sosem musztardowym. Dobra na każdą imprezę, syta i w miarę szybka do zrobienia Składniki: 1/2 małej pekińskiej 2 pomidory 1 puszka kukurydzy 3 ugotowane na twardo jajka 500 g brokułów 1 puszka z ananasem 150 g fety 250 g makaronu świderki 100 g potartego sera żółtego 1 mały majonez 1 słoik musztardy ostrej sarebskiej Wykonanie: Kroimy w kostkę(...)układamy warstwami: sałatę pekińską, pomidor, następnie dajemy kukurydzę,pokrojone jajka, fetę w kostkę, ananas kostka, ugotowany brokuł pokrojony na mniejsze kawałki, ugotowany makaron, potarty na grubych oczkach żółty ser, sos Sos: Dodajemy majonez w stosunku 2/3 do musztardy (czyli: 2 łyżki majonezu i 1 łyżka musztardy). Ja lubię gdy sos jest ostry i musztardowy wtedy sałatka jest smaczniejsza
W Moim Magicznym Domurosnącej w środkowych Włoszech w regionie Molise. Przeznaczona do wypieku pizzy, focacci i innych potraw kuchni włoskiej. Z takiej właśnie mąki przygotowałam dzisiejszy przepis - mini calzone. Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Składniki: na ciasto 1 kostka świeżych drożdży 2 i 1/2 szklanki mąki PIZZA SLOW Tenute Fierro 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody 1/2 łyżeczki(...)Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut. W tym czasie oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek paprykę kroimy w kostkę razem z obranym czosnkiem. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki. Oliwki kroimy w półplasterki. Na oliwie z oliwek podsmażamy wszystkie warzywa, aż będą al dente. Doprawiamy do smaku, na koniec dodajemy suszone oregano. Mieszamy i odstawiamy
Moja smaczna kuchnianiczego ;) I tak właśnie powstało to danie z ryżu, brokuła i piersi z kurczaka w orientalnych przyprawach. Danie wyszło bardzo dobre i na pewno je powtórzę. Ryż i brokuł gotowałam w soli o obniżonej zawartości sodu firmy e-condimenta Składniki: 2 woreczki ryżu, 1 brokuł, 2 piersi z kurczaka, 3 łyżeczki przyprawy w 5 smakach, 2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka
Aga w kuchnibardzo :) Smaki się równoważą - zarówno groszku jak i nieprażonej kaszy gryczanej, która ma ten swój charakterystyczny smak. Nie obyło się także bez dodatkowych warzyw - u mnie marchew, kalafior i brokuł, które uduszone na oleju koksowym smakują o wiele lepiej niż po prostu uparowne. Zapraszam na pyszne i zdrowe danie obiadowe :) Składniki (2 porcje): 100 g kaszy gryczanej niepalonej (Vivio(...)groszku konserwowego 80 ml wody sól himalajska curry pieprz czarny 1 łyżka oleju kokosowego (Vivio) 200-300 g mix mrożonych warzyw (u mnie brokuł, kalafior, marchewka) 2 łyżki migdałów (Vivio) Przygotowanie: Kaszę gryczaną zalej 125 ml wrzątku i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 15 minut). Na patelnię wsyp mrożone warzywa, podlej wodą i dodaj olej koksowy
Zdrowie na języku :Pprzepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity 35 min Składniki 500 g brokułów 750 ml bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku 1 średni ziemniak 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny pieprz biały sól Dodatkowo 4 łyżki płatków migdałowych 4 łyżki jogurtu naturalnego(...)Instrukcje Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i posiekany czosnek. Gotujemy przez 15 minut, aż ziemniaki będą na pół miękkie. Następnie dodajemy brokuły podzielone na różyczki i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem dekorujemy zupę jogurtem i uprażonymi migdałami. Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką
Wędrówki po kuchnikurczaka. Wypróbuj takie siekane kotleciki. Moi synowie oszaleli na ich punkcie. Uwielbiają mięso drobiowe i taka propozycja przypadła im do smaku. Składniki: 70 dag piersi z kurczaka 1 brokuł 500 g 10 dag żółtego sera w kawałku sól,pieprz 1 jajko 2 łyżki mąki 3 łyżki majonezu ROLESKI Wykonanie: Pierś z kurczaka drobno kroimy w kostkę. Brokuł gotujemy
Z Majeczką w kuchniworeczek ryżu, 1 podwójna pierś z kurczaka, 4 duże ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula czerwona, ½ puszki kukurydzy, 200 g sera sałatkowo-kanapkowego półtłustego, 1 nieduży brokuł, 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kebaba, ½ łyżeczki curry WYKONANIE Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie oraz z dodatkiem przyprawy curry, ugotowany(...)składników. Jogurt łączymy z majonezem, czosnkiem i pieprzem. Do przezroczystej miski wkładamy połowę ryżu, smarujemy sosem czosnkowym, układamy warstwę cebuli kolejno:ogórki, reszta ryżu,kurczak,papryka, kukurydza, sos, ser, brokuł. Przed spożyciem najlepiej sałatkę schłodzić co najmniej godzinę w lodówce, aby składniki dobrze się przegryzły
słodki bratekmakaronowa zapiekanka zjedzona w samo południe wciąż daje mi siły do pisania o makaronowej zapiekance - taka jest jej moc! ;) Składniki: 250 g makaronu w ulubionym kształcie 1 świeży brokuł lub paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli 1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw(...)Przygotować sos. W rondelku umieścić wszystkie składniki licząc od kremówki (zachować 1/4 startego sera). Podgrzewać powoli mieszając do rozpuszczenia i połączenia wszystkich elementów. Pierś kurczaka drobno posiekać. Świeży brokuł podzielić na różyczki i zblanszować. Mrożony - rozmrozić. Kulki mozzarelli przekroić na pół. Mięso, brokuła i mozzarellę połączyć z makaronem. Zalać sosem i delikatnie wymieszać. Posypać resztą startego sera. Wstawić
zadanie-gotowanieprzepisem na faszerowane jajka z curry i imbirem. 8 jajek kawałeczek imbiru 3 lub 4 łyżeczki jogurtu naturalnego sól, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka curry kiełki brokułów Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i dzielimy na połówki. Żółtka przekładamy do miseczki, ścieramy imbir (1 łyżeczka), solimy, dodajemy curry, łyżeczkę pieprzu cytrynowego i jogurt naturalny. Rozgniatamy widelcem(...)mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą, gładką masę. Faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy kiełkami brokułów, rzodkiewką i posypujemy pieprzem cytrynowym
noteskulinarnyfigagroszkiem Składniki: główka brokuła 3 jajka ugotowane na twardo 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1/2 szklanki konserwowego groszku 1 cebula biała majonez sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Brokuły dzielimy na małe różyczki, gotujemy w osolonej wodzie, aż będą al dente. Aby zachowały ładny, żywy, zielony kolor, odcedzone przelewamy zimną wodą lub umieszczamy w wodzie z kostkami lodu. Odcedzamy(...)przekładamy do miski. Obrane ze skorupek jajka kroimy w kostkę i przekładamy do miski z brokułami. Groszek i kukurydzę, bez zalewy oraz posiekaną cebulę dodajemy do pozostałych składników. Dodajemy majonez i doprawiamy do smaku. Mieszamy i przekładamy do lodówki, aż smaki "przegryzą się
Moja smaczna kuchniałyżki żelatyny 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 brokuła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy i kroimy na połówki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy aż zmiękną. Tuńczyka odsączamy z zalewy. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, następnie solimy i pieprzymy delikatnie.Studzimy. Jajka układamy na środku naczynia, obok układamy(...)warstwę tuńczyka oraz brokuła, zalewamy lekko tężejącym bulionem odstawiamy tak aby tylko zakrył dno, dopiero jak lekko stężeje możemy ułożyć pozostałe brokuły, tuńczyka i zalewamy pozostałym bulionem. Opcjonalnie można dodać też kawałki ugotowanej marchewki. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki do stężenia
Bon appetit mon amiesolo 2 cytrynowe trawy 2 łyżki zielonej pasty curry 1 doniczka dorodnej kolendry + do posypania 2 puszki kokosowego mleka 3 łyżki soi tajskiej, jasnej 2 łyżki rybnego sosu 1 brokuł 100 g świeżego szpinaku 2 łyżki kokosowych wiórków 2 łyżki oleju Pokrój por w grubsze plasterki. Obierz czosnek i pokrój w cienkie plasterki. W dużym garnku rozgrzej olej. Dodaj kapustę(...)zrumień na patelni. Przełóż do garnka, dodaj pastę curry, oba sosy, zgniecioną trawę. Wlej kokosowe mleko i gotuj curry przez 35 minut. Na 10 minut przez końcem dodaj różyczki brokułu, a na samym końcu gotowania szpinak, tak aby lekko zwiędnął. Dopraw sos soją jeśli jest za mało słony. Posyp kokosowymi wiórkami i resztą kolendry. Podaj curry z kurczaka z ryżem
codojedzeniabułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy. 2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy. 3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy brokuł, kalafior
Szefowa kuchniTakie kotleciki są bardzo smaczne i razem z dodatkami stanowią pyszny obiadek. Swoje kotleciki podałam z sosem koperkowym i surówką z kapusty i marchewki z koperkiem . składniki: 2 średnie brokuły 2 jajka sól,pieprz bułka tarta olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na miękko (ale nie rozgotować) we wodzie z dodatkiem soli i cukru. Ugotowanego brokuła wystudzić
Monia miesza i gotujeSkładniki na 2 porcje: 2 średnie filety z morszczuka świeże lub rozmrożone ok 200 g mrożonych różyczek brokułów ok 200 g mrożonych różyczek kalafiora 5-6 większych pieczarek (ok 150 g) ok 50 g sera żółtego 1/2 szklanki zimnej wody 5-6 łyżek śmietany 18% 2 kopiaste łyżeczki musztardy stołowej 1 liść laurowy 1 łyżeczka koperku suszonego lub posiekanego świeżego(...)solą ziołową, pieprzem cytrynowym i białym mielonym oraz ziołami prowansalskimi. Wetrzyj przyprawy w każdą stronę filetów. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Ugotuj w średnio osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego brokuły i kalafior. Ugotuj na lekko twardo. Odcedź. Ułóż w naczyniu na rybie i pomiędzy nią. Pieczarki obierz i pokrój w plasterki. W rondelku połącz ze sobą (najlepiej trzepaczką) wodę, śmietanę
Anioszek w kuchni