roku. W Internecie znajdziesz wiele różnych przepisów na świąteczne ciasta i ciasteczka, ale przepis na krajankę piernikową jest dla mnie wyjątkowy. O tej porze roku, na krótko przed Bożym Narodzeniem, kiedy czas jest dla wszystkich towarem deficytowym, krajanka z ciasta piernikowego jest doskonałym rozwiązaniem. Mimo dość długiej listy składników jej przygotowanie zajmie ci, łącznie z upieczeniem, nie więcej niż
Cztery Fajeryciasto dla osób na diecie bezglutenowej. Robi się go bardzo prosto, a swoją wilgotność zawdzięcza puree z dyni, która jest jednym z głównych składników tego wypieku. Gdy przychodzi czas Bożego Narodzenia, osobom na diecie bezglutenowej czy bezlaktozowej nie jest łatwo. Wszystkie świąteczne specjały trzeba przygotować w wersji bezglutenowej, a to może przysporzyć dylematów, z jakich przepisów skorzystać. Dobre przepisy
Wiszniówkaporze roku ma swój najlepszy czas i wpasowuje się w świąteczną atmosferę. A żeby jeszcze bardziej podbić klimat, dodałam do ciasta trochę maku, który jest jednym ze smakowitych symboli Bożego Narodzenia. Wyszło przepysznie! Pierogowe brzuszki wypełnione samym dobrem pyszniły się na pierzynce z karmelizowanej cebulki z odrobiną cukru i słuszną dawką czarnego pieprzu, który rozgrzewa podniebienie, równoważy delikatnie słodkawe nadzienie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaŚwiąteczne prezentowe szaleństwo Nie można mówić o Świętach Bożego Narodzenia bez wspominania o świątecznych prezentach. Obdarowywanie bliskich to bardzo przyjemna świąteczna tradycja. W dzisiejszych czasach została ona jednak trochę przeinaczona i całkowicie podporządkowana konsumpcjonistycznemu podejściu do życia. Tymczasem świąteczne prezenty można też przygotować samemu. Wcale nie trzeba ich kupować. A już na pewno nie za jakieś wielkie pieniądze, które mamy
Modern Cave Girlsłodyczy dla okolicznych znajomych. A później kompletnie nielegalnym dostarczaniem do domów, połączonym z minutkowymi ploteczkami na schodkach... :) A teraz mamy za pasem równie nieoczekiwane i raczej nietypowe Boże Narodzenie, więc paczka domowych słodkości dla ulubionego sąsiada, czy koleżanki z pracy może okazać się miłą niespodzianką. Na zdjęciu powyżej: daktyle nadziewane marcepanem i połówkami orzechów i polane
Lejdi of the housePrzepis z 2012r po który sięgam niemal co roku na święta Bożego Narodzenia. Od jakiegoś czasu można kupić gotowy mak, który zalewamy tylko wrzącym mlekiem i już jest gotowy do mielenia. Przepis był ze zwykłym makiem więc tak go pozostawiam. Masę makową można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Makowiec, skórka ciasta nie odstaje
Leśny Zakątekflaki i nie tylko. Być może i coś w tym jest. Ponieważ przepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze i smakuje nam niezmiennie. Flaki to danie na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Zimą to idealna potrawa na szybką rozgrzewkę po powrocie do domu. Rzecz jasna, ile rodzin, tyle również przepisów na najlepsze, idealne flaki . Jedni gotują tylko
Kuchnia Na Wypasiejajek, jest za to miód i sporo korzennych przypraw, dlatego ciasteczka są bardzo aromatyczne i długo zachowują świeżość. Możecie je przygotować już teraz, choć mogą nie wytrzymać do Bożego Narodzenia, bo ich ilość zmniejsza się w błyskawicznym tempie. To co? Pieczecie Lebkuchen? Składniki: • 160 g miodu • 110 g masła • 50 g zmielonych migdałów
W mojej kuchnitwarzy? Moja lista: dobra książka Lekka, przyjemna, relaksująca albo pozwalająca porozmyślać, pomedytować. Akurat teraz fajnie się czyta książki ze świętami w tle – przyjemnie nastrajają nas do zbliżającego się Bożego Narodzenia. U mnie na tapecie aktualnie Magdaleny Kordel „Bo nadal cię kocham” (Wydawnictwo Znak). To opowieść, której akcja toczy się w miasteczku Malownicze – zapewne wszystkim fanom twórczości
Dorota Smakujeorzechami włoskimi to drobne ciasteczka, rozpływające się w ustach. Są dość pracochłonne, wymagają odrobiny zręczności i wolnego czasu. Warto przygotować je od święta, szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Prezentują się i smakują uroczyście, nutka orzechowego likieru nadaje im dorosłego wyrazu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Orzeszki nadziewane kremem maślanym z orzechów włoskich 5 od 2 osób Autor: Paweł
ProstePesto.plpozwala np. odnaleźć dawną miłość, czy uporać się z demonami z przeszłości i zacząć układać sobie życie na nowo. Wszystkie te opowiadania wprowadzają czytelnika w magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia i pokazują, że niemożliwe nie istnieje, a los może odmienić się nawet po wielu latach, co napawa optymizmem i daje nadzieję na lepsze jutro. Z całej książki
Cynamonowe szczęścieDużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jedno z przysłów mówi, że na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast czy też potraw z makiem, bo mak to tak ogólnie mówiąc, symbol bogactwa i dobrobytu. W mojej rodzinie potrawy z makiem typu kluski, łazanki czy inne takie się nie pojawiają. Za to obowiązkowo musi być makowiec. Tradycyjną struclę makową niewiele osób
Waniliowe Improwizacjewięcej (i tak też jest teraz pod koniec roku zabaw jest sporo), aby więcej osób miało uśmiech na twarzy. Pamiętajcie, to jest zabawa! Wygrywa: Pani Krystyna J. „ Święta Bożego Narodzenia i cała ich otoczka oczekiwania to dla mnie podróż wehikułem czasu podczas której przypominam sobie zapach kakao z cynamonem, goździków wetkniętych do pomarańczy oraz amoniaku podczas akcji o nazwie
Słodkie okruszkiStrasznie żałuję, że po takie makowo-migdałowe smaki sięgamy najczęściej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia! A przecież składniki dostępne są cały, calusieńki rok. Dziś, zainspirowana współpracą z marką Dr. Oetker przygotowałam przepyszny seromak – klasyczne, świąteczne ciasto, ale w nietypowej wersji. Nietypowej, ale absolutnie nie mniej smacznej, niż klasyk. Pyszne, delikatnie kruche ciasto pokryłam serową i makową masą
Ostra na SłodkoZaczynam intensywne planowanie Bożego Narodzenia. Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami będziemy je świętować w wąskim, rodzinnym gronie, ale zupełnie mi to nie przeszkadza, aby celebrować je, jak co roku. Już się cieszę na dekoracje, które Dario powoli ściąga ze strychu, czekam na świadełka, które rozświetlą nasz dom. Pierniki już pachną, a za moment będą rozbrzmiewać kolędy, bez których świąteczny czas byłby
W mojej kuchni