Dziś zapraszam na penne z boczkiem i brokułami w sosie z sera pleśniowego. Bardzo pyszne danie na szybki obiad. Jak dla mnie makaron idealny. Połączenie sera pleśniowego, brokułów i boczku to zdecydowani moje smaki J POLECAM!! Penne z boczkiem w sosie z sera pleśniowego Składniki: kilka różyczek brokułu (ja użyłam mrożonego) 200 g makaronu penne(...)suszonych pomidorów ½ cebuli czerwonej 5 pieczarek 100 ml śmietany 60 g sera pleśniowego (niebieskiego) czosnek granulowany sól, pieprz gałka muszkatołowa zioła prowansalskie Przygotowanie: Boczek pokroić w kosteczkę. Mrożone brokuły wstawić na 3 minuty do wrzątku, żeby się rozmroziły. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. Boczek podsmażyć bez dodatku tłuszczu, aż będzie chrupiący. Zdjąć z patelni. Na tłuszczu z boczku zeszklić cebulę
Mania Gotowaniakiedy podaję je z grzankami lub groszkiem ptysiowym), często są jedynym daniem obiadowym. Jestem nimi najedzona przez dłuższy czas. Tym razem na moim stole pojawiła się zupa krem z brokułów i Was również zachęcam do jej ugotowania. Zupa krem z brokułów (brokułowa) Składniki na 4 porcje: 500 g brokułów (u mnie mrożone, ale w sezonie lepsze będą świeże(...)ząbek czosnku pieprz czarny mielony 4 łyżki startego parmezanu Sposób przygotowania: Do garnka wlać 1 litr wody, dodać mieszankę bulionową, posolić i doprowadzić do wrzenia. Na gotujący bulion wrzucić brokuły i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotować do miękkości. Zupę zmiksować na krem, przyprawić gałką i pieprzem, dokładnie wymieszać. Podawać na gorąco ze startym parmezanem i grzankami. Smacznego! Wyliczenia: brokuły
Obiad za dychęJeden z moich studenckich obiadów typu: wykorzystywanie tego co mam w lodówce i zamrażalniku. Padło na kurczaka, kilka różyczek brokułów i woreczek mrożonego groszku. Chwila myślenia i buszowania w sieci i mam pomysł na obiad. Żeby zachować pozory zdrowego odżywiania, kurczaka podałam z brązowym ryżem. Składniki: pierś z kurczaka kilka różyczek brokuła garść mrożonego zielonego groszku mała śmietana 18% sól(...)słodka papryka łyżka oleju Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, dodać łyżkę oliwy, zioła, paprykę i przyprawy. Wszystko wymieszać i podsmażyć na patelni. 2. Brokuły i groszek ugotować na parze. 3. Do podsmażonego kurczaka dodać śmietanę i poddusić, do czasu aż śmietana się trochę zredukuje i nabierze konsystencji sosu. 4. Do sosu dodać brokuły
Pasja SmakuPrzepis przyniesiony z pracy. Szybka i prosta w przygotowaniu sałatka. U mnie pojawiła się na niedzielnym grillu. Składniki: brokuł 2 zupki chińskie puszka czerwonej fasoli średnia cebula 2 ząbki czosnku koperek sól, pieprz majonez Wykonanie: Brokuły podzielić na różyczki i ugotować na parze. Ostudzić i podzielić na jeszcze mniejsze kawałeczki. Cebulę drobno posiekać, można też sparzyć ją wrzątkiem dzięki(...)czemu będzie mniej ostra. Makaron z zupki chińskiej i część przypraw zalać wrzątkiem i przykryć pokrywką. Poczekać aż makaron napęcznieje i przełożyć go do miski. Dodać brokuły, cebulę, czerwoną fasolę, drobno pokrojony czosnek i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz wymieszać z majonezem. Podawać schłodzoną. insertCookd("1f58543b439bed584844f218806f319f
Pasja SmakuJedna z moich ulubionych zapiekanek, którą chyba robię od zawsze [czytaj: odkąd mama prawie bez nadzoru zostawiła mnie w kuchni]. Kocham brokuły, a połączenie z makaronem, sosem i serem jest obłędne. Polecam i Wam. Składniki: opakowanie makaronu penne 1 świeży brokuł lub opakowanie mrożonych brokułów 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietany 18% 1/2 szklanki bulionu łyżeczka oleju 300 g szynki(...)pieprz Wykonanie: Na oleju podsmażyć posiekany czosnek, dodać do niego bulion, śmietanę i pieprz. Doprowadzić do zagotowania i zagęścić mąką rozrobioną z wodą. W osolonej wodzie ugotować makaron. Brokuł podzielić na różyczki i ugotować na parze. Do sosu dodać pokrojoną w dużą kostkę szynkę i ugotowane na parze brokuły. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę makaronu, zalać połową sosu
Pasja Smakuwodę z kilkoma kroplami soku z cytryny. 4. Do gotującej się wody wrzuć opłukane różyczki brokuła. Zmniejsz ogień i gotuj częściowo przykryte przez 2–5 minut 5. Ugotowany brokuł wyłów z gorącej wody i włóż na minutę do miski z lodowatą wodą. 6. Teraz możesz odcedzić brokuł na sitku. Tak przygotowany brokuł jest gotowy do spożycia. Poradę zaczerpnięto
Mechanik w kuchniDzisiaj zapraszam na szybki obiad, piersi z kurczaka z brokułami. Uwielbiam obiady ktore można jeść wzrokiem - a do tego zajmują chwilkę by je zrobić. Zaczynamy : Składniki: ok 3-4 piersi z kurczaka mała głowka brokuł 100 gr miniaturowych pieczarek 200 ml bulionu kurczakowego 2 łyżki mąki 50 gr masła 300 ml śmietany sól , pieprz. paprika Wykonanie: Rozpuszczamy(...)rondlu masło- wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostki- dodajemy przyprawy . Smażymy ok 5-7 min. Dodajemy mąki. Mieszamy, dolewamy śmietanę, Zagotowujemy. Dodajemy pieczarki I brokuły. Zalewamy bulionem kurczakowym. Gotujemy na małym gazie ok 10 min. Doprawiamy do smaku. Gotowe :) Podajemy z ryżem, makaronem lub można upiec ziemniaki :) Pieczone ziemniaki: 4-5 ziemniaków 2-3 ząbki czosnku oliwa Wykonanie: Ziemniaki
Smaki Edytyinna nazwa to żabnica.... . Cały obiad robimy w ciągu 30 mim, a smak - myśle że jest niezapomniany i z pewnością zdobędzie Wasze serca i :) żołądek .. Zaczynamy: Składniki: brokuły 3 łyżki oliwy z oliwek 350 gr diabła morskiego :) * 2 ząbki czosnku 125 ml białego wytrawnego wina 250 ml śmietany 90 gr sera gorgonzola sól , pieprz * diabeł morski zwany(...)jest żabnicą. Do tej potrawy można użyć też halibuta- ryby nie rozpadają się podczas gotowania. Wykonanie: Zagotować osoloną wodę, wrzucamy I gotujemy brokuły 2 min. Odcedzamy- schładzamy zimną wodą. Do garnka nalewamy oliwy z oliwek- na rozgrzany olej wrzucamy rybę pokrojoną w kostkę, dodajemy czosnek, sól I pieprz. Smażymy ok 5 min - mieszając . Dodajemy śmietanę I wino
Smaki Edytychińskiej kuchni. Dziś i ja przenoszę się do Azji, serwując iście azjatyckie danie. Delikatne spolszczone, ale starałam się zachować maksimum orientalności. MAKARON MIE Z GRZYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu Mie 150 g zielonego groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach(...)odstawiam na 15 minut. Brokuła dzielę na małe różyczki, blanszuję. Czyli wrzucam na gotującą wodę, trzymam 3-4 minuty, po czym wyjmuję i chłodzę w zimnej wodzie, by brokuły zachowały soczysty kolor. Na patelni rozgrzewam olej sezamowy, wrzucam odcedzone grzyby. Następnie dorzucam zielony groszek. Smażę wszystko razem, wrzucam blanszowane brokuły i pędy bambusa. Przesmażam. Następnie dodaję śmietankę, pastę curry
W kuchni Karmel-itkiDzisiejsza sałatka jest banalna, składa się tylko z 3 składników. Pierwszy raz jadłam ją u mojej cioci i od razu podbiła moje serce :) Uwielbiam brokuły, a prażone migdały nadają lekkiej chrupkości. Idealna na drugie śniadanie albo jako dodatek do obiadu. SAŁATKA Z BROKUŁAMI, FETĄ I PRAŻONYMI MIGDAŁAMI Składniki: - 1 brokuł - pół kostki sera typu feta (około 140 gram) - garść płatków
Zgrabne Gotowaniefrancuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :) źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno pokroić. Natkę posiekać i przełożyć do miski. Dodać śmietanę(...)posiekany czosnek. Przyprawiać solą i pieprzem do smaku i dobrze wymieszać. Podzielić brokuł na małe różyczki. Płaty ciasta rozłożyć na blaszce , posmarować roztrzepanym jajkiem . Następnie należy rozłożyć farsz kurczakowo - śmietanowy na cieście zostawiając 2 cm przerwę od brzegu w równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym
Słodkości i nie tylkoSkładniki: 1 brokuł 250 gramów makaronu kokardki 20 dag szynki (najlepiej w kawałku) szklanka mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki serek topiony (ja używam takich w kiełbasce) 3-4 łyżeczki musztardy francuskiej olej do smażenia Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Szynkę kroimy(...)powstała gładka masa. Do sosu dodajemy szynkę i musztardę. Mieszamy. Najlepiej gdyby sos miał ostrzejszy, wyrazisty smak, w inny przypadku danie będzie mdłe. Na talerzyk wrzucamy makaron, następnie brokuły i polewamy sosem. Smacznego
Czerwona PorzeczkaBrokuł to zielone warzywo, składające się z kilkunastu różyczek. Brokuły pochodzą z Włoch i są obecne na naszych stołach już od ponad 3 tysięcy lat. Są cennym źródłem witaminy C. Zawierają również pewną ilość beta-karotenu. Poza tym są one bogate w kwas foliowy, żelazo i potas. Chronią przed nowotworami. Post Brokuły – właściwości, przepisy pojawił się poraz pierwszy
Kulinarne PrzebojeDanie dość szybkie do zrobienia, a przy tym smaczne :) Składniki : mintaj marchew. pietruszka brokuł, brukselka cebula, kilka ząbków czosnku kapusta, dynia koperek masło estragon, papryka mielona słodka i ostra, rozmaryn, sól, pieprz czarny mielony, odrobina kurkumy Przygotowanie; Warzywa obrałam, pokroiłam niezbyt drobno, brukselki nie kroiłam Rybę posypałam ziołami Do rękawa do pieczenia włożyłam wszystkie warzywa, a pomiędzy rybę Już(...)stron i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 45 min. Moje uwagi: ilość składników jakich użyłam to mniej więcej 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, mały brokuł, kilka ziemniaków (małych, pokrojonych, by się upiekły), połowa małej dyni, połowa małej główki białej kapusty, kilka ząbków czosnku,ale można użyć dowolnej ilości i takich które szczególnie lubimy, najmniej było ryby
Proste Potrawywarzyw, które stanowią jej bogate źródło. Cytrusy, takie jak pomarańcze, grejpfruty i cytryny, są powszechnie znane ze swojego wysokiego poziomu witaminy C. Oprócz nich, warto uwzględnić w diecie paprykę, brokuły, brukselkę oraz szpinak. Regularne spożywanie tych produktów nie tylko zaspokaja zapotrzebowanie na witaminę C, ale również dostarcza organizmowi wielu innych ważnych składników odżywczych, wspierając zdrowie na różnych płaszczyznach. Zbilansowana dieta(...)traktować jako uzupełnienie zdrowej diety, a nie jako jej substytut. Regularne spożywanie różnorodnych produktów bogatych w witaminę C, takich jak owoce cytrusowe, truskawki, kiwi, czy warzywa jak papryka i brokuły, pozwala organizmowi na naturalne i skuteczne przyswajanie tej ważnej witaminy. Ponadto, w sytuacjach zwiększonego zapotrzebowania – na przykład podczas chorób, intensywnego wysiłku fizycznego lub w okresie jesienno-zimowym – warto skonsultować się
Smaki Na Talerzu