do 180°C. Obierz marchewki, ziemniaki i buraka. Oddziel różyczki brokułu, resztę warzyw pokrój na kawałki (np. talarki i paski). Połóż na wysmarowanej oliwą blaszce (ja użyłam również folii aluminiowej), skrop oliwą i posyp solą, pieprzem i ziołami. Piecz około
Qlinarnie i Qlinarnielanguage:EN-US;} Tradycjonalista może już przestać czytać. Ekspresowe i pyszne danie, dla niebojących się eksperymentów! Znalezione tutaj . 2 porcje. Składniki: ½ cukinii 1 marchewka 1 por lub cebula ½ brokułu olej ½ puszki zielonego groszku sól, pieprz, sos sojowy ½ puszki mleka kokosowego (ok. 150ml) opcjonalnie: curry Cukinię, pora i marchewkę pokrój na talarki. Brokuł podziel na różyczki. Na patelni rozgrzej olej
Qlinarnie i Qlinarnieopakowanie tofu kilka łyżek sosu sojowego olej do smażenia 150-200 g makaronu ryżowego/sojowego lub zwykłego (nitki) 3 ząbki czosnku 10 pieczarek ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ małego brokułu T ofu pokrój w kostkę, umieść w misce i polej sosie sojowym. Odstaw do lodówki, najlepiej na noc. Następnego dnia podsmaż je na oleju z obu stron. Ugotuj makaron(...)opakowaniu. Na szerokiej patelni lub woku rozgrzej olej, podsmaż pokrojony czosnek, odłóż na talerzyk. Znów wlej trochę oleju i podsmaż pokrojone pieczarki, po chwili dodaj pokrojone papryki i różyczki brokułu. Podlej wodą (pół szklanki powinno wystarczyć) i duś chwilę (warzywa mają być ugotowane ale chrupiące). Na koniec dorzuć wcześniej podsmażone czosnek i tofu oraz dodaj ugotowany makaron. Wszystko dobrze wymieszaj
Qlinarnie i Qlinarniemożna przygotować z mrożonek, jednak najlepiej smakuje wiosną, gdy możemy dodać świeże warzywa. marchew - 2 sztuki szpinak świeży lub mrożony - 0.2 kg kalarepa 1 sztuka brokuły mały 1 sztuka kukurydza konserwowa 1/2 puszki groszek zielony - 1 szklanka fasolka szparagowa 0.2 kg. por 1/2 sztuki kalafior ½ sztuki natka pietruszki 1 pęczek(...)żelatyna 70 g. kostka rosołowa 2 sztuki Wszystkie warzywa ugotować, ale nie rozgotować. Gdy wystygną pokroić w kostkę lub w przypadku brokułu i kalafioru podzielić na większe różyczki. Szpinak ugotować w osolonej wodzie i zmielić. 2 szklanki wody zagotować razem z kostkami rosołowymi. Do wrzątku dodać żelatynę (nie gotować) i dokładnie wymieszać do całkowitego jej rozpuszczenia. Do wywaru
Jadło i czytadłoSzybka, łatwa i smaczna takie sałatki są najlepsze. 80 g makaronu małe kolanka 500 g brokułu 1 puszka czerwonej fasolki 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku sól, pieprz Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przelać zimną wodą. Brokuły podzielić na malutkie różyczki i gotować na parze przez 5 minut (gotowanie na parze
Jadło i czytadłokiedy jej mięso zbieleje. Nie można piec za długo bo będzie sucha. Tak przygotowane pstrągi podaję zazwyczaj z frytkami i dowolną surówką. Dziś na życzenie córki zamiennik surówki stanowił brokuł gotowany na parze i powiem szczerze to był strzał w dziesiątkę :) Polecam :) Przepis na brokuły na parze tu link http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/03/brokuy-na-parze-swietne-na-juz-i-do.html A tu zdjęcia po kolei.... od złowienia
Kuchnia z widokiem na ogródPożywna i syta sałatka z kurczakiem, warzywami i serem feta. Całość dopełnia keczupowo-majonezowy sos. Oczywiście dla dbających o linię bez sosu. 1 brokuł 200 g fasolki szparagowej zielonej 500 g kurczaka Przyprawa do gyrosa 2 pomidory 1 ogórek 150 g sera feta Olej do smażenia Sos: 4 łyżki keczupu 4 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku Brokuł kroimy na mniejsze
VioletoweKucharzenieJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na
Kuchnia Pełna Pasjiłyżka posiekanych świeżych liści lubczyku sól Składniki na pur ée : 8 różyczek brokuła 1 ziemniak 1 łyżeczka posiekanego koperku 100 ml wywaru z brokuła (ten powstaje podczas gotowania brokułów, więc go nie wylewamy) Ziemniaka ze składników na purée - gotujemy Brokuły również gotujemy, do miękkości. Wywaru nie wylewamy! Ziemniaka ubijamy z posiekanym koperkiem Ugotowane warzywa - odstawiamy Tajiny moczymy w chłodnej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsię choróbsko ;/ Na poprawę humoru, proponuje delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem jednego z moich ulubionych warzyw- brokuła!:)) Zachęcam!:) Z przepisu powstały 4 porcje. Składniki: podwójna pierś z kurczaka brokuł 2 papryczki chili szklanka mleka łyżka mąki łyżka masła 2 serki topione śmietankowe pieprz, sól W każdej z połówek wycinamy kieszonkę. Mięso oprószamy solą i pieprzem. Brokuła w całości wkładamy(...)oleju z obu stron. Nafaszerowane piersi układamy w naczyniu i polewamy pozostałym sosem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Polecam z pieczonymi ziemniaczkami!:) Rozliczenie: Kurczak ( ok. 700g)- 11zł Brokuł -5 zł Papryczki- 0.50zł Mleko- 0.60zł Serki- 3zł reszta - ok.1zł Ziemniaki- 1 kg-1zł Z podanych składników powstaną 4 porcje obiadu. Suma to- 21,10zł, dzieląc
Czerwona PorzeczkaJest to jeden z moich ulubionych przepisów na domowe danie makaronowe. Carbonara wywodzi się z Włoch, jednak myślę, że obecnie jest to już danie międzynarodowe;-). Oryginalny
Kuchnia Pełna Pasjioliwek przyprawy: pieprz, liść lubczyku, tymianek, ostra papryka Sos: pół świeżego brokuła mały jogurt naturalny typu greckiego świeża mięta ząbek czosnku przyprawy: świeżo starta gałka muszkatołowa, pieprz Przygotowanie sosu: Brokuły podzielić na cząstki, zblanszować w lekko osolonej wodzie, odcedzić. Brokuły wraz z jogurtem, miętą, czosnkiem i przyprawami zblendować na gładki sos. Można dodać drobno pokrojoną papryczkę chili. Przygotowanie kotletów : Ziemniaki
vegetaniezwarte żółtozielone róże zbudowane są ze stożków różyczek, które w kształcie przypominają wieżyczki minaretów. Poza nietypowym wyglądem rośliny te bogate są w składniki odżywcze. Mają atrakcyjny smak trochę przypominający brokuł. Są łagodniejsze, bardziej kremowe i orzechowe, i mniej gorzkie niż zwykły brokuł czy kalafior. Polecamy wypróbować to warzywko, jeśli jeszcze nie mieliście okazji, bo naprawdę warto. Zobaczcie
vegetanieniedopuszczalne ! A kilka dni bez makaronu dla fanów makaronów, jakimi jesteśmy, to szmat czasu. Mamy nadzieję, że u Was jest podobnie. Dzisiaj nowy prosty pomysł na makaron z brokułami. Postanowiliśmy połączyć kolory włoskie i wyszło nam super danie :) Myślicie czasem o gotowaniu poprzez kolory ? Nam to się często zdarza, bo uwielbiamy kolorowe jedzenie. Zawsze zastanawiamy się nad łączeniem kolorów(...)tworzenia dania na podstawie łączenia przemyślanych kolorów. Makaron funghetto z brokułowym pesto, serem bałkańskim i buraczkami. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie makaronu funghetto 1 średniej wielkości brokuł 1/2 sera w typie bałkańskim lub feta kilka plastrów buraczków z zalewy octowej 2 ząbki czosnku garść słonecznika łuskanego 250 ml śmietanki słodkiej 12 % (weganie: śmietanka sojowa) bazylia, oregano, pieprz, ostra
vegetaniesilnie rozgrzanej patelni z odpowiednią ilością tłuszczu smażę jajko, nie roztrzepując go. Białko musi się ściąć, ale żółtko powinno pozostać płynne. Pod koniec smażenia oprószam solą, pieprzem i podaję. BROKUŁ Z JAJKIEM SADZONYM /własny;/ dla 2 osób 2 świeże jajka ok. 300g samych różyczek brokuła 1/2 pęczka natki pietruszki 60g białej cebuli 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki(...)klarowane (1 łyżka), wbijam jajka tak, aby się ze sobą nie zlały. Smażę, doprawiając solą i pieprzem. Białko powinno ściąć się dokładnie, a żółtko pozostać płynne. Podaję z ciepłym brokułem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki