boże narodzenie - 15126 przepisów (strona:125/1009)

Prawdopodobnie najlepszy wegański piernik 94

zamęczać, tylko żeby smakowało Ten przepis dostałam od znajomej Ani, której jestem naprawdę wdzięczna, bo z miejsca stał się hitem i będzie już na pewno gościł w każde Święta Bożego Narodzenia w moim domu. Teraz piekłam na próbę, ale tak zasmakował miśkom, że już do świąt i pewnie jeszcze w styczniu będę go co tydzień piekła. Co w nim takiego

greenscarf
Piernik z jabłkami w rumie 79

Tekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy wybierają piernik staropolski , a inni jego szybkie wersje. Mam nadzieję, że dacie się namówić na spróbowanie i pokochacie ten prosty, ale niebywale pyszny piernik z jabłkami w rumie! Piernik po upieczeniu

SprawdzonaKuchnia.pl
Łosoś w pomarańczach 78

smaczne i eleganckie. Sprawdzi się na co dzień i od Święta – szczególnie polecam je na Wigilię – znam wiele osób, które nie jadają białych ryb i na Boże Narodzenie gości u nich właśnie łosoś. Nie ma tu wiele składników, dlatego warto zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Ja najczęściej używam łososia MOWI – hodowanego odpowiedzialnie, posiadającego certyfikaty

Poezja smaku
Jak upiec idealne ciasto drożdżowe – poradnik 96

moim rodzinnym domu ciasto drożdżowe pojawiało się najczęściej ze wszystkich wypieków. Najbardziej lubiłam placek ze śliwkami i kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady drożdżowej z samodzielnie ukręconym makiem . Drożdżówki z makiem Moje pierwsze ciasto drożdżowe Gdy sama zaczęłam swoją przygodę z wypiekami, było dla mnie oczywiste

Na-talerzu.pl
Drożdżowe świąteczne rogale z makiem i lukrem 96

drożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać czy smakowały :) Udanych

Izabelawkuchni
Piernik kawowy - kuchnia podkarpacka 84

Piernik kawowy – kuchnia podkarpacka W polskiej tradycji nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez piernika. A przepisów na piernik tyle, ile domów i gospodyń. I każdy pachnący, miękki, najlepszy! :) W Mokrzcu pod Pilznem panie ze Stowarzyszenia „Zawisłocze Pilzneńskie” pieką na święta piernik kawowy. Jest mięciutki i pulchny, ale jednocześnie dobrze się kroi i trzyma kształt. Kawa dodana do surowego ciasta sprawia

Trzeci talerz
Świąteczny keks z bakaliami i cytrynowym lukrem 66

Nadziane bakaliami, oblane cytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami.  Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta. Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową

Tajemnice Smaku
SZYBKIE PIERNICZKI IDEALNE I LUKIER KRÓLEWSKI – ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ 64

Grudniowe przepisy naszego cyklu ” NA SŁODKO ZE SWEET DECOR „ rozpoczynamy czymś, czego absolutnie nie może tu zabraknąć – PIERNICZKAMI! Bo choć Święta Bożego Narodzenia w tym roku zapewne będą inne niż dotychczas, to jednak tej świąteczno-rodzinnej atmosfery i domu pachnącego przyprawa korzenną zabraknąć nie może! Pierniczki które dziś pokazuję nadają się do jedzenia odrazu, nie muszą mięknąć

Ostra na Słodko
Pudding ryżowy z bitą śmietaną, migdałami i wiśniami 90

Risalamande to najpopularniejszy deser święteczne w Danii. Pudding ryżowy, Risalamande to tradycyjny, kremowy pudding z bitą śmietaną, migdałami i fantastycznymi wiśniami. Jest on podawany i zjadany na Wigilię Bożego Narodzenia w Danii od ok. 1900 roku.  Muszę Ci jedna opowiedzieć jaka ciekawa historia się z nim wiąże. Po pierwsze Risengrød – zwróć uwagę na nazwę – jest ulubionym

RafalCook
Zawijany makowiec krucho – drożdżowy 83

masy makowej zawinięta w cienkie krucho – drożdżowe ciasto. Całość polukrowana lub oprószona miałkim cukrem pudrem. Zawijanka z makiem to tradycyjny wigilijny wypiek królujący w polskich domach w trakcie Bożego Narodzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zawijana rolada makowa z bakaliami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Ciasto Kuchnia: Polska Trudność: Średnie Ilość 2 rolady Przygotowanie 1 godz

ProstePesto.pl
Zupa grzybowa z suszonych borowików i podgrzybków 130

Wigilijna zupa grzybowa gotowana na wywarze z włoszczyzny. Zupa z suszonymi borowikami i podgrzybkami to kwintesencja aromatu i smaku Świąt Bożego Narodzenia. Bogata zupa z dużą zawartością napęczniałych grzybków pływających w przepysznym wywarze jarzynowo – grzybowym. Na świątecznym stole zupa serwowana w wersji klarownego bulionu z pływającymi kawałkami grzybków – wywar bez śmietanki ma wyrazistszy smak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj

ProstePesto.pl
Kutia z makiem, miodem i bakaliami 65

Kutia z makiem przygotowywana głównie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Staropolski deser, który króluje na świątecznym stole po dzień dzisiejszy. Mak, pszenica, rodzynki, migdały, orzechy włoskie i kandyzowana skórka pomarańczowa otulone naturalnym miodem. Słowiańska tradycja pielęgnowana z roku na rok. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Kutia z makiem, miodem i bakaliami 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Deser Kuchnia

ProstePesto.pl
Paszteciki drożdżowe z pieczarkami 93

wersjach jako paszteciki z pieczarkami oraz paszteciki z kapustą i grzybami. Najbardziej smakują mi w wersji na ciepło, jednak na zimno również będą przepyszne. Najczęściej przygotowuje je na Boże Narodzenie oraz na Sylwestra, ale nadają się również na imprezy rodzinne. Mimo, iż są czasochłonne, są warte pracy poświęconej na ich wykonanie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Paszteciki drożdżowe z pieczarkami

To Musisz Wiedzieć
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami suszonymi / Polish Pierogi with Cabbage 95

święta. Wspaniale smakują jako dodatek do czerwonego barszczu, zarówno te prosto z wody jak i odsmażane. Łatwy przepis na pierogi do zamrożenia przyda się na kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem - warto też mieć je zawsze w zamrażarce, gdy nie mamy pomysłu na szybki obiad. Zobaczcie, jak łatwo przygotować wigilijne pierogi z kapusta i grzybami na poniższym filmie : Kliknij

Lekcje w kuchni