Wódki rajskie, co od nich rumienieje lice, A dla starszych tureckie, piękne bawełnice”. Zygmunt Gloger – etymologia słowa “kobieta” Zygmunt Gloger, przywoływany już zresztą przeze mnie we wpisach z okazji Bożego Narodzenia , podchodzi do terminu „kobieta” bardzo poważnie, jednak nie mniej interesująco: Encyklopedia Staropolska: Białogłowa, biała głowa, białka, pospolita dawniej u nas nazwa niewiasty, kobiety, od białego głowy zawicia (powiki), które
Kate's Kitchenzupek chińskich z kurczakiem Sałatki to super pomysł na przekąskę każdego dnia, można je robić na kilkanaście i więcej sposobów, za każdym razem mogą smakować inaczej. Sałatki na Boże Narodzenie, sałatki na Wielkanoc czy sałatki na Sylwestra to niezbędny element każdej udanej imprezy czy świąt. Często robię sałatki , by dzieci i mąż mieli co jeść w szkole, pracy
To Musisz Wiedziećzupka, nie za gęsta z jakimś tam przystępnym dodatkiem. Barszcz z definicji to całkiem coś innego niż żurek / żur. Barszcz to zupa z buraków, najbardziej popularna w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Temat rzeka, jak wcześniej wspomniałam, kuchnia regionalna rządzi się swoimi prawami, czytaj region gdzie się przygotowuje rządzi. 😉 Żurek z kiełbasą jak zrobić? Z czym podawać żurek z kiełbasą? Jakie
Dieta moja pasjamożna dowolnie modyfikować. Możemy na przykład dodać do niego gotowaną soczewicę, by zwiększyć jego wartość odżywczą. Świetnie wkomponuje się w nim tarta marchewka, por czy nawet seler. W okresie Bożego Narodzenia dodaję do takiego bigosu susz wigilijny – wówczas nabiera on prawdziwie świątecznego aromatu. Przepis na lekki bigos wegetariański publikuję w ramach cyklu “Kalendarz smaków”, w którym przeprowadzam
WiszniówkaPyszny makowiec, którym zajadaliśmy się podczas ostatnich świąt Bożego Narodzenia. Nie jest też trudny w wykonaniu, a jeśli użyjecie dostępnego w wielu sklepach maku już zmielonego, to i nie będzie pracochłonny ( taki zmielony mak to naprawdę duże uproszczenie, bardzo polecam tę opcję ). Makowiec jest bardzo wilgotny, aromatyczny, naprawdę bardzo nam smakował. Uważam, że nie trzeba czekać wcale na jakąś specjalną
Opowieści z piekarnikawynalazkiem i jednym z naszych najważniejszych kulinarnych odkryć. W UK i US grzaniec to rozgrzewające wino (względnie cydr) z dodatkiem korzeni, trunek mocno osadzony w tradycji, podawany głównie podczas Bożego Narodzenia. Być może pamiętacie, że dickensowy Scrooge z „Opowieści wigilijnej”, już po przemianie, zapraszał swojego pracownika Boba na grzane wino o wdzięcznej nazwie „smoking bishop” :-). Anglicy znają też co prawda
Niedzielny kucharzdań staruszka, które przygotowuje na różnego rodzaju okazje np na urodziny. Mój synek pod choinką znalazł dwie nowe części, których nie miał jeszcze w kolekcji: „Goście na Boże Narodzenie” i „Niezwykły Święty Mikołaj” i ponieważ czytamy je właśnie przed snem, ochota na tort naleśnikowy głównych bohaterów zmotywowała mojego pierwszoklasistę do przygotowania dania PRZEPIS TORT
Dorota Smakujepróżniowym, co zapewnia bezpieczeństwo zachowania świeżości oferowanego asortymentu. Oferta, zawierająca produkty świeże, wędzone i przetwory rybne, to gwarancja zamówienia ryb prosto z połowów rybackich. Zamówienia można składać na okres Bożego Narodzenia – kiedy potrawy z ryb królują na świątecznych stołach, lub w środku lata – kiedy całe wakacje spędza się w pracy i wizyta nad morzem jest niemożliwa do zrealizowania
Słodkie okruszkiSernik z musem adwokatowym to ciasto, które moja zrobiła w tym roku na Święta Bożego Narodzenia. Powstało można powiedzieć troszkę przez przypadek, gdyż pierwsze planowane adwokatowe ciacho okazało się hm ….. delikatnie mówiąc „mało stabilne”. Smaczne, ale mało stabilne – nazwaliśmy je „pijakiem” ( tak, tak to chyba ta nadmierna ilość adwokata spowodowała jego zachwianie ). Mama
Ostra na Słodkoroku wszystko jest inne... Inne były święta Bożego Narodzenia i inny będzie Sylwester. Spędzimy go w wąskim gronie, ale za to niech będzie pysznie i kolorowo na naszym imprezowym stole i w naszym menu. I dlatego dziś mam dla Was, aż dwie smakowite propozycje na ten wyjątkowy wieczór. Dziś w ramach projektu Naturalnie Bałtyckie przygotowałam
Kulinarne przygody GatityPotica, to rolada drożdżowa z aromatycznym nadzieniem z orzechów włoskich, przypominająca trochę naszego makowca. Jest to tradycyjne słoweńskie ciasto świąteczne, podawane zwykle w Boże Narodzenie i Wielkanoc. Wg przepisu z https://bake-street.com/en/potica-povitica/ Rozciąganie i zwijanie ciasta pokazane na filmiku: https://youtu.be/CGhX2ZfL9AQ Foremka 25 x 11 x 7 cm Ciasto: 285 g mąka pszenna silna
Przepisy na domowy ser i chlebrazem może kogoś zabraknąć. Dlatego warto porzucić wszelkie dąsy o drobnostki, powiedzieć co nas boli, a potem cieszyć się wspólnym byciem tu i teraz zwłaszcza w ten magiczny czas Bożego Narodzenia. Piękna, magiczna książka, którą każdy powinien przeczytać nie tylko w święta, bo daje nadzieję na lepsze jutro i pokazuje, że szczęście jest na wyciągnięcie ręki, wystarczy tylko
Cynamonowe szczęście