niesamowicie, że wszyscy pytają co chwila "czy już wreszcie gotowa?" ;) Składniki: ziemniaki 1 kg kiełbasa bezglutenowa 200 g pieczarki 300 g cebula 3 szt oliwki 150 g brokuły, kalafior, marchewki mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa(...)przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć. Dodać przyprawy do smaku. Brokuły, marchewkę i kalafiora zalać wrzątkiem i gotować kilka minut. Ziemniaki pokroić w plastry około 1 cm grubości, ułożyć warstwę w nasmarowanym żaroodpornym naczyniu. Nałożyć warstwę grzybów, warzyw, oliwek, plasterków kiełbasy
głodny alergikWykwintna, nietuzinkowa i jedyna w swoim rodzaju... Rozkoszne połączenie kruchego ciasta, brokułów, gruszek - konferencji i sosu na bazie serka pesto- rukola od Arla Apetina, smak wzmacniają suszone gruszki kalifornijskie i odrobina miodu. Jednym słowem rarytasowy obiad ;-) Jako technolog żywności mam nawyk czytania etykiet, serek nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych aromatów ;-) można jak się chce ;-) Zapraszam! SKŁADNIKI: na wierzch(...)Brokuła podziel na małe różdżki. 4. W miseczce połącz za pomocą trzepaczki serek Pesto- Rukola Arla Apetina, przyprawy, jajo i miód. 5. Ciastem wyłóż formę do pieczenia. Ułóż gruszkę, brokuły i śliwki, zalej przygotowanym sosem. Zapiekaj w temp. 180 stopni C przez 55 minut. 6. Tartę możesz podawać na gorąco jak i na zimno. Polecam z białym winem! Wyborna! Zapraszam
SMYKWKUCHNISzkoda, że smaku nie da się tak idealnie opowiedzieć ;) Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Porcja dla 3-4 osób. Składniki: pierś z kurczaka 2 torebki ryżu nieduży brokuł czerwona papryka 200g pieczarek puszka kukurydzy cebula curry sól, pieprz ostra papryka przyprawa gyros szklanka bulionu szklanka mleka łyżka masła łyżka mąki serek topiony śmietankowy (100g) masło do smażenia żółty(...)zarumienienia mięsa. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle. Dodajemy ryż i zalewamy bulionem. Dusimy aż nadmiar wody odparuje, co jakiś czas mieszając, żeby ryż nie przywarł do patelni. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente. Pieczarki kroimy na mniejsze części, paprykę w paski. Wszystkie warzywa podsmażamy razem, aby pozbyć się nadmiaru wody. Ryż mieszamy z warzywami, doprawiamy
Czerwona PorzeczkaPrzepyszna zapiekanka z dwoma serami i mięsem z kurczaka na dzisjejszy obiad. Moja rodzinka uwielbia takie zapiekanki Zapiekanka brokułowo-kalafiorowa SKŁADNIKI: kalafior - 250 g brokuł - 250 g filet z kurczaka - 400 g ryż - 150 g śmietana 18% -190 g jajka -3 szt ser żółty -100 g serek śmietankowy topiony - 1 szt tłuszcz do smażenia koperek pokrojony -2 łyżki sól(...)pieprz, bazylia, oregano i przyprawa kebab-gyros PRZYGOTOWANIE: Kalafiora i brokuły lekko podgotować w osolonym wrzątku. Ryż ugotować na sypko. Podgotowane warzywa odcedzić na durszlaku. Filet z kurczaka umyć, osączyć, pokroić w kostkę. Przesmażyć mięso na tłuszczu z przyprawą kebab-gyros. SOS Serek topiony pokroić na kawałki, rozmieszać ze śmietaną. Następnie dodać jajka i ser żółty starty na tarce, oraz
Kuchnia DanusiPyszne roladki z dwoma warzywami na obiad. Moja rodzinka była zachwycona takim daniem, bardzo im to smakowało Roladki brokułowo-kalafiorowe SKŁADNIKI: filety z kurczaka podwójne - 1 szt brokuły - 8 różyczek kalafior - 8 różyczek mąka do panierowania tłuszcz do smażenia jajko 1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety
Kuchnia DanusiSkładniki: 600 g schabu, ok 10 suszonych śliwek, przyprawy: tymianek, rozmaryn, vegeta, majeranek, pieprz, ciemny sos (u mnie z wczorajszego obiadu), brokuły. Przygotowanie: Schab myjemy, polewamy lekko olejem i nacieramy przyprawami. Wzdłuż schabu robimy nacięcie długim nożem z obu stron. Prze otwory wkładamy suszone śliwki, tak by były umieszczona dość gęsto. Następnie schab nakłuwamy widelcem. Owijamy go folią aluminiową(...)pieczemy około 50 minut. Kroimy w grubsze plastry, polewamy sosem. Podajemy z ugotowanymi brokułami
Aga w kuchniczosnku, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki wody, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, zioła prowansalskie, dodatki: 1 część salami, czarne oliwki, kukurydza, pieczarki, pomidorki koktajlowe, żółty ser, 2 część pieczarki, brokuły, kukurydza, ser solankowy, ser pleśniowy, żółty ser. Przygotowanie: ciasto: Mąkę wsypujemy do miski. Następnie mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukier i pokruszone drożdże. Letnie mleko wlewamy do mąki(...)puszczonego soku z pieczarek). Ciasto smarujemy sosem. Układamy na jednej połowie salami, pieczarki, pokrojone czarne oliwki, kukurydzę, połówki pomidorków koktajlowych i żółty ser. Na drugiej połowie układamy pieczarki, brokuły wcześniej gotowane około 15 minut, kukurydzę, ser solankowy, ser pleśniowy i żółty ser. Całą pizzę posypujemy oregano i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni. Pieczemy około 20 minut
Aga w kuchniSkładniki: 1,5 kg szynki (mięsa), 1 opakowanie makaronu rurki Czaniecki, 1 brokuł, 2 łyżki majeranku Kamis, 1/4 ognistej mieszanki przypraw Kamis, 2 łyżeczki słodkiej papryki Kamis, 1 ząbek czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól Kamis, pieprz czarny Kamis. Przygotowanie: Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przygotowujemy marynatę: przeciskamy przez praskę ząbek(...)lodówki. Kolejnego dnia pieczemy w naczyniu żaroodpornym (u mnie naczynie firmy Termisil ) pieczeń w 220 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Pieczeń podajemy z ugotowanym makaronem i brokułem. Naczynie żaroodporne firmy Termisil bardzo łatwo domywa się z tłuszczu. Jest bardzo praktyczne, oprócz pieczeni można je zastosować do zapiekanek, a także potraw na zimno. Załączona pokrywka ułatwia późniejsze przechowywanie
Aga w kuchniciekawostki odnośnie uprawy różnych gatunków warzyw. Ludwik Majlert i karczochowisko Pierwszy raz w życiu widziałam z bliska pole szparagowe ! I nawet weszłam w szkodę :) Zbierałam brokuły łodygowe, w sezonie zrobiłam z niego sałatkę z mozzarellą . Młode łodyżki można jeść na surowo, a liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe(...)zabrać je do domu. Przytargaliśmy torby pełne pyszności :) Oto one: burak liściowy Mangold jarmuż zielony jarmuż fioletowy sałata rzymska brokuł łodygowy karczochy cukinia baby radicchio koper włoski cykoria sałatkowa rukola i nieobecny na zdjęciu młodziutki szpinak ! Teraz pozostało nam tylko czekać na kwiecień, kiedy
Kulinarne przygody Gatitycynku, bogaty w witaminy : E, B1, B2, B6, A, Ci D. A to moja propozycja sałatki z użyciem oleju z pestek dyni ze sklepu internetowego www.niwki.pl Składniki : mały brokuł 2 pomidory 1 lub 2 garści ugotowanego makaronu 1 ugotowana marchew 2-3 łodygi selera naciowego po połowie dużego strąka papryki czerwonej i zielonej pół kolby świeżej ugotowanej kukurydzy ziarno(...)estragon sól, pieprz mielony prawdziwy łyżka miodu łyżeczka musztardy około 4 - 5 łyżek oleju z pestek dyni Przygotowanie : Pomidory obrać ze skórki, ugotowaną marchew pokroić w kostkę, pomidory również Brokuł gotować krótko, osączyć, podzielić na małe różyczki, umyte papryki pokroić w kostkę Świeżo ugotowaną kukurydzę po ostudzeniu podzielić na ziarnka, a ugotowany makaron dobrze osączyć i ostudzić Wszystkie składniki delikatnie
Proste PotrawyJeśli tęsknicie za Wiosną, to zapraszam do ogrodu babci. Piękne brokułowi drzewa, na pewno skuszą każdego niejadka. Wszystko jest kolorowe, pełne radości, a przede wszystkim smaczne i zdrowe. Składniki: na ciasto kruche: 220 g mąki krupczatki, 150 g schłodzonego masła, 1 jajko, 3 łyżki zimnej wody, szczypta soli. Pozostałe składniki: 3 jajka, 250 g kwaśnej śmietany(...)mini marchewki, ½ małego świeżego brokułu, 250 g groszku mrożonego, 50 g zielonej fasolki, 1 łyżka ziaren z fasoli mamut, 150 g startego sera żółtego -kaszkawał, 50 g serka topionego śmietankowego, 2 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki
Moniki SmakołykiSkładniki : 1 brokuł, może być mały 1 kostka sera typu feta 1 puszka czerwonej fasoli 180 gram jogurtu naturalnego 1 mały słoiczek gęstego majonezu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie ; Brokuł umyć i podzielić na "różyczki", włożyć do posolonej wody i KRÓTKO obgotować( mozna włożyć w całości , a potem podzielić) Ser pokroic w kostkę Fasolę osączyć - przemyć pod bieżącą(...)wodą i ponownie osączyć na sicie Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól i pieprz Całość układamy w przezroczystej misce warstwowo, tzn. na dno kładziemy podzielony brokuł - polewamy częścią sosu majonezowo- jogurtowego, na brokuł wykładamy ser - polewamy, a na wierzchu fasolę i polewamy resztą sosu. Gotowe! Mogę z czystym sumieniem powiedzieć: szybka i łatwa do przyrządzenia, a przy
Proste PotrawyBrokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami Kolorowe penne z cukinią i kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pełnoziarniste(...)rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zielone babeczki z pecorino
Moja smaczna kuchniazybka i pyszna sałatka makaronowa z brokułami i tuńczykiem na zimno, lub bezmięsne danie na ciepło :) SKŁADNIKI 200 g makaronu pełnoziarnistego świdry 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju 1 duży brokuł (ok.500g) pół pęczka natki pietruszki sól pieprz PRZYGOTOWANIE Makaron gotujemy al dente w/g przepisu na opakowaniu. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy (najlepiej) na parze około(...)Pyszny makaron z tuńczykiem i brokułami gotowy
Moje Kuchenne Rewelacjezawiera wszystko co ważne by dodać energii na resztę dnia: mięso, warzywa i węglowodany. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 100g makaronu ryżowego 2/3 młodego brokułu 2 pojedyncze pierś z kurczaka* 2 ząbki czosnku 3 jajka Sól, świeżo mielony pieprz Sos sojowy Kilka kropel limonki Olej *Proporcje mięsa, warzyw i makaronu powinny być mniej więcej takie(...)same. Makaron wkładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem. Zostawiamy na kilka minut. Pierś z kurczaka kroimy na mniej więcej takie same części, brokuł myjemy i rozcinamy różyczki. Czosnek obieramy i tniemy w paseczki. Im cieńsze paseczki tym będzie bardziej chrupiący. Na patelni rozgrzewamy kapkę oleju, który rozprowadzamy na całej powierzchni. Kurczaka obsmażamy na mocno rozgrzanej patelni na złoty kolor. Doprawiamy
Kolizje Smaków