Przepis z 2012r po który sięgam niemal co roku na święta Bożego Narodzenia. Od jakiegoś czasu można kupić gotowy mak, który zalewamy tylko wrzącym mlekiem i już jest gotowy do mielenia. Przepis był ze zwykłym makiem więc tak go pozostawiam. Masę makową można zrobić kilka dni wcześniej i przechowywać w lodówce. Makowiec, skórka ciasta nie odstaje
Leśny Zakątekflaki i nie tylko. Być może i coś w tym jest. Ponieważ przepis ten jest w mojej rodzinie od zawsze i smakuje nam niezmiennie. Flaki to danie na Boże Narodzenie, ale nie tylko. Zimą to idealna potrawa na szybką rozgrzewkę po powrocie do domu. Rzecz jasna, ile rodzin, tyle również przepisów na najlepsze, idealne flaki . Jedni gotują tylko
Kuchnia Na Wypasiejajek, jest za to miód i sporo korzennych przypraw, dlatego ciasteczka są bardzo aromatyczne i długo zachowują świeżość. Możecie je przygotować już teraz, choć mogą nie wytrzymać do Bożego Narodzenia, bo ich ilość zmniejsza się w błyskawicznym tempie. To co? Pieczecie Lebkuchen? Składniki: • 160 g miodu • 110 g masła • 50 g zmielonych migdałów
W mojej kuchnitwarzy? Moja lista: dobra książka Lekka, przyjemna, relaksująca albo pozwalająca porozmyślać, pomedytować. Akurat teraz fajnie się czyta książki ze świętami w tle – przyjemnie nastrajają nas do zbliżającego się Bożego Narodzenia. U mnie na tapecie aktualnie Magdaleny Kordel „Bo nadal cię kocham” (Wydawnictwo Znak). To opowieść, której akcja toczy się w miasteczku Malownicze – zapewne wszystkim fanom twórczości
Dorota Smakujeorzechami włoskimi to drobne ciasteczka, rozpływające się w ustach. Są dość pracochłonne, wymagają odrobiny zręczności i wolnego czasu. Warto przygotować je od święta, szczególnie w okresie zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Prezentują się i smakują uroczyście, nutka orzechowego likieru nadaje im dorosłego wyrazu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Orzeszki nadziewane kremem maślanym z orzechów włoskich 5 od 2 osób Autor: Paweł
ProstePesto.plpozwala np. odnaleźć dawną miłość, czy uporać się z demonami z przeszłości i zacząć układać sobie życie na nowo. Wszystkie te opowiadania wprowadzają czytelnika w magiczny czas Świąt Bożego Narodzenia i pokazują, że niemożliwe nie istnieje, a los może odmienić się nawet po wielu latach, co napawa optymizmem i daje nadzieję na lepsze jutro. Z całej książki
Cynamonowe szczęścieDużymi krokami zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Jedno z przysłów mówi, że na świątecznym stole nie może zabraknąć ciast czy też potraw z makiem, bo mak to tak ogólnie mówiąc, symbol bogactwa i dobrobytu. W mojej rodzinie potrawy z makiem typu kluski, łazanki czy inne takie się nie pojawiają. Za to obowiązkowo musi być makowiec. Tradycyjną struclę makową niewiele osób
Waniliowe Improwizacjewięcej (i tak też jest teraz pod koniec roku zabaw jest sporo), aby więcej osób miało uśmiech na twarzy. Pamiętajcie, to jest zabawa! Wygrywa: Pani Krystyna J. „ Święta Bożego Narodzenia i cała ich otoczka oczekiwania to dla mnie podróż wehikułem czasu podczas której przypominam sobie zapach kakao z cynamonem, goździków wetkniętych do pomarańczy oraz amoniaku podczas akcji o nazwie
Słodkie okruszkiStrasznie żałuję, że po takie makowo-migdałowe smaki sięgamy najczęściej tylko w okresie Świąt Bożego Narodzenia! A przecież składniki dostępne są cały, calusieńki rok. Dziś, zainspirowana współpracą z marką Dr. Oetker przygotowałam przepyszny seromak – klasyczne, świąteczne ciasto, ale w nietypowej wersji. Nietypowej, ale absolutnie nie mniej smacznej, niż klasyk. Pyszne, delikatnie kruche ciasto pokryłam serową i makową masą
Ostra na SłodkoZaczynam intensywne planowanie Bożego Narodzenia. Zgodnie z obowiązującymi zaleceniami będziemy je świętować w wąskim, rodzinnym gronie, ale zupełnie mi to nie przeszkadza, aby celebrować je, jak co roku. Już się cieszę na dekoracje, które Dario powoli ściąga ze strychu, czekam na świadełka, które rozświetlą nasz dom. Pierniki już pachną, a za moment będą rozbrzmiewać kolędy, bez których świąteczny czas byłby
W mojej kuchnizamęczać, tylko żeby smakowało Ten przepis dostałam od znajomej Ani, której jestem naprawdę wdzięczna, bo z miejsca stał się hitem i będzie już na pewno gościł w każde Święta Bożego Narodzenia w moim domu. Teraz piekłam na próbę, ale tak zasmakował miśkom, że już do świąt i pewnie jeszcze w styczniu będę go co tydzień piekła. Co w nim takiego
greenscarfTekst przeczytasz w 5 min Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy wybierają piernik staropolski , a inni jego szybkie wersje. Mam nadzieję, że dacie się namówić na spróbowanie i pokochacie ten prosty, ale niebywale pyszny piernik z jabłkami w rumie! Piernik po upieczeniu
SprawdzonaKuchnia.plsmaczne i eleganckie. Sprawdzi się na co dzień i od Święta – szczególnie polecam je na Wigilię – znam wiele osób, które nie jadają białych ryb i na Boże Narodzenie gości u nich właśnie łosoś. Nie ma tu wiele składników, dlatego warto zadbać, aby były jak najlepszej jakości. Ja najczęściej używam łososia MOWI – hodowanego odpowiedzialnie, posiadającego certyfikaty
Poezja smakumoim rodzinnym domu ciasto drożdżowe pojawiało się najczęściej ze wszystkich wypieków. Najbardziej lubiłam placek ze śliwkami i kruszonką i rogaliki z powidłami śliwkowymi. No i makowiec na Święta Bożego Narodzenia – nie ma Gwiazdki bez pysznej rolady drożdżowej z samodzielnie ukręconym makiem . Drożdżówki z makiem Moje pierwsze ciasto drożdżowe Gdy sama zaczęłam swoją przygodę z wypiekami, było dla mnie oczywiste
Na-talerzu.pldrożdżowej rolady makowej na świąteczny stół polecam upiec rogaliki z makiem. Nie trzeba kroić, a pięknie udekorowane cieszą oko. Zauważyłam, że lukru używam dwa razy w roku na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Rogaliki udekorowałam lukrem i posiekanymi orzechami włoskimi. Wyszło pysznie, a rogaliki znikały szybciutko jeden po drugim. Macie ochotę? To upieczcie :) I koniecznie dajcie znać czy smakowały :) Udanych
Izabelawkuchni