BLOGU . Zmniejszyłam ilość składników, a majonez zastąpiłam jogurtem. Fajna opcja gdy nie mamy czasu na przygotowanie obiadu ;) (bo np. trzeba się uczyć prawa:p) Składniki (jedna porcja): 200g brokuł (ja użyłam mrożonych) 0,5 długiego, świeżego ogórka 2 ugotowane jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Brokułu gotujemy na parze aż się
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprowansaldzkich, ostrej papryki, pieprzu ziołowego, soli i zostawiłam na noc w lodówce garść kukurydzy z puszki (bez dodatku cukru) 1 mała cebula 5 pomidorków koktajlowych kilka gałązek mrożonych brokuł (ja dałam około 8) 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu Sposób przygotowania: Brokuły gotujemy w osolonej wodzie, aż się rozmrożą (ale nie rozgotują!) pomidory kroimy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćktóry uległ całkowitej destrukcji na patelni;p poproszę o weekend! Składniki: (na około 14 placków): 3 jajka łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie Centrum Sylwetki 400-450 mrożonych brokułów (lub też świeżych) 3 łyżki mielonych otrębów żytnich sól, pieprz, opcjonalnie granulowany czosnek lub cebula wg. smaku podajemy z gęstym jogurtem naturalnym Sposób przygotowania: Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćząbki czosnku 1 szalotka 3 pomidory suszone, w zalewie pieprz ziołowy Skworcu garść tartego parmezanu oliwa z oliwek lub olej ze słoika , wktórym znajdowały się pomidory- około łyżki brokuły ugotowane na parze listki bazylii DODATEK to pyszne PIECZYWO GRANEX , które zawiera błonnik, pieczywo z dodatkiem amarantusa. To pieczywo jest idealne do tej frittaty, ogólnodostępne i...zadowoli poszukiwaczy zdrowych(...)patelni rozgrzac oliwę, wrzucić pokrojone w paseczki papryki czerwoną i zieloną, naszą szalotkę , czosnek. Poddać szybkiej obróbce termicznej, maja być chrupiące. Dosmaczyc solą oraz pieprzem ziołowym.Dodać brokuły.Dodać pomidory suszone. Jaja zmiksować na piankę.Do masy jajecznej dodać garść parmezanu tartego oraz pieprzu ziołowego. Zmiksować. Wylać na warzywka. Przykryć pokrywką i od czasu do czasu potrząsać patelnią
Z Kuchni Do Kuchniłyżeczka oliwy z oliwek 1 szkl. wody 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego, używam Zott lub Bakoma 2 łyżki koperku - posiekany świeży lub mrożony 100g brokuł - kilka różyczek sól, pieprz, przyprawa do kurczaka - do smaku Kaszę jęczmienną przygotować zg.z instrukcją na opakowaniu - ja używam przeważnie kaszy w woreczkach po 100g, dzielę ją po ugotowaniu(...)solą oraz pieprzem i jeszcze chwilę poddusić. Wszystko gotowe, więc można zabierać się za jedzenie! Wyłożyć na talerz gorącą kaszę, zalać potrawką z kurczaka i powtykać w środek ugotowane brokuły. Smacznego
Grunt to przepis!jogurtowo-owocowego sosu sprawia, że gorzki smak jarmużu nie jest wyczuwalny, a sałatka staje się niezwykle atrakcyjna i rozchwytywana (znikła bardzo szybko). ... ach te owoce... Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html Składniki: 2 1/2 łyżki jogurtu typu greckiego 3/4 łyżki soku wiśniowego (najlepiej domowego(...)dodać ich więcej. Tak przygotowaną sałatkę polewamy sosem wiśniowo-jogurtowym (w dowolnej ilości). Podajemy. Sałatka sprawdza się idealnie jako lekka kolacja, danie na przyjęcia itp. Smacznego Jarmuż, podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu - przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/jarmuz-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-na-dania-z-jarmuzu_34363.html
Słodkie okruszkiwiele atrakcyjnych wizualnie i smakowo kompozycji. Saltimbocca 2015-01-07 11:28:37 Tradycyjna potrawa kuchni włoskiej ze sznycli cielęcych lub indyczych, prosciutto oraz szałwii. Propozycja podania z ryżem, brokułem, konserwowymi szparagami oraz kolbami konserwowej kukurydzy. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 sznycle z indyka lub cielęce po 200g każdy 2 szerokie plastry prosciutto 4 duże liście szałwii(...)minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i zwiększamy ogień. Podgrzewamy intensywnie zawartość patelni jeszcze przez 5 minut, aby zredukować sos – powinien stać się dosyć gęsty. W międzyczasie gotujemy ryż oraz brokuł – ten ostatni w osolonej wodzie tylko przez ok. 4 minuty, aby pozostał al dente. Kolby kukurydzy oraz szparagi dzielimy na mniejsze kawałki. Saltimbocca podajemy razem z dodatkami oraz sosem z duszenia
Kulinarna PokusaSKŁADNIKI: 1/2 paczki makaronu 450 g mrożonej brukselki 400 g mrożonych brokułów 3 ząbki czosnku 1 duża cebula czerwona 1 pęczek natki pietruszki 300 ml śmietany 12% 100 ml wody 2 łyżki oleju ulubione przyprawy PRZYGOTOWANIE: Brokuły i brukselki przełożyć do pojemnika w którym możemy ugotować coś bez gotowania (KLIK) . Zalać wrzątkiem i poczekać 10-15 minut. W garnku
ClauditteMissCookingChciałaby Wam zaproponować sałatkę nieco odmienną, ale bardzo dobrą;-) Doskonale sprawdzi się na każdej imprezie i zniknie w mgnieniu oka. Smak warzyw i nachosów świetnie
Kuchnia Pełna Pasjikoniecznie odrobina parmezanu. Korzystajcie z sezonu na szparagi, bo w tym daniu smakują wyśmienicie! Składniki : * podwójny filet z kurczaka * 2 łyżki oliwy z oliwek * pęczek szparagów * brokuł * cukinia * ulubione zioła i przyprawy * 200ml śmietanki kremówki * grana padano do posypania dania Przygotowanie : Szparagi, brokuł i cukinie uparować, najlepiej z dodatkiem ziół. Posolić, pokroić w mniejsze
Magiczne Życie MartyWarzywa umyć i osuszyć. Marchewkę i cukinie pokroić w plasterki, a cukinię dodatkowo na pół. Jarmuż podzielić na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub na ćwiartki. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jogurt naturalny oraz zioła umieścić w pojemniku blendera* , doprawić solą oraz pieprzem, a następnie przy pomocy końcówki do majonezu i sosów - mayonnaise success - zmiksować na gładki(...)Parowar** napełnić wodą, a na pierwszej tacce ułożyć brokuł oraz marchewkę, włączyć urządzenie i gotować przez 4 minuty, następnie dołożyć pokrojoną cukinię oraz jarmuż i dalej gotować przez 7-8 minut - jeśli zależy nam na bardziej chrupiących warzywach możemy skrócić czas gotowania. Jajka układamy na drugiej tacce parowaru i gotujemy łącznie z warzywami przez 7-8 minut. Bagietkę przekroić
Plate of Joygałązkami tymianku MARIOLA: Grillowany pstrąg pod pierzynką z kaszy gryczanej z warzywami z musem brokułowym Składniki 1 duży pstrąg 1 woreczek kaszy z warzywami 4 plastry surowego boczku 1 brokuł sól, pieprz biały pieprz zielony warzywa do dekoracji cytryna tymianek Wykonanie Oczyszczonego pstrąga opłukać zimną wodą, w filetować podzielić na dwie części osuszyć ręcznikiem.. Filety z pstrąga oprószamy przygotowaną(...)Ugotowaną kaszę według instrukcji która znajduje się na opakowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Jeden woreczek wystarcza dla dwóch osób. Gotujemy brokuła następnie robimy z niego mus. Do wysokiego naczynia wkładamy brokuł doprawiamy do smaku pieprzem solą, cytryną i czosnkiem niedźwiedzim . miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na patelni grillowej grillujemy pstrąga przez chwilę. Na pod grillowanego pstrąga układamy kaszę z warzywami
Wielki apetytpierwszy jadłam coś podobnego podczas Sylwestrowej imprezy u koleżanki. Doczekała się i w nieco zmodyfikowanej wersji znajdzie się na blogu. Zapraszam. Składniki: brokuł kukurydza konserwowa pomidorki koktajlowe jaja żółta papryka czerwona papryka szczypta cukru szczypta soli sos czosnkowy (przepis znajdziesz tu ) Sposób przygotowania: Jajka gotujemy i siekamy. Brokuły gotujemy z dodatkiem cukru( zyskają intensywny zielony kolor). Pamiętajcie
Wielki apetytpierożków tortellini (250 g), 6-8 niezbyt grubych plastrów wędzonego boczku , 300 ml słodkiej śmietanki , 3 większe szalotki , sól do smaku, ostra papryka - w moim przypadku mielone płatki chili, brokuł , sól i cukier do ugotowania brokuła. Tortellini ugotować. Powinny być nie do końca miękkie, lecz al dente. Odcedzić i odstawić pod przykryciem, żeby nie wystygły zbyt mocno. Brokuła ugotować(...)osolonej i lekko posłodzonej cukrem wodzie. Brokuł również powinien być nie do końca ugotowany lecz delikatnie chrupiący. Plastry boczku wytopić na średnio rozgrzanej patelni. Powinny oddać jak najwięcej tłuszczu i stać się chrupiące. Patelnia nie może być zbyt mocno rozgrzana, gdyż wtedy boczek się przypali. Po wytopieniu kawałki boczku wyjąć na papierowy ręcznik. Szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Zeszklić
Codzienna kuchnia niecodzienna